Решение по дело №1770/2019 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 1101
Дата: 7 юни 2019 г. (в сила от 29 юни 2019 г.)
Съдия: Васил Александров Тасев
Дело: 20195330201770
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 20 март 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

                              Р      Е      Ш      Е     Н     И      Е     № 1101

        

                                      гр. Пловдив,07.06.2019 г.

 

                                      В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

         Пловдивски районен съд, VІII н.с., в публично съдебно заседание на  петнадесети април  две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ ТАСЕВ

 

при секретаря Ваня Койчева, като разгледа АНД № 1770/2019 г. по описа на ПРС, VІІІ наказателен състав, за да се произнесе взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

 

           Обжалвано е Наказателно постановление № 18-1030-011237 от 10.01.2019г. на Н. Г. към ОД МВР Пловдив Сектор ПП, упълномощен със заповед № 8121з – 515/ 14.05.2018 г., с което на жалбоподателя  С.И.С., ЕГН **********, са наложени следните административни наказания: ГЛОБА в размер на 50 лв. в нарушение разпоредбите на чл.137А, ал. 1 от ЗДвП и на осн. чл.183, ал.4, т.7, пр.1 от ЗДвП; ГЛОБА в размер на 10 лв. в нарушение разпоредбите на чл. 100, ал. 1, т.1 от ЗДвП и на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.2 от ЗДвП, като наред с  това на основание Наредба N I з- 2539 на МВР са отнети общо 6 точки.

         Жалбоподателят в жалбата си моли атакуваното наказателно постановление да бъде отменено като неправилно и незаконосъобразно. Редовно призован, в съдебно заседание се предствлява от процесулания си представител – адв. И., която поддържа жалбата и навежда твърдения,че вменените нарушения на жалбоподателя са недоказани. 

        Въззиваемата страна – редовно призована - не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

         Съдът, въз основа на събраните и приложени по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна :

 

        Жалбата е частично основателна.

 

        С акт за установяване на административно нарушение от 14.12.2018 г. е било констатирано, че жалбоподателят С.И.С., ЕГН **********, на 14.12.2018г., около 14:40 ч. в гр. Пловдив, на кръстовището на бул. „Княгиня Мария Луиза” и бул. „Източен” – при ляв завой, управлявал лек автомобил „Мерцедес МЛ 350 ЦДИ 4Матик”  с Рег.                            ** **** **, като не е ползвал обезопасителен колан по време на движение и не представя контролен талон към СУМПС. Нарушенията били квалифицирани съответно по чл. 137 а, ал.1 от ЗДвП и чл.100, ал.1,т.1 от ЗДвП.

         Актът бил съставен в присъствието на жалбоподателя и подписан лично от него с изричното отбелязване,че няма възражения. Такива не постъпили и в 3-дневния срок, предвиден в чл.44, ал.1 от ЗАНН пред административнонаказващия орган.

         Въз основа на съставения акт било издадено обжалваното наказателно постановление.

          От своя страна жалбоподателят С., освен бланкетно да сочи, че наказателното постановление е неправилно и незаконосъобразно, а в съдебно заседание чрез процесуалния си представител,че нарушенията са недоказани, не е ангажирал каквито и да били устни или писмени доказателства, оборващи описаното в АУАН и залегнало в НП, поради което Съдът намира, че вменените във вина на жалбоподателя нарушения са установени по безспорен и категоричен начин.

         В случая по безспорен и категоричен начин,се доказа,че жалбоподателят С. е извършил нарушенията  с правна кавлаификация по чл.137а, ал.1 от ЗДвП и чл.100, ал.1,т.1 от ЗДвП.    Съгласночл.137а, ал.1 от ЗДвП водачите и пътниците в моторни превозни средства от категории M1, M2, M3 и N1, N2 и N3, когато са в движение, използват обезопасителните колани, с които моторните превозни средства са оборудвани. Като в случая не се установява приложението на чл.137а, ал.2 от ЗДвП, в които са предвидени хипотези по освобождаване на водачите на МПС от задължението да използват обезопасителен колан. На следващо място, съгласно чл.100, ал.1,т.1 от ЗДвП водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи свидетелство за управление на моторно превозно средство от съответната категория и контролния талон към него.

         В тази връзка, съгласно чл.189 ал.2 от ЗДвП редовно съставените актове по този закон имат доказателствена сила до доказване на противното, т. е. съставеният АУАН има материална доказателствена сила и доколкото същата не беше оборена от жалбоподателя, следва да се приемат за доказани посочените в последния обстоятелства. Нещо повече самият жалбоподател е подписал АУАН  с изичното отбелязване,че няма възражения, което напрактика е признание за разбиране на отговорността, с която е ангажиран жалбоподателят и за какво точно негово поведение.

         С оглед извършените нарушения по чл.137а, ал.1 от ЗДвП и по чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП, правилно е ангажирана административнонказателната отговорност на жалбоподателя, като са му наложени съответно административни наказания глоба в размер на 50 лева,  по отношение на първото нарушение и глоба в размер на 10 лева, относно второто нарушение. Административните наказания са във фиксиран от закона размер, поради което и не подлежат на корекция от Съда.

         Правилно и законосъобразно е преценено, че не са налице основания случаят да бъде определен като маловажен по смисъла на чл.28  от ЗАНН, защото не касае деяния с по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с други подобни случай. Напротив сред материалите по административнонаказателната преписка е приложена справка за нарушител - водач на името на жалбоподателя, от която се установяват множество констатирани нарушения по ЗДвП, за които са посочени тридесет влезли в сила наказатени постановления и деветнадесет влезли в сила електронни фишове. Посоченото е индиция,че се касае за нарушител с висока степен на обществена опасност, предвид установените във времето множество нарушения, което е допълнително основание нарушенията да не се определят като маловажни. 

         Следва да се отбележи, обаче, че с атакуваното наказателно постановление на жалбоподателя са били отнети и общо 6 контролни точки. Тук наказващият орган се е задоволил единствено с упоменаването, че тази санкция се налага на основание Наредба № Із-2539 на МВР, като в самото постановление лисва изписване на законовия текст, който регламентира определянето максималния размер на контролните точки, както и отнемането и възстановяването им, а именно чл.157 ал.3 от ЗДП.   Съдът счита, че по този начин е било ограничено правото на защита на жалбоподателя, тъй като същият не би могъл да знае, а само да предполага по кой законов текст му се отнемат посочените 6 контролни точки, още повече, че липва и конкретизация за кое от нарушенията му се отнемат контролните точки, предвид, че в случая са установени две извършени от жалбодателя нарушения на ЗДвП.

 

         Мотивиран от изложеното по- горе , Съдът

 

 

                                     Р    Е    Ш    И    :

 

 

           ИЗМЕНЯВА Наказателно постановление № 18-1030-011237 от 10.01.2019г. на Началник Група към ОД МВР Пловдив Сектор ПП, упълномощен със заповед № 8121з – 515/ 14.05.2018 г., с което на жалбоподателя  С.И.С., ЕГН **********, са наложени следните административни наказания: ГЛОБА в размер на 50 лв. в нарушение разпоредбите на чл.137А, ал. 1 от ЗДвП и на осн. чл.183, ал.4, т.7, пр.1 от ЗДвП; ГЛОБА в размер на 10 лв. в нарушение разпоредбите на чл. 100, ал. 1, т.1 от ЗДвП и на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.2 от ЗДвП, като наред с  това на основание Наредба N I з- 2539 на МВР са отнети общо 6 точки,  като ОТМЕНЯВА отнемането на 6 /шест/ контролни точки и го  ПОТВЪРЖДАВА в останалата му част.

 

         Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд Пловдив по реда на Глава ХІІ от АПК в 14 - дневен срок  от получаване на съобщението, че същото е изготвено.

 

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ:

                                                                           /п/

Вярно с оригинала!

ВК