Определение по дело №178/2023 на Административен съд - Видин

Номер на акта: 300
Дата: 14 август 2023 г.
Съдия: Борис Огнянов Борисов
Дело: 20237070700178
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 4 август 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ВИДИН

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

гр. Видин, 14.08.2023 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Административен съд – Видин,

шести административен състав

в закрито заседание на

четиринадесети август

през две хиляди двадесет и трета година в състав:

Председател:

Борис Борисов

при секретаря

 

и в присъствието

на прокурора

 

като разгледа докладваното

от съдия

Нели Дончева

 

Административно дело №

178

по описа за

2023

година

и за да се произнесе, съобрази следното:

 

 Производството е по реда на чл.156 - чл.161 от ДОПК.

 Делото е образувано по жалба, подадена от „БНС ПРОДАКШЪН“ ЕООД, гр.Видин, представлявано от управителя К.Х., срещу Ревизионен акт № Р - 04000420007383-091-001/19.08.2021г., издаден от Началник сектор „Ревизии“ при ТД на НАП-Велико Търново, възложил ревизията и главен инспектор по приходите при ТД на НАП-Велико Търново – ръководител на ревизията, потвърден с Решение № 127/01.11.2021 г. на Директора на Дирекция „Обжалване и данъчно - осигурителна практика“, Велико Търново при ЦУ на НАП.

 Съдът намира жалбата за редовна, поради което на основание чл.154, ал.1 и чл.157, ал.1 от АПК, във връзка с §.2 от ДР на ДОПК, следва служебно да конституира страните и да насрочи делото в открито съдебно заседание.

Предвид разпоредбата на чл.163, ал.3 АПК и чл.154, ал.1 от ГПК, във връзка с §.2 от ДР на ДОПК на жалбоподателя следва да се укаже, че в негова тежест е да установи съществуването на фактите и обстоятелствата, от които черпи благоприятни за себе си правни последици.

 Съгласно чл.170, ал.1 от АПК, във връзка с §.2 от ДР на ДОПК, административният орган трябва да установи съществуването на фактическите основания, посочени в ревизионния акт и изпълнението на законовите изисквания при издаването му.

 При това положение и с оглед разпоредбата чл.157, ал.1 от АПК вр. с § 2 от ДР на ДОПК, жалбата следва да бъде внесена за разглеждане в открито съдебно заседание.

 Предвид горното, Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

 КОНСТИТУИРА като страни в настоящото производство:

 1.Жалбоподател: „БНС ПРОДАКШЪН“ ЕООД, гр.Видин, представлявано от управителя К.Х.;

 2.Ответник: Директор на Дирекция „Обжалване и данъчно -осигурителна практика“, Велико Търново при Централното управление на Националната агенция по приходите.

 УКАЗВА на жалбоподателя  - „БНС ПРОДАКШЪН“ ЕООД, гр.Видин, представлявано от управителя К.Х., на основание чл.154,ал.1 от ГПК, във връзка с чл.144 от АПК, че носи доказателствената тежест за установяване съществуването на посочените в жалбата факти и обстоятелства, от които черпи благоприятни за себе си правни последици.

 УКАЗВА на  ответника - Директор на Дирекция „Обжалване и данъчно - осигурителна практика“, Велико Търново при Централното управление на Националната агенция по приходите, че носи доказателствената тежест да установи фактическите основания, посочени в оспорения административен акт, както и изпълнението на всички законови изисквания при издаването на административния акт.

 ВНАСЯ делото в открито съдебно заседание, като го НАСРОЧВА за 23.10.2023 г. от 13,30 часа, за която дата да се призоват страните – Директор на Дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“, Велико Търново при Централното управление на Националната агенция по приходите и жалбоподателя.

 ДА СЕ УВЕДОМИ Окръжна прокуратура Видин за производството по делото, на основание чл.159, ал.1 от ДОПК.

 В призовките да се посочи, че в 14-дневен срок от връчването им ответникът може да представи допълнителен писмен отговор, към който да приложи и други писмени доказателства и да направи нови искания.

 Определението не подлежи на обжалване.

 Преписи от настоящото определение да се изпратят на страните и на ОП - Видин.

 

 

 Съдия: