Решение по дело №1708/2019 на Районен съд - Русе

Номер на акта: 823
Дата: 22 ноември 2019 г. (в сила от 17 декември 2019 г.)
Съдия: Ивайло Асенов Йорданов
Дело: 20194520201708
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 22 август 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

град Русе, 22.11.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

             РАЙОНЕН СЪД - РУСЕ, ДЕВЕТИ наказателен състав, в публично заседание, проведено на двадесет и първи октомври две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: ИВАЙЛО ЙОРДАНОВ

 

при секретаря РАДОСТИНА СТАНЧЕВА и прокурора …...…………...………, като разгледа докладваното от съдия Йорданов административно наказателно дело 1708 по описа на съда за 2019 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по чл. 59 и сл. от ЗАНН.

 

Образувано е по жалба на Х.М.М., чрез адв. Т.Б., депозирана против наказателно постановление № 19-1085-001560 от 07.06.2019г., издадено от Началник група, Сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Русе, с което на жалбоподателя, са наложени следните административни наказания: по т. 1 от НП, на основание чл. 175а, ал. 1, пр. 3 ЗДвП са наложени административно наказание „Глоба“ в размер на 3000 лева и „Лишаване от право да управлява МПС за срок от 12 месеца, за нарушение по чл. 104б, т. 2 ЗДвП; по т. 2 от НП, на основание чл. 185 ЗДвП му е наложено административно наказание „Глоба“ в размер на 20 лева, за нарушение по чл. 6, т. 1 ЗДвП и по т. 3 от НП, на основание чл. 183, ал. 1, т. 1, пр. 2 ЗДвП му е наложено административно наказание „Глоба“ в размер на 10 лева, за нарушение по чл. 100, ал. 1, т. 1 ЗДвП, в частта му досежно нарушението по чл. 175а, ал. 1, пр. 3 ЗДвП.

С жалбата се ангажират твърдения, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради нарушение на материалния и процесуалния закон и се моли за отмяна на наказанието по чл. 175а, ал. 1, пр. 3 ЗДвП. Оспорват се изложените в АУАН фактически обстоятелства. Застъпва се тезата, че деянието не е извършено виновно и жалбоподателят е ползвал пътя в съответствие с неговото предназначение.

В съдебно заседание жалбоподателят, чрез процесуалния си представител поддържа депозираната жалба. В хода и по реда на съдебните прения релевира доводи, че автомобилът е ползван по предназначение – за превоз на лица и няма данни жалбоподателят да е участвал в състезания или гонки, поради и което не се касае за нарушение по чл. 104б ЗДвП.

Административнонаказващият орган, редовно призован не изпраща представител и не заема становище по същество на жалбата.

Районна прокуратура - Русе, редовно призована, не изпраща представител.

 

Жалбата изхожда от процесуално легитимирана страна в процеса, по отношение на която е ангажирана административнонаказателна отговорност. Депозирана е в преклузивния срок за обжалване, касае подлежащо на обжалване наказателно постановление, поради и което се явява процесуално допустима и следва да бъде разгледана по същество досежно нейната основателност.

 

Съдът‚ след като обсъди ангажираните от жалбоподателя фактически и правни доводи, прецени събраните по делото доказателства, и извърши служебна проверка на обжалваното наказателно постановление, съгласно изискванията на чл. 314 НПК, вр. чл. 84 ЗАНН, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Административнонаказателното производство е започнало със съставянето на АУАН № 19-1085-001560/10.05.2019г. (бл. № 238346) против жалбоподателя, за това, че на 10.05.2019г., около 00,25 часа, в град Русе, ул. „Борисова“ – пред блок Вяра, управлявал лек автомобил „Мерцедес ЦЛК 200“ с рег. № Р 54 89 КА, собственост на М.Г.С., като извършил следните нарушения: 1. Водачът използвал пътищата отворени за обществено ползване не по тяхното предназначение за превоз на хора и товари като превърта задните гуми на моторното превозно средство и прави няколко оборота в кръг по средата на пътното платно, което е прието, че осъществява състав на нарушение по чл. 104б, т. 2 ЗДвП. 2. Водачът не съобразява поведението си с положената пътна маркировка тип М 2, двойна непрекъсната линия като я пресича изцяло, което е субсумирано като нарушение по чл. 6, т. 1 ЗДвП и 3. Водачът не носи контролния талон от свидетелството за управление, с което е прието, че е нарушил чл. 100, ал. 1, т. 1 ЗДвП.

АУАН е подписан от нарушителя, без възражения. Такива не са били депозирани и в срока, и по реда на чл. 44, ал. 1 ЗАНН.

Въз основа на така съставения АУАН било издадено и оспореното наказателно постановление, с фактическо описание на всяко едно от деянията, идентично с описаното в АУАН, като на жалбоподателя са наложени следните административни наказания: по т. 1 от НП, на основание чл. 175а, ал. 1, пр. 3 ЗДвП са наложени административно наказание „Глоба“ в размер на 3000 лева и „Лишаване от право да управлява МПС за срок от 12 месеца, за нарушение по чл. 104б, т. 2 ЗДвП; по т. 2 от НП, на основание чл. 185 ЗДвП му е наложено административно наказание „Глоба“ в размер на 20 лева, за нарушение по чл. 6, т. 1 ЗДвП и по т. 3 от НП, на основание чл. 183, ал. 1, т. 1, пр. 2 ЗДвП му е наложено административно наказание „Глоба“ в размер на 10 лева, за нарушение по чл. 100, ал. 1, т. 1 ЗДвП.

Посочената фактическа обстановка съдът прие за установена въз основа на събраните в хода на производството гласни доказателства, приобщени посредством разпита в процесуалното качество на свидетел на актосъставителя Ц.Р.П. и свидетелите К.Д.К. и Х.П.К., както и писмените доказателства - АУАН № 19-1085-001560/10.05.2019г. (бл. № 238346), докладна записка, , доклад за установен факт и предприети действия, Решение на Адм. Съд – Русе, ЗППАМ и справка за нарушител.

По отношение нарушенията на по т. 2 и т. 3 НП наказателното постановление не е обжалвано и същото е влязло в сила.

Не са налице противоречия в информационните изявления, съдържащи се в доказателствената съвкупност по делото, досежно подлежащите на доказване факти, включени в предмета на доказване, по отношение на обжалваната част на наказателното постановление, които да налагат, съгласно разпоредбата на чл. 305, ал. 3 НПК, приложима на основание чл. 84 ЗАНН, съдът да излага подробни мотиви, кои доказателства приема и кои отхвърля. Както писмените така и гласните доказателства се намират в корелативно единство и напълно кореспондират с приетата за установена доказателствено обезпечена фактология.

Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира, че следва да бъдат изведени следните правни изводи

Актът и наказателното постановление са съставени при спазване императивните изисквания на ЗАНН. Същите съдържат всички необходими за тяхната редовност от формална страна реквизити, визирани в чл. 42 и чл. 57 ЗАНН. В акта за установяване на административно нарушение, въз основа на който е издадено оспореното наказателно постановление, а така също и в самото наказателно постановление, са отразени датата, мястото и часа на нарушението. Както в акта, така и в наказателното постановление са намерили отражение всички обективни признаци на състава на нарушението по чл. 104б, т. 2 ЗДвП, за което е ангажирана отговорността на жалбоподателя, чрез посочване на всички приети за осъществили се факти от обективната действителност. Не е налице противоречие между приетите за установени факти, нормата под които същите са субсумирани и санкционната разпоредба, въз основа на която е ангажирана отговорността на жалбоподателя.

По изложените мотиви съдът намира за неоснователни релевираните с жалбата доводи, че при съставянето на АУАН и издаването на НП са допуснати съществени процесуални нарушения.

Във връзка с материалната законосъобразност на оспореното наказателно постановление, съдът намира следното:

Съдът намира, че от събраните в хода на производството доказателства и извършената им оценка, следва да бъде изведен единственият възможен от правна страна извод, а именно че жалбоподателят е осъществил състава на нарушението по чл. 104б, т. 2 ЗДвП, както от обективна, така и от субективна страна.

От обективна страна от доказателствата по делото, безспорно се установява и доказва, че жалбоподателят на 10.05.2019г., около 00,25 часа, в град Русе, ул. „Борисова“ – пред блок Вяра, управлявал лек автомобил „Мерцедес ЦЛК 200“ с рег. № Р 54 89 КА, собственост на М.Г.С., като е използвал пътищата отворени за обществено ползване не по тяхното предназначение за превоз на хора и товари, тъй като е превъртял задните гуми на моторното превозно средство и няколко пъти се е завъртял по средата на пътното платно.

Преки доказателства във връзка с това нарушение се съдържат в показанията на разпитаните в процесуалното качество на свидетели К.Д.К. и Х.П.К., всеки един от които пряко и непосредствено е възприел приетите за осъществили се в АУАН и НП факти.

От показанията на тези свидетели категорично се опровергава тезата на жалбоподателя, че липсва виновно негово поведение.

Всеки един от тези двама свидетели – очевидци, в депозираните от тях показания, изнасят че жалбоподателят е изфорсирал двигателя и два пъти с управлявания от него лек автомобил се е завъртял в кръг, по средата на пътното платно.

Категорично в случая това негово поведение не сочи на случайно деяние, а не умишлена и целена от водача принудителна загуба на сцеплението на задните колела на управлявания от него лек автомобил, с цел извършване на фигури по платното за движение, които са характерни при провеждане на състезания по демонстрационно шофиране и показване на умения във връзка с управлението на моторно превозно средство. В случая не се касае само и единствено за загуба на сцеплението на задните колела при завой, а за целенасочени действия с двигателя и боравене с механизмите на управление на лекия автомобил, с цел същият да загуби сцепление на задните колела и да изпълни описваните от свидетелите две завъртания около неговата ос, по средата на пътното платно.

От субективна страна деянието е извършено умишлено, при форма на вината пряк умисъл като в съзнанието на дееца са намерили отражение всички обективни факти от състава на това нарушение, а именно принудителна загуба на сцепление на автомобила и задържането му принудително в това състояние до извършването на два оборота, около неговата ос, а във волево отношение същият пряко е целял настъпването на общественоопасните последици от извършеното от него деяние, а именно да използва път отворен за обществено ползване за извършване на фигури с управлявания от него лек автомобил.

Разпоредбата на чл. 104б ЗДвП не намира приложение само и единствено при провеждането на нерегламентирани състезания по пътищата отворени за обществено ползване, както се твърди от защитата, а се прилага за всяка една проява, която обективира използването на пътищата за различни от посочените цели, което следва от буквалното тълкуване на същата, като в конкретния случай, жалбоподателят е използвал път отворен за обществено ползване за извършване на фигури с управляваното от него МПС, които са типични за състезания по демонстрационно шофиране и показване на умения във връзка с управлението на моторно превозно средство, като в случая изложените в АУАН и НП факти, са субсумирани именно като нарушение на т. 2 на чл. 104б ЗДвП, а не по т. 1, която запретява именно участието в нерегламентирани състезания по пътища отворени за обществено ползване.

Правилно е издирана и приложена съответстващата на това нарушение санкционна разпоредба на чл. 175А, ал. 1, пр. 3 ЗДвП, в която санкциите са в абсолютни размери досежно всяко едно от кумулативно предвидените наказания, каквито именно размери на наказанията са наложени на жалбоподателя.

Обстоятелството, че в лекия автомобил освен водача е имало още две лица не само не сочи, че същият е използвал пътищата отворени за обществено ползване съобразно тяхното предназначение, а именно за превоз на хора и товари, а сочи на значително по висока укоримост на извършеното от него деяние, тъй като със своето поведение, жалбоподателят е поставил в опасност техния живот и здраве.

Не са налице предпоставките на чл. 28 ЗАНН, доколкото извършеното нарушение не разкрива белезите на маловажен случай, съгласно легалната дефиниция съдържаща се в чл. 93, т. 9 НК, приложим на основание чл. 11 ЗАНН. По делото не се установиха изключителни или многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства, въз основа на които да бъде направен извода, че извършеното нарушение, разкрива по-ниска степен на обществена опасност, в сравнение с обикновените случай на нарушения от този вид, а напротив с поведението си жалбоподателят е поставил в пряка и непосредствена опасност живота и здравето на още две лица, поради и което извършеното нарушение, не може да бъде квалифицирано като “маловажен случай” и да бъде приложена разпоредбата на чл. 28 ЗАНН.

С оглед всичко изложено депозираната жалба следва да бъде оставена без уважение, а наказателното постановление като правилно и законосъобразно следва да бъде потвърдено.

 

По гореизложените мотиви и на основание чл. 63 от ЗАНН‚ съдът

 

               

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 19-1085-001560 от 07.06.2019г., издадено от Началник група, Сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Русе, в обжалваната част по т. 1 от същото, с което на Х.М.М., ЕГН: **********, с адрес ***, на основание чл. 175а, ал. 1, пр. 3 ЗДвП са наложени административно наказание „ГЛОБА“ в размер на 3000 (три хиляди) лева и „ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС“ за срок от 12 (дванадесет) месеца, за нарушение по чл. 104б, т. 2 ЗДвП.

 

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - Русе в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

 

 

                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: