Определение по дело №5/2022 на Административен съд - Русе

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 14 февруари 2022 г. (в сила от 2 март 2022 г.)
Съдия: Ивайло Йосифов Иванов
Дело: 20227200700005
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 10 януари 2022 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                                                                                        № 6

гр.Русе, 14.02.2022 г.

Административен съд-Русе, I-ви състав, в закрито заседание на четиринадесети февруари през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

             СЪДИЯ: Ивайло Йосифов

като разгледа докладваното от съдията адм. д. № 5 по описа за 2022 г., за да се произнесе, съобрази следното:

Производството е по чл.158, ал.3 от АПК.

С разпореждане от 11.01.2022 г., препис от което е връчен на пълномощника на  жалбоподателката М.С.П. *** на 13.01.2022 г. и 31.01.2022 г., на последната са дадени указания за отстраняване в 7-дневен срок на констатираните нередовности по жалбата чрез представяне на доказателства за заплатена по сметка на съда държавна такса в размер на 10 лева. Със същото разпореждане са указани и неблагоприятните последици при неизпълнение на дадените указания в срок – жалбата ще бъде оставена без разглеждане, а производството по делото ще бъде прекратено.

Разпореждането, на основание чл.39, ал.1 от ГПК вр.чл.144 от АПК, е връчено на пълномощника на жалбоподателката – Д.Н.Д.. По делото няма данни дали пълномощника е от кръга на посочените в чл.32, т.2 от ГПК вр.чл.18, ал.1 от АПК лица и дали разполага с активна представителна власт. Такава обаче няма да е необходима, за да бъдат получавани адресираните до жалбоподателката книжа, съобщения и призовки, т.е. когато предоставената на пълномощника представителна власт е само пасивна, която дейност може да бъде извършвана от надлежно посочено лице (съдебен адресат) и без да е налице пълномощно. Поради това съдът намира, че указанията са надлежно съобщени на жалбоподателката чрез нейния пълномощник на посочения в пълномощното негов адрес. И в двете изпратени съобщения е посочена банковата сметка на Административен съд – Русе за внасяне на дължимата държавна такса.

         Въпреки повторно предоставената възможност и изпратеното ново съобщение, връчено на 31.01.2022 г., указанията не са изпълнени и държавната такса не е заплатена нито в указания срок, нито понастоящем, за което беше извършена служебна справка в счетоводството на Административен съд – Русе.

         Доколкото пълномощника е физическо лице и не е намерен на посочения в пълномощното адрес, то за същия се прилагат правилата за връчване по чл.46, ал.1, ал.2 и ал.4 от ГПК вр.чл.144 от АПК. Според цитираната разпоредба, в приложимите й части, когато съобщението не може да бъде връчено лично на адресата, то се връчва на друго лице, което е съгласно да го приеме като това лице може да бъде всеки пълнолетен от домашните му или който живее на адреса, като то се подписва в разписката със задължение да предаде съобщението на адресата. Съобщението се счита връчено на последния от датата на получаването й от това друго лице.

         В случая съобщението е връчено на 31.01.2022 г. на майката на пълномощника на жалбоподателката – Радка Събева Неделчева, която приела съобщението със задължението да го предаде на своя син. От последната дата съобщението се счита редовно връчено на пълномощника на жалбоподателката, а поради това – и на самата жалбоподателка. Както беше посочено, дадените указания не са изпълнени в посочения срок, същите не са изпълнени и понастоящем, което обстоятелство съставлява основание за оставяне на жалбата без разглеждане и прекратяване на образуваното по нея съдебно производство.

Така мотивиран и на основание чл.158, ал.3 от АПК, съдът

                                            О П Р Е Д Е Л И:

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на М.С.П., с ЕГН **********,*** против заповед № РД-1023/16.12.2021 г. на кмета на Община Ветово, с която е одобрен ПУП – ПЗ за имот № 66229.12.5 в землището на гр.Сеново, местността „Чилтарла“.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело № 5/2022 г. по описа на Административен съд – Русе.

Определението може да се обжалва с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

СЪДИЯ: