Решение по дело №811/2019 на Административен съд - Враца

Номер на акта: 51
Дата: 12 февруари 2020 г. (в сила от 12 февруари 2020 г.)
Съдия: Татяна Любенова Коцева
Дело: 20197080700811
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 14 ноември 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ

№ 51

 

гр. Враца, 12.02.2020 г.

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ВРАЦА, АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛЕН СЪСТАВ, в публично заседание  на 28.01.2020г. / двадесет и осми януари две хиляди и двадесета година/ в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИГЛЕНА РАДЕНКОВА

    ЧЛЕНОВЕ:СЕВДАЛИНА ВАСИЛЕВА

                                                                                                                                                      ТАТЯНА КОЦЕВА

 

при секретаря ДАНИЕЛА ВАНЧИКОВА и в присъствието на прокурора  НИКОЛАЙ ЛАЛОВ, като разгледа докладваното от съдия КОЦЕВА   КАН дело №811 по  описа  на  АдмС – Враца  за  2019г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.208 и сл. АПК във връзка с чл.63 ал.1  ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба на „Х.“ ЕООД, *** ЕИК *********, представлявано от * В.И.В., депозирана чрез *  Х.Х. против РЕШЕНИЕ № 259/25.07.2019г. на Районен съд Враца, постановено по АНД № 580 по описа на съда за 2019 г., с което е потвърдено НП № 411443-F471237/22.02.2019г. на Директора на ТД на НАП-Велико Търново. Твърди се, че оспореното решение е неправилно поради нарушение на материалния  закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и е необосновано, за което се навеждат доводи в касационната жалба. Иска се отмяна на решението и отмяна на наказателното постановление. 

В  с.з.  касаторът, чрез * Х. моли за уважаване на жалбата и отмяна на решението на РС-Враца, съответно и на НП. Счита, че са налице предпоставките на чл.126 ЗДДС, за което са изложени съображения в касационната жалба.

Ответникът – ТД на НАП-Велико Търново в с.з., чрез процесуалния си представител * М. моли за решение, с което да се остави жалбата без уважение и да се потвърди решението на РС, като правилно и законосъобразно. Излагат се съображения в тази насока.

Представителят на Окръжна прокуратура  Враца дава заключение за оставяне в сила на  решението,  като обосновано, законосъобразно и правилно.

По делото не са представени нови писмени доказателства за установяване  на  касационните основания.

Настоящият съдебен състав, като взе предвид наведените в жалбата доводи, становищата на страните и след извършване на служебна проверка, съгласно чл.218, ал.2  АПК, приема  за установено следното:

 

Касационната жалба е подадена от надлежна страна в законоустановения срок, против валиден и допустим съдебен акт, подлежащ на оспорване, поради което е процесуално допустима. Разгледана по същество, същата е основателна по следните съображения:

С Решение № 259/25.07.2019г. на Районен съд Враца е потвърдено НП № 411443-F471237/22.02.2019г. на Директора на ТД на НАП-Велико Търново, с което на основание чл.182, ал.1 ЗДДС за нарушение на чл.124, ал.2 ЗДДС на „Х.“ ЕООД *** е наложена имуществена санкция в размер на 1000 лева. За да потвърди НП въззивният съд е приел в решението, че в производството по съставяне на АУАН и НП не са допуснати съществени процесуални нарушения, същите са издадени от компетентни органи, съдържат реквизитите по чл. 42 и чл.57 ЗАНН. Нарушението е установено по безспорен начин, нарушителя е известен и му е ясно срещу какво да се защитава, както и не е налице маловажност на случая. С оглед на така приетото и НП е потвърдено, като законосъобразно.

Настоящата инстанция споделя изводите на съда за липса на съществени процесуални нарушения в производството по издаване на АУАН и НП, които да водят до отмяна на последното. В тази насока възражението на касатора, че АУАН не отговаря на изискванията на чл.42,т.3 ЗАНН, тъй като не е посочена датата на нарушението, което е съществено не се споделя от касационната  инстанция. В  действителност в АУАН не се съдържа датата на нарушението, но същата е посочена в НП, което  АНО е преодолял по реда  на  чл.53, ал.2 ЗАНН, доколкото се касае за непосочване на датата на нарушението само в акта. В случая е приложима разпоредбата на  чл. 53, ал. 2 ЗАНН, съгласно която наказателното постановление се издава и когато е допусната нередовност в акта, щом е установено по безспорен начин извършването на нарушението, самоличността на нарушителя и неговата вина.

Въпреки това настоящата инстанция приема, че е налице визираното в чл.348, ал.1, т.2, във вр. с чл.348, ал.3, т.2 предложение първо от НПК касационно основание за отмяна на въззивното решение и връщане на делото за ново разглеждане на Районен съд  Враца.  РС е постановил решението си в  нарушение на  чл.305, ал. 3 НПК, приложим субсидиарно на основание препращащата разпоредба на чл.84 ЗАНН, тъй като  по съществото на спора  не се съдържат мотиви в решението.  По  съществото на спора в оспореното решение  освен, че е прието нарушението за безспорно установено, както и че не е налице маловажност на случая  не са изложени никакви мотиви за това, не са обсъдени доказателствата установяващи нарушението, както и възраженията на касатора в тази насока. Процесното НП е  потвърдено, без да са изложени мотиви по съществото на спора по отношение на извършеното нарушение и приложимия материален закон, поради което при липса на мотиви по съществото на спора, делото не може да бъде решено по  същество и от  касационната инстанция.

При разглеждане на спора по същество от касационната инстанция, доколкото на първо място се ревизира постановения съдебен акт и на второ място издаденото наказателно постановление, то касационната инстанция е в невъзможност да извърши проверка на съдебното решение без изложени мотиви и съответно да прецени дали съдебното решение е правилно, с оглед приложение на материалния закон, тъй като би се явила първа инстанция по съществото на спора, което е недопустимо.

По изложените съображения настоящият състав намира, че касационната жалба е основателна. Обжалваното решение следва да бъде отменено и делото да се върне за ново разглеждане от друг състав на РС-Враца, който да се произнесе по съществото на спора, като изложи мотиви за това  и  извърши цялостна проверка на законосъобразността на обжалваното наказателно постановление.

 

Водим  от  горното  и на основание чл.221, ал.2  и чл..222,  ал.1, т.1  АПК,   Административен съд  Враца

 

РЕШИ:

 

  ОТМЕНЯ  Решение № 259/25.07.2019г.  на  Районен съд  Враца, постановено по АНД № 580/2019г., с което  е потвърдено  НП № 411443-F471237/22.02.2019г. на Директора на  ТД на НАП-Велико Търново.

  ВРЪЩА  делото за ново разглеждане от друг състав на съда.

              Решението  е  окончателно и  не  подлежи на обжалване и протест.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

                      2.