Решение по дело №6609/2019 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 3982
Дата: 23 октомври 2019 г. (в сила от 17 февруари 2020 г.)
Съдия: Георги Димитров Димитров
Дело: 20195330106609
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 23 април 2019 г.

Съдържание на акта

                                                           Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е   № 3982

 

                                               23.10.2019г., гр. Пловдив

 

                                               В    ИМЕТО    НА    НАРОДА

 

         ПЛОВДИВСКИ РАЙОНЕН СЪД, ІІ брачен състав в публично съдебно заседание на  десети октомври  две хиляди и деветнадесета година, в състав :

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ : ГЕОРГИ ДИМИТРОВ

 

СЕКРЕТАР: ТОДОРКА РАДЕВА, като разгледа докладваното от председателя гр. дело № 6609  по описа на съда за 2019г., намира за установено следното : Субективно съединени  искове  с правно основание  чл. 150 от СК, предявени от непълнолетната М.И.Т.  чрез  нейната майка и законен представител В.Ц. Г., двете със съдебен адрес ***,   срещу  И.Л.Т. *** за изменение на  определената  съгласно решение № 302/05.12.2008г. по  гражданско дело № 989/2008г., по описа на Районен съд – гр. Пловдив    издръжка от 50,00 лв.  на 200,00 лв. месечно, считано от завеждане на иска, ведно със законните последици. Претендират се разноски. Твърди се в молбата, че    детето е на *****  години, ученичка в ******* с месечна такса от 130,00 лева. От определяне на досегашния размер издръжка са изминали повече от ****** години. Разходите по отглеждането й за храна, облекло и училищни пособия са се увеличили. Твърди се, че ответникът  е млад, трудоспособен, здрав, работи  с добра заплата  и не дължи издръжка по закон на други свои низходящи.    

Ответникът чрез п. си по делото оспорва иска с възраженията, че   не се е дезинтересирал от детето си.  Полага   грижи за детето си,  като ищцата от няколко месеца живее  при него.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено следното:

Според приложено удостоверение за раждане от ***г***, ответникът е баща на непълнолетната  ищца. Видно от приложено   влязло в сила Решение   302/05.12.2008г. по  гражданско дело № 989/2008г., по описа на Районен съд – гр. Пловдив,    ответникът се  е съгласил със споразумение  да плаща на  детето  М.   50,00 лева месечна издръжка, считано от ******. Оттогава са изминали ******   години.  Детето сега е на ******  години.

Според приложен Договор за обучение от 01.09.2019г. на ищцата с ********** – гр. П., същата се обучава там и за учебната 2018/2019г. таксата е 1 300,00 лева.

 

Приложена е служебна бележка от ******* –  с. Р.  от  14.05.2019г., според която ответникът работи там  и за периода от м. ноември 2018г. до м.  април  2019г. включително е получил общо нетно  трудово възнаграждение в размер на  6 404,49  лева, или средно на месец – по  1 067,42  лева.

Приложени са договори за кредит, вносни бележки за суми от по 50,00 лева месечно за минал период – преди завеждане на иска, и касови бележки, които документи не са относими към правния спор.

  Приложени са справки от ТД на НАП – гр. П. от 17.06.2019г. за доходите на  страните. Според справката, майката е работила  в  ******* – с. М. до 01.04.2019г.  с месечна заплата от  средно 563,36  лева на месец. Бащата работи в  ******** –  с. Р. с месечна заплата от облагаеми 1 500,00 лева.

Ответната страна е ангажирала  и гласни доказателства. От показанията на с. И.  Т., с. на ответника   се установява, че  е с.   на И.Т. от ****** г. Живеят  заедно от ******* г. И. има д. от предишния си брак – М.Т.. Детето М. от ****** г. живее при тях  в с. Ц. В това домакинство живеят  И., М., с.  и д. й  Д. – на ****** г. До ****** г. М. живеела  в частта от имота на с. й  в гр. П. на ******* при м. на съпруга й. От ***** или ***** г. М. живеела  там. Преди това е живеела и с майка си и при б. си идвала, тъй като била  много малка тогава. Отначало след завеждане на делото -  май месец 2019 г.,  И. внесъл  1850 лв. като издръжка за М., като ги внесе директно в банковата сметка на М. в „Райфайзенбанк“, за стар период, три години назад. От 23,04,2019 г. до юни тази година И. се грижел  за М., като постоянно се грижат  за нея, защото тогава живеела  в негов имот и б. я обгрижвала  в този период. М. сега е в **** клас, а тогава била  в ***** клас. Посещавала  *******. Тя е там от края на март 2019 г. и таксата е 1200 лв. на година. Миналата година таксата била  частична, която  са дали майката на М. и И.. През март 2019 г. изключили  М. от ****** и тя започнала  обучението си в това училище и таксата е платена от И. и от м. на М..  За тази учебна година част от таксата е платена от майка й и е в размер на 300 лв. Остатъкът от таксата трябвало  да плати И.. Окончателните грижи за детето не са спрели да се полагат от И.. Майка й не знаят  изобщо да й е купила нещо с изключение на тази такса. От години насам всяка година  с И. я стягат  за училище, купуват  й учебници и тетрадки. Купуват  й дрехи, подаръци, обувки. Купил  й за 1000 лв. лаптоп баща й за обучението й. От ****** тя била  изключена, защото направили  група ученици страница в Интернет, в която о.  у. и М. била  сред тях.  И. имал  с м. му още един апартамент и събирали   наем в размер от 350 лв., който получавала  изцяло майката на И., с които тя се грижела   за М.. И. издържал  М.. Той работел  в ****** и получавал  чисто 1100 лв. месечна заплата. Нямал  други свои деца, на които да дължи издръжка. Помагал    изцяло в издръжката на  детето на с., което получавало  издръжка от държавата, тъй като неговия б. е лишен от родителски права от 2015 г. Осъден е да плаща издръжка 200 лв. и държавата й  плащала  в момента 80 лв. издръжка за другото й  дете – Д.. С.  работи  и получава  1700 лв. Други свои деца освен Д. няма. От юни месец м. на И. превеждала  суми от наема на И. в размер на общо 100 лв. за двата апартамента.  От 23,04,2019 г. и от преди това, майката на М. не участвала  в издръжката на детето освен горните суми.  Бащата   дава между 8 и 10 лв. джобни на ден на М.. Всяка година са  водили М. на почивка, като майката изобщо не е давала пари за това.

         При тези обстоятелства съдът намира иска за доказан по основание – налице е изменение на обстоятелствата по смисъла на чл. 150 от СК, тъй като с оглед изминалия  ***** - годишен период от определяне на предишния размер на издръжката са нараснали нуждите на имащия право на издръжка.

Освен това – не се спори между страните, че от ******. ищцата живее при баща си в с. Ц., но – родителските права по отношение на М. към момента се упражняват от майката съгласно приложеното Решение за развод на страните, и така – бащата дължи издръжка на това свое дете.  По отношение на възможностите на майката на ищцата  -  същата може да осигури средства за издръжка на детето  според възможностите си. Работоспособна е, здрава е физически.   Детето М.   е ученичка  на ****** години,   с нарастващи потребности.  Плаща  такса за обучението си в размер на 1 300,00 лева годишно.

          По отношение на възможностите на ответника. Същият е   трудоспособен,   работи  с   месечна заплата от 1500,00 лева бруто.  Няма задължения към други свои низходящи.  

         В настоящото производство следва да се извърши преценка на нуждите на детето и възможностите на родителите да осигуряват издръжка. Съгласно чл. 143 от СК, родителите дължат издръжка на непълнолетните си деца, независимо дали са трудоспособни и дали могат да се издържат от имуществото си.       Бащата е здрав, работоспособен и има добра професионална квалификация. Работи и   реализира месечен доход от около 1 500,00 лева бруто. Детето  има нужда  от храна, дрехи и обувки според възрастта си. При така установеното от фактическа страна относно нуждите и възрастта на детето М., материалните възможности на родителите и изминалия   **** - годишен период от определяне н досегашния размер на издръжката, съдът счита, че за издръжката на ********-годишното дете  са необходими и възможни средства в размер на общо 400,00 лева месечно. От тях бащата следва да заплаща 200,00 лева месечно, а останалите средства, заедно с ежедневните грижи по отглеждане и възпитание следва да се осигуряват от майката.  Така – искът ще се уважи  до пълния   размер.   Увеличението на издръжката  следва да се присъди от завеждане на иска – 23.04.2019 г. до навършване на пълнолетие от детето  или до настъпване на друга установена в закона причина за изменение или прекратяване на  издръжката.  Издръжката ще се присъди ведно със законна лихва  от падежа на всяка месечна вноска до окончателното изплащане.  На основание чл. 78,ал.6 от ГПК ответникът следва да заплати по сметка на ПдРС държавна такса за уважената част от иска  в  размер на  96,00  лева.  

 По изложените съображения съдът

 

                                               Р    Е    Ш    И    :

 

         ИЗМЕНЯ размера на издръжката, постановена с Решение   302/05.12.2008г. по  гражданско дело № 989/2008г., по описа на Районен съд – гр. Пловдив,    която  И.Л.Т., ЕГН  ********** ***   се е съгласил    да заплаща на детето  М.  И.  Т., ЕГН  **********   чрез нейната    майка и законен представител  В.Ц. Г., ЕГН ********** ***,  КАТО УВЕЛИЧАВА издръжката от 50,00 /петдесет/ лева месечно на 200,00 /двеста/ лева месечно, считано от  23.04.2019г. до навършване на пълнолетие на детето или до настъпване на друга установена в закона причина за изменение или прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва върху всяка просрочена  вноска от деня на падежа до окончателното изплащане.

         ОСЪЖДА   И.Л.Т., ЕГН  ********** ***  да заплати по сметка на ПдРС държавна такса върху увеличението в  размер 96,00 /деветдесет и шест/ лева.

         Решението подлежи на обжалване пред Пловдивски окръжен съд в двуседмичен срок от  24.10..2019г.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ : п/ Г.Димитров

Вярно с оригинала.

ТР