Решение по дело №2265/2019 на Районен съд - Пазарджик

Номер на акта: 358
Дата: 22 юни 2020 г. (в сила от 22 юли 2020 г.)
Съдия: Стела Йорданова Михайлова
Дело: 20195220202265
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 27 ноември 2019 г.

Съдържание на акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

     

 

22.06.2020 г., гр.Пазарджик

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ПАЗАРДЖИШКИ РАЙОНЕН СЪД, V-ти наказателен състав

на петнадесети май през две хиляди и двадесета година

в публично заседание в състав:

 

                                                                           Председател: СТЕЛА МИХАЙЛОВА

 

Секретар Росица Караджова,

като разгледа докладваното от съдия Михайлова АНД №2265 по описа за 2019 г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.63 ал.1 от ЗАНН.

Постъпила е жалба А.П.Б., ЕГН ********** *** против Наказателно постановление №19-0340-001345 от 16.09.2019 г. на Началник на РУ Септември, с което на същия за нарушение на чл.683, ал.3 от Кодекса за застраховането /КЗ/ е наложена ГЛОБА в размер на 400 лева.

В жалбата се твърди, че НП е неправилно и незаконосъобразно, тъй като не е извършено вмененото нарушение. Иска се наказателното постановление да бъде отменено.  

В съдебно заседание жалбоподателят, чрез пълномощника си поддържа жалбата. Сочи нови доказателства.  

Ответникът по жалбата ОД на МВР гр.Пазарджик не изпраща представител. Депозира писмено становище, в което поддържа, че нП като провилно и законосъобразно следва да бъде потвърдено.  

Съдът като провери основателността на жалбата, прецени доводите на страните  и събраните по делото доказателства, прие за установено следното:

Жалбите е процесуално допустима и по същество ОСНОВАТЕЛНА.

На жалбоподателя е съставен Акт за установяване на административно нарушение за това, че на 06.09.2019 г. около 23,10 часа на главен път І-8, ханче „С…“, в близост до бензиностанция „петрол“ в посока гр.П. управлява лек автомобил „…” с ДК №…, собственост на Г. Г. Ч.-Б., което е регистрирано на територията на Р България, не е спряно от движение и няма сключен действащ договор задължителна застраховка "Гражданска отговорност".

Въз основа на това е издадено обжалваното наказателно  постановление, като в същото освен датата на нарушението посочена в АУАН е посочена и нова дата на извършване, а именно 07.09.2020 г. с конкретен час 23,10 часа. Освен това на жалбоподателя е вменено следното нарушение: Лице, което не е собственик, управлява МПС във връзка с чието притежание и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите. 

Горната фактическа обстановка съдът възприе въз основа показанията на свидетеля В.Т.-актосъставител и писмените доказателства приложени по делото.

Част от основните реквизити на НП са установени чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН, а именно точно ясно и конкретно описание на нарушението, дата на извършване обстоятелствата, при които е извършено.

Освен това е безспорно, че административнонаказателното производство започва с АУАН, в който е отразено нарушение, който следва да съдържа определени реквизити посочени в чл.42 от ЗАНН. Актът се съставя от определени длъжностни лица за констатиране на съответното нарушение, извършено от конкретно посочено лице. Едва след цялостната преценка на законосъобразността и обосноваността на акта и на възраженията против него и на основанията на прилагане на чл.28 и чл.29 ЗАНН, ако намери, че нарушителя виновно е извършил деянието, наказващият орган издава НП, с което налага съответното административно наказание. Логическото и систематичното тълкуване на нормите по раздел IV, уреждащи производство по налагане на административните наказания води до извода, че следва да има идентичност както между отразената в акта и в НП дата на нарушението, така и описание на същото. Основната цел е да се създадат гаранции за нарушителя за реализиране правото на защита против НП издадено въз основа на акта.

В настоящия случай е налице разминаване между АУАН и НП както в описанието на нарушението, така и в дата на извършване.

На първо място докато в АУАН се сочи, че нарушението е извършено на 06.09.2020 г. около 23,10 часа, в НП като дата на нарушението е посочено едновременно както 06.09.2020 г., така и на 07.09.2020 г. в 23,10 часа.

На следващо място в АУАН се сочи, че лицето няма сключена валидна застраховка „гражданска отговорност“, което съответства на състав на нарушение по чл.483, ал.1, т.1 от КЗ, който вменява задължение на притежателя на моторно превозно средство, което е регистрирано на територията на Република България и не е било спряно от движение да сключи договор за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите.

Докато в НП е описано, както нарушението по АУАН, така и нарушение на чл.638, ал.3 от Кодекса за застраховането, съгласно който се ангажира административнонаказателната отговорност на лице, което управлява моторно превозно средство, във връзка с чието използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, което в НП е така квалифицирано.

Тези разминавания в датата и описанието на нарушението между АУАН и НП прави трудно до невъзможност жалбоподателят да разбере в какво нарушение е обвинен, дали като собственик не сключил задължителната застраховка, какъвто същият не е или като управляващ автомобила, за който няма валидна застраховка, както и кога го е извършил.

Липсата на ясно и точно описание на нарушението представлява процесуално нарушение от категорията на съществените, което е едно от основанията за отмяна на атакуваното НП.

Още повече, че на 07.09.2020 г. вече е имало валиден договор за застраховка, който видно от представената полица е започнал да действа от 00,40 ч. на 07.09.2019 г.

Недопустимо е при съдебния контрол, съдът да извежда волята на административноноказващия орган по метода на тълкуването и в този смисъл да замества органа в неговата дейност по вземане на решение за налагане на съответно наказание при констатации за извършено нарушение при виновно поведение.

В този смисъл и на това основание наказателното постановление е необосновано, респективно незаконосъобразно и следва да бъде отменено.

Воден от горното и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН съдът

 

РЕШИ:

 

ОТМЕНЯ НП №19-0340-001345 от 16.09.2019 г. на Началник на РУ Септември, с което на А.П.Б., ЕГН ********** *** за нарушение на чл.683, ал.3 от Кодекса за застраховането КЗ/ е наложена ГЛОБА в размер на 400 лева.

РЕШЕНИЕТО може да се обжалва пред Пазарджишкия административен съд в 14-дневен срок от съобщението за изготвянето му.

 

                              

 

                             

                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: