Решение по дело №4123/2021 на Софийски градски съд

Номер на акта: 266257
Дата: 27 октомври 2021 г.
Съдия: Емилия Вергилова Александрова
Дело: 20211100504123
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 30 март 2021 г.

Съдържание на акта

Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

гр.София, 27.10.2021 г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

СОФИЙСКИЯТ  ГРАДСКИ  СЪД, ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ, І-ви въззивен брачен състав, в публично съдебно заседание на осемнадесети октомври през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАТЯ ХАСЪМСКА

                                           ЧЛЕНОВЕ: ЕМИЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА                                                                      ТАНЯ КАНДИЛОВА

 

при секретаря  Маргарита Димитрова, като разгледа докладваното от съдия Е. Александрова въззивно гражданско дело № 4123 по описа за 2021 год., и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл.258-273 ГПК.

         Образувано е по въззивни жалби на страните срещу Решение №  20283742/23.12.2020 г., постановено по гр. дело № 52569/2019 г. по описа на Софийски районен съд, III ГО, 91-ви състав.

Въззивницата И.В.Ц., с въззивна жалба, вх. № 25005164/13.01.2021 г. по описа на СРС, обжалва решението в частта, в която срещу нея и в полза на С.С.К., е издадена заповед за съдебна защита, като са й наложени мерки по Закона за защита от домашното насилие /ЗЗДН/, а именно – мярката по чл. 5, ал. 1, т.1 ЗЗДН – да се въздържа от извършване на домашно насилие и мярката по чл. 5, ал. 1 т. 3, предл.1 ЗЗДН – да приближава на по-малко от 100 метра С.К., нейното жилище и места за социален отдих за срок от 12 месеца, предупредена е И.Ц., че при неизпълнение полицейският орган е длъжен да я задържи и да уведоми прокуратурата; наложена й е глоба от 300 лв.; осъдена е да заплати държавна такса от 50 лв., а на С.К.  - 500 лв. разноски.

В жалбата се излагат съображения, като се моли решението да бъде отменено с последиците от това, претендират се разноски.        

Въззивницата С.С.К., с въззивна жалба, вх. № 25010845/21.01.2021 г. по описа на СРС, обжалва решението  в частта относно вида и срока на наложените от съда мерки по реда на ЗЗДН, като твърди, че в тази му част решението е неправилно, излагат се съображения. Моли се да се отмени решението само в обжалваната част и да се наложат на ответницата всички поискани от молителката мерки по реда на ЗЗДН за максимално допустимия срок. Претендират се разноски за въззивната инстанция.

Жалбите са допустими. Подадени са в законоустановените срокове, от страните, имащи правен интерес от обжалването и са срещу подлежащ на въззивно обжалване по силата на чл.258 ГПК вр. чл.17 ЗЗДН валиден и допустим съдебен акт.

Делото пред първата инстанция е образувано по молба на С.С.К. от 12.09.2019 г., съдържаща искане за предприемане на мерки за защита срещу дъщеря й И.В.Ц., за упражнени от страна на последната актове на домашно насилие, както и по молба на И.В.Ц. от 25.10.2019г., съдържаща искане за предприемане на мерки за защита срещу майка й С.С.К., за упражнен от последната акт на физическо насилие на 11.09.2019г.

Молителката С.С.К. е посочила в сезиращата молба от 12.09.2019 г. и в уточнителна такава от 30.09.2019 г., че с ответницата И.Ц. живеят в обща къща, но на различни етажи, с адрес: гр. София, кв. Симеоново, бул. „************ Изложила е твърдения, че ответницата Ц. извършила насилие спрямо майка си, както следва:

-        на 30.08.2019 г., около 20,00 часа вечерта на втория етаж на къщата, ответницата, държейки тояга, и сина й дошли при молителката. Обвинила я, че е продала имот без нейно знание, като я наричала „откачена бабичка“, „ненормалница“, „изкуфяла кучка“, „склеротичка“, „кукувица“, „тъпанарка с болен мозък“. Последвали нецензурни псувни и закани „Аз ще решавам какво Ще бъде оттук нататък“, „Горда съм, че научих сина си да те мрази“. Ответницата поискала пълномощно да се разпорежда с имотите и пенсията й. Заканила се и че ще наеме двама души «да й видят сметката“. След това и взела и мобилния телефон, като заявила, че нямала нужда от разговори. Без знание на молителката, ответницата е взела всички нейни медицински изследвания, както и рецептурната книжка.

-        на 31.08.2019 г. И.Ц. отишла при майка си на втория етаж от къщата на посочения по-горе адрес, като взела нейния домашен телефон, както и ключовете от входната врата. Заканила се повторно, че ще наеме двама души „да й видят сметката“.

 -       на 06.09.2019 г. ответницата заключила молителката на втория етаж от къщата им в гр.София, кв. Симеоново, ул. ***********, поради което не могла да излезе. Общувала със съседи и приятели от прозорците. Идвали служители на СОТ, както и полицаи, но дъщеря ми отказа да ги пусне в къщата. Дъщеря й не пускала никого до нея на втория етаж. Успяла да информира сина си, който живее в Германия, както и адвокат за положението, в което се намира.

- на 10.09.2019 г. И.Ц. се качила на втория етаж от къщата на посочения по-горе адрес в кв. Симеоново при майка си, за да й занесе храна. Заключила и балконската врата, за да не може молителката да излиза на терасата и да получава храна. Молителката се опитала да отнеме ключовете от балконската врата, при което ответницата й ударила шамар, а след това я притиснала в ъгъла и започнала да я удря с юмруци, вследствие на което получила множество кръвонасядания.

В молбата е изложено, че молителката останала заключена за периода от 06.09.2019г. до 12.09.2019г., когато синът й В.В.се прибрал в България и отключил къщата, в която живеела С.К.. На следващия ден молителката била освидетелствана за получените наранявания. Изложено е, че описаните актове на домашно насилие не са изолирани, а са част от системен тормоз, на който била подложена от дъщеря си от около година, когато се настанила да живее на първия етаж от съсобствената им къща на адрес ул. „*********, като свидетели на тези актове на домашно насилие ставали екипи на СОТ, тъй като собственият й етаж се охранява със СОТ, служители на полицията, както и кварталния полицай.

В молбата си за защита, подадена на 25.10.2019 г., И.Ц. е изложила твърдения, че майка й С.К. има признаци на старческо психическо заболяване, но не желае да се изследва, като упреквала молителката Ц., че иска да й вземе имотите. Кризите в последно време зачестили - станала по-агресивна, налитала да я бие, удряла я с юмруци в гърдите, или мълчала и гледала в една точка. На 11.09.2019г. С.К. се нахвърлила да я души в къщата им в кв. Симеоново, за което си извадила медицинско удостоверение. В допълнителна молба се описват и актове на насилие от 30.08. и 31.08.2019г.

По делото е издадена заповед за незабавна защита по реда на чл.18 от ЗЗДН срещу И.В.Ц..

С Решение №  20283742/23.12.2020 г. по гр. дело № 52569/2019 г. по описа на Софийски районен съд, III ГО, 91-ви състав, е постановено да бъде издадена заповед по молба, вх. № 8000554/12.09.2019г. на С.С.К. срещу И.В.Ц., като с издадената заповед е задължена, на основание чл. 5, ал. 1, т. 1 ЗЗДН И.В.Ц. да се въздържа от извършване на домашно насилие по отношение на С.С.К.; забранено е, на основание чл. 5, ал. 1, т. 3, предл. I ЗЗДН, на И.В.Ц. да приближава на по-малко от 100 /метра/ лицето С.С.К. нейното жилище, места за социални контакти и отдих за срок от 12 /дванадесет/ месеца; предупредена е И.В.Ц., че при неизпълнение на издадената заповед, на основание чл. 21, ал. 2 от ЗЗДН полицейският орган е длъжен да я задържи и незабавно да уведоми органите на прокуратурата.

Със същото решение е оставена без разглеждане молба вх.№ 8000658/25.10.2019г. на И.В.Ц. срещу С.С.К., като недопустима. Осъдена е, на основание чл. 5, ал. 4 от ЗЗДН, И.В.Ц. да заплати в полза на държавата по сметка на СРС глоба в размер на 300 /двеста/ лева; осъдена е да заплати на С.С.К., на основание чл. 78, ал. 1 ГПК, сумата от 500 /петстотин/ лева разноски, както и по сметка на СРС държавна такса в размер на общо 50 лв.

По въззивна жалба, вх. № 25005164/13.01.2021 г. по описа на СРС, депозирана от И.Ц., настоящата съдебна инстанция намира следното:

Доводите в жалбата касаят неправилна преценка на събраните доказателства от първоинстанционния съд, респ. неправилни изводи въз основа на доказателствата по делото.

Наведените доводи са неоснователни. Безспорно от събраните по делото доказателства е установено, че между страните е налице явно неразбирателство, битови конфликти, като до това положение се стигнало по повод имуществени спорове и обвинения от страна на ответницата, че молителката продава имуществото си и ще я лиши от наследство, като по делото не са ангажирани доказателства за извършени разпоредителни действия от страна на молителката, но са събрани такива, от които е видно, че ответницата И.Ц. депозира молби за поставяне под запрещение на нейната майка, както и за иницииране на производство по реда на Закона за здравето. Изслушаните показания на свидетелките, които макар и да не се очевидци на акта на самото заключване на молителката от 06.09.2019г., се потвърждават и от ответницата с признанието й /видно от депозирания отговор от И.Ц. чрез адв. Т./, че от началото на месец септември заключва майка си да не излиза на улицата, когато тя самата пазарува. В този смисъл са и представените по делото докладни записки на 06 РУ-СДВР и удостоверение на „СОТ- сигналноохранителни системи“ ЕООД.

Правилно първоинстанционният съд е приел, че е доказан и твърдения на 10.09.2019г. акт на физическо насилие, осъществен от ответницата Ц. на втори етаж в къщата на адрес гр. София, ул. „*********. Същият е извършен без присъствието на очевидци, поради което подадената декларация по чл. 9, ал. 3 ЗЗДН  е годно доказателствено средство в случая, която при липса на други доказателства, следва да бъде кредитирана (чл. 13, ал. 3 от ЗЗДН). В подкрепа на горния извод на съда е и приетото по делото СМУ, от което е видно, че получените от молителката травматични увреждания - кръвонасядания по двете предмишници могат да бъдат получени от упражнения акт на насилие — нанесен от ответницата побой.

Съгласно разпоредбата на чл. 13, ал. 3 ЗЗДН, когато няма други доказателства, съдът издава заповед за защита само на основание приложената декларация по чл. 9, ал. 3. Декларацията по чл. 9, ал. 3 от ЗЗДН е доказателствено средство, чрез което се доказва конкретният насилнически акт и неговото авторство, както и евентуалните последици от този акт. Декларацията е частен свидетелстващ документ, който притежава материална доказателствена сила за удостоверените от пострадалия изгодни за него факти. За да е годно доказателствено средство, тази декларация трябва да индивидуализира акта на насилие по начина, по който в редовната молба за защита актът е описан, както бе посочено по-горе.

 Когато актът на насилие е извършен в отсъствието на очевидци (“на четири очи”), декларацията е достатъчна, за да се приложат спрямо ответника мерките по чл. 5, ал. 1 от ЗЗДН (чл. 13, ал. 3 от ЗЗДН), именно предвид нейната материална доказателствена сила. Ако обаче в обективния мир има други доказателства за извършеното насилие (напр. очевидци) и носещата доказателствената тежест страна не положи дължимата грижа за събирането им, съдът не може да уважи молбата за защита. В случай че са събрани и други доказателства, декларацията по чл. 9, ал. 3 от ЗЗДН трябва да се цени във връзка с тях, и ако съдът намери доказателствата, противоречащи на декларацията, за по-убедителни от нея, отхвърля молбата за защита (т.е. материалната доказателствена сила на декларацията е оборена).

Относно оплакването във въззивната жалба по повод искането по чл. 229, ал. 1, т. 3 и т. 4, настоящият съд намира същото за неоснователно, тъй като видно от протокол от открито съдебно заседание, проведено на 23.09.2020 г. в производството по делото пред Софийски районен съд, първоинстанционният съд се е произнесъл по искането за спиране на делото с протоколно определение от същата дата, като е мотивирал отказа си за спиране с обстоятелството, че исковата молба, по която е образувано гр. дело № 16010/2019 г. по описа на СГС, е депозирана  в съда на 06.12.2019 г. /това се установява от преписа от съдебно удостоверение, издадено на 08.02.2020 г. от Софийски градски съд, ГО, VI брачен състав/, а молбата по ЗЗДН, депозирана от молителката С.С.К., е подадена близо три месеца преди това / 12.09.2019 г./, както и че към датата на подаване на молбата по ЗЗДН, не е имало висящо производство за поставяне под запрещение,  поради което не е налице и условието за приюдициалност.

Отделно от това въззивният съд намира за уместно да отбележи, че съгласно чл. 8 от ЗЗДН, молба за издаване на заповед за защита може да бъде подадена от пострадало лице дори и да е поставено под ограничено запрещение, както и от настойник или попечител на пострадалото лице, като видно от данните по делото, към датата на сезиращата молба, подадена от С.К., не е било налице висящо производство по чл. 5 от ЗЛС.

Относно въззивната жалба, депозирана от С.С.К., настоящият съд намира следното:

 Във въззината жалба е посочено, че съдът не е наложил поисканата от С.К. мярка по т. 2, която би била най-ефективната, а именно да бъде отстранена ответницата от съвместно обитаваното от тях жилище – обща къща с административен адрес: гр. София, кв. „Симеоново“, ул. „*********, както и да бъдат наложени мерките за защита за максималния срок съгласно закона – 18 месеца. Твърди се, че е налице противоречие между мотивите на СРС и постановеното в диспозитива на решението, тъй като СРС в мотивите бил приел, че мерките следва да бъдат налажени за 18 месеца, а в диспозитива бил вписан срок от 12 месеца.

 Относно искането да бъде наложена мярката по чл. 5, ал. 1, т. 2 ЗЗДН, съдебният състав намира, че при определяне на мярката за защита, съдът не е обвързан с искането на молителя-жалбоподател, а преценява с оглед степента на извършения акт на домашно насилие, каква мярка следва да се наложи. В конкретния случай правилно е преценено, че с оглед характера и интензитета на акта на насилие, подходяща мярка за защита е наложената по чл. 5, ал. 1, т. 1 от ЗЗДН /задължаване на извършителя да се въздържа от извършване на домашно насилие/  и наложената мярка по чл. 5, ал. 1, т. 3 от ЗЗДН /забрана на извършителя да приближава пострадалото лице, жилището, местоработата и местата за социални контакти и отдих на пострадалото лице при условия и срок, определени от съда/.

Настоящата въззивна инстанция намира, че наложените защитни мерки са адекватни и правилно определени от първоинстанционния съд – едновременно е осигурена защита на всяко от пострадалите  лица и същевременно е дадена възможност на съответния извършител да преосмисли както извършеното деяние, така и своето бъдещо поведение.

Не е налице и твърдяното противоречие относно срока на наложените мерки за защита. Видно от издадената заповед за защита /лист 151 от първоинстанционното дело/, относно мярката по чл. 5, ал. 1, т. 1 от ЗЗДН не е отбелязан срок, и това е така, защото тази мярка е безсрочна. Определеният срок от 12 месеца очевидно се отнася до втората наложена мярка – по чл. 5, ал. 1, т. 3 ЗЗДН, с която е забранено на ответницата И.Ц. да приближава на по-малко от 100 метра лицето С.К., нейното жилище, места за социални контакти и отдих.

         По изложените по-горе съображения настоящият съд намира, че въззивните жалби са неоснователни и следва да бъдат оставени без уважение, а обжалваното съдебно решение, като правилно и законосъобразно, да бъде оставено в сила.

Настоящият съд напълно споделя подробно установената от първоинстанционния съд фактическа обстановка и направените изводи въз основа на доказателствата по делото, поради което не намира за необходимо да преповтаря тези изводи.

Съобразно с така установената фактическа обстановка, въззивния съд достигна до следните правни изводи:

 Първоинстанционното решение е правилно. Неоснователни са наведените доводи в жалбите на страните за незаконосъобразност и неправилност на постановеното съдебно решение. При постановяване на решениетосъщото е съобразено с всички ангажирани и относими по спора доказателства.

         Предвид горното, обжалваното решение на Районния съд следва да се остави в сила.

Съдът постанови всяка една от страните – въззивницата И.В.Ц. и С.С.К., всяка една от тях да заплати държавна такса по сметка на Софийски градски съд в размер на по 12.50 лв.

С оглед изхода на делото, съдът оставя без уважение претенциите на страните за присъждане на направени разноски по делото, като неоснователни.

Така мотивиран, Софийски градски съд

 

Р     Е     Ш     И:

 

         ОСТАВЯ В СИЛА Решение №  20283742/23.12.2020 г., постановено по гр. дело № 52569/2019 г. по описа на Софийски районен съд, III ГО, 91-ви състав.

         ОСЪЖДА И.В.Ц., ЕГН **********, да заплати държавна такса по сметка на Софийски градски съд в размер на 12.50  лв.

         ОСЪЖДА С.С.К. с ЕГН **********, да заплати държавна такса по сметка на Софийски градски съд в размер на 12.50  лв.

         ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ исканията на страните за присъждане на разноски по делото, като неоснователни.

         Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                            ЧЛЕНОВЕ:  1.                         2.