Споразумение по дело №1585/2015 на Районен съд - Несебър

Номер на акта: 211
Дата: 29 октомври 2015 г. (в сила от 29 октомври 2015 г.)
Съдия: Нина Русева Моллова-Белчева
Дело: 20152150201585
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 29 октомври 2015 г.

Съдържание на акта Свали акта

П    Р    О    Т    О    К    О    Л 

№ 211

 

29.10.2015 година                                                                                                град Несебър

НЕСЕБЪРСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                     НАКАЗАТЕЛЕН СЪСТАВ

На двадесет и девети октомври                                   две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИНА МОЛЛОВА- БЕЛЧЕВА

секретар: К.Л.

прокурор: Георги Русев

сложи за разглеждане докладвано от председателя

наказателно общ характер дело № 1585 по описа за 2015 година

           На именно повикване в 15,40 часа се явиха:

 

           Подсъдимият П.Т.К., редовно уведомен, се явява лично и с адв.Ж.Н. ***.

           За РП- гр.Несебър, редовно уведомени, се явява прокурора Русев.

            ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

Адв.Н.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ, като взе предвид, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото

                                        О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

СЪДЪТ разяснява на подсъдимият правата му по чл.55 от НПК, както и правото му на отвод на състава на съда, секретаря и прокурора.

            СНЕМА се самоличността на подсъдимия, както следва:

П.Т.К.- роден на *** ***, с постоянен адрес:***, българин, български гражданин, осъждан, неженен, средно образование, безработен, ЕГН **********.

Адв.Н.: Няма да правим отвод на състава на съда, прокурора и секретаря.

СЪДЪТ, като взе предвид, че са налице основанията на чл.276 от НПК,                    ПОСТАНОВИ да се извърши съдебно следствие.

            ПРОКУРОРЪТ: С подсъдимият и неговият защитник постигнахме и подписахме споразумение за решаване на делото, което моля да приемете и одобрите. Пропуснали сме в споразумението да посочим, че общото тегло на наркотичното вещество е 18,966 грама. Други доказателства няма да соча. Нямам други доказателствени искания.

            Адв.Н.: С представителят на държавното обвинение постигнахме и подписахме споразумение. Моля да приемете и одобрите същото, ведно с направеното допълнение. Няма да соча нови доказателства. Нямам доказателствени искания.

На въпроси по чл.382, ал.4 от НПК подсъдимият заяви следното:

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението. Декларирам, че се отказвам от разглеждане на делото по общия ред.

 

ДЕКЛАРАТОР:

                                                                   /П.Т.К./

 

По доказателствата и на основание чл.283 от НПК, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРОЧИТА протоколите и другите писмени доказателства по ДП 304 ЗМ 1792/2015г. по описа на РУП–гр.Несебър.

 

 

На основание чл. 284 от НПК

                                                О П Р Е Д Е Л И :

ПРЕДЯВЯВА веществените доказателства по делото съставляващи опаковките, в които са се намирали наркотичните вещества.

ПРИКЛЮЧВА съдебното следствие и пристъпва към изслушване на съдебните прения.

ПРОКУРОРЪТ: Моля да приемете и одобрите представеното споразумение за решаване на делото ведно с направеното уточнение и вписано в протокола в днешно съдебно заседание. Считам, че същото не противоречи на закона и морала.

Адв.Н.: Считам, че споразумението не противоречи на закона и морала, поради което моля същото да бъде одобрено.

Съдът вписва в протокола окончателния вид на споразумението.

 

СПОРАЗУМЕНИЕ

  ЗА РЕШАВАНЕ НА ДЕЛОТО В ДОСЪДЕБНОТО ПРОИЗВОДСТВО

Днес, 29.10.2015 год., в гр.Несебър, по предложение на ГЕОРГИ РУСЕВ – И.Ф.Адм.ръководител на Р.п.г. по ДП 304 ЗМ 1792/2015 год. по описа на РУП гр.Несебър /пр.вх.№2791/2015 год.по описа на РП- Несебър/ и адвокат Ж.Н. ***, в качеството му на упълномощен защитник на обвиняемият П.Т.К. ***, се сключи настоящото споразумение за прекратяване на наказателното производство на основание чл.381 и сл. от НПК.

А.Страни по споразумението

ДЪРЖАВЕН ОБВИНИТЕЛ: ГЕОРГИ РУСЕВ- прокурор при Р.п.г.

ОБВИНЯЕМ:  П.Т.К.- роден на *** ***, българин, български гражданин, осъждан, не женен, средно образование, безработен, ЕГН:**********,                         

ЗАЩИТНИК: Ж.Н.-***- упълномощен защитник на подсъдимия.

Б.ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

            Страните, спазвайки изискванията на чл.381 от НПК, обсъдиха и постигнаха съгласие по следните въпроси:

За това, че на 27.08.2015 год, около 22.30 часа.,  в к.к. „Сл.бряг”, общ. Несебър, обл.Бургаска, без надлежно разрешително съгласно чл.7, ал.16 и чл.30 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, държал високорискови наркотични вещества и чл.1 и сл. от Наредбата за условията и реда за разрешаване на дейностите по чл.73, ал.1 от ЗКНВП, Петъв К. държал високо рискови наркотични вещества по смисъла на чл.3, ал.2, вр. с Приложение №1 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични – чл.3, ал.1 Списък 1 растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина, съгласно приложение №1, установено с протокол от физикохимична експертиза №585/28.08.2015 год. на БНТЛ при ОДМВР Бургас, а именно: 

1бр. сгъвка съдържаща коноп с процентно съдържание на активния наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 10.00% и нетно тегло 0.264 грама на стойност 1.58лв..

1бр. сгъвка съдържаща коноп с процентно съдържание на активния наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 10.00% и нетно тегло 0.285 грама на стойност 1.71лв..

1бр. сгъвка съдържаща коноп с процентно съдържание на активния наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 10.00% и нетно тегло 0.322 грама на стойност 1.93лв..

1бр. сгъвка съдържаща коноп с процентно съдържание на активния наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 10.00% и нетно тегло 0.356 грама на стойност 2.13лв..

1бр. плик съдържащ коноп с процентно съдържание на активния наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 10.00% и нетно тегло 17.739 грама на стойност 106.43лв.., всичко с общо тегло 18,966 грама, всичко на обща стойност 113.78лв., определена съгласно Приложение №2 към член единствен на Постановление №23 на МС от 29.01.1998 год. за определяне цената на наркотичните вещества за нуждите на досъдебното производство- престъпление по чл. 354а,  ал.3, предл.второ,т.1 от НК, вр. чл.7, чл.16 и чл.30 от ЗКНВП и чл.1 и сл. от Наредба за условията и реда за разрешаване дейностите по чл.73, ал.1 от ЗКНВП.

Престъплението е извършено при форма на вината “пряк умисъл”  по смисъла на чл.11 ал.2 от НК.

2. За извършеното престъпление, на обвиняемият П.Т.К., на основание чл.354а, ал.3,предл.второ, т.1 от НК вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК се определя наказание „Лишаване от свобода” за срок от  5 /пет/ месеца при „строг” режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип на осн. чл.61, т.2, вр. с чл.60, ал.1 от ЗИНЗС

Налага и кумулативно предвиденото наказание „Глоба” в размер на 2000лв. на обвиняемия.

            3. Опаковките от наркотичното вещество, както и неизразходваната част от наркотичното вещество, което е на съхранение ЦМУ София, следва да се отнемат в полза на държавата и да се унищожат.

            4. От престъплението не са причинени имуществени вреди .

    5. Разноски по делото в размер на 54.17 лв. за експертиза се възлагат в тежест на обвиняемия.

    Страните постигнаха съгласие по описаните по горе въпроси, водени от желанието за по- бързо приключване на наказателното производство с последиците на влязла в сила присъда, без същинско разглеждане на делото.

    Удовлетворени от споразумението, страните го подписват, като прокурор ще го внесе незабавно за одобрение в Районен съд- гр.Несебър.

 

ПРОКУРОР:                     ЗАЩИТНИК:                   ОБВИНЯЕМ:

                         /Г.Русев/                              /Ж.Н. /                       /П.К. /

                                   

 СЪДЪТ, като взе предвид, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала и отговаря на изискванията постановени от законодателя в разпоредбата на чл.381, ал.5 от НПК, намира, че същото следва да бъде одобрено. 

Мотивиран от горното и на основание чл.382, ал.7 от НПК съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ОДОБРЯВА постигнатото между страните по НОХД № 1585/2015 г.  по описа на РС- гр.Несебър, а именно Георги Русев- прокурор в РП- Несебър и адв.Н. ***- защитник на подсъдимия П.Т.К. споразумение, съгласно което ПРИЗНАВА подсъдимият П.Т.К.- роден на *** ***, с постоянен адрес:***, българин, български гражданин, осъждан, неженен, средно образование, безработен, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 27.08.2015 год, около 22.30 часа, в к.к. „Слънчев бряг”, общ. Несебър, обл.Бургаска, без надлежно разрешително, съгласно чл.7, ал.16 и чл.30 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, и чл.1 и сл. от Наредбата за условията и реда за разрешаване на дейностите по чл.73, ал.1 от ЗКНВП, държал високо рискови наркотични вещества по смисъла на чл.3, ал.2, вр. с Приложение №1 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични съгласно чл.3, ал.1 от „Списък 1 растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”, съгласно приложение №1, а именно: 

- 1бр. сгъвка съдържаща коноп с процентно съдържание на активния наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 10.00% и нетно тегло 0.264 грама на стойност 1.58лв.;

- 1бр. сгъвка съдържаща коноп с процентно съдържание на активния наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 10.00% и нетно тегло 0.285 грама на стойност 1.71лв.;

- 1бр. сгъвка съдържаща коноп с процентно съдържание на активния наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 10.00% и нетно тегло 0.322 грама на стойност 1.93лв.;

- 1бр. сгъвка съдържаща коноп с процентно съдържание на активния наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 10.00% и нетно тегло 0.356 грама на стойност 2.13лв.;

- 1бр. плик съдържащ коноп с процентно съдържание на активния наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 10.00% и нетно тегло 17.739 грама на стойност 106.43лв., всичко с общо тегло 18,966 грама, всичко на обща стойност 113.78лв. (сто и тринадесет лева и седемдесет и осем) стотинки, определена съгласно Приложение №2 към член единствен на Постановление №23 на МС от 29.01.1998 год. за определяне цената на наркотичните вещества за нуждите на досъдебното производство, поради което и на основание чл. 354а, ал.3, предл.второ, т.1, вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК, го ОСЪЖДА на ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ПЕТ МЕСЕЦА и ГЛОБА в размер на ДВЕ ХИЛЯДИ ЛЕВА, последната платима в полза на Държавата.

ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл.61, т.2, вр. с чл.60, ал.1 от ЗИНЗС, първоначален «Строг» режим на изтърпяване на наказанието Лишаване от свобода в Затвор.

    ОТНЕМА, на основание чл.354а, ал.6 от НК, в полза на Държавата веществените доказателства по делото, а именно: опаковките, в които са се намирали накротичните вещества, както и неизразходваната част от наркотичното вещество, които да бъдат унищожени.

            ОСЪЖДА, на основание чл.189, ал.3 от НПК, подсъдимият П.Т.К. със снета  самоличност да заплати в полза на Държавата, по сметка на РС- Несебър, сумата от 54,17 лв. (петдесет и четири лева и седемнадесет стотинки), представляваща направени разноски по делото.

     ПРЕКРАТЯВА наказателното производството по НОХД №1585/2015г. по описа на РС – гр.Несебър.

                                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

След одобряване на споразумението, съдът като взе предвид, че деянието е извършено в изпитателния срок по Присъда по НОХД № 2082/2015 г. по описа на РС- Бургас, на основание чл.68, ал.1 от НК

                                                            О П Р Е Д Е Л И :

ПРИВЕЖДА  в изпълнение наказанието по НОХД № 2082/2015 г. по описа на РС- Бургас, а именно Лишаване от свобода за срок от четири месеца, което следва да бъде изтърпяно при първоначален строг режим.

Определението подлежи на обжалване и протестиране пред БОС в 7-дневен срок, считано от днес.

 

                                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

            След одобряване на постигнатото споразумение, съдът на осн. чл.309, ал.2 от НПК, се занима с взетата спрямо подсъдимия П.Т.К. мярка за неотклонение и като намери, че са отпаданали основанията за същата

            О П Р Е Д Е Л И:

ОТМЕНЯ взетата по ДП 304 ЗМ- 1792/2015г. по описа на РУП- Несебър спрямо подсъдимия  П.Т.К.  мярка за неотклонение  “ПОДПИСКА”.

            Определението подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок, считано от днес пред Окръжен съд – гр.Бургас.

 

                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 16,00 ч.

 

             СЕКРЕТАР:                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: