Споразумение по дело №2731/2015 на Районен съд - Плевен

Номер на акта: 551
Дата: 30 октомври 2015 г. (в сила от 30 октомври 2015 г.)
Съдия: Радостина Ташева Гергичанова
Дело: 20154430202731
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 29 октомври 2015 г.

Съдържание на акта Свали акта

ПРОТОКОЛ

 

 

година 2015                                          град ПЛЕВЕН

РАЙОНЕН СЪД                                            четиринадесети наказателен състав

на тридесети октомври                         две хиляди и петнадесета година

 

в публично съдебно заседание в следния състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:  РАДОСТИНА ГЕРГИЧАНОВА

 

Секретар:  М.К.

Прокурор: **

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГЕРГИЧАНОВА

НОХД № 2731 по описа за 2015 година

 

На именното повикване 14:37 часа се явиха:

РАЙОННА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно уведомена, представлява се от прокурор **,

ПОДСЪДИМИЯТ Н.И.Т. – редовно уведомен, явява се лично и със защитника си адв. П.Д..

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ПРОКУРОРЪТ - Моля да се даде ход на делото.

АДВ. Д. - Моля да се даде ход на делото. 

ПОДСЪДИМИЯТ Т. - Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

СНЕМА САМОЛИЧНОСТ НА ПОДСЪДИМИЯ

Н.И.Т. – роден на *** ***, ***, българин, български гражданин, със средно образование, работи, неженен, неосъждан, ЕГН **********.

 

Съдът разяснява на страните правата по чл. 274 и чл. 275 от НПК, както и останалите им процесуални права.

ПРОКУРОРЪТ - Не правя отводи, нямам нови искания.

АДВ. Д. - Отводи на състава не правя. Нямаме нови доказателствени искания.

Съдът намира, че са налице процесуалните предпоставки за откриване на съдебното следствие, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ с докладване на споразумението.

ПРОКУРОРЪТ – Постигнали сме споразумение със защитата на подсъдимия, със следните допълнения:

Наказанието, което да бъде наложено на подсъдимия на основание чл.167, ал.ІІ във вр. с чл.26, ал.І във вр. с чл.55, ал.1 т.1 от НК да бъде лишаване от свобода за срок от 11 месеца, като на осн. чл. 66, ал.І от НК същото бъде отложено с изпитателен срок от 3 години. На основание чл.167, ал.VІ, вр. чл.37, ал.І, т.6 от НК следва да бъде лишен подсъдимия от право да заема определена държавна или обществена длъжност, а именно да бъде общински съветник или кмет за срок от ТРИ ГОДИНИ.

АДВ. Д. -  Моля да одобрите окончателния вариант с докладваните от прокурора параметри, като намалите изпитателния срок на 3 години и включите допълнително забрана да заема определени функции и длъжности.

ПОДСЪДИМИЯТ – Признавам се за виновен, съгласен съм с така предложеното наказание.

АДВ. Д. – Моля да приемете, че окончателният вариант на споразумението е следният:

Н.И.Т. – роден на *** ***, ***, българин, български гражданин, със средно образование, работи, неженен, неосъждан, ЕГН ********** се признава ЗА ВИНОВЕН в това, че през периода  21.10.2015 година - 23.10.2015 година,   в град Долни Дъбник, област Плевен, при условията на продължавано престъпление, дал на други лица имотна облага с цел да ги склони да  упражнят  избирателното си право  на проведените  на 25.10.2015 година  Местни избори, в полза на  определен кандидат - *** /издигнат от Местна коалиция „Заедно за Община Долни Дъбник”/ на проведените избори за кмет на Община Долни Дъбник  и  в полза на определена политическа партия -  Политическа партия „Движение за права и свободи” на проведените избори за общински съветници в Община Долни Дъбник, както следва:

1. На 21.10.2015 година,  в град Долни Дъбник, област Плевен, дал на другиго -  *** от град Долни Дъбник, област Плевен  имотна облага - сумата от 40 /четиридесет/ лева  с цел да го склони да упражни избирателното си право  на проведените  на 25.10.2015 година  Местни избори, в полза на  определен кандида т- *** /издигнат от Местна коалиция „Заедно за Община Долни Дъбник”/ на проведените избори за кмет на Община Долни Дъбник   и  в полза на определена политическа партия-  Политическа партия „Движение за права и свободи” на проведените избори за общински съветници в Община Долни Дъбник;

2. На 23.10.2015 година,  в град Долни Дъбник, област Плевен, дал на другиго -  *** от град Долни Дъбник, област Плевен  имотна облага - сумата от 30 / тридесет/ лева  с цел да го склони да упражни избирателното си право  на проведените  на 25.10.2015 година  Местни избори, в полза на  определен кандидат - *** /издигнат от Местна коалиция „Заедно за Община Долни Дъбник”/ на проведените избори за кмет на Община Долни Дъбник   и  в полза на определена политическа партия -  Политическа партия „Движение за права и свободи” на проведените избори за общински съветници в Община Долни Дъбник;

3. На 23.10.2015 година,  в град Долни Дъбник, област Плевен, дал на другиго - *** от град Долни Дъбник, област Плевен  имотна облага- сумата от 60 /шестдесет/ лева с цел да го склони да упражни избирателното си право  на проведените  на 25.10.2015 година  Местни избори, в полза на  определен кандидат - *** /издигнат от Местна коалиция „Заедно за Община Долни Дъбник”/ на проведените избори за кмет на Община Долни Дъбник   и  в полза на определена политическа партия -  Политическа партия „Движение за права и свободи” на проведените избори за общински съветници в Община Долни Дъбник;

  4. На 23.10.2015 година,  в град Долни Дъбник, област Плевен, дал на другиго- ***  от град Долни Дъбник, област     Плевен  имотна облага- сумата    от  30 / тридесет/ лева с цел да го склони да упражни избирателното си право  на проведените  на 25.10.2015 година  Местни избори в полза на определена политическа партия-  Политическа партия „Движение за права и свободи” на проведените избори за общински съветници в Община Долни Дъбник 

- престъпление по чл.167, ал.ІІ във вр. с чл.26, ал.1 от Наказателния кодекс на Република България.

Страните се споразумяха за така извършеното от подсъдимия Н.И.Т. престъпление да му бъде определено и наложено наказание на основание чл.167, ал.ІІ във вр. с чл.26, ал.І във вр. с чл.55, ал.1 т.1 от Наказателния кодекс, а именно ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ЕДИНАДЕСЕТ МЕСЕЦА, като на основание чл.66, ал.1 от Наказателния кодекс изтърпяването на така определеното наказание бъде отложено с изпитателен срок от три години.

На основание чл.167, ал.VІ, вр. чл.37, ал.І, т.6 от НК лишава подсъдимия от право да заема определена държавна или обществена длъжност, а именно да бъде общински съветник или кмет за срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл.55, ал.III от Наказателния кодекс страните се съгласяват на подсъдимия Н.И.Т. да не бъде налагано по-лекото наказание - глоба, което законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода.

От престъплението няма причинени имуществени вреди.

По делото няма направени разноски.

Подсъдимият Н.И.Т., ЕГН ********** декларира, че е съгласен с това споразумение, разбира неговите последици, доброволно го подписва и се отказва от разглеждане на делото по общия ред.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

ПРОКУРОР:                                             ПОДСЪДИМ:

            /В. */                                                 /Н. Т./                                                    

 

                                                                 

ЗАЩИТНИК:

                                                                              /адв. П. Д./

 

 

Съдът намира, че преди пристъпване към одобряване на споразумението, следва да бъдат присъединени към доказателствената съвкупност по делото писмените доказателства, събрани в хода на проведеното бързо производство № 285/2015г. по описа на Районна прокуратура - Плевен, поради което 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИСЪЕДИНЯВА на основание чл.283 от НПК писмените доказателства, събрани в хода на проведеното бързо производство № 285/2015 г. по описа на Районна прокуратура – Плевен.

Съдът намира, че така постигнатото споразумение по реда на чл.381 от НПК между Районна прокуратура - Плевен, представлявана от прокурора ** и адвокат П.Д. като защитник на подсъдимия Н.И.Т. е допустимо. Същото съдържа всички реквизити визирани в разпоредбата на чл.381, ал.V от НПК и не противоречи на Закона и морала, поради което и следва да бъде одобрено.  

Наказателното производство по делото следва да бъде прекратено предвид постигнатото между страните споразумение.

Водим от горното и на основание чл.384, вр. с чл.382, вр.чл.381 от НПК, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между Районна прокуратура - Плевен, представлявана от прокурора ** и адвокат П.Д., като защитник на подсъдимия Н.И.Т. относно следното:

Н.И.Т. – роден на *** ***, ***, българин, български гражданин, със средно образование, работи, неженен, неосъждан, ЕГН ********** се признава ЗА ВИНОВЕН в това, че през периода  21.10.2015 година - 23.10.2015 година,   в град Долни Дъбник, област Плевен, при условията на продължавано престъпление, дал на други лица имотна облага с цел да ги склони да  упражнят  избирателното си право  на проведените  на 25.10.2015 година  Местни избори, в полза на  определен кандидат - *** /издигнат от Местна коалиция „Заедно за Община Долни Дъбник”/ на проведените избори за кмет на Община Долни Дъбник  и  в полза на определена политическа партия -  Политическа партия „Движение за права и свободи” на проведените избори за общински съветници в Община Долни Дъбник, както следва:

1. На 21.10.2015 година,  в град Долни Дъбник, област Плевен, дал на другиго -  *** от град Долни Дъбник, област Плевен  имотна облага - сумата от 40 /четиридесет/ лева  с цел да го склони да упражни избирателното си право  на проведените  на 25.10.2015 година  Местни избори, в полза на  определен кандида т- *** /издигнат от Местна коалиция „Заедно за Община Долни Дъбник”/ на проведените избори за кмет на Община Долни Дъбник   и  в полза на определена политическа партия-  Политическа партия „Движение за права и свободи” на проведените избори за общински съветници в Община Долни Дъбник;

2. На 23.10.2015 година,  в град Долни Дъбник, област Плевен, дал на другиго -  *** от град Долни Дъбник, област Плевен  имотна облага - сумата от 30 / тридесет/ лева  с цел да го склони да упражни избирателното си право  на проведените  на 25.10.2015 година  Местни избори, в полза на  определен кандидат - *** /издигнат от Местна коалиция „Заедно за Община Долни Дъбник”/ на проведените избори за кмет на Община Долни Дъбник   и  в полза на определена политическа партия -  Политическа партия „Движение за права и свободи” на проведените избори за общински съветници в Община Долни Дъбник;

3. На 23.10.2015 година,  в град Долни Дъбник, област Плевен, дал на другиго - *** от град Долни Дъбник, област Плевен  имотна облага- сумата от 60 /шестдесет/ лева с цел да го склони да упражни избирателното си право  на проведените  на 25.10.2015 година  Местни избори, в полза на  определен кандидат - *** /издигнат от Местна коалиция „Заедно за Община Долни Дъбник”/ на проведените избори за кмет на Община Долни Дъбник   и  в полза на определена политическа партия -  Политическа партия „Движение за права и свободи” на проведените избори за общински съветници в Община Долни Дъбник;

  4. На 23.10.2015 година,  в град Долни Дъбник, област Плевен, дал на другиго- ***  от град Долни Дъбник, област     Плевен  имотна облага- сумата    от  30 / тридесет/ лева с цел да го склони да упражни избирателното си право  на проведените  на 25.10.2015 година  Местни избори в полза на определена политическа партия-  Политическа партия „Движение за права и свободи” на проведените избори за общински съветници в Община Долни Дъбник 

- престъпление по чл.167, ал.ІІ във вр. с чл.26, ал.1 от Наказателния кодекс на Република България.

Страните се споразумяха за така извършеното от подсъдимия Н.И.Т. престъпление да му бъде определено и наложено наказание на основание чл.167, ал.ІІ вр. с чл.26, ал.І във вр. с чл.55, ал.1 т.1 от Наказателния кодекс, а именно ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ЕДИНАДЕСЕТ МЕСЕЦА, като на основание чл.66, ал.1 от Наказателния кодекс изтърпяването на така определеното наказание бъде отложено с изпитателен срок от три години.

На основание чл.167, ал.VІ, вр. чл.37, ал.І, т.6 от НК лишава подсъдимия от право да заема определена държавна или обществена длъжност, а именно да бъде общински съветник или кмет за срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл.55, ал.III от Наказателния кодекс страните се съгласяват на подсъдимия Н.И.Т. да не бъде налагано по-лекото наказание - глоба, което законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода.

От престъплението няма причинени имуществени вреди.

По делото няма направени разноски.

Подсъдимият Н.И.Т., ЕГН ********** декларира, че е съгласен с това споразумение, разбира неговите последици, доброволно го подписва и се отказва от разглеждане на делото по общия ред.

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 2731/2015 година по описа на Районен съд - Плевен спрямо подсъдимия Н.И.Т. предвид постигнатото споразумение.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

Протоколът е написан в съдебно заседание, което приключи в 14.54 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: