Решение по дело №90/2019 на Окръжен съд - Плевен

Номер на акта: 95
Дата: 1 юли 2019 г.
Съдия: Силвия Цветкова Кръстева
Дело: 20194400900090
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 23 април 2019 г.

Съдържание на акта

РЕШЕНИЕ

 

01.                        07.  2019 г.    гр.Плевен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ПЛЕВЕНСКИЯТ  ОКРЪЖЕН СЪД  ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ

на  деветнадесети юни през две  хиляди и деветнадесета година

В публичното заседание в следния състав:

                         ПРЕДСЕДАТЕЛ:СИЛВИЯ КРЪСТЕВА

                                   ЧЛЕНОВЕ:1………………………

                                                        2……………………….

 

Секретар  ДЕСИСЛАВА ГЮЗЕЛЕВА

Прокурор …………………

като разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

ТД № 90  по описа за 2019 год.       

 

                    ПРОИЗВОДСТВО по чл. 625 и сл. ТЗ.

 

                     Пред Плевенския окръжен съд е постъпила молба по реда на чл. 625 ТЗ от „***“ ЕАД с ЕИК*** с искане за откриване на производство по несъстоятелност на дружеството – молител поради настъпило състояние на неплатежоспособност и свръхзадълженост. Твърди се, че дружеството не разполага със средства или бързоликвидни активи за покриване на разноските в производството по несъстоятелност, поради което е отправено искане до съда производството по несъстоятелност да бъде открито по реда на чл. 632, ал. 1 ТЗ.

                ПЛЕВЕНСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира  за установено следното :

              ОТ ФАКТИЧЕСКА СТРАНА :

 

      С молбата по чл. 625 ТЗ молителят е представил счетоводен баланс към 31.12. 2018 г.; отчет за приходите и разходите за 2018 г. ;  отчет за собствения капитал за 2018 г. ;  разпореждане изх. № С190015 – 035  0210200/ 05. 02. 2019 г. от ТД на НАП – Велико Търново, офис Плевен за прекратяване на производство по принудително изпълнение съгласно чл. 225 ДОПК;  годишна данъчна декларация по чл. 92 ЗКПО за данъчния финансов резултат и дължимия годишен корпоративен данък;  справка за задълженията на молителя към 09. 05. 2019 г.;  писмени обяснения на молителя; списък на кредиторите;  извлечения от сметки на молителя.

     За изясняване на въпроса относно финансовото и икономическото състояние на молителя е допусната съдебно- икономическа експертиза, от заключението на която се установява, че към 31. 12. 2018 г. молителят има задължения към кредитори в размер общо на 8 944 000 лева, а към 30. 04. 2019 г. са в размер на 8 937 000 лева, като всички задължения са краткосрочни – задължения към предприятия, към доставчици и клиенти, данъчни и др. задължения. В заключението е посочено, че молителят притежава дългосрочни финансови активи от 4200 дяла по 100 лева всеки или 100 % от капитала на „***“ЕООД с ЕИК ***. От счетоводните баланси става ясно, че молителят не притежава материални запаси и вземания. Вещото лице е установило, че молителят притежава парични средства като краткотрайни активи общо в размер на 3 473, 86 лв., от които в брой 1160, 22 лв., в разплащателни сметки в лева – 993, 81 лв. и в разплащателни сметки във валута в размер на 1 319, 83 лв.

 По отношение на икономическите показатели вещото лице при проверката е установило въз основа на стойностите на показателите за ликвидност изчислени въз основа на счетоводните баланси на молителя, че дружеството  не е ликвидно, тъй като с всичките си краткотрайни активи не може да покрие краткосрочните си задължения – коефициентите са със стойност 0, 00 или  много под единица. При показателите за финансова автономност експертът е установил, че са отрицателни величини, което означава, че  дружеството – молител е напълно декапитализирано от 2016 г. и за периода от 2016 г. до 2018 г. дружеството отчита текущ финансов резултат загуба в различни стойности. След приложението на метода на Алтман вещото лице е установило, че от края на 2016 г. дружеството трайно е попаднало в т. нар. „стрес зона“, което означава, че е налице настъпила неплатежоспособност на дружеството и това е трайно състояние за посочения период.

 

ОТ ПРАВНА СТРАНА :

 

Въз основа на събраните по делото доказателства съдът приема за установено, че молителят трайно е изпаднал в състояние на неплатежоспособност  към началото на 2017 г., тъй като към този момент е отчел реализирана загуба, дружеството е декапитализирано, не се обслужват задълженията към всички кредитори с изискуеми вземания, липсват активи, с които да се покрият задълженията към кредиторите. Това състояние се наблюдава и за последващия период през 2017 г., 2018 г. и до датата на подаване на молбата в настоящото производство и след това към 30. 04. 2019 г.

Съдът приема за установено, че молителят е изпаднал в неплатежоспособност на основание чл. 608, ал. 1, т. 1 и 2 ТЗ, тъй като не изпълнява задълженията си към кредитори по търговски сделки и публични задължения, като същите са в размер на 8 937 000 лв. към 30. 04. 2019 г.

Съдът счита, че молителят е изпаднал и в свръхзадълженост по смисъла на чл. 742, ал.1 ТЗ, тъй като не разполага с имущество, което да е достатъчно да покрие паричните му задължения. От заключението на съдебно- счетоводната експертиза е видно, че молителят не притежава ДМА ( зами, сгради, машини , съоръжения) и притежава дългосрочни финансови активи в размер на 420 000 лв., представляващи 100% от капитала на „***“ЕООД,  които не  могат да покрият задълженията към кредиторите. В заключението е посочено, че дружеството не притежава материални запаси и вземания и притежава налични парични средства в размер на  3 473, 86 лв. В хода на съдебното производство се установи, че тези средства не са налични и върху банковите сметки на молителя са наложени обезпечителни мерки „запор“ по реда на ДОПК от публичен изпълнител.

С оглед изложеното съдът приема за установено, че молителят е изпаднал  трайно в състояние на неплатежоспособност на основание чл. 608, ал.1, т. 1 и 2 ТЗ и свръхзадълженост на основание чл. 742, ал. 1 ТЗ, като началната дата е  01. 01. 2017 г. от който момент е настъпило това трайно и неотменимо към настоящия момент състояние.

От заключението но съдебно – счетоводната експертиза и от представените по делото писмени доказателства се  установява, че необходимият размер на средствата за издръжка в производството по несъстоятелност за шест месеца е 5500 лева, които не са налични при молителя и не са налице бързоликвидни активи, при осребряването на които тези средства да бъдат осигурени. По тези причини съдът с определение  е уведомил кредиторите на длъжника по реда на чл. 629б, ал. 1 ТЗ, че следва да предплатят тази сума в определен срок преди последното съдебно заседание, като са уведомени, че при невнасяне на тази сума ще бъде спряно производството по несъстоятелност. До датата на последното съдебно заседание на 19. 06. 2019 г. и към настоящия момент кредиторите не са предплатили сумата за разноските в производството по несъстоятелност.

С оглед на така изложените обстоятелства съдът счита, че следва да бъде приложена разпоредбата на чл. 632, ал.1 ТЗ, като следва длъжникът да бъде обявен в несъстоятелност, да бъде постановено прекратяване дейността на предприятието на длъжника, да бъдат наложени обезпечителни мерки чрез запор и възбрана върху имуществото на длъжника и производството по несъстоятелност да бъде спряно без молителят да бъде заличен от търговския регистър.

Следва на основание чл. 620, ал. 1 ТЗ молителят да бъде осъден да заплати по сметка на Плевенския окръжен съд държавна такса в размер на 250 лева, която да бъде изплатена от масата на несъстоятелността при разпределение на имуществото на длъжника.

По изложените съображения и на основание чл. 632, ал. 1 ТЗ вр. чл. 608, ал.1, т. 1 и чл. 742 ТЗ, съдът по несъстоятелността

 

                                   Р     Е     Ш     И     :

        ОБЯВЯВА на основание чл.608, ал.1, т. 2 и чл. 742, ал. 1 ТЗ в неплатежоспособност и свръхзадълженост   „***“ЕАД с ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр.Д.М., ул.“***“№1, представлявано от изпълнителния директор П.П.А.  с ЕГН********** с НАЧАЛНА ДАТА 01.01.2017 г.

        ОТКРИВА ПРОИЗВОДСТВО по несъстоятелност на  „***“ЕАД с ЕИК ***.

       ДОПУСКА обезпечение чрез налагане на запор и възбрана върху имуществото на „***“ЕАД с ЕИК ***.

       ОБЯВЯВА „***“ЕАД с ЕИК *** в  несъстоятелност.

       ПРЕКРАТЯВА  дейността на  предприятието на „***“ЕАД с ЕИК ***.

      СПИРА производството по несъстоятелност на „***“ЕАД с ЕИК ***  без да заличава дружеството от търговския регистър.

      ОСЪЖДА на основание чл. 620, ал. 1 ТЗ „***“ЕАД с ЕИК ***   да заплати по сметка на Плевенския окръжен съд държавна такса в размер на 250 лева, която да се събере от масата на несъстоятелността при разпределение на имуществото на длъжника.

       ПРЕПИС  от решението незабавно да се изпрати за обявяване в търговския регистър на Агенцията по вписванията.

       РЕШЕНИЕТО подлежи на обявяване в търговския регистър и на  въззивно обжалване в едноседмичен срок от   обявяването в регистъра пред ВТАС.

 

 

                                        СЪДИЯ В ОКРЪЖЕН СЪД: