Решение по дело №617/2019 на Районен съд - Перник

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 22 април 2019 г. (в сила от 8 май 2019 г.)
Съдия: Христина Христова Ангелова
Дело: 20191720200617
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 9 април 2019 г.

Съдържание на акта

Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

22.04.2019 година

 

Номер .........../    22.04.     Година 2019                       Град Перник

 

В     И М Е Т  О    Н А    Н А Р О Д  А

 

Пернишки Районен съд                                               05 наказателен състав

На      22   април                                 година две хиляди и     деветнадесета

В публично заседание в следния състав :

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:Христина Ангелова

                                                       ЧЛЕНОВЕ :

                                                       СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ :

 

Секретар :Антоанета Василева

Прокурор :Станислав Страшимиров

                  Като разгледа докладваното от районния съдия   административно наказателно дело  номер 617/2019 година по описа на съда за 2019 година,за да се произнесе взе предвид следното :

       Районна прокуратура-гр.Перник по реда на  чл.375 от НПК е направила предложение за освобождаване на  обвиняемия М.Р.Р. от наказателна отговорност с налагане на административно наказание за престъпление по чл.354 а  ал.5 вр. с ал.3 пр.2-ро т.1-ва от НК,за това,че на 05.01.2018 година в гр. Перник   на път, водещ до газоразпределителна станция над магазин „Кауфланд Изток“ без надлежно разрешително държал  високорисково наркотично вещество –амфетамин с нето тегло 0.58 грама със съдържание на активен компонент 13.7 процента на стойност 17.40лв.и емфетамин с  нето тегло 0.57 грама със съдържание на активен компонент  17.5 процента на стойност 17.10 лв.с общо нетно тегло 1.15 грама на обща стойност 34.50 лв.,определена съгласно постановление №23 на МС от 29.01.1998 година за определяне на цени на наркотичните вещества, пласирани на улицата за нуждите на съдопроизводството  и случаят е маловажен.

      Районна прокуратура,редовно призована е изпратила представител за съдебното  заседание,прокурор Станислав Страшимиров.В хода на съдебните прения същия предлага обвиняемия да бъде признат за виновен в извършване на престъплението,за което Районна прокуратура гр.Перник е внесла в Районен съд-гр.Перник постановление с предложение за освобождаването му от наказателна отговорност с налагане на административно наказание.Позовавайки се на вида и размера на предвиденото в НК за извършеното  престъпление наказание,чистото съдебно минало на обвиняемия и липсата на имуществени вреди ,причинени в резултат на деянието представителят на прокуратурата предлага Р. да бъде  освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание „глоба“ ,чиито размер да бъде 1000 лв.Представителят на държавното обвинение предлага съдът да се произнесе по направените в хода на досъдебното производство разноски.

       Обвиняемият М.Р.Р.,редовно призован не се явява в съдебно заседание.

                Пернишкият районен съд,след като прецени събраните  по делото доказателства  по реда на чл. 14  и чл. 18  от НПК намира за установено  от  фактическа страна следното :

                Обвиняемия М.Р.Р.  е роден на *** година в  гр.София.Българин е.Има българско гражданство.Живее в гр.******.Има средно образование.Към момента е безработен.Не  е женен. Не е осъждан за извършени от него   престъпления от общ характер.Не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78 а от НК.

                На 05.01.2018 година св.Д.К.С.и Х.З.А.„старши полицаи“ във 02 РУ Перник били на работа и изпълнявали служебните си задължения по охрана на обществения ред на територията на 02 РУ Перник.Във връзка с горното извършили обход в района на магазин „Кауфланд“ в кв.“Изток“.С полицейски автомобил служителите на реда се движели по път ,минаващ покрай бившето военно поделение и водещ до газоразпределителна станция над магазин „Кауфланд Изток“.По пътя си забелязали лек автомобил марка ****модел ****.Автомобилът бил спрян от дясно на пътя в посока,противоположна на движението на полицейския автомобил.Десните колела на автомобила били разположени извън платното за движение върху банкета на изграден отводнителен канал.На служителите на реда направило впечатление      ,че двете предни врати на автомобила са в отворено положение.Възприели на предните седалки две лица от мъжки пол.Полицейските служители спрели и установили самоличността на двамата мъже,намиращи се в него.Това бил обвиняемия М.Р.Р. и св.В.А.В.,който седял на шофьорското място.Обвиняемият държал в ръцете си две пакетчета.В момента, в който видял двамата  полицаи обвиняемият незабавно изхвърлил двете пакетчета в непосредствена близост до отводнителния канал.Във връзка с възприетото от св. С.и А.  на място пристигнала   дежурна оперативно-следствена група,която извършила оглед на местопроизшествие .Двете пакетчета ,изхвърлени от Р. били иззети като веществени доказателства.

Горната фактическа обстановка съдът възприе като безспорно установена и в рамките на фактическите положения ,посочени в постановлението на Районна прокуратура-гр.Перник,както и на базата на приетите и приложени като доказателства по делото,съдържащи се в ДП  № 69/2018 г. по описа на Второ РУ при ОД на МВР-Перник писмени документи –протокол за оглед на местопроизшествие-л. 20-л.21,протокол за оценка на наркотични вещества-л.33, справка за съдимост-л.9 от досъдебното производство.

Видно от заключението на назначената и изготвена физико-химическа експертиза бялото прахообразно вещество ,намиращо се в двете пакетчета,описани по-горе в мотивите на настоящото решение представлява амфетамин-в едното пликче с нето тегло 0.58 грама и със съдържание на активен компонент 13.7 процента,а в другото  пликче с нето тегло 0.57 грама и активен компонент 17.5 процента.

  Амфетаминът е наркотично средство и се намира под контрол, съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите –чл.3 ал.2 ,включен в Списък I „Растения с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотреба с тях.“Същото  е забранено за приложение в хуманитарната е ветеринарна медицина,съгласно Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични.

 Видно от приложения към досъдебното производство протокол за оценка на наркотични вещества  от 15.02.2019 година стойността на намереното и държано от обвиняемия такова била в размер на 34.50 лв./Приложение  №2  от Постановление на МС №23/29.01.1998 година за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството./ За държането на същото обвиняемият не е имал надлежно разрешително.

    При така установената фактическа обстановка от  правна страна съдът намира,че с деянието си  обвиняемия е осъществил  от обективна и от субективна страна състав на престъпление по чл.354 а  ал.5 вр. с ал.3 пр.2-ро т.1-ва от НК, тъй като  на 05.01.2018 година в гр. Перник   на път, водещ до газоразпределителна станция над магазин „Кауфланд Изток“ без надлежно разрешително държал  високорисково наркотично вещество –амфетамин с нето тегло 0.58 грама със съдържание на активен компонент 13.7 процента на стойност 17.40лв.и емфетамин с  нето тегло 0.57 грама със съдържание на активен компонент  17.5 процента на стойност 17.10 лв.с общо нетно тегло 1.15 грама на обща стойност 34.50 лв.,определена съгласно постановление №23 на МС от 29.01.1998 година за определяне на цени на наркотичните вещества ,пласирани на улицата за нуждите на съдопроизводството  и случаят е маловажен.

От обективна страна деянието е осъществено чрез действие-обвиняемия   е държал високорисково наркотично вещество –амфатемин.За същото не е притежавал надлежно разрешително, съгласно чл.30 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

От субективна страна деянието е извършено при пряк умисъл като форма на вината.Р.   е съзнавал обществено опасния характер на деянието,предвиждал е неговите обществено опасни последици  и е искал настъпването им.

             Като причини за извършване на деянието съдът приема  ниското правно съзнание на  обвиняемия.

            Отегчаващи отговорността обстоятелства-няма.

            Смекчаващи отговорността обстоятелства съдът не намери.

            Деянието ,осъществено от обвиняемия представлява маловажен случай –отличава се с по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпления от този вид.Предметът на същото е с ниска стойност. Р. е с чисто съдебно минало.

           По вида и размера на наказанието:

           Съдът намери,че по отношение на обвиняемия   са налице предпоставките за приложението на разпоредбата на чл.78а от НК за освобождаването му  от наказателна отговорност с налагане на административно наказание.Обвиняемият  е  пълнолетен- роден е на ***  година.За  престъплението по чл.354 а ал.5 вр с ал.3 пр.2-ро т.1 пр.1-во  от НК,което е умишлено се предвижда наказание „глоба“  до 1000 лв.Обвиняемият не е осъждан за извършени от него  престъпления от общ характер.Не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на глава 28-ма от НПК.От конкретното престъпление не са причинени имуществени вреди.Следвайки горното съдът призна обвиняемият  за виновен  за осъществен състав на  горепосоченото престъпление  и на основание чл.78а ал.1 от НК  го освободи от наказателна отговорност,като му наложи административно наказание “глоба” в размер на 1000  лв.При определяне на размера на наказанието,което обвиняемият следва да понесе съдът се съобрази с разпоредбите на кодекса ,трудовата му заетост,данните за социалното му ,материално и семейно  положение.

            Съдът намира,че така наложеното наказание е справедливо,съответства на обществената опасност на деянието и на дееца и чрез него ще бъдат постигнати целите на наказанието,залегнали в разпоредбата на чл.36 от НК.

                        Съдът осъди обвиняемия  да заплати по сметка на ОД на МВР Перник разноските,направени в хода на досъдебното производство за експертиза  в размер  на 127,51 лв. За същите след влизане на решението в законна сила следва да бъде издаден изпълнителен лист.

 

                       Водим от гореизложеното съдът:

 

Р     Е     Ш     И :

 

                     ПРИЗНАВА обвиняемия М.Р.Р.  ,роден на *** година в  гр.София. българин ,с българско гражданство, жив. в гр.******,със  ****    ЗА ВИНОВЕН  в това,че на 05.01.2018 година в гр. Перник   на път, водещ до газоразпределителна станция над магазин „Кауфланд Изток“ без надлежно разрешително държал  високорисково наркотично вещество –амфетамин с нето тегло 0.58 грама със съдържание на активен компонент 13.7 процента на стойност 17.40лв.и емфетамин с  нето тегло 0.57 грама със съдържание на активен компонент  17.5 процента на стойност 17.10 лв.с общо нетно тегло 1.15 грама на обща стойност 34.50 лв.,определена съгласно постановление №23 на МС от 29.01.1998 година за определяне на цени на наркотичните вещества ,пласирани на улицата за нуждите на съдопроизводството  и случаят е маловажен-престъпление по чл. 354а, ал. 5, вр. ал. 3, пр. 2, т. 1 от НК, но тъй като е пълнолетет–роден на *** година,за това умишлено престъпление се предвижда наказание „глоба“ до 1000 лв.,не е осъждан за извършени от него престъпления от общ характер,не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на глава 28-ма от НПК и от конкретното престъпление на са причинени имуществени вреди на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, го ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и на основание чл.78а, ал.1, от НК му налага административно наказание “глоба” в размер на 1000  /хиляда/ лева.  

             ОСЪЖДА обвиняемия М.Р.Р. , да заплати по сметка на ОД на МВР Перник сумата от 127,51 лв. направени разноски в хода на досъдебното производство за експертиза, за които след влизане на решението в законна сила следва да бъде издаден изпълнителен лист.

             РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване и протест  пред ПОС в 15-дневен срок,считано от днес.

 

                  

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                    

 

             Вярно с оригинала,

А.В.