Решение по дело №1296/2023 на Административен съд - Пловдив

Номер на акта: 1764
Дата: 20 октомври 2023 г.
Съдия: Йордан Росенов Русев
Дело: 20237180701296
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 22 май 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

Р Е Ш Е Н И Е

 

 № 1764

 

  гр. Пловдив, 20. октомври 2023г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДПЛОВДИВ, ХХI касационен състав, в публично съдебно заседание на двадесет и седми септември две хиляди двадесет и трета година в състав:

 

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ЯНКО  АНГЕЛОВ  

                                                             ЧЛЕНОВЕ: ЙОРДАН  РУСЕВ 

ВЛАДИМИР  ВЪЛЧЕВ                                                                                   

                                                       

при секретаря ПОЛИНА ЦВЕТКОВА и участието на прокурора ИВАН ИЛЕВСКИ, като разгледа КАНД № 1296 по описа на съда за 2023г., докладвано от съдия Й.Русев, за да се произнесе, взе предвид следното: 

Производство по чл.63, ал.1, пр.2 от Закона за административните нарушения и наказания, вр с чл. 208 и сл. от АПК.

Образувано е по касационна жалба, подадена от И.Ф.Д., ЕГН **********, чрез адв. Е.Н.-пълномощник, срещу Решение № 44 от 24.04.2023г. на РС-Асеновград, постановено по АНД № 148/2023г., с което е потвърден електронен фиш серия К, № 6415591, издаден от ОДМВР-Пловдив. 

Твърди се неправилност и незаконосъобразност на обжалваното решение, поради противоречието му с материалния и процесуалния закон. Основното оплакване е, че по делото не е доказано по безспорен начин, че касаторката е извършила нарушението и то в хипотеза на повторност. Иска се отмяна на обжалваното решение на АРС и да се постанови ново, с което да се отмени издаденият ЕФ като неправилен и незаконосъобразен. Претендира разноски.  

Ответникът по касация- ОДМВР-Пловдив, в писмено становище от процесуален представител по пълномощие, оспорва жалбата. Моли да се остави в сила решението на РС-Асеновград. Претендира юрисконсултско възнаграждение.       

Представителят на Окръжна прокуратура – Пловдив намира жалбата за неоснователна, предлага решението да бъде оставено в сила.    

Административен съд-Пловдив, в настоящия състав, като извърши проверка на атакуваното решение, във връзка със заявените в жалбата касационни основания, констатира следното:

        Касационната жалба е подадена в срока по чл.211, ал.1 от АПК, от страна по делото, за която то е неблагоприятно и е процесуално допустима. Разгледана по същество е неоснователна, по следните съображения:  

От фактическа страна е установено, че Д. на 05.10.2022г., в 10:57 часа, в област Пловдив, община Асеновград, гр.Асеновград, улица „Цар Иван Асен II“ № 138, посока от югоизток към северозапад, при въведено ограничение 50 км/ч.(населено място) и при отчетен толеранс от минус 3 км/час в полза на водача, управлявала МПС БМВ Х5, с рег. № *** с установена скорост 86 км/ч, което е превишение на скоростта от 36 км/час. 

Издаден е обжалваният пред районния съд ЕФ серия К № 6415591, с което на основание чл. 189, ал. 4 от ЗДвП, вр. чл. 182, ал. 4, вр. ал.1, т. 4 ЗДвП за нарушение на чл. 21, ал. 1 от ЗДвП на И.Д. е наложена глоба в размер на 800 лв. 

С оспореното по касационен ред решение въззивният съд е приел, че е доказано извършването на нарушението, неговият автор, установяването на деянието е сторено с одобрен тип автоматизирано техническо средство, от Справка нарушител/водач се установява повторността на нарушението и поради това е потвърдил ЕФ.

Решението е валидно и допустимо, като при постановяването му не са допуснати съществени процесуални нарушения, които да са касационно основание по чл. 348, ал. 1 , във вр. с чл. 84 ЗАНН.

Районният съд е изпълнил процесуалните си задължения по чл. 13 и чл. 14 НПК за обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, относими към предмета на доказване, при спазване правилата за събиране, проверка и оценка на доказателствените източници съгласно чл. 107 НПК.

На основание чл. 220 от АПК административният съд преценява прилагането на материалния закон въз основа на фактите, установени от районния съд в обжалваното решение.

АНО е наложил санкцията в двоен размер при условията на повторност по чл. 182, ал. 4, вр. чл. 182, ал. 1, т. 4 от ЗДвП, като в ЕФ е отразено, а в представената преписка са приложени доказателства, от които се установява, че нарушението действително е извършено повторно. Съдът е приел, че от представената Справка нарушител/водач и от справка АИС АНД на ОДМВР-Пловдив е видно, че Д. вече е наказвана за нарушение по ЗДвП от същия вид и в едногодишен срок. Тези доказателства са между кориците на делото и не са били оспорени от настоящия касатор.   

Законосъобразно установеното нарушение е квалифицирано като "повторно" по см. на § 6, т. ЗЗ от ДР на ЗДвП. АНО е изяснил фактите, които са го мотивирали да приеме тази квалификация, посочено е, че с влязъл в сила ЕФ сер. К № 4465373 е наложено наказание за същото по вид нарушение и то в рамките на съответните времеви граници. Само по този начин съдът би могъл да провери дали действително тезата на АНО съответства с критерия, посочен по-горе или не. В конкретния случай в ЕФ е направен извод, че деянието е извършено повторно, като са посочени фактите, от които се извежда този извод. Доказателства за "повторност" се съдържат и в представената пред въззивната инстанция преписка.   

Настоящата съдебна инстанция не приема твърдението в касационната жалба, че районният съд е допуснал съществено нарушение на съдопроизводствените правила като е приел, че деянието е правилно квалифицирано и хипотезата на повторност е доказана. Каза се по-горе, че в кориците на въззивното дело се съдържат доказателства, че на касатора, в настоящото производство, е било наложено наказание за същото по вид нарушение с влязъл в сила ЕФ сер. К № 4465373. Посочените, в спорния ЕФ, норми от ЗДвП са правилно определени от административнонаказващия орган и съответстват със словесното описание на установеното нарушение на правилата за движение по пътищата.     

Оспореното съдебно решение е постановено при изяснена фактическа обстановка.  При наличието на безспорни доказателства по административното обвинение, законосъобразно е наложено административно наказание за нарушение на текста на чл. 21, ал.1 от Закона за движението по пътищата. Като е достигнал до същите изводи, съдът обосновано и в съответствие с приложимия материален закон е преценил жалбата до него за неоснователна, а ЕФ е потвърдил като законосъобразен.         

От изложеното до тук следва, че като е потвърдил издадения електронен фиш, районният съд е постановил валиден, допустим и правилен съдебен акт, който следва да бъде оставен в сила. 

Предвид изхода на делото на ответника по касация следва да се присъдят сторените съдебни разноски за юрисконсултска защита. По реда на чл. 63д, ал. 4 от ЗАНН във вр. чл. 78, ал. 8 от Гражданския процесуален кодекс, чл. 37 от Закона за правната помощ и чл. 27е от Наредба за заплащането на правната помощ /в приложимата му редакция/, настоящият състав определя юрисконсултско възнаграждение в размер на 80 лева /осемдесет лева/.

По изложените съображения и на основание чл. 221, ал. 1 и ал. 2 и чл. 222, ал. 2 от АПК във връзка с чл. 63в, ал. 1, от ЗАНН, Административен съд -Пловдив, ХХI-и касационен състав,

 

                                      Р Е Ш И:

 

 ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 44 от 24.04.2023г. на РС-Асеновград, постановено по АНД № 148/2023г.  

 ОСЪЖДА И.Ф.Д., ЕГН ********** *** сумата от 80лв. /осемдесет лева/ юрисконсултско възнаграждение.

 Решението е окончателно.

 

 

 

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:           

 

 

 

 

                                           ЧЛЕНОВЕ: