Решение по дело №1878/2007 на Районен съд - Стара Загора

Номер на акта: 344
Дата: 10 април 2009 г. (в сила от 20 ноември 2009 г.)
Съдия: Таня Илкова Илиева
Дело: 20075530101878
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 3 декември 2007 г.

Съдържание на акта Свали акта

                                          

Р Е Ш Е Н И Е

 

             …………………………………           Гр. Стара Загора

 

В  ИМЕТО НА НАРОДА

 

СТАРОЗАГОРСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД          VI ГРАЖДАНСКИ състав

На 10 март                           2009 г.

В публично заседание в следния състав:

 

                            Председател: Т.И.                                                       

 

Секретар: Е.Д.

Прокурор: 

като разгледа докладваното от съдия Т.И. ***, по описа за 2007 година.

 

 

  Искът е за делба на съсобствен недвижим имот и е с правно основание чл.34 от ЗС във вр. с чл.278 и сл. от ГПК, като производството е във фаза след допускане на делбата.

 

   С решение № 62/23.09.2008г., постановено по настоящото дело, е допуснат до делба недвижим имот: апартамент № 3, на първи етаж, от жилищен блок № 21, в кв. „Трите чучура” в гр. Стара Загора, състоящ се от: две спални, дневна, кухня, баня и тоалетна, със застроена площ от 79.74 кв.м., ведно с ИЗБЕНО ПОМЕЩЕНИЕ № 24, с площ от 5.00 кв.м. и с процентно участие в етажната собственост 0.965%, ведно със съответните идеални части от общите части на сградата и идеални части от правото на строеж от УПИ І – 4621 в строителен квартал 517 А по ПУП на гр. Стара Загора, при квоти: 1/20 ид.ч. за Д.Г.Д., 6/10 ид. ч. за И.К.О., 1/10 ид.ч. за Г.К.Х., 1/10 ид.ч. за К.К.О., 1/20 ид.ч. за Е.П.М., 1/20 ид.ч. за Г.И.Н.  и 1/20 ид.ч. за Г.Г.Н..

       Предявена е претенция от ответника И.К.О. за възлагане в негов дял на допуснатия до делба недвижим имот.

   От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност съобразно разпоредбата на чл.188 от ГПК /отм./, съдът намира за установено следното:

    

 ОТНОСНО ПРЕТЕНЦИЯТА ЗА ВЪЗЛАГАНЕ

 

Възможността за възлагане в дял на допуснат до делба недвижим имот е предвидена в разпоредбата на чл. 288 от ГПК/отм./. Същата разпоредба визира две хипотези, при които е допустимо възлагане в дял на имота, и те са: когато допуснатият до делба неподеляем имот е жилище, което е било съпружеска имуществена общност и когато неподеляемият имот е жилище и съсобствеността е възникнала от наследяване.

Съгласно разпоредбата на чл.288 ал.2 ГПК, възлагане на неподеляем имот може да се постанови само, ако е налице неподеляем имот и същия е жилище, което е било съпружеска имуществена общност, прекратена със смъртта на единия съпруг или с развод, и преживелият съпруг или бившият съпруг на когото е предоставено упражняването на родителските права по отношение на децата от брака няма собствено жилище. 

По делото е назначена и изслушана съдебно – техническа експертиза. Видно от заключението на същата, допуснатият до делба недвижим имот е жилище и е неподеляемо. Безспорно установено по делото е, че допуснатия до делба недвижим имот не е било съпружеска имуществена общност. Ето защо, съдът приема, че не са налице предпоставките на чл. 288, ал.2 от ГПК/отм./.

  Съгласно разпоредбата на чл. 288, ал.3 ГПК “ако неподеляемият имот е жилище, всеки от съделителите, който при откриване на наследството е живял в него и не притежава друго такова, може да поиска то да бъде поставено в негов дял, като дяловете на останалите съделители се уравняват с друг имот или с пари”.

Безспорно се установи от заключението на съдебно-технически експертиза, че допуснатият до делба недвижим имот е жилище и е неподеляем. Ето защо, съдът намира, че първото от условията на фактическия състав на правната норма на чл. 288 ал. 3 от ГПК – да се касае за неподеляем жилищен имот, е налице.

От представеното по делото Удостоверение изх. № 446/18.02.2009г. на Служба по вписванията гр. Стара Загора, се установява, че И.О. не притежава друг недвижими имот, освен съответните идеални части от допуснатия до делба апартамент. Т.е. налице и второто отрицателно условие на закона – да не притежава друг имот от същия вид.

От дадените по реда на чл. 114, ал.1 от ГПК/отм./ отговори на ответницата Е.П.М., съдът приема за безспорно установено, че към момента на смъртта на наследодателя Неделя Василева Баронян, в  процесния недвижим имот е живял ответникът И.О.. Това обстоятелство не се оспорва и от ищеца.

За да се уважи претенцията за възлагане, е необходимо да е спазено изискването на закона- съделителят да е живял в имота към момента на откриване на наследството. Това изискване сочи, че предмет на възлагателна претенция по чл. 288 ал. 3 от ГПК, може да бъде наследство, а възлагане по този ред може да се извърши само на сънаследствен недвижим имот, в полза на сънаследник, който отговаря на изискването. Имотите, чиято собственост е възникнала в резултат на установените от закона способи, но извън наследственото правоприемство, не могат да бъдат предмет на възлагане по този ред. В хода на съдебното дирене, в първа фаза на производството по настоящото дело, е безспорно установено, че делбеният имот е бил придобит чрез договор за покупко – продажба от 14.12.1972г. от И.К.О. и Неделя Василева Баронян. Установява се, че на 21.05.2007г. Неделя Василева Баронян е починала, като е оставила за свои законни наследници страните по делото. Видно от Договор за продажба на наследство от 17.07.2007г., наследникът Марин Пейчев Маринов е продал на ищеца по делото цялото си наследство, оставено му от наследодателя Неделя Баронян. По този начин между ищеца и останалите наследници на починалата Неделя Баронян, е възникнала смесена форма на съсобственост – по наследство и чрез правна сделка. От една страна ищецът чрез покупко-продажба е придобил съответните ид. части от процесния имот, ответникът О. е придобил съответните ид. части чрез правна сделка и по наследствено правоприемство, а всички останали съделители са придобили собствените си идеални части от имота, по силата на наследственото правоприемство.

Предвид изложеното, съдът приема, че в случая съсобствеността между съделителите е възникнала само от части по силата на наследственото правоприемство. При наличието на възникнала смесена съсобственост, съдът намира, че разпоредбата на чл. 288 ал. 3 от ГПК не може да намери приложение, независимо от това дали са налице останалите изисквания на закона за възлагане. / В този смисъл Реш. №293/03г.; Реш. №482/03г.; Реш.  №615/02г.; Реш. №257/01г. на ВКС, І г.о. и др./.

     В конкретния случай, безспорно е обстоятелството, че процесният имот не попада в нито една от посочените законови хипотези. Съдът счита, че недопустимо се явява възлагането на недвижимия имот в дял на която и да е от страните по делото, тъй в случая се явяват неприложими  разпоредбите на ал.2 и ал.3 на чл. 288 от ГПК. Ето защо предявената претенция за възлагане в дял на ответника О. допуснатия до делба недвижим имот следва да бъде отхвърлена, като неоснователна.

         

ПО ВЪПРОСА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ДЕЛБАТА:

         

 С влязло в сила решение № 62/23.09.2008г., постановено по настоящото дело, е допуснат до делба недвижим имот: апартамент № 3, на първи етаж, от жилищен блок № 21, в кв. „Трите чучура” в гр. Стара Загора, състоящ се от: две спални, дневна, кухня, баня и тоалетна, със застроена площ от 79.74 кв.м., ведно с ИЗБЕНО ПОМЕЩЕНИЕ № 24, с площ от 5.00 кв.м. и с процентно участие в етажната собственост 0.965%, ведно със съответните идеални части от общите части на сградата и идеални части от правото на строеж от УПИ І – 4621 в строителен квартал 517 А по ПУП на гр. Стара Загора, при квоти: 1/20 ид.ч. за Д.Г.Д., 6/10 ид. ч. за И.К.О., 1/10 ид.ч. за Г.К.Х., 1/10 ид.ч. за К.К.О., 1/20 ид.ч. за Е.П.М., 1/20 ид.ч. за Г.И.Н.  и 1/20 ид.ч. за Г.Г.Н..

 Съдът, като взе предвид  експертното заключение, невъзможността всеки един от съделителите да получи дял в натура, както и разпоредбата  на чл.288 ал.1 ГПК/отм./ счита, че процесният недвижим имот следва да бъде изнесен на публична продан, като всеки от наследниците следва да получи своят дял от него в пари. С оглед на това следва да се има предвид пазарната цена на имота, установена от заключението на  съдебно-техническата експертиза – 81 300 лв.      

 

Следва да бъдат осъдени страните да заплатят по сметка на Старозагорския районен съд държавна такса върху стойността на дяловете си, както следва: Д.Г.Д. – 162.60 лв., И.К.О. – 1951.20 лв., Г.К.Х. – 325.20 лв., К.К.О. – 325.20 лв., Е.П.М. – 162.60 лв., Г.И.Н. – 162.60 лв. и Г.Г.Н. – 162.60 лв.

     Водим от горните мотиви, съдът

 

 

 

Р   Е   Ш   И  :

 

ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН недвижим имот апартамент № 3, на първи етаж, от жилищен блок № 21, в кв. „Трите чучура” в гр. Стара Загора, състоящ се от: две спални, дневна, кухня, баня и тоалетна, със застроена площ от 79.74 кв.м., ведно с ИЗБЕНО ПОМЕЩЕНИЕ № 24, с площ от 5.00 кв.м. и с процентно участие в етажната собственост 0.965%, ведно със съответните идеални части от общите части на сградата и идеални части от правото на строеж от УПИ І – 4621 в строителен квартал 517 А по ПУП на гр. Стара Загора, с пазарна цена 81 300 лв., при права за съделителите: 1/20 ид.ч. за Д.Г.Д., ЕГН ********** ***, 6/10 ид. ч. за И.К.О., ЕГН ********** ***, 1/10 ид.ч. за Г.К.Х., ЕГН ********** *** 41, 1/10 ид.ч. за К.К.О., ЕГН ********** *** 24, 1/20 ид.ч. за Е.П.М., ЕГН ********** *** Загора, 1/20 ид.ч. за Г.И.Н., ЕГН ********** *** и 1/20 ид.ч. за Г.Г.Н., ЕГН ********** ***.

 

     ОТХВЪРЛЯ предявената от И.К.О. с п.а. претенция за възлагане в негов дял на допуснатия до делба недвижим имот, като НЕОСНОВАТЕЛНА.

 

           ОСЪЖДА Д.Г.Д. с п.а. да заплати в полза на ДЪРЖАВАТА, по сметка на Старозагорския районен съд, сумата 162.60 лв. /сто шестдесет и два лева и 60 стотинки/, представляваща държавна такса върху стойността на дела му.

 

          ОСЪЖДА И.К.О. с п.а. да заплати в полза на ДЪРЖАВАТА, по сметка на Старозагорския районен съд, сумата  1951.20 лв.,  /хиляда деветстотин петдесет и един лева и 20 стотинки/, представляваща държавна такса върху стойността на дела му.

 

          ОСЪЖДА Г.К.Х.., с п.а. да заплати в полза на ДЪРЖАВАТА, по сметка на Старозагорския районен съд, сумата  325.20 лв. /триста двадесет и пет лева и 20 стотинки/, представляваща държавна такса върху стойността на дела й.

 

          ОСЪЖДА К.К.О., с п.а. да заплати в полза на ДЪРЖАВАТА, по сметка на Старозагорския районен съд, сумата  325.20 лв. /триста двадесет и пет лева и 20 стотинки/, представляваща държавна такса върху стойността на дела й.

 

        ОСЪЖДА Е.П.М. с п.а. да заплати в полза на ДЪРЖАВАТА, по сметка на Старозагорския районен съд, сумата 162.60 лв. /сто шестдесет и два лева и 60 стотинки/, представляваща държавна такса върху стойността на дела й.

    

        ОСЪЖДА Г.И.Н. с п.а. да заплати в полза на ДЪРЖАВАТА, по сметка на Старозагорския районен съд, сумата 162.60 лв. /сто шестдесет и два лева и 60 стотинки/, представляваща държавна такса върху стойността на дела му.

  

         ОСЪЖДА Г.Г.Н. с п.а. да заплати в полза на ДЪРЖАВАТА, по сметка на Старозагорския районен съд, сумата 162.60 лв. /сто шестдесет и два лева и 60 стотинки/, представляваща държавна такса върху стойността на дела му.

  

    Решението е подлежи на обжалване в 14-дневен срок от получаване на съобщение за изготвянето му пред Старозагорския окръжен съд.

 

 

                         РАЙОНЕН СЪДИЯ :