Определение по дело №293/2019 на Районен съд - Балчик

Номер на акта: 19
Дата: 13 февруари 2020 г.
Съдия: Даниела Йорданова Игнатова
Дело: 20193210200293
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 10 октомври 2019 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №……………

 

Балчишкият Районен съд в закрито заседание на тринадесети февруари ,две хиляди и двадесета година,в състав

                                                        

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:ДАНИЕЛА ИГНАТОВА

При секретаря :СНЕЖАНКА ДЖАМБАЗОВА

,след като разгледа докладваното от съдия Даниела Игнатова НОХД№293/2019г. по описа на Районен Съд гр.Балчик и за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е образувано по реда на чл.306,ал.1,т.4,предл.второ,във вр.с чл.189 от НПК за произнасяне по въпроса за възлагане на разноските .

НОХД  е приключило със окончателен съдебен акт- Определение №46/16.10.2019г.,което е влязло в сила,но по която съдът не се  е произнесъл по въпроса за разноските по делото,направени за заплащане на възнаграждение на служебен защитник-адв.К.Х.И. *** по отношение защитата на подс.М.М.И. с ЕГН********** ***,поради липса на доказателства в тази насока.

Съгласно чл.306,ал.1,т.4 от НПК съдът може да се произнесе с определение по въпросите относно разноските по делото,когато е пропуснал това в присъдата/определението/като в този случай НПК не визира изискване то да става с призоваване на подсъдимият.

В този смисъл съдът,счита,че следва да осъди подс.М.М.И. с ЕГН********** *** да заплати направените по делото разноски в размер на 150,00/сто и петдесет/ лева , сметка на НБПП-София,определени съгл.Решение №ДЧ-983-Р/22.11.2019г.,определени на осн.чл.16,т.1 от Наредбата за заплащане на правната помощ.

В случай,че не заплати доброволно сумата,за и събирането й ще бъде издаден изпълнителен за който подсъдимият следва да бъде осъден да заплати ДТ в размер на пет лева,поради което и на основание чл.306,ал.1,т.4 предл.второ във вр.с чл.189 от НПК,съдът,

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСЪЖДА  подс.М.М.И. с ЕГН********** ***,да заплати по бюджетната сметка на НБПП-София , деловодни разноски по НОХД№293/2019г. по описа на РС-Балчик,в размер на 150,00/сто и петдесет/ лева,за осъществена правна помощ от адв.К.Х.И. ***.

ОСЪЖДА  подс.М.М.И. с ЕГН********** ***,с установена по делото самоличност да заплати  в полза на органа на съдебната власт ,а именно на РС-Балчик ,сумата в размер на 5,00/пет/лева,представляваща Държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Определението да се приложи към НОХД№293/2019г. по описа на РС-Балчик.

ПРЕПИС от Определението да се изпрати на РП-Балчик и подс.М.М.И. с ЕГН********** ***!

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване  и протестиране по реда на глава двадесет и втора от НПК ,в седем дневен срок от съобщаването на страните пред Окръжен Съд гр.Добрич.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: