Определение по дело №1734/2014 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 4501
Дата: 20 декември 2019 г.
Съдия: Цвета Павлова Павлова
Дело: 20143100901734
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 6 октомври 2014 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ ……/20.12.2019 год.

гр.Варна

 

ВАРНЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ, в закрито заседание на двадесети декември две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

СЪДИЯ: ЦВЕТА ПАВЛОВА

 

като разгледа докладваното от съдията

търговско дело № 1734 по описа за 2014 год.,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

С решение № 69, постановено на 24.01.2015 год., съдът е обявил неплатежоспособността на ЕТ „КАСТОРИЯ – П.П.“, представлявано от П.П., ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр. Варна, ул.“Д.Кондов“ № 13, с начална дата на неплатежоспособността 31.12.2010 год., открил е производство по несъстоятелност на „ЕТ „КАСТОРИЯ – П.П.“, постановил е обща възбрана и запор върху имуществото на ЕТ „КАСТОРИЯ – П.П.“, постановил е прекратяване дейността на ЕТ „КАСТОРИЯ – П.П.“, обявил е в несъстоятелност ЕТ „КАСТОРИЯ – П.П.“, а с решение № 170/26.02.2015 год. е възобновил производството по несъстоятелност на длъжника, прекратил е правомощията на органите на длъжника ЕТ „КАСТОРИЯ – П.П.“ – в несъстоятелност, лишил е длъжника ЕТ „КАСТОРИЯ – П.П.“ – в несъстоятелност, ЕИК ********* от правото да  управлява и да се разпорежда с имущество, включено в масата на несъстоятелността, постановил е започване на осребряване на имуществото, включено в масата на несъстоятелността и разпределение на осребреното имущество и е назначил за временен синдик Н.Б.Б..

Назначеният от съда временен синдик е назначен за постоянен такъв, въз основа на решение на първо събрание на кредиторите на  ЕТ „КАСТОРИЯ – П.П.”***, с текущо месечно възнаграждение в размер на 600 лв., с определение № 1403/16.04.2015 год. Месец по-късно, на 12.05.2015 год., е проведено събрание на кредиторите, на което е взето решение за определяне реда и начина на осребряване на имуществото на длъжника, метода и условията на оценка на имуществото, избора на оценители и определяне на възнаграждението им.

Въпреки постановеното от съда започване на осребряване на имуществото, включено в масата на несъстоятелността и взетото решение по чл.677, ал.1 т.8 ТЗ, назначеният постоянен синдик е сезирал съда единствено с искания за разрешаване разходването на средства от откритата банкова сметка ***. 658, ал.1 т.9 ТЗ, като е депозирал /макар несвоевременно/ и месечни отчети за осъществяваната от него дейност.  В последните същият изрично сочи, че действия по осребряване имуществото от масата на несъстоятелността не са извършвани.

Осъществяваното от синдика бездействие е и причина съдът по несъстоятелността, с определение № 840/12.03.2016 год. да укаже на синдика на ЕТ „Кастория – П.П.“ /н/ - Н.Б. да представи подробен отчет за дейността му като синдик на ЕТ „Кастория – П.П.“ /н/, включващ изрично, но не само, изложение относно всички предприети от него действия по осребряване на имуществото на несъстоятелния търговец и относно очакваните суми за попълване на масата, както и становище относно продължаване на производството предвид сочената липса на средства, включително като му е указал отговорността за неизпълнение на задълженията му с грижата на добрия търговец по реда на чл.663 ТЗ.

След представяне на доказателства за предплащане на разноски и по повод депозиран от синдика доклад, с разпореждане № 4300/28.04.2016 год. съдът отново е указал на синдика, че следва да предприеме действия по осребряване на масата на несъстоятелността.

Въз основа на така дадените указания, с молба от 14.05.2016 год. синдикът е сезирал съда с искане за разрешение за продажба по чл.717в ТЗ на ¼ ид.ч. от притежаван от длъжника недвижим имот и хангар. С оглед констатираното от съда по несъстоятелността несъответствие на исканото разрешение с решението на СК по чл.677, ал.1 т.8 от ТЗ за продажба на вещите от масата на несъстоятелността на цяло или на обособени части, в зависимост от постигната по-висока цена, съдът с разпореждане от 27.05.2016 год. не е разрешил продажбата, включително давайки конкретни указания относно фактическите действия, които следва да бъдат извършени във връзка с осребряване на вещите и правата от масата на несъстоятелността.

За това определение на съда, синдикът е уведомен на 14.06.2016 год., от когато единствените извършени от него действия по делото са искания за разрешения за разпореждане със средствата от особената сметка на длъжника за възнаграждение за синдик, както и депозиране на отчети, като последният такъв е за месеците август и септември, входиран по делото с молба вх. № 27427/04.10.2016 год.

Последното е дало основание на съда с определение от 27.01.2017 год. да наложи на синдика на ЕТ „КАСТОРИЯ – П.П.“ /в несъстоятелност/, ЕИК *********,  Н.Б.Б. с ЕГН: **********, служ. Адрес ***, тел. 052/612 503 глоба за неизпълнение на задълженията му като синдик по т.дело № 1734/2014 год. на ВОС, в размер на 600 лева. Със същото определение съдът е предупредил синдика на ЕТ „КАСТОРИЯ – П.П.“ /в несъстоятелност/, ЕИК *********, ЧЕ при последващо констатирано неизпълнение на задълженията му или лошо изпълнение на същите, съдът ще приложи и санкцията по чл.657, ал.2 ТЗ.

След налагане на горната имуществена санкция, през 2017 год., синдикът е предприел действия по осребряване на имуществото, включително като е изготвил ЧС № 1 /одобрена от съда/ и ЧС № 2. По втората частична сметка е постъпило възражение от НАП, като с определение № 173/16.01.2018 год. съдът по несъстоятелността не е одобрил същата.

След постановяване на горното определение отново единствените извършвани от синдика действия са такива по депозиране на отчети за осъществяваната от него дейност, които отново не са своевременни.

Като е констатирал, че последният депозиран от синдика на ЕТ „Кастория – П.П.“ /н/ отчет е този за месец май 2019 год., който е предоставен на съда с молба вх.№ 16917/03.06.2019 год., с приложение на отчети за период от почти една година – за периода месец юли 2018 – май 2019 год., което действие е предхождано от друго подобно, когато с молба вх.№ 21961/20.07.2018 год. са представени отчети за периода месец ноември 2017-месец май 2018 год., както и е констатирал липсата на постановен от синдика акт по отношение на постъпилата от осребряване сума от 52 000 лева, съдът с определение № 3842/28.10.2019 год. е указал на синдика на ЕТ „Кастория – П.П.“ /н/ - Н.Б. в едноседмичен срок от уведомяването да представи подробен отчет за дейността му като синдик на ЕТ „Кастория – П.П.“ /н/, за периода януари 2018 – октомври 2019 година, включващ изрично, но не само, изложение относно всички предприети от него фактически действия по осребряване на имуществото на несъстоятелния търговец и относно очакваните суми за попълване на масата, както и изложение на причините поради които не е извършено разпределение на наличната сума от осребряване на имуществото на несъстоятелния длъжник след проекто – бюджет за разходи за издръжка на производството по несъстоятелност, за причините поради които липсва интерес от потенциални купувачи за непродаденото имущество, становище относно продаваемостта на това имущество или не, респективно от необходимостта от становище на СК или посочи обективни причини, съставляващи пречка за реално осъществяване на дейността му за посочения период.

По повод дадените от съда указания е постъпила молба вх.№ 33714/14.11.2019 год., съдържаща изложение на извършените за периода януари 2018 - октомври 2019 год. действия. От съдържателната част на същата се установяват липса на предприемани от синдика действия, в изпълнение на правомощията му, за период от година и половина освен сочените от него огледи на един недвижим имот. 

Изложеното от него становище относно продаваемостта на имуществото е съпроводено с бездействието на синдика и липсата на обективирани в производството по несъстоятелност действия, обезпечаващи нормалното му развитие и осигуряване на неговата цел. 

Липсват данни за предприети действия по актуализация на оценки на непродадено имущество, липсва сезиране на съда за свикване на събрание на кредиторите относно промяна на определяне на начина на осребряване на имуществото на длъжника с оглед изложената в раздел II възможност за продажбата му чрез намаляване на оценката, липсва запознаване на кредиторите в производството по несъстоятелност с възможността МПС-та да бъдат осребрени чрез продажбата им за скрап, респективно сезиране на съда за вземане на решение от СК относно тази възможност за продажба, както и за способа за ликвидиране на съсобствеността върху двете МПС.-на /например чрез доброволна делба/.

Преценката на обективираните в рамките на година и половина действия от страна на синдика формират извода, че единствената цел на настоящото производството е осигуряване на възнаграждение на синдика и получаване на същото, което се определя като злоупотреба с право /така и мотивите на решение по т.д. № 1795/2018 год. на ВКС/. Липсват предприети действия по справедливо удоволетворяване на кредиторите на несъстоятелния длъжник, действия за което не са предприети.

Отделно от изложеното, съдът констатира и бездействие на синдика по отношение на наличната в особената сметка на синдика сума. Като се запозна с постъпилите от синдика в изпълнение на определение № 3842/28.10.2019 год. и разпореждане № 11593/18.11.2019 год. молби, както и с депозирания за м.юли 2019 год. отчет, съдът констатира, че към настоящия момент наличните парични средства са в размер на 124 356.86 лева, формирани от сбора от сумата от 77 500 лева, преведена от ЧСИ Даниела Петрова - Янкова по изп.дело № 896/2013 год. сума от публична продан на недвижим имот – част от масата на несъстоятелността и сума в размер на 46 856.86 лева, съставляваща остатък от сума в размер на 50 300 лева, получена от проданта на недвижим имот – част от масата на несъстоятелността. Липсва извършено разпределение на наличната сума с цел удоволетворяване на кредиторите, след заделяне на средства за издръжка на производството по несъстоятелност.

В депозираната молба синдикът сочи, че е както по отношение на сумата от 77 500 лева, така и по отношение на сумата от 50 300 лв. са налице права на трети лица, в качеството им на обезпечени кредитори по смисъла на чл.717н ТЗ. Липсва обаче акт на синдика, който да обективира това му твърдение, респективно да даде възможност на кредиторите и съда по несъстоятелността да осъществи контрол по преценката на синдика за наличие на права на ипотекарни кредитори по смисъла на чл.717н ТЗ. Изложеното от него твърдение, че не би могъл да изготви сметка на чл.717н ТЗ поради непредставяне на изпълнителни лист от двете посочени от него банки е несъстоятелно, тъй като  нормата на чл.717 н ТЗ изисква съставяне на сметка, с която посочената сума се заделя и се предава на кредитора след представяне на изпълнителен лист, което сочи, че изпълнителният лист не е предпоставка за съставяне на сметката, а основание за изплащане на заделената от синдика по този ред сума.

Нещо повече, че съобразно дадените в т.9 от ТР № 1/2017 год. на ОСТК на ВКС указания, сумите получени от продажбата на имущество, върху което е учредена ипотека или залог, не могат да служат за покриване на предплатените от кредиторите разноски по чл.629б ТЗ или на разноските по чл.722, ал.1 т.3 /в частност възнаграждения на синдика/, когато получената сума от продажбата на имущество не е достатъчна за пълното удоволетворяване на обезпечения кредитор. Горното правило е приложимо и в хипотезата на чл.717н ТЗ, като съдът по несъстоятелността констатира нарушение на горното.

Както се каза по-горе, наличната сума в особената сметка е в размер на 124 356.86 лева, формирани от сбора от сумата от 77 500 лева, преведена от ЧСИ Даниела Петрова - Янкова по изп.дело № 896/2013 год. сум, която се твърди от синдика да се следва по чл.717 н ТЗ на „Банка Пиреос“ АД и от публична продан на недвижим имот – част от масата на несъстоятелността и сума в размер на 46 856.86 лева, съставляваща остатък от сума в размер на 50 300 лева, получена от проданта на недвижим имот – част от масата на несъстоятелността, която се твърди от синдика да се следва по чл.717 н ТЗ на „Експресбанк“ АД. Видно е налице разлика в размер на 3 443.14 лева от получената от осребряване на имот, ипотекиран за чуждо задължение в полза на „Експресбанк“ АД, която сума, предвид липсата на сторени други разходи, е послужила е послужила за възнаграждение на синдика, при липса на основания за това.

Гореизложеното налага извода, че е налице осъществен състава на е осъществил и двете хипотези на чл.657, ал.2 от ТЗ, като съществено е нарушил задължението си по чл.658, ал.1, т.14 и т.15 във вр. с чл.720 и 717 н ТЗ, с което е застрашил интересите на кредиторите и длъжника, поради което и на осн. чл.657, ал.2 ТЗ същият следва да бъде освободен служебно от съда. Следва на осн. чл.657, ал.6 и 7 ТЗ да бъде назначен служебен синдик и бъде свикано събрание на кредиторите за избор на нов постоянен.

За служебен синдик следва да бъде назначен синдик ЯНКО НИКОЛОВ СТОЯНОВ, ЕГН: **********, служебен адрес: ***, телефон 052/ 603 100, електронен адрес ***************@***.**., включен в утвърдения от министъра на правосъдието списък на лицата които могат да бъдат назначавани за синдици, с дата на встъпване03.01.2020 год. На същия следва де се укаже в срок до 03.01.2020 год. даде предварително писмено съгласие с нотариална заверка на подписа и декларация по чл.655 и чл.656, ал.2 от ТЗ.

Воден от горното, съдът по несъстоятелността      

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСВОБОЖДАВА Н.Б.Б. с ЕГН: **********, служ. адрес ***, тел. 052/612 503, e-mail: ********@*****.***., в качеството му на постоянен синдик в производството по несъстоятелно на ЕТ „КАСТОРИЯ – П.П.”***, ЕИК *********.

ЗАДЪЛЖАВА Н.Б.Б. , на основание чл.664 ТЗ, да представи в едноседмичен срок от уведомяването писмен отчет за дейността си, като на осн. чл.665 от ТЗ незабавно предаде под опис на служебния синдик търговските книги, дневника и отчетите по чл.659 от ТЗ, както и намиращо се в нейно разпореждане имущество на длъжника.                       

НАЗНАЧАВА, на основание чл.657, ал.7 ТЗ за служебен синдик ЯНКО НИКОЛОВ СТОЯНОВ, ЕГН: **********, служебен адрес: ***, телефон 052/ 603 100, електронен адрес ***************@***.**., включен в утвърдения от министъра на правосъдието списък на лицата които могат да бъдат назначавани за синдици, с дата на встъпване в длъжност – 03.01.2020 год.

ОПРЕДЕЛЯ текущо месечно възнаграждение на служебния синдик в размер на 600 лева, считано от датата на встъпването му в длъжност и платимо от масата на несъстоятелността,  на основание чл.661, ал.2 ТЗ.

УКАЗВА на служебният синдик в в срок до 03.01.2020 да представи декларация по чл.655 и  чл.656, ал.2 от ТЗ и писмено съгласие с нотар.заверка на подписа.

На основание чл.657, ал.6 ТЗ СВИКВА събрание на кредиторите на ЕТ „КАСТОРИЯ – П.П.”***, ЕИК *********- в несъстоятелност, със седалище гр.Варна, което ще се проведе на 28.01.2020 год. от 11.45 часа в сградата на Окръжен съдВарна, търговска зала с дневен ред :

1.Избор на нов синдик.

2.Определяне на текущо възнаграждение на синдика.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО, в частта за освобождаване на синдика, подлежи на обжалване в едноседмичен срок от съобщаването му пред Варненски апелативен съд от освободения синдик.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на незабавно изпълнение.                        ОПРЕДЕЛЕНИЕТО незабавно да се изпрати на Агенция по вписванията за вписване в търговския регистър и да се впише в книгата по чл.634в от ТЗ.

Препис от определението да се изпрати на освободения и назначения синдик.

                                              

                                        СЪДИЯ В ОКРЪЖЕН СЪД: