Решение по дело №4465/2019 на Районен съд - Плевен

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 18 септември 2019 г.
Съдия: Биляна Великова Видолова
Дело: 20194430104465
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 4 юли 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

Р Е Ш Е Н И Е

гр.Плевен, 18.09.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Плевенски районен съд, V граждански състав, в открито заседание на 18.09.2019г., в състав:

                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: Биляна Видолова

 

като разгледа докладваното от съдия Видолова гр.д.№ 4465 по описа за 2019г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Постъпила е молба на осн. чл. 4 от ЗЗДН от К.С.Ш. против Х.Д.К. ***, в която се твърди, че страните имат дете, и че ответникът е осъществил актове на домашно насилие на следните дати – ***. – идвал три пъти до дома ѝ и след като тя не го пуснала станал агресивен, блъскал по вратата и викал; на ***. я принудил със заплахи да излезе с него; на 27. – по повод отказа ѝ да пусне детето им навън, защото било болно, и ответникът започнал да ѝ стиска зъби, започнал да рита асансьора и да псува. В с.з. на 27.08.2019г. молителката уточнява, че на ***ответника викал, но не помни думите му, не говори за физическо насилие. Викнала полиция, защото бил много агресивен, ходил 2-3 пъти до тях. Помолила го да напусне, той не пожелал и се наложило да извика полиция, бил пред вратата, звънял, тя получила криза, пристъпи като паник-атаки, нервна криза и пие валидол за това. Насилвал я насила да стои и да го слуша, а тя искала да я остави. За ***., твърди, че е имало ситуация пред асансьора, тя се уплашила защото ответника викал, взел да буйства, не помни точните му думи, уплашила се от това, че реагира буйно и агресивно, блъска по вратите и вика, повишава тон, детето се стряскало. Тя заключила вратата, влязла вътре и той надолу два етажа се чувал как вика. Сочи,че на ***. конкретно към нея не е имало заплаха, само станал агресивен и тя се уплашила. Твърди, че ответника не псувал нея, а искал да го пусне. Тя се уплашила, защото не си тръгва доброволно и викнала полиция. Ответникът разговарял с тях, единия полицай ост***с молителката, вкарал я в банята, защото направила криза. Били двама служители от полицията - единия останал с него, той се карал с тях, а тя се разплакала. Казали ѝ да не се притеснява и да се заключи, и ако има нещо - да се обади пак по телефона. За ***г. посочи, че видяла ответника пред входа на блока ѝ, и той я заплашил, като ѝ казал, че ако подаде молби до съда ще са пълни измислици. Казвал ѝ, че ще загази, да внимава какво прави, че ще види какво ще стане и тя тогава излязла с него, защото бил агресивен по принцип и тя гледала да не го дразни. За ***твърди, че ответникът поискал да пусне детето, но то било болно с температура, затова излезли само пред входната врата, изкарали столчета да се видят.  Детето започнало да киха и дядо му се ядосал, казал или да стоят вън, или вътре. Когато решила да прибере детето, ответникът се ядосал, взел да стиска зъби, което правел често, когато е ядосан, явно гледа да си сдържа нервите, счита, че това е било вид предупреждение за нещо, за скандал. Детето започнало да бута вратата. Ответникът след това си тръгнал, защото ***ѝ се прибрала от работа, почнал да рита асансьора, да псува, защото се ядосал. Правил това пред детето, не псувал нея. В с.з. на 18.09.2019г. молителката заявява, че полицията не е идвала на ***., а на ***., но поради изтичането на едномесечния срок след тази дата, по делото не е прието за разглеждане извършването на домашно насилие на тази дата. Моли се съдът да издаде заповед за защита.

Ответникът оспорва молбата, заявява, че полицаи са идвали, но по друг повод  - той работел с бащата на молителката, отишъл да остави един нож в тях, полицаите били там и му казали, че има подадена жалба срещу него. Твърди, че не са го прибирали в полицията, не е правил нищо. Твърди, че на 20.06. бащата на молителката се бил почерпил и ***ѝ извикала полиция за него. Твърди, че никога не е заплашвал молителката и няма да го направи. За ***когато детето било болно с температура, точно се бил прибрал от ***или още е бил в ***. Помолих молителката да влязат поне вътре в коридора, стояли 10-15 мин. и било затворено, не е имало течение. Баща ѝ казал да влязат вътре, но той казал, че не иска да ги притеснява. Заявява, че се е случвало в моменти да е удрял асансьора - 2-3 пъти за 7 години, но не е посягал на молителката. Не отрича, че е стискал зъби, защото виждал детето си за по 10 минути.

          Съдът, като прецени доказателствата по делото, намира за установено следното: Не се спори, по делото, че молителката и ответникът имат едно ненавършило пълнолетие дете – ***, род. на ***г. От изисканата справка за съдимост на ответника, актуална към ***. се установява, че ответника е осъждан еднократно и реабилитиран по право. Молителката е представила по делото две декларации по чл. 9 ал. 3 от ЗЗДН, като в първата е посочено само лице, извършило домашно насилие, а във втората е посочено, че ответникът е извършил актове на домашно насилие на ***., на ***. и на ***., без посочване на действията, за които е представена декларацията и кои от тях молителката е възприела като домашно насилие. От изисканата от Първо РУ на МВР информация за сигнал за домашно насилие на адреса на молителката на ***., се установява, че на тази дата няма подаван такъв сигнал. От разпита на св. ***Ш., ***на молителката, се установява, че отношенията на страните не са много добри, до началото на 2019г. ответникът живеел у тях, но после се разделили. Свидетелката е присъствала за кратко на срещата им на ***прибрала се от работа, видяла, че двамата са ядосани и се разправят, не е чула заплахи, но видяла ответникът да удря вратата на асансьора. Влязла в апартамента, и след малко дъщеря ѝ се прибрала.

При така установеното, съдът прави следните изводи: От представените по делото доказателства, безспорно се установява, че молбата, подадена на ***., е в едномесечния срок от твърдяните три акта на домашно насилие – на ***., на ***. и на ***., т.е. същата е допустима, съгласно чл.10 ал.1 от ЗЗДН. Молителката е лице, което отговаря на изискванията на чл.3, т.2 и т.3 от ЗЗДН. Представените декларации от молителката, не сочат никакви конкретни актове на домашно насилие и не могат да послужат за доказателства по делото, каквато е предвидената декларация в чл. 13 ал. 2 т.3 от ЗЗДН. Информацията от Първо РУ на МВР за липса на подавани сигнали от лицето, и на адреса, на ***., изключват твърденията на молителката на тази дата ответникът да е упражнил сочения от нея акт на домашно насилие спрямо нея и поведението ѝ – викане на полиция, разговори между ответника и полицаите. За твърдяния акт на домашно насилие на ***., по делото не се събраха никакви доказателства - както и по-горе беше посочено, в декларацията на молителката няма посочени конкретни действия на ответника за тази дата, за да може съдът да приеме, че тогава, с конкретно свое поведение, ответникът е осъществил такъв акт. По делото, съгласно св. показания на св. ***Ш., се установи единствено, че на ***. страните са имали спор, при който ответникът бил ядосан и ударил с ръка асансьорната врата на етажа няколко пъти. Съдът приема, че дори и не насочен спрямо молителката, на фона на спор помежду им, това поведение може да се приеме за агресия спрямо нея и че то е породило притеснение, което представлява психическо насилие спрямо нея. Поради изложеното, съдът приема, че молбата се явява основателна и доказ***само за тази дата – ***., и за това твърдяно поведение на ответника, поради което на него следва да бъде наложена предвидената в закона мярка за защита на молителката по чл. 5 ал. 1 т. 1 от ЗЗДН – да се задължи ответника да се въздържа от извършване на домашно насилие по отношение на нея.  

На ответника, съгл. чл. 5 ал. 4 от ЗЗДН, следва да бъде наложена глоба в размер на предвидения в закона минимум -  от 200.00 лв.

Следва да бъде издадена заповед за защита по така посочената мярка, като в нея да се укаже на ответника, че при неизпълнението ѝ, полицейските органи, констатирали нарушението, следва да го задържат и да уведомят прокуратурата за това.

При този изход на делото, и на основание чл.11 ал.2 от ЗЗДН, ответникът следва да бъде осъден да заплати държавна такса в размер на 25.00лв. по сметка на ПлРС, както и 5.00лв. – такса в случай на издаване на изпълнителен лист. Разноски по делото не са претендирани от молителката.

          Воден от горното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

ПОСТАНОВЯВА МЯРКА ЗА ЗАКРИЛА на осн. чл. 5, ал.1 от Закона за защита срещу домашното насилие както следва:

 

ЗАДЪЛЖАВА, на основание чл.5, ал.1, т.1 от ЗЗДН, Х.Д.К., ЕГН **********,***, да се въздържа от извършване на домашно насилие спрямо К.С.Ш., ЕГН ********** ***.

 

Да се издаде заповед за постановените мерки за закрила на основание чл. 15 ал. 2 от ЗЗДН.

 

Заповедта и решението, на основание чл. 16 ал. 3 от ЗЗДН да се връчи на страните и да се връчи и изпълнява от полицейските органи по местоживеене на пострадалите лица и на ответника.

 

В случай на неизпълнение на заповедта, Х.Д.К., ЕГН **********,***, ДА БЪДЕ ЗАДЪРЖАН НЕЗАБАВНО, на основание чл. 21 ал. 2 от ЗЗДН, за което да бъде уведомена прокуратурата.

 

ОСЪЖДА, на основание чл. 5 ал. 4 и чл. 11 ал. 2 от ЗЗДН, Х.Д.К., ЕГН **********,***, да заплати по сметка на ПлРС глоба в размер на 200.00 лв., държавна такса за производството в размер на 25.00 лв., както и 5.00лв. – такса, в случай на издаване на изпълнителен лист.

 

Решението може да се обжалва пред ПлОС в 7-дневен срок от връчването му на страните.

           

 

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: