Определение по дело №56/2024 на Административен съд - Габрово

Номер на акта: 285
Дата: 6 март 2024 г.
Съдия: Диана Ангелова Петракиева
Дело: 20247090700056
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 7 февруари 2024 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 285

гр. Габрово, 06.03. 2024 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ГАБРОВО в закрито заседание на шести март, две хиляди двадесет и четвърта година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИАНА ПЕТРАКИЕВА

като разгледа материалите по адм. дело № 56 от 2024 г. по описа на съда и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Делото е образувано по жалба на М.Б.П. ***, с която се оспорва заповед № РД-794/ 20.12.2023 г., издадена от кмета на община Дряново с искане за отмяната ѝ като незаконосъобразна поради нарушаване на административно-производствените правила при издаване на акта.

Обжалваната заповед е издадена на основание чл. 44, ал. 2 от ЗМСМА и чл. 73, ал. 3 от ЗКН, и констативен протокол от 15.11.2023 г., изготвен от специализирана комисия по чл. 73, ал. 2 от ЗКН. Жалбоподателката М.П. е един от адресатите на заповедта, с която ѝ е наредено като собственик на сграда с идентификатор 23947.501.453.1 по КККР на гр. Дряново да извърши определени по вид и обем дейности, а именно: архитектурно заснемане в двумесечен срок и инвестиционен проект за консервационно-реставрационни работи в шестмесечен срок, съгласувани с Министерство на културата по реда на ЗКН, тъй като се касае за сграда, вписана в Националния публичен регистър на НИНКН като недвижима културна ценност с категория „от местно значение“.

На 01.03.2024 г. М.П. е депозирала в деловодството на АдС – Габрово молба, вх. № СДА-01-566, в която към съда е отправено искане за спиране изпълнението на оспорената в настоящото производство заповед № РД-794/ 20.12.2023 г. на кмета на община Дряново, до окончателно решаване на съдебния спор. Съображенията се свеждат до това, че в заповедта се посочват срокове (два и шест месеца), в които да се изпълнят дейности, които жалбоподателката счита, че не е задължена да извършва.

След като се запозна с молбата на жалбоподателката по настоящото дело и представената от насрещната страна административна преписка, съдебният състав достигна до извод, че се касае за искане за спиране на допуснато предварително изпълнение на оспорения пред съда административен акт, което намира правното си основание в чл. 166 от АПК.

Съдът счита, че искането е недопустимо по следните съображения:

При липса на изрична законова, уредба регламентираща предварително изпълнение на административен акт, издаден по реда на Закона за културното наследство, е необходимо оправомощеният административен орган да издаде нарочно и обосновано разпореждане в тази насока, и то при наличието на конкретно описани в чл. 60, ал. 1 от АПК обстоятелства. В заповед № РД-794/ 20.12.2023 г., издадена от кмета на община Дряново, не е включено разпореждане за предварително изпълнение по чл. 60, ал. 1 от АПК – липсва изричен диспозитив. Предварително изпълнение не е допуснато и на основание чл. 60, ал. 3 от АПК след издаване на заповедта – в приложената по делото преписка не се съдържа такова разпореждане, отделно от основния административен акт.

След като фактически и юридически такова разпореждане не съществува, претенцията да се спре действието на заповедта не може да се разглежда и като искане по чл. 166, ал. 2 от АПК, подлежащо на разглеждане в производство по чл. 166, ал. 3 от АПК.

В случая приложимо е общото процесуално правило по чл. 166, ал. 1 от АПК, предвиждащо суспензивно действие на оспорването срещу административен акт като вид негово обезпечение. Подадената от М.П. жалба до Административен съд – Габрово е спряла изпълнението на административния акт по силата на закона съгласно общата разпоредба на чл. 166, ал. 1 от АПК оспорването спира изпълнението на административния акт, т.е. препятства възможността административния орган или друг компетентен такъв да изпълни по принудителен ред фиксирано в административния акт задължение.

С оглед изложеното искането да се спре изпълнението на заповед № РД-794/ 20.12.2023 г., издадена от кмета на община Дряново, е лишено от годен предмет. Същото е предявено и при липса на правен интерес, доколкото нито законът, нито административният орган е допуснал предварително изпълнение на издадения административен акт. Поради това искането е процесуално недопустимо и следва да се остави без разглеждане. Съдът не следва да разсъждава дали административният акт е правилен и законосъобразен, тъй като това е въпрос по същество и производството по делото продължава по предявеното с жалбата основно оспорване на заповед № РД-794/ 20.12.2023 г. на кмета на община Дряново с искане за отмяната ѝ.

 

Водим от горното и на основание чл. 166, ал. 3 от АПК, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ като процесуално недопустимо искането на М.Б.П. ***, обективирано в молба  до Административен съд – Габрово, вх. № СДА-01-566 от 01.03.2024 г., за спиране изпълнението на заповед № РД-794/ 20.12.2023 г., издадена от кмета на община Дряново.

 

Определението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд на РБ чрез Административен съд – Габрово с частна жалба в 7-дневен срок от получаване на съобщението за изготвянето му.

 

Препис от определението, ведно със съобщението, да се изпрати на страните по делото.

 

 

СЪДИЯ:

ДИАНА ПЕТРАКИЕВА