Решение по дело №751/2008 на Районен съд - Стара Загора

Номер на акта: 226
Дата: 12 март 2009 г. (в сила от 6 април 2009 г.)
Съдия: Таня Илкова Илиева
Дело: 20085530100751
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 26 май 2008 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

  …..         ………………………………….г.            Гр. Стара Загора

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

СТАРОЗАГОРСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД          VI ГРАЖДАНСКИ състав

На 16 февруари                       2009 г.

В публично заседание в следния състав:

 

                             Председател: Т.И.                                                       

 

Секретар: Е.Д.

Прокурор: 

като разгледа докладваното от съдия Т.И. ***, по описа за 2008 година.

         

     Производството е образувано по иск с правно основание чл.71, ал.2 от СК.

Ищцата М.Е.Б. твърди в исковата си молба, че с ответника не са в брак, но от съвместното им съжителство имат родено дете – ВИКТОРИЯ И. ВАСИЛЕВА, родено на 07.12.2004. Твърди също, че от три години живее сама с детето, като единствено тя се грижи за него. От тогава ответникът живее и работи извън страната, като същият по никакъв начин не полага грижи по възпитанието и отглеждането на детето, не заплаща средства за издръжка. Ищцата твърди, че раздялата й с ответника е окончателна, поради което моли съда да постанови детето да живее при нея, като й предостави упражняването на родителските права, да определи подходящ режим на лични отношения между детето и бащата – всяка първа и трета събота от месеца от 10.ч. до 17 ч. и 10 дни през лятото, да осъди ответника да заплаща ежемесечна издръжка за детето в размер на 50 лв., считано една година назад от завеждането на иска.

Ответникът И.В.И., чрез назначеният му по реда на чл. 47, ал. 6 от ГПК особен представител, взема становище за основателност на исковата претенция.

 Д”СП” – гр.Стара Загора представя по делото писмен социален доклад за детето Виктория И. Василева, но не взема становище по основателността на предявения иск.

 Съдът като взе предвид събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, ведно със становищата и доводите на страните, приема за установено следното:

Видно от представеното по делото удостоверение за раждане от 09.12.2004 г. на Община – гр.Стара Загора, страните по делото са родители на детето Виктория И. Василева, родено на 07.12.2004г. По делото не е спорно, че страните не са съпрузи, както и че същите не живеят заедно.

При решаването на въпроса при кой от двамата родители следва да живее детето, респ. кой родител следва да упражнява  родителските права, съдът трябва да се ръководи изключително от интересите на детето, свързани с осигуряване на по-добри условия за неговото отглеждане и възпитание. В тази насока трябва да се изхожда преди всичко от възрастта и пола на детето. От представения по делото социален доклад на ДСП гр. Стара Загора, се установява, че детето Виктория живее при ищцата, заедно с нейната майка /баба на детето/, в жилище от две стаи и кухня, с обособен детски кът. Жилището е в гр. Стара Загора, като е много добре обзаведено, поддържано в много добро хигиенно и битово отношение и е с всички необходими удобства. Детето посещава детска градина, като психическото и физическото му развитие отговарят на възрастта му.  От добрия външен вид на Виктория става ясно, че за него се полагат адекватни родителски грижи.В доклада е посочено, че детето не познава баща си, като за него е чувала само от разказите на майка си. Социалния работник в доклада е констатирал, че детето се чувства сигурно и обгрижвано от майка си, налице е изградена силна емоционална връзка между ищцата и детето. Извел е, че майката полага трайни родителски грижи за Виктория, гарантиращи нейното пълноценно и хармонично израстване.

По делото са събрани гласни доказателства. От показанията на разпитания свидетел Й.Д.Р., се установява, че 2 – 3 месеца след раждането на детето, бащата е напуснал страната. Грижи по отглеждането и възпитанието на Виктория полага единствено ищцата, подпомагана от своята майка. Свидетелката твърди, че често вижда детето, като то винаги е чисто и добре облечено.         

Съдът кредитира показанията на свидетеля, тъй като същите са последователни, непротиворечиви, базирани са на преките и непосредствени наблюдения, като липсват данни свидетеля да е заинтересован от изхода на делото.

Съгласно разпоредбата на чл.71, ал.2 от СК когато родителите не живеят заедно и не могат да постигнат съгласие при кого от тях да живеят децата им, спорът се решава от районния съд. В разглеждания случай от доказателствата по делото се установява, че родителите на детето  - М.Е.Б. и И.В.И. живеят разделени, което обуславя правния интерес от предявяването на иска. При решаването на въпроса при кой от двамата родители следва да живее детето, респ. кой родител следва да упражнява  родителските права, съдът трябва да се ръководи изключително от интересите на детето, преценени с оглед на редица обстоятелства – родителски качества; полагане грижи и умение за възпитание; морални качества на родителя; привързаност на детето и др. В тази насока трябва да се изхожда преди всичко от възрастта и пола на детето. В случая, съдът взе предвид безспорното обстоятелство, че 2 – 3 месеца след раждането на детето бащата е напуснал дома си и до настоящия момент живее извън страната, като за детето грижи полага единствено майката – ищец по делото. Категорично установена е и изградената силна емоционална връзка между детето и майката. От значение по делото е и помощта, която получава ищцата от своята майка при отглеждането на детето.

С оглед гореизложеното съдът намира,  че следва да бъде постановено малолетното дете да живее при майката, като й бъде предоставено и упражняването на родителските права. При определяне  режима на лични отношения между детето и бащата, съдът следва да вземе предвид възрастта на детето, както и да отчете обстоятелството, че същото не познава своя баща. Това обуславя необходимостта да се даде възможност на детето и бащата да се опознаят, да осъществят емоционална връзка помежду си, което неимоверно е необходимост при израстването на всяко дете. Ето защо, следва да бъде определен подходящ режим на лични отношения с бащата, а именно:  всяка първа и трета събота от месеца от 10 ч. до 17 ч., както и 30 дни през лятото, когато това не съвпада с отпуска на майката.

При решаване въпроса относно предоставяне на родителските права, съдът задължително следва да определи размер на издръжка, която следва да се заплаща на детето.

     Видно от Удостоверение изх.№ 787/22.05.2008г. издадено от „Наталия” АД гр. Стара Загора, ищцата получава средно месечно възнаграждение от 154.04 лв. В Декларация за семейно и имотно състояние, е декларирано, че ищцата не получава доходи от свободни професии, от наеми, хонорари и други, като не притежава недвижими имоти.

По делото липсват доказателства относно получавани от ответника доходи.  

     Съгласно разпоредбата на чл.84 от СК размерът на издръжката се определя според нуждите на лицето, което има право на издръжка, и възможностите на лицето, което я дължи. Нуждите на лицето, което има право на издръжка, се определят съобразно обикновените условия на живот за него, като се вземат предвид възрастта, образованието и т.н., а възможностите на дължащия издръжка - според неговите доходи, имотното му състояние и квалификация. Съдът намира, че за пълното задоволяване нуждите на детето с оглед правилното му отглеждане, възпитание и хармонично развитие,  е необходимо бащата да заплаща издръжка в размер на 50 лв., като останалите необходими средства за отглеждането на детето да са в тежест на майката, ведно с грижите по отглеждането и възпитанието на детето.

     Поради изложеното съдът намира, че следва да бъде осъден ответника да заплаща за детето Виктория ежемесечна издръжка в размер на 50 лв. Съдът следва да вземе предвид  безспорното обстоятелство, че ищцата се грижи сама за детето си малко след неговото раждане, като липсват данни бащата да е заплащал издръжка за детето през този период. Ето защо издръжката следва да бъде присъдена една година назад от завеждане на исковата молба – 26.05.2007г. до настъпване на законни основания за нейното изменение или прекратяване, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

     Следва да бъде осъден ответника да заплати по сметка на Старозагорския районен съд държавна такса в размер на 72 лв.

     Водим от горните мотиви, съдът

   

 

 

Р   Е   Ш   И  :

 

ПОСТАНОВЯВА малолетното дете ВИКТОРИЯ И. ВАСИЛЕВА, ЕГН ********** да живее при майката М.Е.Б., ЕГН ********** ***, като ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето ВИКТОРИЯ И. ВАСИЛЕВА, ЕГН ********** на майката М.Е.Б. с п.а. и ЕГН.

 

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения на бащата И.В.И., ЕГН ********** ***, с детето ВИКТОРИЯ И. ВАСИЛЕВА, ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета събота от месеца от 10 ч. до 17 ч., както и 30 дни през лятото, когато това не съвпада с отпуска на майката.

ОСЪЖДА И.В.И., с п.а. да заплаща на детето ВИКТОРИЯ И. ВАСИЛЕВА, ЕГН **********, чрез нейната майка и законен представител М.Е.Б. с п.а. и ЕГН, ежемесечна издръжка в размер на 50 /петдесет/ лева, считано от 26.05.2007 г. до настъпване на основания за изменяне или прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

ОСЪЖДА И.В.И. с п.а. и ЕГН да заплати по сметка на Старозагорския районен съд сумата 72 лева /седемдесет и два лева/, представляваща държавна върху размера на издръжката.

          Решението подлежи на обжалване пред Старозагорски окръжен съд, в двуседмичен срок, от връчването му на страните. Решението, в частта за разноските не подлежи на обжалване от ищцата. 

 

 

 

                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: