Решение по дело №440/2018 на Административен съд - Монтана

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 30 октомври 2018 г.
Съдия: Бисерка Любенова Бойчева
Дело: 20187140700440
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 11 септември 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

                            Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

№ 549/30.10.2018 г.

                                                  

                                        В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд Монтана ,в публично съдебно заседание на двадесет и шести октомври  ,през две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

                                                      Председател: ОГНЯН ЕВГЕНИЕВ

                                                                             СОНЯ КАМАРАШКА

                                                                         БИСЕРКА БОЙЧЕВА

 

при секретаря….А.Л*** .............…..и с участието на прокурора……………В.Савчева…..…………….……….………като разгледа      докладвано от……съдията БОЙЧЕВА…………КАНД№440/

2018 г. по описа на съда за да се произнесе взе предвид

 

Производството е по реда на чл.208 и сл АПК във връзка с чл.63 ал.1 ЗАНН.

С решение от 02.08.2018г. постановено по АНД№847/2018г. по описа на Районен съд-Монтана е потвърдено  наказателно постановление №К-0026273/22.05.2018г. на  директора на Регионална дирекция за областите Видин ,Монтана и Враца със седалище Монтана към Главна дирекция „Контрол на пазара”при Комисия за защита на потребителите, упълномощена със заповед№291/22.04.2015г. на Председателя на КЗП ,с което на „ К*** К*** М*** “ ЕАД гр.С*** е наложена „имуществена санкция“ в размер на 3000лв.на основание  чл.45,ал.1  от Закона за потребителския кредит /ЗПК/,за нарушение на чл.5,ал.5 от ЗПК.

 Горното решение е обжалвано с касационна жалба от касатора „ К*** К*** М*** “ ЕАД гр.С*** ,чрез юрк.П*** П*** ,с искане да бъде отменено решението на МРС ,като неправилно и незаконосъобразно.В съдебно заседание ,чрез юрк.П***иска да се отмени решението на съда .

 Ответникът по касацията -директора на Регионална дирекция за областите Видин ,Монтана и Враца със седалище Монтана към Главна дирекция „Контрол на пазара”при Комисия за защита на потребителите ,чрез юрк.П*** моли да се остави в сила обжалваното решение.

         Представителят на Окръжна прокуратура Монтана счита жалбата за неоснователна,а решението на съда за правилно.

         Настоящият състав на Административен съд Монтана, като взе в предвид  оплакванията в жалбата, доводите на страните,събраните по дело-то доказателства и приложимата нормативна уредба намира за установено следното:

         Касационната жалба е подадена от надлежна страна,в срока по чл.211 АПК ,поради което се  явява процесуално допустима,а разгледана по същество същата се явява неоснователна по посочените по-долу съображения.

Решението на Районния съд е правилно и законосъобразно. От фактическа страна по делото е установено,че на касатора в настоящето производство е съставен акт за установяване на административно нарушение№К-0026273/30.03.2018г.и наказателно постановление № К-0026273/22.05.2018г. за това ,че при извършена проверка на 28.02.2018г. с констативен протокол №К-2647216 е установено ,че кредиторът „ Кеш К*** М*** “ ЕАД гр.С*** е предоставил Стандартен европейски формуляр /СЕФ/ на служителите на КЗП ,чието изготвяне са изискали ,без да е попълнена изцяло задължителната преддоговорна информация ,съгласно Приложение№2 към чл.5,ал.2 от ЗПК ,а именно: годишен процент на разходите,при точно фиксирани параметри ,общите разходи на потребителя,настоящ и бъдещи ,изразени като годишен лихвен процент от общия размер  на кредита ,с което е нарушил  чл.5,ал.5 от ЗПК ,за което му е наложена „имуществена санкция“ в размер на 3000лв.Тази фактическа обстановка е установена по несъмнен и безспорен начин от събраните по делото доказателства .При тази фактическа обстановка съдът прави следните правни изводи.

Решението на Районния съд е правилно и законосъобразно.За да потвърди  наказателното постановление съдът е приел ,че факта на нарушение е доказан с писмени и гласни доказателства ,при което правилно е санкциониран нарушителя. Тези негови изводи се подкрепят от настоящата касационна инстанция. Съгласно нарушената разпоредба на чл.5 ,ал. 5 от  ЗПК Формулярите, съдържащи преддоговорната информация по ал. 2, трябва да бъдат попълнени изцяло от кредитора,а съгласно ал. 2 на същата разпоредба  Информацията по ал. 1 се предоставя във формата на стандартен европейски формуляр за предоставяне на информация за потребителските кредити съгласно приложение № 2. След като не са спазени изисквания на закона за попълване на задължителна предоговорна информация в СЕФ ,правилно е потвърдено НП от съда ,като неговото решение,като правилно и законосъобразно следва да се потвърди. Не са налице касационни основания за отмяна на решението по чл.209 ,т.1-3 от АПК.Водим от гореизложеното ,административният съд

                                        

                                                   Р   Е   Ш   И   :

 ОСТАВЯ В СИЛА решение от 02.08.2018г. постановено по АНД№847/2018г. по описа на Районен съд-Монтана.

РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

       

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                       ЧЛЕНОВЕ:1.                2.