Решение по дело №1250/2022 на Административен съд - Бургас

Номер на акта: 1180
Дата: 27 октомври 2022 г.
Съдия: Павлина Енчева Стойчева
Дело: 20227040701250
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 19 юли 2022 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ

 

        № 1180                              дата 27 октомври 2022г.                         гр.Бургас

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – Бургас, ІХ- ти състав,

в публично заседание на 6 октомври 2022г., в следния състав:

 

                                                                                     Съдия: ПАВЛИНА СТОЙЧЕВА

 

Секретар: Илияна Георгиева

Прокурор: ……………..………

 

разгледа адм. дело № 1250 по описа за 2022г.

и за да се  произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.145 и сл. от АПК, във вр. с чл.39, ал.1 от ЗЗЛД.

Образувано е по жалба на Ю.Д.Ф. *** против изричен отказ на Агенция по вписванията за заличаване на личните й данни, съдържащи се в публикувания учредителен акт по партидата на „Джулия-21“ ООД в Търговския регистър и Регистъра на ЮЛНЦ, обективиран в писмо изх.66-00-1003/07.10.2021г.

Жалбоподателката възразява, че отказът е издаден при неправилно приложение на материалния закон, като искането е било направено в хипотезата на оттеглено съгласие, поради което счита, че с постановяване на процесния отказ Агенция по вписванията е нарушила правото на изтриване по чл.17 от Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016г. Иска се отмяна на отказа, както и да се задължи Агенцията по вписванията да изтрие/да заличи личните й данни,  съдържащи се в публикувания учредителен акт по партидата на дружеството „Джулия-21“ ООД, в Търговския регистър и регистъра на ЮЛНЦ.

В съдебно заседание жалбоподателката се представлява от пълномощник, който поддържа жалбата на сочените в нея основания, претендира разноски.

Ответникът – Агенция по вписванията не изпраща представител, като чрез упълномощен юрисконсулт е депозирал становище вх. № 8949/03.10.2022г., видно от което посочва, че оспореното писмо не представлява индивидуален административен акт, нито изричен отказ, тъй като в него се съдържат само указания какви действия следва да предприеме жалбоподателката по представяне на документи в общото деловодство на Агенцията по вписванията и в този смисъл то не поражда правни последици за лицето. Претендира присъждане на възнаграждение. 

Настоящото разглеждане на делото е в хипотезата на чл.221, ал.3 от АПК, след като по реда на инстанционния съдебен контрол, с Решение № 7189/15.07.2022г. постановено по адм.дело № 2819/2022г. на Върховен административен съд е обезсилено Решение № 1895/29.11.2021г. постановено по адм.дело № 2436/2021г. по описа на Административен съд - Бургас и делото е върнато за ново разглеждане.

Жалбата е процесуално допустима за разглеждане като подадена от надлежна страна, засегната от постановения отказ и в предвидения от закона срок.

Разгледана по същество е основателна.

Данните от административната преписка сочат, че със заявление вх. № 66-00-1003/24.09.2021г. жалбоподателката Ю.Ф. е подала до Агенцията по вписванията искане за изтриване/заличаване на личните данни, съдържащи се в публикувания учредителен акт на дружеството, по начин по който да не бъде идентифицирана от трети лица, като е отбелязала, че в случай, че се приеме, че личните данни са били предоставени на основание чл.13, ал.9 от ЗТРРЮЛНЦ, то се заявява оттегляне на съгласието същите да бъдат обработвани чрез публикуването/обявяването им в учредителния акт по партидата на „Джулия - 21“ ООД.

По повод депозираното заявление, с процесното писмо изх. изх.№ 66-00-1003/07.10.2021г., подписано от изпълнителния директор на Агенцията по вписванията, е уведомил жалбоподателката, че в качеството си на администратор на лични данни, агенцията не може за изтрие личните ѝ данни, като се е позовал на чл.115, т.3 от ТЗ, посочвайки, че при представяне на препис от подлежащия на обявяване акт, в случая - дружествен договор, в който личните данни, освен тези, които се изискват по закон са заличени името на съдружника/едноличния собственик на капитала са лични данни, които се изискват по закон. Посочено е също, че задължение за администратора на лични данни – заявител в регистърното производство е да входира за вписване акт със заличени данни, освен тези, които се изискват по закон. На жалбоподателката е била указана възможността да заяви последващо обявяване на такъв препис от учредителния акт по реда на регистърното производство, като с извършването на това действие Агенцията ще ограничи достъпа до личните данни в публичната част на регистъра. 

Не се споделя становището на ответната страна, че не е налице индивидуален административен акт, респ. изричен отказ относно поискано заличаване на лични данни. Видно от процесното писмо, то е наименовано уведомление за отказ за изтриване на лични данни, както и в неговата обстоятелствена част е посочено поради какви причини Агенцията не може да изтрие личните данни и в този смисъл налице е изричен отказ, повлияващ пряко правната сфера на адресата му.

Отказът на Агенцията по вписванията за заличаване на личните данни на жалбоподателката е постановен при неправилно приложение на материалния закон.

Агенцията по вписванията има качеството на администратор на лични данни, както е посочила в процесното писмо и като такъв ги обработва по смисъла на чл.4, параграф 2 от Регламент (ЕС) 2016/679.

С подаденото заявление жалбоподателката е упражнила правото си да поиска изтриване на лични данни, като се е позовала на хипотезата на оттегляне на съгласие. Това е изрично регламентирано в разпоредбата на чл.17, параграф 1, буква б) от Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни, съгласно който: "Субектът на данни има правото да поиска от администратора изтриване на свързаните с него лични данни без ненужно забавяне, а администраторът има задължението да изтрие без ненужно забавяне личните данни, когато е приложимо някое от посочените по-долу основания: ………б) субектът на данните оттегля своето съгласие, върху което се основава обработването на данните съгласно член 6, параграф 1, буква а) или член 9, параграф 2, буква а), и няма друго правно основание за обработването; ………. 

Административният орган обосновава отказа си с мотив, че заличаването на данните следва да се извърши по реда на регистърното производство с представянето на нов екземпляр на подлежащия на вписване акт със заличени от заявителя лични данни, съдържащи се в него.

Това становище не съответства на законовата регламентация.

Характерът и целта на регистърното производство по ЗТРРЮЛНЦ касаят регистрацията, воденето, съхраняването и достъпа до търговския регистър и до регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, както и действието на вписванията, заличаванията и обявяванията в тях – арг. от чл.1, чл.2, ал.1 от ЗТРРЮЛНЦ. То се развива между търговеца/юридическото лице и агенцията, и в него заявители на обстоятелствата, подлежащи на вписване и на актовете, подлежащи на обявяване, са именно лицата, притежаващи качеството търговци, клонове на чуждестранни търговци, юридически лица с нестопанска цел и клонове на чуждестранни юридически лица с нестопанска цел.

Жалбоподателката Ю.Ф. е подала заявлението си в лично качество, като субект на данни по смисъла на чл.4, параграф 1 от Регламент (ЕС) 2016/679 видно от изложените от нея съображения за безопасност и лична неприкосновеност, а не в качеството си на представляващ търговското дружество. Независимо че не се е позовала изрично на разпоредбата от Регламента в заявлението си до Агенция по вписванията, то видно от неговото съдържание безспорно е упражнила именно това право. В това си качество на субект на данните тя разполага с правата по чл. 1522 от регламента, вкл. с цитираното по-горе по чл.17, параграф 1. Процедурата по този параграф е самостоятелна и различна от регистърното производство по ЗТРРЮЛНЦ, каквито указания за неговата приложимост е дал административния орган за подаването на нов препис от дружествения договор. В производството по упражняване на правата по чл. 15-22 от Регламент (ЕС) 2016/679 заявителят е субектът на данните и в този смисъл, по  реда на ЗТРРЮЛНЦ, респ. по реда на регистърното производство, не може да се упражни правото на изтриване на данни на основание Регламент (ЕС) 2016/679, без значение, че и в двата случая, Агенцията по вписванията е компетентният административен орган, пред който се развива съответното производство. В този смисъл Агенцията неправилно се е позовала на нормите относими към регистърния процес и не е разгледала искането в контекста на правото на изтриване съобразно процедурата в Регламента. ЗТРРЮЛНЦ  регламентира реда за вписване, заличаване и обявяване на данни на юридическите лица, но не съдържа регламентация на случаите, в които физически лица поискат заличаване на лични данни.  Упражняване на това право на субекта на данни и задълженията на администраторите в тази връзка са уредени в Закона за защита на личните данни и в посочения Общ регламент относно защита на данните (ЕС) 2016/679. В оспореното писмо, обективиращо отказ за заличаване на лични данни на физическо лице, органът по същество се е позовал на уредбата съдържаща се в ЗТРРЮЛНЦ, с каквото искане той не е бил сезиран и в този смисъл Агенцията по вписванията не е изпълнила задължението си по чл. 12 от Регламента да се произнесе по подаденото заявление. Отделно от това, постановеният отказ съдържа мотиви неотносими към личните данни, които жалбоподателката е поискала да бъдат заличени, а именно – ЕГН, като вместо това Агенцията е посочила, че името на съдружника са лични данни, които се изискват по закон и в този смисъл неясно остава кои именно лични данни е обсъждал органът.

 Като е постановила отказ да разгледа подаденото заявление по приложимия ред и на основание Регламент (ЕС) 2016/679 Агенцията по вписванията е приложила неправилно материалния закон, поради което следва да бъде отменен. Преписката следва да бъде изпратена за ново произнасяне при съобразяване с указанията по тълкуване и прилагане на закона, дадени с настоящото решение, в сроковете по чл.12, параграф 3 от Регламент (ЕС) 2016/679. Съобразно този изход на процеса в полза на жалбоподателката следва да се присъдят разноските по далото в общ размер от 1010лв.

Така мотивиран и на основание чл.172, ал.2 и чл.173, ал.2 от АПК, Административен съд Бургас, ІХ-ти състав,

 

РЕШИ:

 

ОТМЕНЯ отказ на Агенцията по вписванията, обективиран в писмо изх. 66-00-1003/07.10.2021г.

ИЗПРАЩА преписката на Агенция по вписванията за разглеждане и произнасяне по подадено от Ю.Д.Ф., със съдебен адрес ***, офис 210, заявление вх. № 66-00-1003/24.09.2021г., съобразно указанията по тълкуване и прилагане на закона, дадени с настоящото решение, в сроковете по чл.12, параграф 3 от Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни.

ОСЪЖДА Агенция по вписванията, гр.София, ул.“Елисавета Багряна“ № 20 да ЗАПЛАТИ на Ю.Д.Ф., със съдебен адрес ***, офис 210, с ЕГН **********, сумата от 1010лв. разноски по делото.

 

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд  в 14 - дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                            СЪДИЯ: