Определение по дело №705/2019 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 589
Дата: 10 юли 2019 г. (в сила от 29 юли 2019 г.)
Съдия: Светла Василева Даскалова
Дело: 20193100200705
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 19 юни 2019 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л

 

                                                 № 589/10.7.2019г.

 

ВАРНЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД                                        Наказателно отделение

На десети юли                                                две хиляди и  деветнадесета година

В публично заседание, в следния състав:    

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛА ДАСКАЛОВА

                                       

Секретар Д. ВЪЛЧЕВА

Прокурор АНТОНИЯ ИВАНОВА

сложи за разглеждане докладваното от съдия Даскалова

ЧНД № 705  по описа за 2019 г.

На именното повикване в  15.15  часа се явиха:

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ЛИШЕНИЯТ ОТ СВОБОДА А.С.Н. – явява се лично, като се води от Затвора – Варна.

Л.СВ.Н.- Не желая защитник, сам ще се явявам.

ЗА ЗАТВОРА – Варна – явява се Началника на затвора-Йордан Йорданов.

 

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

НАЧ. НА ЗАТВОРА: Да се даде ход на делото.

Л.СВ.Н.- Да се гледа делото.

 

Съдът намира, че няма процесуални пречки по хода на делото, поради което и

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

 

Прочитат се данните от личното досие на  осъденото лице и приложените към делото писмени документи.

 

Съдът докладва постъпили  документи по делото, а именно такива по чл.439А от НПК, както и актуална справка за изтърпяното наказание.

 

Л.СВ.Н.- Поддържам молбата си.

ПРОКУРОРЪТ: Считам молбата за допустима, но неоснователна, няма да соча доказателства.

НАЧ. НА ЗАТВОРА: Няма да соча други доказателства.Намирам молбата за допустима и основателна.

 

Съдът,  предвид поведението на страните намира, че делото е изяснено и дава ход на същото

ПО СЪЩЕСТВО:

 

ПРОКУРОРЪТ – Считам, че подадената молба от лишения от свобода е неоснователна. Аргументите ми за това са следните:

Към настоящият момент считам, че е налице само първата визирана от закона предпоставка за условно предсрочно освобождаване,  а именно л.свобода да е изтърпял повече от ½  от наложеното му наказание, доколкото не е за деяние, извършено при условията на опасен рецидив.

По отношение на втората предпоставка считам, че не може да се направи категоричен и несъмнен извод за това, че следствие на пенитенциарното  третиране същия се е поправил, за да може да бъде ресоциализиран обратно в обществото, без да бъдем сигурни в едни последващи противоправни прояви. Мотивите ми за това почиват на материалите по затворническото досие на лишения от свобода, както и данните за неговата предходна съдимост. При постъпване за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода са отчетени средни стойности на риск от рецидив – 43 т., като са отчетени основните зони на дефицит, а именно умения за мислене и близки до граничните стойности са управление на финансите и доходите, злоупотреба с алкохол. Следствие на корекционната работа с лишения от свобода се наблюдава спад от риска от рецидив, която към настоящия момент е отчетена на 36 т. Постигнатите положителни резултати следствие на корекционната работа с него, са довели до облекчаване на режима на изтърпяване на наказанието от строг на общ, а постигнатите резултати са благодарение на доброволен труд, който полага същия, както и  въз основа на липсата на каквито и да е регистрирани  дисциплинарни постъпки от негова страна за времето на престоя му в местата за лишаване от свобода. Награждаван е общо 6 пъти, включително  и с  домашен отпуск за срок от  5 денонощия, в които се е завръщал в срок и без проблеми.

 Мотивите ми да приема, че към настоящия момент не са налице основания  за условно предсрочно освобождаване на лицето са в това, че същия вече е ползвал института на УПО, съгласно ЧНД№851/2016 г. на Окръжен съд-Варна, за извършено напълно идентично  престъпление на това, което в момента търпи. Това определение е влязло в сила на  08.07.2016 г., съответно настоящото деяние, за което се търпи наказание, е извършено на 14.09.2017 г. Макар и след изтичане на изпитателния срок, доколкото е допусната абсолютно същата постъпка, считам че в такъв близък период от време, независимо от постигнатите  положителни резултати с него,  не можем да  бъдем убедени в достатъчна степен, че л.св. няма да извърши отново противоправно деяние и неговата интеграция в обществото ще бъда успешна. С оглед на всичко изложено моля да оставите неговата молба без уважение.

НАЧ. НА ЗАТВОРА – Считам молбата за допустима и основателна. Спрямо лишеният от свобода в цялост е приложена прогресивната система във връзка с изпълнението на присъдата и на този етап можем да счетем, че  целите на наказанието са постигнати и затова предлагаме, ако бъде постановено условно предсрочно освобождаване, да бъде наложена мярка за  пробационен надзор „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ в рамките на остатъка.

Л.СВ.Н. – Поддържам молбата си за УПО. Платил съм  всички глоби и съм поел  цялата отговорност, наложена ми от съда. Нямам какво да кажа. Държал съм се примерно.

 

 

Съдът, след като съобрази становищата на страните, изложени в днешно с.з., приложените към делото писмени доказателства и затворническото досие на осъдения, намира за установено следното:

 

Молителят А.С.Н. е осъден с Присъда№ 351/14.12.2017 г. по НОХД № 4298/2017 г. на ВРС на две години лишаване от свобода за престъпление по чл.343Б, ал.2 от НК.

Към днешна датата неговия остатък е 6 месеца и 19 дни, т.е. налице са
материалноправните предпоставки за неговото условно предсрочно освобождаване, а именно осъденият е изтърпял повече от 1/2 от наложеното му наказание лишаване от свобода.

Изготвено е становище от ИСДВР на девета група в Затвора-Варна. От същото могат да се изведат следните основни изводи относно резултатите от пенитенциарно третиране на лицето, а именно че при постъпването си в затвора на 21.05.2018 г. е бил с първоначална оценка на риска от рецидив със среден коефициент 43 точки, като е отчетена зона на дефицит - умение за мислене. Среден е бил коефициента на риска от вреди за обществото.

Започналото изтърпяване на наказанието е дало добри резултати, изводимо от липсата на нарушения на ЗИНЗС, както и спазване на режимните изисквания в местата за лишаване от свобода. Констатирани са били положителни и добронамерени нагласи за изтърпяване на размера на неговото наказание, като е награждаван, включително и два пъти с домашен отпуск и не е наказван.

След престоя в приемно отделение е разпределен за доизтърпяване на наказанието си в ЗОЗТ „Разделна".

На 13.02.2019 г. режима на изтърпяване на наказанието на Н. е заменен с общ и от 6.03.2019 г. е преместен в Затвора-Варна със Заповед № 4/28.02.2019 г. на Началника на Затвора-Варна, където е настанен в девета група/осъдени работещи/.

По отношение трудовата му ангажираност - Н. проявява желание за включване в трудова дейност, така в началото на изпълнение на наказанието е полагал доброволен неплатен труд в района на местата за лишаване от свобода, като в последствие е изведен на външен обект без охрана. След преместването му в Затвора Варна е започнал работа в цех „Профили", където работи и до сега. Становищата на ИСДВР /Пробация/ в Затвора Варна, на ИСДВР на девета група в Затвора Варна и на НССДВР са, че Н. изпълнява съвестно трудовите си задължения, че е отговорен, стриктен и работи с желание.

Инспекторът отчита, че неговото поведение е било насочено към безпроблемно изтърпяване на наказанието, като демонстрира мотивация в достатъчна степен.

При изготвянето на последващ профил на оценка на риска от рецидив е било отчетено понижаване на риска със 7 т., като стойностите вече са на ниско ниво - 36 т. Отчетени са като цяло положителни тенденции в неговото поведение, включително изграждане на нагласи и за водене на законосъобразен начин на живот и разпознаване на факторите, допринесли за извършване на нарушенията. Има награди, включително и домашен отпуск, от който се е завърнал в срок и без произшествие.

При изпълнение плана на присъдата, което е един съществен елемент при преценката за наличието на основанията по чл. 70 от НК не са били констатирани от отклонения от договорените цели и задачи, като л. св. е активна страна по изпълнението му.

Всичко това води съда до извода за наличието на изискуемите предпоставки, визирани в чл. 439а от НПК, а именно, наличие на добро поведение, участие в трудови дейности в рамките на МЛС, а и на външен обект. Налице са и доказателства за поправянето, съдържащи се в оценката на осъдения по чл. 155 от ЗИНЗС, във връзка с изпълнението плана на присъдата по неговия индивидуален план, по чл. 156 от същия закон, както и данни за наложени поощрения.

Всичко това води до извода, че са налице трайни тенденции при поправянето на осъдения. Същевременно не може тежестта на наложеното наказание, вида на престъплението, за което е осъден да даде повторно отражение при преценката дали следва да изтърпи изцяло наказанието си или дали са налице условията за условно предсрочно освобождаване. Тези обстоятелства са били взети при първоначалната оценка на риска и той касае статистичен показател, който няма как да бъде променен. Следва да се вземе предвид динамичните показатели, а именно поведението на молителя след постъпването му в местата за лишаване от свобода. Т.е. възможността за намаляване на присъдата по реда на чл. 70 от НК зависи от поведението на осъдения.

Поради това, съдът намира, че са налице основания за условно предсрочно освобождаване на А.С.Н., поради което и то следва да бъде постановено.

 С оглед остатъка от наказанието за изтърпяване и с оглед изготвеното предложение, съдът намира, че следва да му се определи пробационна мярка за остатъка на неговия изпитателен срок, а именно „Задължителни периодични срещи с пробационен служител".

Предвид гореизложеното и на основание чл. 440, ал. 1 от НПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСВОБОЖДАВА А.С.Н., ЕГН **********,***, м-ст“Вилите“,№25 УСЛОВНО ПРЕДСРОЧНО от изтърпяване на останалата част от наложеното  с Присъда № 351 от 14.12.2017 г. по НОХД № 4298/2017 г. на ВРС наказание две години лишаване от свобода,  считано от влизане в сила на определението.

УСТАНОВЯВА изпитателен срок, равен на неизтърпяната част определена към момента на изтичане на срока на обжалване на настоящото определение, а именно в размер на 6 месеца и 11 дни.

ПОСТАНОВЯВА ПРОБАЦИЯ по време на изпитателния срок, като ОПРЕДЕЛЯ пробационна мярка по чл. 42а, ал. 2, т. 2 от НК, а именно „Задължителни периодични срещи с пробационен служител".

 

Определението може да се обжалва от осъдения или протестира от прокурора в 7-дневен срок от днес пред Апелативен съд – Варна.

Протоколът е написан в съдебно заседание, което приключи в 14.15 часа.

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                               СЕКРЕТАР: