Решение по дело №491/2020 на Районен съд - Сливен

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 21 август 2020 г. (в сила от 8 декември 2020 г.)
Съдия: Светлана Кирилова Димова
Дело: 20202230200491
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 10 април 2020 г.

Съдържание на акта

                                             Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е  № 260016

 

Гр. Сливен, 21.08. 2020 г.

 

В  И М Е Т О  Н А   Н А Р О Д А

 

СЛИВЕНСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, наказателно отделение, ІІІ-ти наказателен състав, в публично заседание на осемнадесети август през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:  СВЕТЛАНА ДИМОВА

 

при секретаря Жанина Бояджиева, като разгледа докладваното от председателя АНД № 491 по описа за 201920 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по повод жалба на А.В.В. против НП, издадено от  Началник сектор ПП към ОД-МВР-Сливен, с което на основание чл. 638 ал.3 от КЗ му е наложена глоба в размер на 400 /четиристотин/ лева за нарушение на чл. 638 ал.3 от КЗ за извършено от него нарушение на чл. 638 ал.3 от КЗ.

Жалбоподателят, редовно призован, не се явява и не се представлява.

В с.з. органа, издал обжалваното наказателно постановление, не изпраща представител.

Въз основа на събраните по делото доказателства, съдът прие за установена следната фактическа обстановка:

На 25.12.2019 г. в 17,08 ч. в гр. Сливен на ул. „Великокняжевска”, А.В. управлявал лек автомобил марка „Мерцедес” Ц 220 ЦДИ с рег. №СН5775АТ, като при проверка извършена с РСОД Леново 7 се е установило, че МПС няма сключена валидна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите към часа и датата на проверката. При извършена от органите на реда проверка е установено, че А.В. не е собственик на МПС, но го управлява и във връзка с чието притежание и използване  няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите.

Въз основа на така установеното на жалбоподателя  е съставен АУАН и НП, като административно-наказващият орган е приел, че е нарушил чл. 638 ал.3 от КЗ, поради което и на основание чл. 638 ал.3 от КЗ му е наложена глоба в размер на 400 /четиристотин/ лева.

Горната фактическа обстановка съдът прие за безспорно установена от събраните по делото гласни и писмени доказателства. Съдът кредитира дадените в хода на съдебното следствие показания на актосъставителя Г., както и тези на свидетеля С., тъй като същите са вътрешно безпротиворечиви и съответстват на направените в акта канстатации.

Съдът дава вяра на писменитете доказателства, приобщени по съответния процесуален ред по делото, а именно – АУАН серия GA АКТ №7255/25.12.2019г., НП №19-0804-003850/22.01.2020 г.  и справка за нарушител/ водач.

Въз основа на събраните по делото доказателства, преценени в тяхната съвкупност и поотделно като безпротиворечиви и относими към предмета на делото, съдът направи следните фактически и правни изводи:

Жалбата е процесуално допустима-подадена в законоустановения срок от лице имащо правен интерес от обжалването и разгледана по същество е неоснователна.

  По делото безспорно е установено, че при проверка от органите на РПУ-Сливен жалбоподателят не е представил индивидуална полица към застраховка  „Гражданска отговорност” за 2019 г.  

Действително  в жалбата до РС-Сливен жалбоподателят заявява, че не е управлявал МПС , а същото се ползувало от майка му но тези твърдения не са подкрепени от каквито и да е гласни или писмени доказателства. Напротив по делото е налице АУАН ,подписан от жалбоподателя без в същия да са отразени възражения . напротив вписано е ,че няма такива. Липсва подадено възражение в тази насока и пред АНО , като едва в жалбата до РС – Сливен се навеждат такива твърдения. Същите са недоказани по какъвто и да е начин ,поради което съдът счита направеното възражение за липса на основания за ангажиране на административната му отговорност за неостователно. 

 Съгласно разпоредбата на чл.638,ал.3 от КЗ всяко лице, което не е собственик но управлява МПС, за което се изисква сключен и действащ договор за задължителна застраховка „ГО” носи административно-наказателна отговорност, в случай, че преведе в движение и управлява такова МПС. В конкретния казус е налице управление на МПС, за което се изисква ГО, поради което АНО правилно и законосъобразно е ангажирал отговорността на жалбоподателя.

Съдът не споделя възражението за наличие на основания за прилагане на чл. 28 от ЗАНН , доколкото случаят не се отличава с по – ниска степен на обществена опасност от обикновените случаи на нарушение по чл. 638,ал. 3 от КЗ, а факта ,че задължителната застраховка е сключена  в кратък срок след извършване на проверката не води до оневиняването на извършителя.

При издаване на АУАН и НП не са допуснати нарушения ,които да водят до опорочаването им. Наказанието е определено в законоустановения размер и съответства напълно на характера на нарушението и личността на жалбоподателя.

 

  Предвид изложеното, съдът

 

Р        Е        Ш      И       :

 

ПОТВЪРЖДАВА  НП № 19-0804-003850/22.01.2020 г. на Началник сектор ПП към ОД-МВР-Сливен, с което на А.В.В., ЕГН: **********,***, на основание чл. 638 ал.3 от КЗ му е наложена „Глоба” в размер на 400 /четиристотин/ лева за нарушение на чл. 638 ал.3 от КЗ като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Административен съд-гр. Сливен в 14 – дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ :