Определение по дело №1893/2020 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 850
Дата: 29 май 2020 г. (в сила от 16 юни 2020 г.)
Съдия: Радостина Стаматова Методиева
Дело: 20203110201893
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 22 май 2020 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л

 

Година 2020                                                                                       Град Варна

Варненският районен съд                                     Шести наказателен състав

На двадесет и девети май

Година две хиляди и двадесета

 

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: РАДОСТИНА МЕТОДИЕВА

 

Секретар: Красимира Манасиева

Прокурор:  Вяра Алексиева

 

          Сложи за разглеждане докладваното от Председателя наказателно общ характер дело номер 1893  по описа за две хиляди и двадесета  година.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

На именното повикване в  11:52  часа се явиха:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

          Обвиняемия А.В.Б.,  явява се лично и с адв.  Г. Д. от АК - Добрич, редовно упълномощена в хода на Досъдебното производство и приета от съда от преди.

         

          ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

          АДВ. Д.: Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ счита, че не са налице процесуални пречки по даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

 

      Производството е по реда на чл.306 ал.1 т.1 и т.3  от НПК,

вр. чл.53 и чл.68 от НК

 

СЪДЪТ служебно докладва, че по делото са налице веществени доказателства, а именно опаковки от наркотични вещества, поставени в съответните пликове, подпечатани с печати на БНТЛ - ОД на МВР - Варна, находящи се съответно на л.35 и л.43 от ДП, както и остатък след извършени експертизи от наркотични вещества - метамфетамин 0,45 гр. с наркотично действащ компонент метамфетамин - 79,3%  и  хероин  с нетно тегло 0,45 грама и процентно съдържание на активен, действащ компонент диацетилморфин - 32,26%.

 

          ПРОКУРОРЪТ: Няма да соча доказателства. Моля, на основание чл.53 ал.1 б.“Б“, вр. чл.354а ал.6 от НК приложените по делото ВД да бъдат отнети в полза на държавата, като след влизане в сила на съдебния акт да бъдат унищожени. Отделно от това считам, че настоящото деяние е извършено в изпитателния срок на предходно осъждане по отношение на осъдения Б., по което му е било наложено условно наказание, поради което считам, че са налице предпоставките на чл.68 от НК за привеждане в изпълнение на наказанието „Лишаване от свобода“ за срок от три месеца, постановено по НОХД № 310/2017 година по описа на Районен съд – Балчик. Моля, да се произнесете в този смисъл.

 

          АДВ. Д.: Солидаризирам се със становището на прокурора.

          ПОДС. Б.: Съгласен съм.

 

          Нови искания по чл.275 от НПК не бяха направени.

 

          СЪДЪТ счита делото за изяснено от фактическа страна, поради което и

 

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВО

 

          ПРОКУРОРЪТ: Поддържам становището си, че веществените доказателства по делото, следва да бъдат отнети в полза на държавата, като след влизане в сила на определението следва да бъдат унищожени, както и да бъде приведено наказанието „Лишаване от свобода“ за срок от три месеца, наложено на осъдения Б. със съдебния акт постановен по НОХД № 310/2017 година по описа  на Районен съд - Балчик.

 

          АДВ. Д.: Съгласен съм със становището на представителя на държавното обвинение.

 

          ПОДС. Б.: Нямам възражения.

 

СЪДЪТ, като взе предвид обстоятелствата по делото и становищата на страните изразени в днешно съдебно заседание, за да се произнесе прецени следното:

Производството е по реда на чл.306 ал.1, т.1 и т.3 от НПК, вр. чл.53 и чл.68 от НК и е служебно инициирано от съда. Като взе предвид, че със съдебният акт постановен по настоящото дело в днешно съдебно заседание, обвиняемият А.В.Б. е признат за виновен в извършване на престъпление по чл.354а ал.3, пр.2 т.1, пр.1 от НК, както и това, че като веществени доказателства по делото са приобщени опаковки от наркотични вещества, поставени в съответни пликове, подпечатани с печати на БНТЛ - ОД на МВР - Варна, находящи се съответно на л.35 и л.43 от ДП, както и остатък след извършени СХЕ от наркотични вещества - метамфетамин 0,45 гр. с наркотично действащ компонент метамфетамин - 79,3% и хероин с нетно тегло 0,45 грама и процентно съдържание на активен, действащ компонент диацетилморфин - 32,26%, представляващи предмета на престъплението, съдът прецени, че същите следва да бъдат отнети в полза на държавата на основание чл.53 ал.1 б.“Б“, вр. чл.354а ал.6 от НК, като след влизане в сила на съдебния акт да бъдат унищожени.

          Отделно от това, след като се започна със справката за съдимост на осъдения Б., съдът констатира, че са налице предпоставките на чл.68 от НК, поради следното:

С определение постановено по настоящото НОХД № 1893/2020 година, на ВРС, VІ състав, А.Б. е признат за виновен в извършване на престъпление наказуемо по чл.354а ал.3 т.1, пр.1 от НК, като за това престъпление му е наложено наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ПЕТ МЕСЕЦА, което да бъде изтърпяно при първоначален ОБЩ режим. Престъплението е извършено на 21.09.2019 година. Съдебния акт е влязъл в сила на 29.05.2020 година.

          Видно от справката за съдимост на осъдения, А.В.Б. със съдебен акт, постановен по НОХД № 310/2017 година на Районен съд - Балчик,  влязъл в сила на 19.10.2017 година, същия е бил признат за виновен в престъпление, наказуемо по чл.343Б ал.3 от НК, за което престъпление му е било наложено наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ТРИ МЕСЕЦА, чието изпълнение е било отложено по реда на чл.66 ал.1 от НК с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

          Като съобрази, че престъплението предмет на настоящото НОХД № 1893/2020 година по описа на ВРС, VІ състав е било извършено от Б. на 21.09.2019 година в изпитателния срок определен му със съдебния акт постановен по НОХД № 310/2017 година на Районен съд - Балчик, съдът прецени, че са налице предпоставките на чл.68 ал.1 от НК за привеждане в изпълнение на условното наказание „Лишаване от свобода, наложено му със съдебния акт постановен по НОХД № 310/2017 г. на Районен съд - Балчик, а именно „Лишаване от свобода“ за срок от три месеца , което следва да бъде изтърпяно от Б. при първоначален общ режим.

          С оглед на изложеното съдът,

 

О П Р Е Д Е Л И:

         

На основание чл.53 ал.1 б.“Б“, вр. чл.354а ал.6 от НК ОТНЕМА в полза на държавата веществените доказателства по делото - опаковки от наркотични вещества, поставени в съответни пликове, подпечатани с печати на БНТЛ - ОД на МВР - Варна, находящи се съответно на л.35 и л.43 от ДП, както и остатък след извършени СХЕ от наркотични вещества - метамфетамин - 0,45 гр. с наркотично действащ компонент метамфетамин - 79,3% и  хероин с нетно тегло 0,45 грама и процентно съдържание на активен, действащ компонент диацетилморфин - 32,26%, които след влизане в сила на съдебния акт, следва да бъдат унищожени.

          На основание чл.68 ал.1 от НК ПРИВЕЖДА в изпълнение наказанието наложено на осъдения А.В.Б. с ЕГН **********, със съдебен акт постановен по НОХД № 310/2017 г. по описана Районен съд – Балчик, а именно ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ТРИ МЕСЕЦА, което да бъде изтърпяно при първоначален ОБЩ режим.

 

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок от днес пред Окръжен съд – Варна.

 

          ПРОТОКОЛЪТ изготвен в с.з, което приключи в 12:05 часа.

 

                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                  СЕКРЕТАР: