Решение по дело №116/2020 на Районен съд - Дряново

Номер на акта: 260003
Дата: 15 септември 2020 г. (в сила от 3 октомври 2020 г.)
Съдия: Емилия Христова Дишева
Дело: 20204220100116
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 26 май 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

260003

гр.Дряново, 15.09.2020 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 Дряновски районен съд, в открито заседание на осми септември две хиляди и двадесета година  в състав:        

                                                                      Председател : Емилия Дишева            

при секретаря Гергана Генева, като разгледа докладваното от съдия Дишева гр. дело № 116 по описа за 2020 г. на Дряновски районен съд, за да се произнесе взе предвид следното:

Предявен е иск с правно основание чл. 124 ал. 1 ГПК.

В исковата молба от Р.И.И. *** и С.М.И. ***, срещу Д.Н.К.-Б. ***, се твърди, че по силата на договор за покупко-продажба на недвижим имот от 07.10.1994 г. ищците били собственици на овощна градина от 600 кв. м. в землището на с. Геша, общ. Дряново, при граници: път, Н.С., К.Б. и Х.О., заедно с построеното на 20 кв. м. бунгало. При опит да получат актуална скица на имота установили, че ответницата има претенции за него. Сигнализирали Общинска администрация Дряново и АГКК гр. Габрово, откъдето им отговорили, че след като са събрани документи от всички заинтересовани институции, е подготвена поправка на КК и КР по реда на чл. 53б ЗКИР и Скица-проект № 151708/02.02.2018 г. за нанасяне на ПИ с идентификатор 14859.506.2 и изменение на поземлени имоти с идентификатори: 14859.98.157, 14859.98.72 и 14859.98.51 по КК. Тъй като ответницата направила възражение относно цитираната поправка, било прието, че е налице спор за материално право и от АГКК ги насочили към решаване на казуса по съдебен ред.

Твърди се, че ответницата никога не е ползвала или посещавала имота, а изграждането на постройката станало след разрешение за строеж № 41/26.07.1983 г., когато ответницата била на 6 години. Поради изложеното за ищците бил налице правен интерес от установяване по отношение на ответницата, че са собственици на процесния имот.

Направено искане да бъде признато за установено спрямо ответницата, че ищците са собственици на процесния имот.

В срока по чл. 131 от ГПК ответницата, чрез пълномощник адв. Ц.М., е депозирала отговор, в който твърди, че ответницата не оспорвала правото на собственост на ищците, които придобили имота на основание, годно да ги направи собственици. В тази връзка се излага, че въз основа на доброволна делба на земеделски земи от 17.04.2006 г., собствеността върху които била възстановена на К.Н.И. с Решение № 411/22.04.1997 г. на ОСЗГ - гр. Дряново, ответницата била собственик на имот № 098051 в землището на с. Геша, конкретизиран в скица № Ф00472/13.02.2006 г. с площ 2 дка. Имотът на ищците не бил нанесен в кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със Заповед РД-18-110/19.12.2008 г. поради пропуск на Общинска администрация Дряново да представи на изпълнителите изработения план за новообразуваните имоти, одобрен със Заповед № 133/11.05.2004 г. на Областния управител, което довело до явна фактическа грешка. За отстраняването ѝ СГКК - гр. Габрово предприела действия по служебно изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри на с. Геша по предвидения в ЗКИР ред, като била изготвена скица-проект. При нанасяне на новообразувания имот на ищците от съществуващия имот на ответницата се отнемали 316 кв. м. Процедурата не била изпълнена до край, като вместо СГКК да изпрати проекта за изменение на КК и КР на недвижимите имоти на Директора на Областна дирекция “3емеделие“ за съгласуване относно обезщетяване по реда на чл. 10б от ЗСПЗЗ за засегнатите части, на ответницата било изпратено уведомление за изготвения проект, като е поискано становището ѝ. Тя изразила несъгласие, тъй като не бил посочен начина на обезщетяване за отнетата площ от имота ѝ. Това възражение не представлявало оспорване правото на собственост на ищците, както било възприето от СГКК - гр. Габрово, поради което не бил налице спор за материално право и предявеният иск бил недопустим. Поради изложеното счита, че производството по делото следва да се прекрати и преписката да се изпрати на СГКК - гр. Габрово за продължаване на започнатата административна процедура по отстраняване на ЯФГ в контактната зона, чиято цел била да се отстрани засягането на стабилността на признати вече права и на двамата собственици, които не по своя вина били поставени в ситуация на конкуренция, като се извърши правилно нанасяне в кадастралната карта и на ответницата да бъде осигурено обезщетение за отнетите от имота ѝ 316 кв. м.

В съдебно заседание, проведено на 08.09.2020 г. ищците поддържат предявения иск. Ответницата, чрез пълномощник адв. Ц. М., заявява, че признава иска за приемане за установено, че ищците са собственици на процесния имот. Страните заявяват, че нямат претенции за разноски и същите следва да останат така, както са направени.

Поради направеното от ответницата признание на иска, ищците са направили искане за постановяване на решение по реда на чл. 237 ГПК.

След като прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, съдът намери за установено следното:

Не е спорно, а и това се установява от приложените по делото доказателства, че с нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот № 166, том I, дело № 276/07.10.1994 г., ищците са закупили и са станали собственици на недвижим имот – овощна градина, находящ се в землището на с. Геша, общ. Дряново, в местност “Попска колиба“, с площ от 600 кв. м., заедно с построената в него сезонна постройка - бунгало от 20 кв. м., при граници на имота: чер път Габрово - Крачунка, Н.С., К.Б. и Х.О..

Ответницата признава предявения иск.

Налице са предпоставките за постановяване на РЕШЕНИЕ ПРИ ПРИЗНАНИЕ НА ИСКА по делото по чл. 237 ал. 1 във вр. с ал. 2 от ГПК – ответникът е признал иска, като признатото право не противоречи на закона или добрите нрави, както и е признато право, с което страната може да се разпорежда.

Следва да се признае за установено по отношение на ответника, че ищците са собственици на процесния имот.

Водим от горното, съдът

Р   Е   Ш   И   :

 

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на Д.Н.К.-Б., с ЕГН **********, от гр. ***, ***, съдебен адрес ***, чрез адв. Ц.М., че Р.И.И., с ЕГН **********,*** и С.М.И., с ЕГН **********,***, са собственици на недвижим имот – овощна градина, находящ се в землището на с. Геша, общ. Дряново, в местност “Попска колиба“, с площ от 600 /шестстотин/ кв. м., заедно с построената в него сезонна постройка - бунгало от 20 /двадесет/ кв. м., при граници на имота: чер път Габрово - Крачунка, Н.С., К.Б. и Х.О., който имот е описан в  нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот № 166, том I, дело № 276/07.10.1994 г. на съдия при ДРС.

Решението подлежи на обжалване пред ОС – гр. Габрово в двуседмичен срок от връчването му на страните.

               

 

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: