Решение по дело №122/2021 на Административен съд - Ямбол

Номер на акта: 121
Дата: 3 юни 2021 г. (в сила от 24 юни 2021 г.)
Съдия: Вълко Драганов Драганов
Дело: 20217280700122
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 8 април 2021 г.

Съдържание на акта Свали акта

                                             Р Е Ш Е Н И Е

 

№121/3.6.2021г.

                                               гр. Ямбол  

                                                                               

                                                В  ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ямболският АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД   трети административен     състав

На  деветнадесети май                                                             2021 година

В открито съдебно заседание в следния състав:

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВЪЛКО ДРАГАНОВ

 

Секретар  В.  Митева

Прокурор

като разгледа докладваното от съдия В. Драганов

Административно дело №  122 по описа на 2021 година.

           За да се произнесе, взе предвид следното:       

             Производството е по реда на чл.145 и сл. от АПК. 

           Образувано е по жалба на В.Ж.Т., ЕГН **********   и адрес ***  против Определение № БС-19 от 11.03.2021г. на Районен съд –Елхово, в което е обективиран отказ за извършване на административна услуга – даване на разпореждане за издаване на свидетелство за съдимост в което да не е вписано обстоятелството, че е осъждан, поради настъпила реабилитация по право.

         В жалбата се сочи, че оспореното определение на ЕРС е незаконосъобразно, като постановено при неправилно приложение на материалния закон. Прави се искане то да бъде отменено и да се задължи Районен съд Елхово, чрез своето Бюро за съдимост да издаде друго свидетелство за съдимост на Т. в което да не е вписано обстоятелството, че е осъждан, поради настъпила реабилитация по право на основание чл.86, ал.1, т.1 от НК.

        В съдебно заседание, оспорващият редовно призован не се явява, като се представлява от адв. Р. Ж. редовно преупълномощен, който поддържа жалбата на посочените в нея основания.

       Ответната страна редовно призована, не  се явява, като представя писмено становище с което оспорва жалбата и моли същата да бъде оставена без уважение.

       ЯАС, като взе предвид разпоредбата на чл. 168 от АПК и  прецени събраните по делото доказателства, ведно с доводите  и изразените становища прие за установено следното:

        На 10.03.2021г. оспорващият Т. е подал заявление  до Председателя на Районен съд гр.Елхово за издаване на свидетелство за съдимост, като е посочил, че същото му е необходимо за “работа в РДГП-Елхово”. Върху заявлението е поставена резолюция: „На осн. чл. 155, ал.1, т.2 от ЗМВР да се издаде свидетелство за съдимост с отбелязване на осъждането и настъпилата реабилитация“.

       На 11.03.2021г. Бюро съдимост в Районен съд Елхово е издало на  оспорващия В.Ж.Т. свидетелство за съдимост с рег.№ 150, в което  е отразено, че същия е осъждан по НОХД № 2045/2009г. по описа  Районен съд - Стара Загора с одобрено постигнато СПОРАЗУМЕНИЕ от 07.12.2009г.. по силата на което Т. е признат за виновен за деяние  извършено на 24.11.2009г. в гр.Ст. Загора и на основание  чл.195, ал.1, т.4, предложение първо, във вр. с чл.194, ал.1, от НК, вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК, му е наложено наказание "Лишаване от свобода”, за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА, като  на осн. чл. 66, ал.1 от НК, изтърпяването на така наложеното наказание е отложено за изпитателен срок от три години. В свидетелство за съдимост е посочено, че Т. е реабилитиран на осн. чл.86, ал.1, т.1 от НК, като реабилитацията е настъпила  от 08.12.2012г., както и  че се издава за “работа в  РДГП-Елхово”.

Свидетелството за съдимост е подписано от съдия в РС-Елхово, както и от съдебен деловодител, с поставен печат на съда. По делото липсват данни, кога така издаденото свидетелство за съдимост е получено от оспорващия,  но на 11.03.2021г. последния е депозирал молба до председателя  на РС-Елхово с вх. № 42, в която  е формулирано искане да бъде издадено разпореждане за издаване на ново  свидетелството за съдимост  в което да е отразено, че не е осъждан, тъй като  е  реабилитиран по право.

По така депозираната молба от Т., ЕРС се е произнесъл с Определение № БС-19 от 11.03.2021г., с което е отказано даването на разпореждане за издаване на ново свидетелството за съдимост с така желаното от оспорващия  съдържание. Като правно основание за  постановения отказ ЕРС е посочил разпоредбите на чл. 39, ал.3  от Наредба № 8 от 26.02.2008 г. за функциите и организацията на дейността на бюрата за съдимост и чл. 155, ал.1, т.2  и ал.3 от ЗМВР.

Препис от Определение № БС-19 от 11.03.2021г. и оригинала на издаденото свидетелство за съдимост с рег.№ 150 са получени от Т. на 18.03.2021г., а жалбата му е депозирана в ЕРС с вх. № 60 от 25.03.2021г.

От приетото  по делото заверено копие от бюлетин за съдимост се установява, че  на осн. чл.383, ал.7 от НПК Старозагорския районен съд е одобрил постигнатото СПОРАЗУМЕНИЕ на 07.12.2009г. по НОХД № 2045/2009г. по силата на което признава подсъдимия В.Ж.Т. за виновен в това, че  на 24.11.2009г. в гр. Стара Загора, чрез използване на МПС „***", с ДК № ***, е отнел чужди движими вещи на обща стойност 1206,45 лева, от владението на И.В.М.МОЛ на „**** -ВД ООД, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, поради което и на основание по чл.195, ал.1,т.4, предложение първо, във вр. с чл.194, ал.1, от НК, вр. с чл. 55, ал.1, т.1 от НК, му е наложил наказание "Лишаване от свобода”, за срок от шест месеца, като  на осн. чл. 66, ал.1 от НК, изтърпяването на така наложеното наказание е отложено за изпитателен срок от три години, т.е. оспорващият е осъден за умишлено престъпление от общ характер. В бюлетина за съдимост е отразена настъпила реабилитация на основание чл.86, ал. 1, т. 1 от НК от 08.12.2012г.

          При така изяснената фактическа обстановка и след проверка на оспорвания административен акт съобразно чл.168, ал.1 АПК, съдът прави следните правни изводи:

         Жалбата е процесуално допустима, като подадена от надлежна страна с правен интерес от обжалването и в срока по чл.149, ал.1 АПК. С оглед трайната съдебна практика на ВАС издаването на свидетелство за съдимост е административна услуга по смисъла на § 1, т.2, б.”б” от Закона за администрацията. Съгласно посочения текст издаването на индивидуални административни актове, с които се удостоверяват факти с правно значение представлява административна услуга. От изложеното следва,  че волеизявлението на съдията при PC - Елхово  изпълняващ функциите на ръководител на Бюрото за съдимост обективирано в Определение № БС-19 от 11.03.2021г. и сочещо на отказ за даване на разпореждане за издаване на ново свидетелството за съдимост  на В.Ж.Т., без вписване на обстоятелството, че е осъждан представлява  индивидуален административен акт по смисъла на чл.21, ал.3 от АПК. Съгласно посочената разпоредба индивидуален административен акт е и волеизявлението за издаване на документ от значение за признаване, упражняване или погасяване на права или задължения, както и отказът да се издаде такъв документ.

       Разгледана по същество жалбата се явява неоснователна по следните съображения:

        С разпоредбата на чл. 16, ал.2, т.9  от Правилника за администрацията в  съдилищата е регламентирано създаването на бюра за съдимост в районните съдилища, като част от специализираната администрация, а съгласно ал.3 на същия текст  функциите и организацията на дейността им, както и контролът върху нея се уреждат с наредба на министъра на правосъдието - в случая Наредба № 8 от 26.02.2008г. за функциите и организацията на дейността на бюрата за съдимост. Съгласно чл.4, ал.1 от посочената Наредба (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2020 г., в сила от 1.01.2021 г.)   бюрото за съдимост при районен съд издава справки за съдимост на лицата, родени в района на съда, и предоставя данни за съдимост за тези лица, както и издава свидетелства за съдимост на подалите заявление лица при условията и по реда на тази наредба, а съгласно чл.5, ал.1  от същата регистрирането в бюрата за съдимост на осъдените и освободените от наказателна отговорност лица се извършва чрез хартиени и електронни бюлетини за съдимост и бюлетини за наложени административни наказания по чл. 78а НК.

        В разпоредбата на чл. 39, ал. 1 от Наредбата (Доп. - ДВ, бр. 67 от 2020 г., в сила от 1.01.2021 г.)  е регламентирано кои обстоятелства се  вписват в свидетелството за съдимост - данните по чл. 35, ал. 1 , т. 1 – 5 и 7, както и всички осъждания на лицето. В ал.2 на същия текст е посочено, че в свидетелството за съдимост не се вписва осъждането за престъпление  което е амнистирано или  за което лицето е реабилитирано. А съгласно ал.3 от цитираната разпоредба  осъждане, за което лицето е реабилитирано, се вписва само когато реабилитацията съгласно закон или указ не заличава последиците от осъждането. В този случай в свидетелството за съдимост се отбелязва, че лицето е реабилитирано, и се посочва датата на реабилитацията.

     При спазване именно на посочената регламентация по заявлението на Т. от 10.03.2021г. от Районен съд гр.Елхово му е издадено свидетелството за съдимост с рег.№ 150 от 11.03.2021г. с вписване на процесното осъждане и отбелязване на настъпилата реабилитация, което е в съответствие с наличния бюлетин за осъждане. Това е така с оглед целта посочена в заявлението, за която се  иска издаване на  свидетелството за съдимост - “работа в РДГП-Елхово”.

     Действително съгласно чл. 85, ал.1 от НК реабилитацията заличава осъждането и отменя за в бъдеще последиците, които законите свързват със самото осъждане, освен ако в някое отношение със закон или указ е установено противното. В конкретния случай, съдът намира, че е налице именно регламентираното от законодателя изключение от правилото за заличаване на  осъждането и отменяне за в бъдеще последиците, които законите свързват със самото осъждане поради настъпила реабилитация по право, тъй като в ЗМВР е установено противното. Т. е заявил, че свидетелството за съдимост му е необходимо  за започване на работа в РД ГП-Елхово, която безспорно е в структурата на МВР, без да е уточнено, дали ще кандидатства за работа като държавен служител в МВР или като лице работещо по трудово правоотношение. Тази липса на конкретизация обаче, не променя изводите на съда за законосъобразност на издаденото свидетелството за съдимост, с оглед целта за която е поискано и респективно на постановения отказ  за даване на разпореждане за издаване на свидетелство за съдимост в което да не е вписано обстоятелството, че Т. е осъждан, поради настъпила реабилитация по право. Това е така с оглед разпоредбите на  чл.155 ал.1 и ал.З от ЗМВР сочещи, че за работа като държавен служител в МВР или по трудово правоотношение в МВР последиците от осъждането не се заличават, независимо от реабилитацията, т.е. и в двата случая е налице изключение от правилото по чл. 85, ал.1 от НК, регламентирано в закон.

            Действително правото на преценка дали оспорващия отговаря на изискванията на закона да бъде държавен служител или лице работещо по трудово правоотношение  в МВР е на органа по назначаването, но с оглед посочената  по горе  регламентация в ЗМВР и в чл. 39, ал.3 от Наредба № 8 от 26.02.2008г. за функциите и организацията на дейността на бюрата за съдимост, настоящият съдебен състав, счита за законосъобразен обективирания в Определение № БС-19 от 11.03.2021г. на Районен съд –Елхово, отказ за даване на разпореждане за издаване на ново свидетелство за съдимост на Т., в което да не е вписано обстоятелството, че е осъждан, поради настъпила реабилитация по право. За прецизност следва да се посочи, че доводите на оспорващия изложени в жалбата му за противоречие на сочените разпоредби от ЗМВР  с разпоредби на Конституцията на РБългария не следва да се обсъждат в настоящото производство, което е по реда на АПК.

          С оглед изложеното депозираната жалба се явява неоснователна и като такава следва да бъде отхвърлена.

          Независимо от изхода на делото разноски направени в настоящото производство не следва да бъдат присъждани поради липса на своевременно направено искане за това.

 

          Водим от гореизложеното и на основание чл. 172, ал. 2  от АПК,  ЯАС, трети административен състав

 

 

                                               Р   Е   Ш   И:

 

           ОТХВЪРЛЯ  жалбата на В.Ж.Т., против Определение № БС-19 от 11.03.2021г. на Районен съд –Елхово, в което е обективиран отказ за извършване на административна услуга – даване на разпореждане за издаване на свидетелство за съдимост в което да не е вписано обстоятелството, че е осъждан, поради настъпила реабилитация по право.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред ВАС на РБ в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

                                                 АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ:/п/не се чете