Определение по дело №1132/2020 на Административен съд - Плевен

Номер на акта: 1966
Дата: 29 декември 2020 г.
Съдия: Венелин Димитров Николаев
Дело: 20207170701132
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 23 декември 2020 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ 1966

 

гр.Плевен, 29.12.2020 г.

 

Административен съд – Плевен, VІІ състав, в закрито заседание на  двадесет и девети декември две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВЕНЕЛИН НИКОЛАЕВ

 

като разгледа докладваното от съдия Николаев  административно дело № 1132 по описа на съда за 2020 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано  въз основа на искова молба от  л.св. Г.В.П., ЕГН **********, изтърпяващ наказание лишаване от свобода в Затвора Белене, с която се претендира да му се изплати сумата от 5000 лева неимуществени вреди от кабелна телевизия Плевен спринт ООД.

 В исковата молба ищецът твърди, че от месец октомври 2020г. е заплащал по 8 лева месечно такса на кабелна телевизия Плевен спринт и че    през месец  ноември кабелния оператор без никакво предизвестие е прекратил излъчването на телевизионните канали.

Съдът намира, че не е сезиран с редовна искова молба, тъй като същата не съдържа реквизитите по чл.127, ал.1 ГПК.  Съдът намира, че исковата молба,   не отговаря на изискванията за съдържание, посочени в разпоредбата на чл.127 от ГПК, тъй като   не е ясно в какво се състои искането – не е посочено от какво произтича ищцовата претенция, оценена на сумата от 5 000 лева, респ. от кои незаконосъобразни административни актове, действия или бездействия на административни органи и/или длъжностни лица произтичат причинените вреди, оценени на сумата от 5 000 лв.; в какво се изразяват тези вреди.

Отделно от това  в ИМ не е конкретизирана начална и крайна дата на периода, за който се претендира присъждане на обезщетение.

 Следва да се отбележи още, че   изложените  в обстоятелствената част на исковата молба   фактически твърдения сочат граждански правоотношения по реда на  ЗЗД, които производства не са от компетентността на Административен съд- Плевен, а са родово подсъдни на районните съдилища.

На следващо място и съгласно чл. 128, т.2 и т. 3 от ГПК към ИМ се прилагат задължително документ за внесена държавна такса и преписи от исковата молба според броя на ответниците.

Съдът намира, че следва да даде възможност на ищеца да допълни ИМ с посочено по-горе съдържание, да представи доказателства, с които разполага, както и документ за платена държавна такса в размер от 10 лева и един препис от ИМ и допълнението към нея.

С оглед посоченото, исковата молба следва да бъде оставена без движение, а на ищеца да се укаже в срок от 7 дни да внесе държавна такса в размер от 10 лева по сметка на Административен съд- Плевен и да направи уточнение на исковата си молба съобразно мотивите посочени по-горе.

Водим от изложеното, Административен съд - Плевен, седми състав,

ОПРЕДЕЛИ :

ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ   исковата молба на л.св. Г.В.П., ЕГН **********, изтърпяващ наказание лишаване от свобода в Затвора Белене.

УКАЗВА на ищеца л.св. Г.В.П., ЕГН **********, изтърпяващ наказание лишаване от свобода в Затвора Белене,  в срок от 7 дни от получаване на съобщението, да подаде уточнение на исковата си молба като уточни от кои незаконосъобразни административни актове, действия или бездействия на административни органи и/или длъжностни лица произтичат причинените вреди, оценени на сумата от 5 000 лв.; в какво се изразяват тези вреди.

В указания срок П. следва да конкретизира началната и крайната дата на периода, за който претендира присъждане на обезщетение.

УКАЗВА на ищеца в 7-дневен срок от съобщението да внесе държавна такса в размер от 10 /десет/ лева по сметка на Административен съд – Плевен и да приложи платежния документ по делото, както и да предостави препис от ИМ за ответника.

 УКАЗВА на ищеца, че при неизпълнение на всички указанията в срок ИМ ще бъде върната, а производството по делото ще бъде прекратено.

Определението не подлежи на оспорване.

 

                                                                  

СЪДИЯ: /П/