Решение по дело №2195/2009 на Районен съд - Бургас

Номер на акта: 168
Дата: 28 април 2009 г. (в сила от 27 април 2009 г.)
Съдия: Анна Иванова Щерева
Дело: 20092120102195
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 30 март 2009 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ

 

 

№ 656                                                27.04.2009г.                              гр.Бургас

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Бургаският районен съд                                                      І граждански състав

На двадесет и трети април две хиляди и девета година

В публичното заседание в следния състав :

 

                                                         Председател: І-ви граждански състав

 

Секретар І-ви граждански състав

като разгледа докладваното от съдията І-ви граждански състав

гражданско дело № 2195 по описа за 2009 година,

за да се произнесе, взе предвид следното :

 

Производството е образувано по молба на К.Х.Г. с ЕГН ********** ***, к-с „Меден рудник” бл.100, вх.3, ет.1, и М.Г.Г. с ЕГН ********** ***, к-с „Меден рудник” бл.50, вх.4,ет.З, ап.6, за прекратяване на гражданския им брак поради сериозното им и непоколебимо взаимно съгласие за развод. Излагат постигнатото помежду им споразумение съобразно изискванията на чл.101 от СК. Представят доказателства.

В съдебно заседание страните поддържат молбата си и представеното споразумение.

Дирекция “Социално подпомагане” – гр.Бургас, уведомена за делото на основание чл.15 ал.6 от Закона за закрила на детето, не изпраща представител в съдебно заседание. Не представя доклад и не изразява становище относно правата и интересите на детето на страните.

След съвкупна преценка на доводите на страните, на събраните по делото доказателства и на разпоредбите на закона, Бургаският районен съд намира за установено следното:

Молбата е с правно основание чл.100 във връзка с чл.101 от Семейния кодекс.

Молителите са съпрузи, сключили граждански брак на 14.12.1996г. в гр.Елхово, за което е съставен акт № 57/ 14.12.1996г. на Община Елхово. От брака си имат едно малолетно дете – М. роден на 27.04.1997г.

От волеизявленията на молителите в депозираната пред съда молба за развод, както и в проведеното по делото съдебно заседание, се установи сериозното им и непоколебимо желание бракът им да бъде прекратен с развод. Представят постигнатото между тях споразумение по въпросите, визирани в разпоредбата на чл.101 СК, което молителите поддържат в съдебно заседание. Съдът намира, че това споразумение не противоречи на закона и добрите нрави, урежда съгласно изискванията на закона последиците от прекратяването на брака и не накърнява интересите на роденото от брака дете.

По изложените съображения молбата е основателна и съдът следва да допусне развод по взаимно съгласие, без да издирва мотивите на съпрузите за прекратяване на брака, и да утвърди споразумението им.

Съдът определя за развода 40 лв., която следва да бъде заплатена от страните по равно – всеки по 20 лв. На основание чл.7 т.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, молителката Г. дължи държавна такса от 57,60 лв. за определената със споразумението издръжка на малолетното дете, или общо 77,60 лв.

Мотивиран от горното, Бургаският районен съд

 

 

Р     Е     Ш     И :

 

 

ДОПУСКА развод и ПРЕКРАТЯВА поради сериозното и непоколебимо взаимно съгласие на съпрузите гражданския брак, сключен на 14.12.1996г. в гр.Елхово с акт за граждански брак № 57/ 14.12.1996г. на Община Елхово между К.Х.Г. с ЕГН ********** ***, к-с „Меден рудник” бл.100, вх.3, ет.1, и М.Г.Г. с ЕГН ********** ***, к-с „Меден рудник” бл.50, вх.4,ет.З, ап.6

УТВЪРЖДАВА постигнатото между страните споразумение, съгласно което :

УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА върху малолетното дете М. М. Г. с ЕГН ********** се предоставя на неговия баща и законен представителка М.Г.Г. с ЕГН **********.

Майката К.Х.Г. с ЕГН **********, ще заплаща на малолетното си дете М. М. Хр, чрез неговия баща и законен представител М.Г.Г. месечна ИЗДРЪЖКА в размер на 80 лв. /осемдесет лева/, считано от влизане в сила на съдебното решение за прекратяване на брака, ведно със законната лихва за забава от деня на падежа до окончателното изплащане. Уговорената в тази клауза на споразумението месечна издръжка, важи до настъпването на законни причини за изменението или прекратяването й.

Майката К.Х.Г. ще има право на ЛИЧНИ КОНТАКТИ с детето всяка първа и трета седмица от месеца в събота от 9 часа до неделя в 18 часа, с едно преспиване в дома на бащата, както и месец през лятото, когато майката не ползва годишният си отпуск.

По време на брака съпрузите не са придобили с общи средства жилище или други недвижими имоти и вещни права върху тях, които да представляват съпружеска имуществена общност по смисъла на чл.19 от СК.

СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, находящо се на адрес гр.Бургас, ж.к.”Меден рудник” бл.100 вх.В. ет.4, ап. десен, се предоставя за ползване на бащата М.Г.Г. за отглеждане на детето М.М. Г..

Съпрузите не си дължат взаимна издръжка.

Страните заявяват, че не притежават общо движимо имущество. Движимите вещи, макар и придобити по време на брака, които имат предимно характер на обичайни дарения или обслужват лично всекиго от съпрузите, остават окончателно у всекиго - така както ги владее и ползва в настоящият момент.

Страните заявяват, че нямат открити на свое име общи парични влогове в български и чуждестранни банки и нямат фирми участия в търговски дружества.

След развода съпругата К.Х.Г. ще носи предбрачното си фамилно име - ПЕТРОВА.

Страните заявяват, че с настоящото споразумение считат всички свои имуществени и неимуществени отношения за уредени изцяло и окончателно.

ОСЪЖДА К.Х.Г. с ЕГН ********** ***, к-с „Меден рудник” бл.100, вх.3, ет.1, да заплати по сметка на Бургаския районен съд дължимите държавни такси от 77,60 лв. (седемдесет и седем лева и шестдесет стотинки).

ОСЪЖДА М.Г.Г. с ЕГН ********** ***, к-с „Меден рудник” бл.50, вх.4,ет.З, ап.6, да заплати по сметка на Бургаския районен съд дължимите държавни такси от 20 лв. (двадесет лева).

Решението не подлежи на обжалване.

 

 

                                    

                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: І- ви граждански състав

 

Вярно с оригинала: З.М.