Решение по дело №28/2014 на Районен съд - Шумен

Номер на акта: 74
Дата: 11 февруари 2014 г.
Съдия: Емилиян Кирилов Ангелов
Дело: 20143630200028
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 8 януари 2014 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

74/11.2.2014г.

 гр. Шумен

                                                                                             

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

              Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на единадесети февруари две хиляди и четиринадесета година в състав:

                                               

ПРЕДСЕДАТЕЛ:      ЕМИЛИЯН АНГЕЛОВ

 

при участието на секретар В. С. и прокурор Александрова, като разгледа докладваното от районен съдия АНД № 28/2014 г. взе предвид следното:

 

            Производството е образувано на основание чл. 414а и следващите от НПК.

С постановление от 08.01.2014 г. ШРП е направила предложение за освобождаване от наказателна отговорност на М.С.Р. – обвиняем по преписка вх. № 2405/2013 г. по описа на ШРП, ДП № 1386/2013 г. по описа на РУП - Шумен и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК, като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано по отношение на Р. за престъпление по чл. 343, ал. 3, б. «а», вр. чл. 343, ал. 1, б. «б» от НК, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

 В съдебно заседание представителя на държавното обвинение пледира за налагане на административно наказание към средния предвиден от законодателя размер. Обвиняемият не изказва становище в тази насока.

От приложените по делото писмени доказателства по преписка вх. № 2405/2013 г. по описа на ШРП, ДП № 1386/2013 г. по описа на РУП - Шумен, се установи от фактическа страна следното: Обвиняемият М.С.Р. правоспособен водач на МПС около 17.50 часа на 17.10.2013 г. управлявал товарен автомобил „Исузу КБД 27” с рег. № Н 0158 ВВ по бул. Славянски в гр. Шумен, в посока от Руски паметник към пл. Кристал. Времето било облачно, но въпреки, че валял дъжд видимостта била добра, пътното платно мокро, без неравности. При приближаване до  пешеходната пътека, намираща се до цветния пазар, водачът се движил в лявата лента на дясното платно, а до бордюрите от лявата и дясната страна на платното, успоредно на осевата линия имало паркирани автомобили. По същото време от ляво на дясно, по посоката на движение на автомобила, пешеходната пътека пресичала пострадалата А. Т. Д.. Р. възприел късно пешеходката, употребил аварийно-спирачки, но въпреки това с предната дясна част на превозното средство ударил Д.. Вследствие на удара пешеходката била отхвърлена напред и при окончателното преустановяване движението на МПС паднала пред него. След ПТП случайни граждани се обадили на тел. 112, за да потърсят помощ. На място пристигнала линейка, която откарала Д. в БМАЛ гр. Шумен. Видно от назначената по делото автотехническа експертиза към момента на ПТП-то обвиняемият се е движил със скорост около 37 км/ч. Според вещото лице А. Д. не се е намирала в опасната зона на спиране на автомобила и водачът е имал възможност да предотврати удара при своевременно употреба на спирачки. Причините за ПТП се коренят в поведението на водача, който не е съобрази скоростта си с пътната обстановка и след като е възприел пешеходката не е предприел своевременно мерки за преустановяване на движението. В резултат на ПТП на А. Д. са били причинени увреждания, които според вещото лице по назначената СМЕ са довели до проникващо нараняване в черепната кухина – пневмоцефалия; разстройство на здравето, временно опасно за живот, обусловено от травматичния шок и от черепномозъчната травма /субарахноидален кръвоизлив и мозъчна контузия / по отделно; трайно затруднение на движението на снагата за срок по-голям от един месец – средно за обусловено от фрактурата на напредните израстъци на четвърти и пети поясен прешлен вляво; трайно затруднение на движението на левия долен крайник за срок по-голям от един месец, средно за обусловено от многофрагментната фактура на лявата бедрена кост, над коляното; трайно затруднение на движението на левия долен крайник за срок по-голям от един месец, средно за обусловено от фрактурата на двете рамена на дясната срамна кост и на ацетабулума вдясно, както и от фрактурата на първия сегмент на кръстцовата кост вдясно. Всяко едно от гореизборените увреждания само по себе си покрива медико-биологичните признаци на средна телесна повреда по смисъла на чл. 129 от НК. 

Описания престъпен резултат е в пряка причинна връзка с допуснатото от обвиняемия М.Р. нарушение на чл. 119, ал. 1 от ЗДвП, задължаващ го като водач на нерелсово ППС при приближаване на пешеходна пътека да пропусне преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.

От така изложената фактическа обстановка е видно, че от обективна страна М.С.Р. е осъществил състава на престъпление по чл. 343, ал. 3, б. „а” от НК, вр. чл. 343, ал. 1, б. „б” от НК, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

 От субективна страна деянието е осъществено по непредпазливост под формата на небрежност, тъй като деецът не е предвиждал настъпването на общественоопасните последици от своето поведение, но е бил длъжен и е могъл да ги предвиди.

За гореописаното по-горе деяние законът предвижда наказание „лишаване от свобода” до пет години.  

Деецът не е осъждан за престъпления от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК.

 Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание на М.С.Р. към средния предвиден размер.

При определяне на наказанието, съдът отчете степента на обществена опасност на деянието и дееца и счита, че наказание “глоба” в размер на 1700 лева ще породи възпитателната и превантивна функция у обвиняемия М.С.Р..

 С оглед гореизложеното и на основание чл. 78а от НК, чл. 343, ал. 3, б. „а” от НК, вр. чл. 343, ал. 1, б. „б”от НК,  вр. чл. 342, ал. 1 от НК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

 

            ПРИЗНАВА М.С.Р. ЕГН **********,***, със средно образование, работещ, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 17.10.2013 г. на пешеходна пътека в гр. Шумен при управление на МПС – т.а. „Исузу КБД 27” с рег. № Н 0158 ВВ нарушил правилата за движение – чл. 119, ал. 1 от ЗДвП, задължаваща водачите на нерелсово пътно превозно средство да приближава на пешеходна пътека да пропуснат преминаващите по нея пешеходци, като намалят скоростта или спрат и по непредпазливост причинил на А. Т. Д. средна телесна повреда изразяваща се в следното: проникващо нараняване в черепната кухина – пневмоцефалия; разстройство на здравето, временно опасно за живота, обусловено от травматичния шок и от черепномозъчната травма /субарахноидален кръвоизлив и мозъчна контузия/ поотделно; фрактура на напречните израстъци на четвърти и пети поясен прешлен вляво, довело до трайно затруднение на движението на снагата; многофрагментна фрактура на лявата бедрена кост, над коляното, довела до трайно затруднение на движението на левия долен крайник; фрактура на двете рамена на дясната срамна кост и на ацетабулума вдясно, както от фрактурата на първия сегмент на кръстцовата кост вдясно, довело до трайно затруднение на движението на левия долен крайник – престъпление по чл. чл. 343, ал. 3, б. „а” от НК, вр. чл. 343, ал. 1, б. „б”от НК, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, като на основание чл. 78а от НК, го освобождава от наказателна отговорност и му налага административно наказание „глоба” в размер на 1700 /хиляда и седемстотин/ лева.  

На основание чл. 343г от НК, лишава М.С.Р. от право да управлява МПС за срок от ЧЕТИРИ месеца.

На основание чл. 189, ал. 3 от НПК, осъжда М.С.Р. ЕГН ********** да заплати направени деловодни разноски по ДП № 1386/2013 г. по описа на РУП – Шумен в размер на 307 лева, които следва да бъдат платени по сметка на ОДМВР – Шумен, както и такса в размер на 5 лева при издаване на изпълнителен лист.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК, в 15-дневен срок от днес пред ШОС.

 

                                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: