Разпореждане по дело №659/2023 на Административен съд - Стара Загора

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 8 ноември 2023 г.
Съдия: Златко Димитров Мазников
Дело: 20237240700659
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 30 октомври 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

РАЗПОРЕЖДАНЕ

 

Стара Загора, 08.11.2023 г.

 

Административен съд Стара Загора – VIII състав, в закрито заседание на осми ноември през две хиляди двадесет и трета година, в състав:

 

                                                     СЪДИЯ: ЗЛАТКО МАЗНИКОВ

 

като разгледа докладваното от съдия Златко Мазников административно дело № 659 по описа за 2023 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

Производството е по реда на чл. 203 и сл. от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) във връзка с чл. 285, ал. 1 във връзка с чл. 284, ал. 1 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС).

Образувано е по искова молба на П.А.Т.,***, с която срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” гр. София (ГДИН) е предявен иск с правно основание чл. 284, ал. 1 от ЗИНЗС за присъждане на сумата от 1000000 лева, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди в резултат на нарушения на чл. 3 от ЗИНЗС.

С исковата молба е представена декларация, с която ищецът заявява, че няма никакво имущество и доходи, и иска да бъде освободен от заплащането на държавна такса. Тъй като от една страна така направеното от ищеца изявление не изпълнява изискването на чл. 83, ал. 2 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК) във връзка с чл. 2, ал. 3 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) във връзка с чл. 203, ал. 2 АПК – не съдържа информация за всички относими обстоятелства, за да се извърши преценка за основателността на направеното искане, и липсва отбелязване, че деклараторът е запознат с наказателната отговорност за деклариране на неверни данни, а от друга страна към исковата молба не е приложен документ за платена държавна такса, дължима в съдебното производство, с разпореждане № 2192 от 31.10.2023 г. исковата молба е оставена без движение с указание  в едноседмичен срок от получаване на препис от разпореждане ищецът да внесе държавна такса в размер на 10 (десет) лева по сметка на Административен съд Стара Загора или да я заплати на ПОС терминал в деловодството на съда и в същия срок да представи по делото платежния документ за внесената (заплатената) държавна такса, или с цел освобождаването му от държавна такса да представи декларация за  обстоятелствата, посочени в чл. 83, ал. 2 от ГПК, като в декларацията бъде направено изрично отбелязване, че деклараторът е запознат с наказателната отговорност за деклариране на неверни данни.

С вх. № 6295 от 08.11.2023 г. от ищеца е постъпила декларация относно обстоятелствата, посочени в чл. 83, ал. 2 от ГПК, но в декларацията не е направено изрично отбелязване, че е запознат с наказателната отговорност за деклариране на неверни данни, поради което същата не би могла да бъде ползвана като доказателство за декларираните с нея обстоятелства, съответно не съставлява основание за освобождаваното на ищеца от заплащането на държавна такса.

Независимо от постъпилата декларация обаче, към момента не са налице данни разпореждане № 2192 от 31.10.2023 г. да е било съобщено на ищеца по надлежния ред – изпратеното съобщение не се е върнало, поради което неизпълнението на дадените с разпореждането указания, включително относно заплащането на дължимата държавна такса, не поражда предвидените в закона правни последици от това – връщане на исковата молба и прекратяване на производството по делото.  

Предвид гореизложеното съдът намира, че на ищеца следва да се даде нов едноседмичен срок за отстраняване на констатираната нередовност на исковата молба, като заплати дължимата държавна такса и представи платежен документ за това, или с оглед на освобождаването му от заплащане на държавна такса представи декларация относно обстоятелствата, посочени в чл. 83, ал. 2 от ГПК и чл. 23, ал. 3 от ЗПП, в която изрично да бъде отбелязано, че е запознат с наказателната отговорност за деклариране на неверни данни.

Воден от тези съображения, съдът на основание чл. 129, ал. 2 във връзка с чл. 128, т. 2 от ГПК във връзка с чл. 2, ал. 3 от ЗОДОВ във връзка с чл. 203, ал. 2 АПК във връзка с чл. 285, ал. 1 от ЗИНЗС

 

 

Р А З П О Р Е Д И :

 

 

 

УКАЗВА на ищеца П.А.Т. в едноседмичен срок от получаване на препис от настоящото разпореждане да изпълни дадените му указания с разпореждането за оставяне на исковата молба без движение – № 2192 от 31.10.2023 г., като:

внесе държавна такса в размер на 10 (десет) лева по сметка на Административен съд Стара Загора или да я заплати на ПОС терминал в деловодството на съда и в същия срок да представи по делото платежния документ за внесената (заплатената) държавна такса;

или с цел освобождаването му от държавна такса представи декларация относно обстоятелствата, посочени в чл. 83, ал. 2 от ГПК (доходите на лицето и на неговото семейство; имущественото състояние; семейното положение; здравословното състояние; трудовата заетост; възрастта), в която да бъде направено изрично отбелязване, че е запознат с наказателната отговорност по чл. 313 от НК (Наказателния кодекс) за деклариране на неверни данни (лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева).

 

УКАЗВА на ищеца П.А.Т., че при неизпълнение в срок на дадените му указания исковата молба ще бъде върната,  а производството по делото – прекратено.

 

ПРЕПИСИ от настоящото разпореждане и от разпореждането за оставяне на исковата молба без движение – № 2192 от 31.10.2023 г., да се връчат на ищеца.

 

ДА СЕ ИЗИСКАТ писмени обяснения от Началника на Затвора Стара Загора за причините, поради които до момента не се е върнало съобщението за полученото от ищеца П.А.Т. разпореждане за оставяне на исковата молба без движение – № 2192 от 31.10.2023 г., постановено по настоящото дело, и изпратено за връчване на 01.11.2023 г. 

 

                                                    СЪДИЯ: