Решение по дело №40/2009 на Административен съд - Силистра

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 30 април 2009 г. (в сила от 30 април 2009 г.)
Съдия: Величка Славчева Маринова
Дело: 20097210700040
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 6 април 2009 г.

Съдържание на акта Свали акта

                                                 Р     Е      Ш    Е    Н    И    Е     **

 

                                                 гр. Силистра, 30.04..2009 г.

 

                                      В     И  М  Е  Т  О     Н А     Н  А  Р  О  Д   А

 

 

 Административен съд Силистра, в открито съдебно заседание  на   двадесет и девети  април    две хиляди и девета  година ,  в състав :

 

                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ : В.Р.   

                                                                 ЧЛЕНОВЕ :         В.М.

                                                                                               С.С.

 

при  участието на секретаря    И.З.    ,както и  участието на

прокурора от Окръжна прокуратура Силистра – С.Т.   , разгледа  докладваното от административния съдия В. М.  КАНД     40 / 2009 г по описа на Административен съд Силистра, и за да се произнесе, взе предвид следното :

              

               Производство по чл.63 ал.1 ЗАНН във вр. с чл.208 и сл АПК   и  чл.348 НПК.

 

              С  Решение № 16 / 27.02.2009 г. постановено по АНД  № 228 / 2008 г. по описа на Районен  съд  Дулово,  е потвърдено НП  № 43 / 24.11.2008 г., издадено от Началник Митница ***, с което на основание чл.128, ал.1 и 2 във вр. с чл.123, ал.1 и чл.124 ,ал.1 от ЗАДС е наложено наказание на А.Н.И. ***,  глоба в размер на 1000 лв / хиляда / и са отнети в полза на държавата  стоките, предмет на нарушението.

             Недоволен от така постановеното решение е останала жалбоподателката А. Н.И., която в  законния срок  го обжалва.

Искането, с което съдът е сезиран, е да се отмени обжалваното съдебно решение, както и НП, което е оставено в сила. Като касационни основания сочи нарушение на материалния закон и нарушение на съдопроизводствените правила, при издаване на НП- отменителни основания по чл.348 ал.1 т.1 и 2 НПК.Като касационно основание сочи и необоснованост на съдебното решение. В с.з. жалбоподателят поддържа жалбата, така както е предявена, не сочи допълнителни доводи, както и не се правят нови доказателствени искания.

Ответната по жалбата страна ,взема становище, че жалбата е неоснователна и като такава, да остане без уважение  .

Окръжна прокуратура Силистра, дава заключение, че  жалбата е неоснователна и следва да се   остави без уважение.

Административния съд, в настоящия състав, приема, че жалбата е подадена от  надлежна страна, и е процесуално допустима . Подадена е и в срок –по чл.211 АПК, и следва да бъде разгледана по същество.

След като прецени доказателствата по делото, събрани от първата инстанция и приложени към административната преписка, както и доводите на жалбоподателя, изложени в писмената жалба,  заключението на  Окръжна прокуратура, съдът съобрази следното :

          Предмет на касационната проверка е  Решение № 16 / 27.02.2009 г. постановено по АНД  № 228 / 2008 г. по описа на Районен   съд  Дулово, с което  е  потвърдено  НП  № 43 / 24.11.2008 г.., издадено от Началник Митница Силистра, с което  на основание чл.128, ал.1 и 2 във вр. с чл.123, ал.1 и чл.124, ал.1 от ЗАДС е наложено наказание на А.Н.И. ***,  глоба в размер на 1000 лв / хиляда / и са отнети в полза на държавата  стоките, предмет на нарушението.

            Наказателно постановление е заключителния акт в административно наказателното производство, което започва със съставения Акт за установяване на административно нарушение / АУАН/   № 43 / 23.09.2008 г.  При направената проверка от контролните органи на 17.09.2008 г. от главен митнически специалист в отдел „МРР” на митница ***, в присъствието на свидетели С.К.Д. ,старши инспектор към Митница Силистра и П.И.К., главен специалист към Митница **, на търговски  обект-кафе –аперитив „***” ,гр.***,ул.”*** „ № ** ,в който като барман  е работила А.Н. В. и е било установено, че в заведението и прилежащия към кафе-аперитив склад се държат акцизни стоки / спиртни напитки/, в бутилки, облепени с бандероли, с изтекъл срок на валидност . В АУАН са описани по вид и брой съответните бутилки алкохол..

Въззивният съд е установил от фактическа страна тези обстоятелства, както и спазване на административно производствените правила при съставяне на АУАН , така и при издаване на НП .Проверяващите са приели, че е осъществен състава на чл.123, ал.1 от , и е съставил акт за установяване на административното нарушение ,въз основа на който административно наказващия орган издал и обжалваното НП.

  Въз основа на така установената фактическа обстановка ,въззивния съд  е приел за безспорно установено, че жалбоподателят е извършил визираното в НП нарушение  и административно наказващия орган правилно е ангажирал административно наказателната му отговорност, като при това и правилно е определил и размера на наложената санкция – глоба в минималния размер предвиден в закона.

           Така установената от ДРС фактическа обстановка е напълно изяснена от приетите и приложени писмени доказателства и направените правните изводи съответстват на безспорните фактически обстоятелства.

Възприетата правна квалификация от административно наказващия орган и от първостепенния съд  по чл.123, ал.1 ЗАДС е правилна.

Съдът е обсъдил  аргументите на жалбоподателят за липса на виновно поведение от негова страна  и за неправилно ангажиране на административно наказателната му отговорност  и ги е отхвърлил като неоснователни. Тези съждения на въззивната инстанция се споделят изцяло и от касационния съд. При тези верни фактически дадености, въззивната инстанция правилно е приложила материалния закон.

Доводите на жалбоподателят, че прилежащия склад, в който също са намерени бутилки алкохол, облепени с бандероли с изтекъл срок на годност, не е прилежащ към заведението,  не е установено в хода на съдебното дирене пред първостепенният съд, и съгласно чл.220 АПК,  касационната инстанция  извършва преценка по прилагане на материалния закон, въз основа на фактите, приети от въззивният съд .

            Съдът е изложил съображения за определената санкция глоба, в минималния размер, предвиден в закона, че административно наказващия орган е съобразил разпоредбата на чл.27 ЗАНН.,които съображения се възприемат изцяло от касационната инстанция.  

Оплакването на касатора за нарушение на съдопроизводствените правила при постановяване на съдебното решение, не се установиха в хода на касационното производство.

            Съдът е изложил подробни съображения в мотивите на своя акт, че са спазени всички изисквания на чл.42 ЗАНН при съставяне на АУАН, както и чл.57 от ЗАНН, при издаване на наказателното постановление ,обосноваващи извода му, че не са допуснати нарушения на административно производствените правила .

            Фактическите изводи на съда са основани на доказателствата по делото, събрани и обсъдени по реда на чл.107, ал. 3 и 5  НПК  В съответствие с доказателствата  и логическите правила  е и извода на ДРС за доказаност на  административното нарушение.

      Ограничен в пределите на касационната проверка до релевираните с жалбата пороци на решението, настоящият съдебен състав  не намира основания за неговата отмяна изцяло. Служебната проверка на съдебния акт – чл.218, ал.2 АПК  не установи основания за нищожност, недопустимост на атакуваното решение. При индивидуализиране на  административното наказание ,наказващия орган е съобразил  правилата на чл.27 ЗАНН.

              Горното мотивира съда да остави жалбата без уважение и потвърди постановеното от ДРС съдебно решение.

             Оплакването на жалбоподателя, че съдебния акт е необоснован, не е касационно основание по смисъла на чл.348, ал.1 НПК, и не следва да се обсъжда.

             По изложените съображения и на основание чл.221 ал.2 АПК във вр. с чл.63 ЗАНН, съдът

 

                                                       Р   Е   Ш   И  :

 

              ОСТАВЯ В СИЛА РЕШЕНИЕ  № 16 / 27.02.2009 г. постановено по АНД  № 228 / 2008 г. по описа на Районен   съд.

              Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

                                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ :

 

                                                                                ЧЛЕНОВЕ  : 1.

 

 

                                                                                                       2.