Решение по дело №5763/2020 на Софийски градски съд

Номер на акта: 261754
Дата: 16 март 2021 г.
Съдия: Емилия Вергилова Александрова
Дело: 20201100505763
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 24 юни 2020 г.

Съдържание на акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

гр. София, 16.03.2021г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

СОФИЙСКИЯТ ГРАДСКИ СЪД, ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ- БРАЧНИ СЪСТАВИ, І-ви въззивен брачен състав, в публично съдебно заседание на осми март през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАТЯ ХАСЪМСКА

                                              ЧЛЕНОВЕ: ЕМИЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА                                                                              ТАНЯ КАНДИЛОВА      

 

при секретаря Румяна Григорова, като разгледа докладваното от съдия Е. Александрова въззивно гражданско дело № 5763 по описа за 2020 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по чл.258-273 ГПК.

Образувано е по жалба на В.В.П., действаща чрез своя баща и законен представител В.Н.П., срещу Решение № 82876 от 05.05.2020 г., постановено по гр. дело № 56857/2018 г. по описа на Софийски районен съд, 37-ми състав, с която се обжалва изцяло решението, като се твърди, че същото е незаконосъобразно. Подробно в жалбата са изложени съображенията. Въззивницата, действаща чрез своя баща и законен представител, моли да се отмени обжалваното решение и да се постанови друго, с което се уважи молбата ѝ за защита по ЗЗДН. Претендира разноски.

Въззиваемата страна М.И. Г./Ц./ оспорва въззивната жалба и моли за оставянето ѝ без уважение. Претендира разноски.

Жалбата е допустима. Подадена е в срока по чл. 17, ал. 1 от ЗЗДН от молителката в първоинстанционното производство, имаща правен интерес от обжалването, и е срещу подлежащ на въззивно обжалване по силата на чл. 258 ГПК, вр. чл. 17 ЗЗДН, валиден и допустим съдебен акт.

Делото пред първата инстанция е образувано по молба на В.В.П., действаща чрез нейния баща и законен представител В.Н.П., срещу майката М.И. Г.– за защита от домашно насилие, извършено до дата 27.07.2018г., като се твърди, че майката на детето и ответница по делото, е осъществила системни актове на физическо, психическо и емоционално насилие спрямо детето В.В.П., подробно описано в молбата от 27.08.2018 г. – майката подлагала детето на психически тормоз чрез налагане на детето на наказания, като я слагала на тъмно, плашела я с чудовища, подхождала към нея с вербална агресия, което поведение на майката довело до поява на тревожност у детето, до поява на нощни страхове, страх от тъмното, нощни кошмари, инцидентни хистрионни реакции /писъци по време на сън или моментно агресивно поведение в реална ситуация, с бърз спад и връщане към норма/, авгоагресия /драскане и скубане на косата, стискане на гениталиите при къпане, като се твърди, че посоченото е установено от психолог при освидетелстване на детето.

Ответницата е оспорила твърденията в подадената молба.

С Решение № 82876 от 05.05.2020 г., постановено по гр. дело № 56857/2018 г. по описа на Софийски районен съд, 37-ми състав, е оставена  без уважение молбата на В.В.П. действаща чрез своя баща и законен представител В.Н.П. за издаване на заповед за налагане на мярка за закрила от домашно насилие по ЗЗДН на М.И. Г.и е отказано да се издаде заповед за съдебна защита, с която по отношение на ответницата да бъдат взети мерки по чл. 5, ал. 1 ЗЗДН, като неоснователна. Осъден е, на основание чл. 11, ал. 3 ЗЗДН, В.Н.П., действащ като баща и законен представител на В. В. П., да заплати по сметка на Софийския районен съд държавна такса за производството в размер на 25,00 (двадесет и пет) лева, а на М.И. Г.разноски в общ размер на 700.00 лева /седемстотин/ лева, представляващи възнаграждение за един адвокат и депозит за вещо лице.

Доводите в жалбата касаят неправилна преценка на събраните доказателства от първоинстанционния съд, респ. неправилни изводи въз основа на доказателствата по делото.

Въззивният съд, като прецени приетите относими доказателства по делото и обсъди доводите на страните по реда на въззивното производство, прие за установено следното:

Подадената молба за защита от домашно насилие е неоснователна. Декларацията, изходяща от В.Н.П., като баща и законен представител на молителката В.В.П., е недопустимо доказателствено средство (т.е. такова, което не е предвидено в закона) – съгласно чл. 9, ал. 3 от ЗЗДН към молбата по чл. 8, т. 1 се прилага и декларация от молителя за извършеното насилие, но в настоящия случай молителката В.В.П. е малолетна, т.е. не е навършила 14-годишна възраст, и липсва законоустановена възможност нейният законен представител да декларира извършено насилие.  Пред първата инстанция е изготвена съдебно-психологическа експертиза, в която е отразено, че въпреки че детето е споделило, че майката я наказвала „с пердашене“, не е налице страх от фигурата на майката, напротив, детето се чувства сигурно с майка си, има нужда от нейната закрила и контакт с нея, проявите на страх през нощта са налице, но не са нетипични за възрастта, нито са необичайни като интензивност и честота.  Вещото лице е посочило, че не са налице данни да се мисли за систематично физическо насилие, проявявано от страна на майката към детето.  Детето показва добра степен на адаптация, емоционален самоконтрол /типичен за възрастта/, и сигурна привързаност към майката. Наблюдаваното защитно поведение у детето, тревожност, несигурност и безпокойство, са свързани с конфликтните отношения между родителите - отказът на детето да говори на определени теми, отказът му да прави символичен избор между родителите си. Не се доказват  актове на домашно  насилие и с показанията на Л.Г.- майка на ответницата и А.П. - баба по бащина линия на детето В.. Правилно първоинстанционният съд е преценил показанията на тези свидетели при условията на чл.172 ГПК. От показанията на св. Г.не са установени актове на насилие от страна на майката по отношение на детето В.. Същата е посочила, че до лятото на 2018г. В. е била при майка си, след което бащата взел детето и отказал да го върне на майката. В този период свидетелката често посещавала дома на ответницата, за да ѝ помага в грижите за второто ѝ дете, родено на на ***г. Свидетелката е забелязала, че В. ревнувала след появата на бебето, но в нейно присъствие никога не е виждала майката да осъществява физическо насилие по отношение на детето В.. Детето често се сърдело, но майка ѝ я успокоявала, след което разговаряли, като майката много ѝ говорела и ѝ обяснявала нещата. Тази свидетелка е посочила, че след образуваните съдебни дела, В. станала неспокойна и се събуждала разплакана.

От показанията на св. П. е установено, че отношенията между родителите на детето В. са обтегнати. Случвало се е преди време майката на детето В. да го удря по дупето в нейно присъствие. Посочила е, че след 28.07.2018г. детето било неспокойно, събуждало се разплакано. В останалата част свидетелката е  възпроизвела разказаното й от детето В., но лично не е била свидетел на актовете, сочени от детето.

Съобразно с така установената фактическа обстановка, въззивният съд достигна до следните правни изводи:

Първоинстанционното решение е правилно. Неоснователни са наведените доводи в жалбата, че първоинстанционният съд не се е съобразил с всички ангажирани доказателства. Въззивницата, действаща чрез своя баща и законен представител, не е доказала  по безспорен начин твърденията си за извършени актове на домашно насилие от страна на въззиваемата. Постановеното решение е съобразено с всички ангажирани и относими към спора доказателства.

Предвид горното, обжалваното решение на районния съд е правилно и законосъобразно и следва да се остави в сила. С влизането му в сила заповедта за незабавна защита по чл. 18, ал. 1 от ЗЗДН престава да действа (арг. от чл. 19 от ЗЗДН).

С оглед изхода на делото, въззивницата няма право на разноски.

Въпреки изхода на въззивното дело, В.В.П. не дължи на СГС държавна такса за въззивната си жалба, нито разноски на въззиваемата страна – тази въззивница не е навършила 18-годишна възраст, поради което държавната такса за жалбата й трябва да остане в тежест на бюджета на съда, а разноските на въззиваемата страна за защита срещу въззивната жалба на детето – в тежест на въззиваемата страна (арг. от чл. 11, ал. 3 in fine ЗЗДН).

Така мотивиран, Софийският градски съд

 

Р Е Ш И :

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 82876 от 05.05.2020 г., постановено по гр. дело № 56857/2018 г. по описа на Софийски районен съд, 37-ми състав.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на В.В.П., ЕГН **********, действаща чрез своя баща и законен представител В.Н.П., ЕГН **********, както и искането на М.И. Г./Ц./, ЕГН **********, за присъждане на разноски по делото.

РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                               

                                               

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                           ЧЛЕНОВЕ:1.                   2.