Определение по дело №4975/2020 на Районен съд - Стара Загора

Номер на акта: 260510
Дата: 18 февруари 2021 г.
Съдия: Таня Илкова Илиева
Дело: 20205530104975
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 2 декември 2020 г.

Съдържание на акта

 

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№…………            18.02.2021г.         гр. Стара Загора

 

 

СТАРОЗАГОРСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД               VI ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ

На  18 февруари                           2021 г.

В закрито заседание в следния състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАНЯ ИЛКОВА                                                       

Секретар:

Прокурор: 

като разгледа докладваното от съдия ТАНЯ ИЛКОВА

гр. дело № 4975 по описа за 2020 година.

 

          Производството е образувано по предявена искова молба от ГАРАНЦИОНЕН ФОНД – София, против Г.Х.Т.,***.

     СЪДЪТ, в изпълнение на разпоредбата на чл. 131, ал.1 от ГПК, е изпратил препис от исковата молба с приложенията към нея на ответника, като е дал указания на последния във връзка с упражняване на правата му по ГПК.  Ответникът не е депозирал писмен отговор на исковата молба.

       Като взе предвид депозираната искова молба и писмения отговор на ответника следва да се произнесе по направените доказателствени искания. Следва да напъти страните към  доброволно уреждане на спора, включително и чрез използване на процедура по медиация или други способи. Следва да укаже на страните, че неявяването на някоя от страните, която е редовно призована, не е пречка за разглеждането на делото; че при неподаване в срок на писмен отговор, респ. невземане на становище по отговора, и неявяване в съдебно заседание, без да е направено искане за разглеждане на делото в отсъствие на страната, насрещната страна може да поиска постановяване на неприсъствено решение или прекратяване на делото, както и присъждане на разноските; че с писмена молба могат да заявят желание да ползват правна помощ при необходимост и право на това.

        Водим от горното и на основание чл.140, ал.1 и ал.3  от ГПК, съдът

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

      ПРИЕМА като доказателства по делото, представените от ищеца заверени копия на: Протокол за ПТП № 1620586/25.03.2016г.,   Справка ИЦГФ от 19.04.2016; Уведомление и доклад по щета №110379/18.04.2016г.; Заключителна  техническа експертиза от 05.07.2016г.; Техническа експертиза по щета 110379/2016г.; Платежно нареждане за сумата 547.72лв.; писмо на ОД на МВР, сектор „Пътна полиция“ до ГФ – София от 17.06.2016г.;     Регресна покана; писмо за доставка на  МнБМ Експрес ООД

     СЪОБЩАВА на страните ПРОЕКТ за ДОКЛАД по делото:

 Ищецът Гаранционен фонд – София, твърди в исковата  молба, че  на основание чл. 557, ал.1 ,т.2, б."а", от Кодекса за застраховане изплатил по щета №110379/18.04.2016г. обезщетение за имуществени вреди, в размер на 547.72лв., за увреден при ПТП, настъпило на 25.03.2016г.,около 08:10ч., в гр. Стара Загора, л.а „Опел Вектра“, с ДКН СТ 5682 СР, собственост на Виктория Гърдева Станева.

Виновен за катастрофата бил ответникът Г.Х.Т., който, като неправоспособен водач, управлявал л.а. „Ауди“ с рег.№ СТ 7663 ВН, собственост на Пламен Георгиев Манев, при движение в гр. Стара Загора по бул. „Св. Евтимий“ без да спазва необходимата дистанция, като настигнал и ударил МПС-2 в задна дясна част на автомобила, след което напуснал местопроизшествието.

В нарушение на чл. 249 във вр. с чл. 259 от КЗ (отм.) сега чл. 461 във вр. с чл. 483 от КЗ ответникът управлявал увреждащия автомобил без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност”. 

Поканили ответника да възстанови изплатеното от Гаранционен фонд, но и до днес лицето не погасило задълженията си.

Ищецът моли, на основание чл. 45 от ЗЗД и чл. 288, ал. 12 от Кодекса за застраховането (отм.) сега чл. 558, ал. 7 от Кодекса за застраховането, да бъде призован с ответника на съд и след установяване на горните обстоятелства, съдът да постанови решение, с което да осъди Г.Х.Т. да му заплати исковата сума от 547.72лв., представляваща изплатеното от Гаранционен фонд по щета №110379/18.04.2016г. обезщетение, ведно със законната лихва до окончателното изплащане на сумата и направените по делото разноски по банкова сметка  ***Д:

IBAN:***; BIC: ***то, включително и юрисконсултско възнаграждение, в размер на 100лв.

Ответникът по делото в законоопределния срок не е депозирал писмен отговор на исковата молба.

Предявеният иск е с правно осн.чл. 558, ал.7 от КЗ. Същата разпоредба урежда правната възможност Гаранционният фонд да предяви регресен иск за платеното от него обезщетение за вреди, причинени при ПТП, срещу причинителя на вредите, чиято деликтна отговорност не е била обезпечена чрез сключване на договор за застраховка "Гражданска отговорност". Следователно, възникването на спорното материално право се обуславя от осъществяването на четири групи материални предпоставки (юридически факти): 1. / ищецът да е платил обезщетение на увреденото лице за причинените му вреди от противоправното поведение на делинквента в търсения размер; 2. / за увредения да е възникнало право на вземане на извъндоговорно основание (непозволено увреждане) срещу причинителя на вредата - чл. 45, ал. 1 ЗЗД, т. е. вредите да са причинени от делинквента чрез неговото виновно и противоправно поведение; 3. / деликтната отговорност да е възникнала във връзка с използването на МПС от делинквента на територията на Република България и 4. / делинквентът да не е обезпечил своята деликтна отговорност по застраховка "Гражданска отговорност" към момента на реализиране на ПТП.

 

 УКАЗВА на страните по делото за възможността им да уредят взаимоотношенията помежду си, чрез алтернативни средства за разрешаване на спорове – медиация, както и чрез постигане на спогодба относно всички имуществени и неимуществени взаимоотношения.

 УКАЗВА на страните, че неявяването на някоя от страните, която е редовно призована, не е пречка за разглеждането на делото; че при неподаване в срок на писмен отговор, респ. невземане на становище по отговора, и неявяване в съдебно заседание, без да е направено искане за разглеждане на делото в отсъствие на страната, насрещната страна може да поиска постановяване на неприсъствено решение или прекратяване на делото, както и присъждане на разноските; че с писмена молба могат да заявят желание да ползват правна помощ при необходимост и право на това.

  ВНАСЯ делото в открито съдебно заседание и НАСРОЧВА същото за 22.03.2021г. от 13.50ч., за която дата да се призоват страните.

   Препис от определението да се връчи на страните.

                                

  РАЙОНЕН СЪДИЯ: