Определение по дело №3603/2021 на Софийски градски съд

Номер на акта: 265441
Дата: 23 март 2021 г. (в сила от 23 март 2021 г.)
Съдия: Иванка Колева Иванова
Дело: 20211100503603
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 18 март 2021 г.

Съдържание на акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, ГО, ІІ Е въззивен състав в закрито заседание на двадесет и трети март две хиляди двадесет и първа година, в състав:

                     

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВАНКА  ИВАНОВА

                                        ЧЛЕНОВЕ: ПЕТЪР САНТИРОВ

                                                     мл. с. ЕВЕЛИНА МАРИНОВА

 

като разгледа гр. д. № 3603 по описа за 2021 година, докладвано от съдия Иванка Иванова и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.267 ГПК.

Образувано е по въззивна жалба, депозирана от ищеца  „И.С.К.“ ООД  срещу решение № 86772 от 07.05.2020 г., постановено по гр. д. № 29007/2017 г. по описа на СРС, ІІ ГО, 73 състав, с което е отхвърлен предявеният иск с правно основание чл.422, ал.1 ГПК вр. с чл.535 ТЗ вр. с чл.288 ТЗ.  Излага съображения, че обжалваното решение е неправилно, постановено в нарушение на процесуалния закон.

Въззивният съд при проверка редовността на въззивната жалба и разменените съдебни книжа констатира, че СРС е сезиран с иск за установяване съществуване на вземане в евро, в каквато валута е и постановената заповед за изпълнение. В мотивите на постановеното съдебно решение СРС е обсъдил представената по делото ценна книга, която е издадена за сума в евро. Същевременно в диспозитива на съдебното решение съдът е посочил точно размера на претендираното вземане, но неправилно е посочил валутата на същото – вместо евро вземането е посочено в лева, но не като левова равностойност на вземането на кредитора.

По изложените съображения и доколкото производството по реда на чл.247 ГПК се развива пред постановилия съдебния акт съд, следва да се приеме, че настоящото производство е преждевременно изпратено на СГС, поради което следва да се прекрати, като делото следва да се изпрати на СРС за извършване на преценка дали е налице допусната очевидна фактическа грешка в диспозитива на постановеното съдебно решение относно валутата на вземането на кредитора, предвид посоченото по - горе.

Воден от гореизложеното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ИЗПРАЩА гр. д. № 29007/2017 г. на СРС, ІІ ГО, 73 състав, за извършване на преценка относно наличието на допусната очевидна фактическа грешка в диспозитива на постановеното по делото съдебно решение относно валутата на претендираното от кредитора вземане

ПРЕКРАТЯВА гр. д. № 3603/2021 г. по описа на СГС, ІІ Е въззивен състав.

ДЕЛОТО ДА СЕ ИЗПРАТИ на СГС СЛЕД произнасяне по горепосочените молби с влезли в сила съдебни актове, съответно след администриране на постъпилите въззивна и/или частна жалби срещу тях.

В СЛУЧАЙ, че съдът допусне поправка на очевидна фактическа грешка в горепосочения смисъл, да събере пълния дължим размер на държавната такса за въззивно обжалване, който възлиза на 55, 63 лв., а е внесена сумата от 28, 44 лв. и следва да се довнесе държавна такса в размер на още 27, 19 лв.

 

 

                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                          ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

                                                                2.