Определение по дело №231/2023 на Административен съд - Бургас

Номер на акта: 335
Дата: 13 февруари 2023 г.
Съдия: Яна Димитрова Колева
Дело: 20237040700231
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 9 февруари 2023 г.

Съдържание на акта

 

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

Номер  335                                       13.02.2023 година                             град Бургас

Административен съд-Бургас                                    XXII административен състав

На тринадесети февруари                                                                         2023 година

В закрито заседание в следния състав:

                                                                                  Председател:  ЯНА КОЛЕВА

                                                                                  

Секретар

Прокурор

като разгледа докладваното от                                                              съдия Колева

административно дело номер 231                                       по описа за 2023 година

и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 203 и сл. от Административно-процесуалния кодекс (АПК) във връзка с чл. 1, ал. 2 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ).

Производството е образувано по повод искова молба от Г.П.Б., с адрес *** против ОД на МВР-Бургас, представлявана от ст.комисар К.К., с която се иска ответника да бъде осъден да заплати обезщетение за неимуществени вреди в размер на 11000лв., настъпили в резултат на незаконосъобразни действия, считано от 17.10.2022г. до датата на завеждане на исковата молба, ведно със законната лихва върху сумата, считано от завеждане на исковата молба до окончателното й изплащане.

Съдът намира, че исковата молба отговаря на изискванията на чл. 127 и чл. 128 от ГПК и същата е редовна, поради което делото следва да се насрочи в открито съдебно заседание с призоваване на страните, които съдът следва да конституира служебно.

Като контролираща страна по делото следва да се конституира и Прокуратурата на РБ, чрез Окръжна прокуратура – Бургас, предвид разпоредбата на чл.10, ал.1 от ЗОДОВ, която предвижда, че този вид дела се разглеждат със задължително участие на прокурор.

По отношение на искането за допускане на свидетели съдът ще се произнесе след становището на ответника.

Мотивиран от горното, на основание чл. 153, чл. 154, чл. 170 от АПК и чл. 140 от ГПК , Административен съд Бургас, XXII състав,

                                      ОПРЕДЕЛИ:

 

НАСРОЧВА делото в открито съдебно заседание на 21.03.2023г. от  14,10 ч., за която дата да се призоват страните:

ИЩЕЦ: Г.П.Б. ***

КОНТРОЛИРАЩА  СТРАНА: ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА БУРГАС.

ДА СЕ ИЗПРАТИ препис от исковата молба на ответника с право на отговор в 14-дневен срок.

УКАЗВА на ответника, че съгласно разпоредбата на чл. 163, ал.2 АПК, следва в срока за отговор да посочи и писмените си доказателства, в случай, че разполага с такива.

СЪОБЩАВА на страните проекта за доклад по делото:

Производството се провежда по реда на чл.203 и сл. от Административнопроцесуалния кодекс.

Ищецът твърди, че на 17.10.2022г. от страна на служители на ОДМВР-Бургас са извършени незаконосъобразни действия, изразяващи се в незаконосъобразна проверка за наличие на наркотични вещества. Проверката е извършена по реда на Наредба №1 от 19.07.2017 г. за реда и начина, по който се установява концентрацията на алкохол в кръвта и/или  употребата на наркотични вещества или техни аналози, която според него е неприложима, тъй като той не е тестван в качеството си на водач на МПС. Извършеният тест е показал положителен резултат, след което са извършени лабораторни анализи в две лаборатории, при което е установен отрицателен резултат за употреба на наркотични вещества.

В резултат на тези действия ищецът твърди, че са му причинени неимуществени вреди в размер на 11000лв. за периода от 17.10.2022г. до датата на завеждане на исковата молба, изразяващи се във влошаване на здравословното му състояние, а именно силен панически страх,сърцебиене, повишено кръвно налягане, чувство на задушаване, изпотяване, замаяност, прилошаване, главоболие, световъртеж, горещи или студени вълни, кошмари, безсъние, разочарование, негативни и натрапчиви мисли.

Иска се съдът да осъди ответника да заплати на ищеца сумата от 11000лв., представляваща обезщетение неимуществени вреди за периода от 23.01.2020г. до 07.10.2020г., настъпили в резултат на незаконосъобразни действия на служители на ОДМВР-Бургас, ведно със законната лихва върху сумата считано от завеждане на исковата молба до окончателното й изплащане. Представя доказателства.

УКАЗВА на основание чл.146, ал.1, т.5 от ГПК вр. чл.154, ал.1 от ГПК на ИЩЕЦА, че носи доказателствена тежест за установяване на съществуването на фактите и обстоятелствата, посочени в исковата молба, от които черпи благоприятни за себе си правни последици, както и всички елементи от фактическия състав на отговорността на ответника по чл.1, ал.1 ЗОДОВ: претърпяна имуществена/неимуществена вреда; незаконосъобразността на действията, причинна връзка между вредата и действията, както и че е негова доказателствената тежест за установяване по вид и размер на претендираните вреди.

УКАЗВА на основание чл.146, ал.1, т.5 от ГПК вр. чл.154, ал.1 от ГПК на ОТВЕТНИКА, че носи доказателствена тежест за установяване на съществуването на фактите и обстоятелствата, от които черпи благоприятни за себе си правни последици, както и евентуално липсата на елементи от фактическия състав на отговорността по чл.1, ал.1 ЗОДОВ: претърпяна имуществена/неимуществена вреда; законосъобразност на действията, пряка и непосредствена причинна връзка между вредата и акта. Да се представят Заповед №УРИ 251з-5358/14.10.2022г.  на Директор на ОДМВР-Бургас, Разпореждане рег.№8121р-20982/12.10.2022г. на МВР.

По отношение на искането за дисциплинарната преписка, Съдът ще се произнесе, след обосноваване на необходимост от нея за изясняване на настоящия спор.

Липсват ненуждаещи се от доказване обстоятелства.

Да се укаже на страните, че неявяването им в съдебно заседание е предпоставка по чл.238 ГПК за постановяване на неприсъствено решение против тях.

Преписи от определението да се изпратят на страните на основание чл.138 от АПК.

Определението  не подлежи на обжалване.

 

                                                 

                                                                          СЪДИЯ: