Решение по дело №337/2021 на Административен съд - Добрич

Номер на акта: 340
Дата: 9 ноември 2021 г. (в сила от 9 ноември 2021 г.)
Съдия: Нели Иванова Каменска
Дело: 20217100700337
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 16 юли 2021 г.

Съдържание на акта

    Р Е Ш Е Н И Е

 

                     340/ 09.11.2021 г., град Добрич

 

                В    И  М  Е  Т  О    Н  А    Н  А  Р  О  Д  А

                                                                                  

Административен съд - Добрич, в публично заседание на двадесет и осми септември, две хиляди двадесет и първа година, в касационен състав:

 

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ИВАНОВА 

                                             ЧЛЕНОВЕ: ТЕОДОРА МИЛЕВА

                                                                НЕЛИ КАМЕНСКА

 

при участието на секретаря, Стойка Колева и прокурора при Окръжна прокуратура - Добрич, Румяна Желева, разгледа докладваното от съдия Каменска касационно дело с административно–наказателен характер № 337 по описа на съда за 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на Глава ХІІ от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) във връзка с чл. 63, ал.1 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН). Образувано е по касационна жалба на Г.В.Г. ***, подадена чрез адв.В.Г. ***, срещу Решение № 11/01.06.2021г., постановено по нахд № 20213210200078/2021 г. по описа на Районен съд - Балчик, с което е потвърден Електронен фиш за налагане на глоба за нарушение, установено и заснето с АТСС, серия Г № 0002522, издаден от ОД на МВР-Добрич, с който на касатора на основание чл.483, ал.1, т.1 във вр. с чл.683, ал.4 във вр. с ал.1, т.1 и чл.461, т.1 от Кодекса за застраховането, е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 250 лева.

Според касатора съдът е постановил незаконосъобразно решение, в противоречие с материалния закон, тъй като липсва описание на извършеното нарушение. Касаторът счита, че електронният фиш е издаден при съществено нарушение на процесуалните правила - на нормата на чл.189, ал.4 от Закона за движение по пътищата.  Моли решението и потвърдения с него електронен фиш, да бъдат отменени като незаконосъобразни.

Ответникът, Областна дирекция на МВР-Добрич, не изразява становище по жалбата.

Прокурорът при Окръжна прокуратура - Добрич изразява становище за законосъобразност на постановеното решение и пледира да бъде оставено в сила.

Административен съд –Добрич приема, че касационната жалба е подадена в законния срок от лице, участвало във въззивното производство, решението по което е неблагоприятно за него, поради което е допустима.

Разгледана по същество, в рамките на предявените касационни основания, съобразно правилото на чл. 218, ал.1 от АПК, настоящият състав счита същата за основателна.

Решението е незаконосъобразно, постановено при неправилно прилагане на материалния закон.

 Съгласно разпоредбата на чл. 647, ал. 3 от Кодекса за застраховането, когато с автоматизирано техническо средство или система е установено и заснето управление на моторно превозно средство, за което няма сключен и действащ застрахователен договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, се издава електронен фиш в отсъствието на контролен орган и на нарушител при условията и по реда, предвидени в Закона за движението по пътищата. Както правилно е приел въззивният съд, по силата на посочената норма приложение следва да намери разпоредбата на чл. 189, ал. 4 от ЗДвП, вкл. регламентираните изисквания за изискуемото се съдържание на електронния фиш. Съгласно чл. 189, ал. 4, изр. второ от ЗДвП, електронният фиш съдържа данни за: териториалната структура на Министерството на вътрешните работи, на чиято територия е установено нарушението, мястото, датата, точния час на извършване на нарушението, регистрационния номер на моторното превозно средство, собственика, на когото е регистрирано превозното средство, описание на нарушението, нарушените разпоредби, размера на глобата, срока, сметката, начините за доброволното й заплащане.

Необоснован и несъответен на съдържанието на електронния фиш е изводът на въззивния съд, че в случая съдържанието на издаденият ЕФ серия Г № 0002522 съответства на императивните формални изисквания по чл. 189, ал. 4 от ЗДвП в хипотезата на установено с АТСС нарушение на Кодекса за застраховането,

Видно е, че в съдържанието на ЕФ липсва словесно описание на нарушението. Цитирани са единствено нарушените разпоредби чрез тяхното цифрово посочване, а именно - нарушение на чл.483, ал.1, т.1 във вр. с чл.683, ал.4 във вр. с ал.1, т.1 и чл.461, т.1 от Кодекса за застраховането. Освен, че липсва констатация за управление на автомобил без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, в текстовата част на ЕФ са вписани констатации за разрешена скорост в населено място 50 км/ч и че нарушението е установено с АТСС ARH CAM S1 с приспаднат толеранс от 3 км.

Ангажирането на административно-наказателна отговорност с електронен фиш, неотговарящ на изискванията за форма по чл.189, ал.4 от ЗДвП, представлява съществено нарушаване на правото на защита на санкционираното лице и затова се приема, че е винаги съществено процесуално нарушение.

Фактическата обстановка е правилно установена от съда, но материалният закон е приложен неправилно. След като съдът не е установил, че ЕФ е издаден при съществени процесуални нарушения на правилото на чл.189, ал.4 от ЗДвП, то той е постановил незаконосъобразен съдебен акт в противоречие с материалния закон, който следва да бъде отменен. Това налага след отмяната на първоинстанционното решение въпросът за законосъобразността на издадения ЕФ да се реши по същество с отмяната му.

Основателна е претенцията на касатора за присъждане на направените разноски за двете съдебни инстанции. В делото на районния съд на л.6 е представен Договор за правна защита и съдействие от 10.03.2021г., според който е  платено в брой адвокатско възнаграждение в размер на  300 лева, които следва да се присъдят.

Водим от горното и на основание чл. 221, ал.1, предл.1 от АПК във вр.с чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът

 

                                   Р Е Ш И :

 

ОТМЕНЯ Решение № 11/01.06.2021г., постановено по нахд № 20213210200078/2021 г. по описа на Районен съд – Балчик, като вместо него ПОСТАНОВЯВА:

ОТМЕНЯ Електронен фиш за налагане на глоба за нарушение, установено и заснето с АТСС, серия Г № 0002522, издаден от ОД          на МВР-Добрич, с който на Г.В.Г. с ЕГН ********** ***, на основание чл.483, ал.1, т.1 във вр. с чл.683, ал.4 във вр. с ал.1, т.1 и чл.461, т.1 от Кодекса за застраховането, е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 250 лева.

ОСЪЖДА Областна дирекция на МВР-Добрич да заплати на Г.В.Г. с ЕГН ********** ***, сумата от 300 (триста) лева, представляваща разноски по делото за две инстанции за адвокатско възнаграждение.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                 ЧЛЕНОВЕ: