Определение по дело №1308/2020 на Административен съд - Бургас

Номер на акта: 1267
Дата: 10 юли 2020 г.
Съдия: Галя Димитрова Русева
Дело: 20207040701308
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 6 юли 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

Номер                    10.07.2020 г.           град Бургас

 

 

Административен съд – гр.Бургас, XXIIІ-ти състав, на десети юли през две хиляди и двадесета година, в закрито заседание в следния състав:

 

                  Съдия: Галя Русева

 

като разгледа адм.д. № 1308 по описа за 2020 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

 Производството е по реда на чл. 156161 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) вр.чл.226 АПК.

   Образувано е по жалба на Булгара Трейд 17“ ООд с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр. Бургас, ж.к. „Братя Миладинови“ бл.57, вх.6, ет.9, ап.33, подадена чрез адв. С., против Ревизионен акт /РА/ № Р-02000218005087-091-001/19.03.2019 г., издаден от органи по приходите при ТД на НАП – Бургас, потвърден с Решение № 97/12.06.2019 г. на и.д. директора на Дирекция „ОДОП“ – Бургас при ЦУ на НАП.

   Делото е висящо за втори път пред Административен съд Бургас, след като с Решение № 8694/02.07.2020 г. по адм.дело № 4653/2020 г. на І отд. на ВАС е отменено Решение № 209/10.02.2020 г. по адм.дело № 1726/2019 г. по описа на АдмС Бургас и делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на съда, с дадени задължителни указания по приложението на материалния закон.

            В изпълнение на дадените указания, настоящият състав намира, че следва да бъдат изслушани страните в с.з., като ответникът заяви дали поддържа тезата си за липса на доставки, или не. Следва също да бъде изяснено обстоятелството дали ответникът оспорва факта, че дружеството-жалбоподател произвежда колани и че с принтера „Jeti 3.3037 SE 6“ е технически възможно да се печатат етикети и информационни табели.

            На жалбоподателя следва да се укаже, че следва да докаже факта, че осъществява производство на стоки, за които с въпросния принтер Jeti 3.3037 SE 6“ се печатат етикети.

           На ответника следва да се укаже, че е негова доказателствената тежест да докаже твърденията си, както и законосъобразността на оспорения РА, като вкл. следва да установи техническото състояние на стоките /работещ или неработещ е принтерът, нови или употребявани са крушите/ и съответстват ли цените, по които жалбоподателят ги е придобил, на пазарните такива, както и каква е пазарната оценка на стоките в хода на ревизионното производство, както и че изясняването на тези обстоятелства са нужни специални знания от компетентността на вещо лице със съответната специалност.

           Във връзка с дадените указания, на страните следва да се даде възможност да направят доказателствени искания и да вземат становище по относимите за спора въпроси.

По изложените съображения, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

КОНСТИТУИРА на основание  чл. 154, ал.1 АПК вр. §2 ДР на ДОПК като страни  в производството:

ОСПОРВАЩА СТРАНА: „Булгара Трейд 17“ ООД гр. Бургас;

ОТВЕТНИК: директор на дирекция "Обжалване и данъчно-осигурителна практика" Бургас при ЦУ на НАП.

НАСРОЧВА делото в открито съдебно заседание на 31.08.2020 г. от 13,30 часа, за която дата да се призоват страните.

            УКАЗВА на ответника в писмена молба с препис за другата страна да заяви дали поддържа тезата си за липса на доставки, или не, и оспорва ли факта, че дружеството-жалбоподател произвежда колани и че с принтера „Jeti 3.3037 SE 6“ е технически възможно да се печатат етикети и информационни табели.

           УКАЗВА на ответника, че следва да установи техническото състояние на стоките /работещ или неработещ е принтерът, нови или употребявани са крушите/ и съответстват ли цените, по които жалбоподателят ги е придобил, на пазарните такива, както и каква е пазарната оценка на стоките в хода на ревизионното производство, както и че изясняването на тези обстоятелства са нужни специални знания от компетентността на вещо лице със съответната специалност.

           УКАЗВА на жалбоподателя, че следва да докаже факта, че осъществява производство на стоки, за които с въпросния принтер Jeti 3.3037 SE 6“ се печатат етикети.

            УКАЗВА на основание чл.163, ал.3 вр. чл.170, ал.1 АПК вр. §2 ДР на ДОПК на ответника, че е в негова доказателствена тежест да установи съществуването на фактическите основания, посочени в обжалвания административен акт, както и изпълнението на законовите изисквания при издаването му, ведно с компетентността на издателя на акта.

УКАЗВА на основание чл.163, ал.3 АПК вр. §2 ДР на ДОПК на жалбоподателя, че носи доказателствена тежест за установяване на съществуването на фактите и обстоятелствата, посочени в жалбата, от които черпи благоприятни за себе си правни последици.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на страните да направят доказателствени искания във връзка с твърденията си и разпределената доказателствена тежест.

 

Преписи  от  определението да се изпратят на страните на основание чл.138  АПК вр. §2 ДР на ДОПК.

           ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

                                                                                                         

                                                                                      СЪДИЯ: