Определение по дело №2613/2019 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 920
Дата: 5 юни 2019 г. (в сила от 5 юни 2019 г.)
Съдия: Иван Георгиев Бекяров
Дело: 20195330202613
Тип на делото: Наказателно от частен характер дело
Дата на образуване: 23 април 2019 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л № 9 2 0

 

05.06.2019 г.                                                                       Град ПЛОВДИВ

ПЛОВДИВСКИ РАЙОНЕН СЪД                            ХІ наказателен състав

На пети юни                                             две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВАН БЕКЯРОВ

  

Секретар: Анелия Деведжиева

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НЧХД № 2613 по описа за 2019 година.

На поименното повикване в 09:30 часа се явиха:

 

Частният тъжител В.Д.Г., се явява лично и с упълномощения си повереник адв. П.К. ***, с приложено по делото пълномощно.

Подсъдимият Д.К.С., се явява лично и с адв. Д.И., представя пълномощно.

СЪДЪТ ДОКЛАДВА, че с частната тъжба е предявен граждански иск за сумата от 10000 лева неимуществени вреди, болки и страдания и психическа травма причинени от нанесен на 28.10.2018 г. побой над частната тъжителка от подсъдимия, ведно със законната лихва до окончателното изплащане на същата.

Адв. К.: Няма пречка да се даде ход на делото. Уведомявам съда, че в залата присъства исканата като свидетел С.В.В..

Адв. И.: Няма пречка да се даде ход на делото. Не възразявам свидетелката да остане в залата.

С.В. остана в съдебната зала.

 

Съдът намира, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, поради което и

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

СНЕ СЕ самоличността на явилите се лица:

Д.К.С. – роден на *** ***, ***, български гражданин, средно образование, неженен, работещ, неосъждан, ЕГН *********.

СНЕ СЕ самоличността на частния тъжител:

В.Д.Г. – родена на *** г. в гр. Пловдив, живуща ***, ***, българска гражданка, висше образование, разведена, работеща, неосъждана, ЕГН **********.

 

На подсъдимия се разясниха правата му по чл. 55 от НПК.

На страните се разясниха правата им по чл. 274 и чл. 275 от НПК.

Адв. К.: Нямам отводи към състава на съда. Нямам доказателствени искания. Моля да се приеме гражданския иск и да се конституира частният тъжител като граждански ищец по делото.

Ч. тъжител Г.: Нямам отводи и искания. Моля да се приеме гражданският иск.

Адв. И.: Нямам отводи към състава на съда. Искания по доказателствата също нямам. По отношение на гражданския иск оспорвам същия по размер.

Подс. С.: Съгласен съм с казаното от адвоката ми.

 

Съдът намира, че гражданският иск е предявен своевременно и отговаря на изискванията на НПК, поради което се явява допустим и следва да бъде приет за съвместно разглеждане в настоящото производство, доколкото това няма да затрудни разглеждането на наказателното производство, като частният тъжител Г. бъде конституиран и като граждански ищец по делото.

Предвид горното,

СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА за съвместно разглеждане в наказателното производство предявения от частния тъжител В.Д.Г. срещу подсъдимия Д.К.С. граждански иск за сумата от 10 000 лева, представляваща обезщетение за претърпените неимуществени вреди, а именно болки, страдания и психически травми, причинени от нанесения от него побой на 28.10.2018 г., ведно със законната лихва до окончателното изплащане на дължимата сума.

КОНСТИТУИРА частния тъжител В.Д.Г. като граждански ищец по делото, като в това й качество същата ще се представлява от адв. К..

 

Съдът напътва страните към помирение.

Адв. К.: Водили сме разговори с другата страна, колегата ще изложи параметрите, които сме постигнали.

Адв. И.: Постигнали сме предварително споразумение за параметрите за заплащане на 6000 лева и 600 лева разноски за адвокатско възнаграждение, която сума да бъде платена още днес.

Ч. тъжител Г.: Искам да кажа, че желая да получа публично извинение за нанесения ми побой и като се изплати сумата да приключва всичко.

Подс. С.: Имам готовност за това, за което сме се разбрали. Съгласен съм с тези параметри и заявявам, че ще изразя съжалението си.

 

С оглед постигнатото съгласие от страните се докладва и вписва в съдебния протокол постигнатото между страните помирение, а именно:

 

С П О Г О Д Б А

 

Подсъдимият Д.К.С., ЕГН ********* се извинява публично на частния тъжител В.Д.Г., ЕГН ********** за извършеното престъпление, предявено му с тъжбата по чл. 130, ал. 1 от НК.

Подсъдимият Д.К.С. се задължава да изплати на частния тъжител В.Д.Г. сумата от 6 000 лева, представляваща неимуществени вреди, болки и страдания вследствие на извършеното деяние на 28.10.2018 г.

Подсъдимият Д.К.С. се задължава да изплати на частния тъжител В.Д.Г. сумата от 600 лева, представляваща разноски за повереник по настоящото дело.

 

Подс. С.: Съгласен съм с постигнатата спогодба и поднасям своите искрени извинения на тъжителя В.Д.Г.. Съгласен съм да заплатя обезщетение в размер на 6000 лева на тъжителя, както и да заплатя разноските, направени по делото в размер на 600 лева, като имам готовност да сторя това още сега.  

Ч. тъжител Г.: Приемам извинението на подсъдимия. Съгласна съм с това да ми заплати обезщетение в размер на 6 000 лева и разноски от 600 лева за повереник. Заявявам, че нямам други претенции към подсъдимия.

 

 

С П О Г О Д И Л И   СЕ:

 

ПОДСЪДИМ:                                  ТЪЖИТЕЛ:

                   /Д. С./                                                /В. Г./

 

                                                         

                                                                                   

ЗАЩИТНИК:                                  ПОВЕРЕНИК:                                

                   /Адв. И./                                          /Адв. К./

 

                           

Ч. тъжител Г.: Заявявам, че получих сумата от 6000 лева, представляваща обезщетение за претендираните от мен неимуществени вреди и сумата от 600 лева – разноски за ангажирания от мен повереник. Предвид горното заявявам, че се отказвам от по-нататъшното разглеждане на делото.

 

СЪДЪТ намира, че така сключената спогодба не противоречи на процесуалния и на материалния закон, както и на морала, поради което следва да бъде одобрена, а производството по делото да се прекрати на основание чл. 24, ал. 5, т. 3 от НПК.

Ето защо

О П Р Е Д ЕЛ И:

ОДОБРЯВА постигнатата СПОГОДБА между подсъдимия Д.К.С. лично и чрез защитника му адв. Д.И. и частният тъжител В.Д.Г. – лично и чрез повереника й адв. П.К. за решаване на наказателното производство по НЧХД № 2613/2019 г. по описа на Районен съд – Пловдив, ХІ н.с. при следните условия:

Подсъдимият Д.К.С., ЕГН ********* се извинява публично на частния тъжител В.Д.Г., ЕГН ********** за извършеното престъпление, предявено му с тъжбата по чл. 130, ал. 1 от НК.

Подсъдимият Д.К.С. изплати на частния тъжител В.Д.Г. сумата от 6 000 лева, представляваща неимуществени вреди, болки и страдания вследствие на извършеното деяние на 28.10.2018 г.

Подсъдимият Д.К.С. изплати на частния тъжител В.Д.Г. сумата от 600 лева, представляваща разноски за повереник по настоящото дело.

 

ПРЕКРАТЯВА производството по НЧХД № 2613/2019 г. по описа на Пловдивски районен съд – ХІ наказателен състав.

 

Определението е окончателно като в частта за прекратяването подлежи на обжалване в 15-дневен срок от днес пред Окръжен съд – Пловдив.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 10:13 часа.

 

                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: /п/

 

                                                                    СЕКРЕТАР: /п/

Вярно с оригинала.

А.Д.