Решение по дело №8614/2017 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 3993
Дата: 16 ноември 2017 г. (в сила от 8 декември 2017 г.)
Съдия: Диана Илиева Костадинова
Дело: 20175330108614
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 12 юни 2017 г.

Съдържание на акта Свали акта

                              

РЕШЕНИЕ

                                                  

Номер  3993                  16.11.2017 Година                          Град ПЛОВДИВ

 

                                     В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Пловдивски Районен съд                                                    IV брачен състав

В публично заседание на  единадесети  октомври                  две  хиляди и  седемнадесета година в следния състав:

 

      Председател: ДИАНА КОСТАДИНОВА

 

Секретар: София Чаушева

като разгледа докладваното от  съдията

дело номер 8614                                                       по описа за   2017 година

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Предявен е иск с правно основание чл. 150 от СК.

                         

            Производството по делото е  образувано по  иск, предявен  от Р.А.Т. с ЕГН: **********, действаща  чрез своята  майка и законен представител С.Й.А. с ЕГН: **********, двете с  адрес: ***  против А.Л.Т. с ЕГН: **********, адрес: ***

Ищецът твърди, че С Решение № 3479/23.10.2015г. по гражданско дело № 247/2015г.на III брачен състав на Районен съд - Пловдив ответникът е  осъден да заплаща на детето си издръжка в размер на 120,00 лева месечно, считано от 23.10.2015г. до настъпване на законоустановена причина за нейното изменение или прекратяване, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена месечна вноска, от падежа до окончателното и изплащане. Поради нежеланието от страна на ответника да заплаща доброволно присъдената издръжка против него е образувано изпълнително дело № **** при Държавен съдебен изпълнител с район на действие Районен съд - П.

Твърди се, че детето навлиза в период в който  нуждите му непрекъснато се  увеличават. През следващата учебна година детето  било записано  във **** клас в ОУ **** - с. Б. Поради важността на получаваните знания в началните класове, както и на самия етап на образованието на Р., майката била предприела мерки в посока на допълнително получаване на образователни услуги от страна на детето, както и закупуването на допълнителни учебни пособия. Твърди се, че не всички учебни пособия за *** клас са безплатни и отделните училища имали изисквания за допълнителни такива, които родителите следвало да закупят за децата си. Това оказвало затруднение за бюджета на майката на детето. Нарастването на възрастта на Р., разширяването на нейния светоглед и разширяването на кръга на контактите и общуване с нейни връстници и други деца като цяло също предполагало увеличаване на разходите за издръжката на детето, изразяващи се в посрещането на специфични нужди, свързани с характерностите на възрастта, в която Р. навлизала. Касаело се за финансови средства относно посрещане на нужди, свързани с осигуряване на възможност за общуване чрез модерни телекомуникационни средства, осъзнати желания за посещение на нови места, пътувания, почивки и други.

На фона на всички повишени разходи за издръжката на детето и на домакинството на майка му като цяло, както и на фона на пълната незаинтересованост на А.Т. по отношение подпомагането на дъщеря му нито с парични средства, нито с родителско внимание, майката получавала относително ниска брутна работна заплата от 545,00 лева месечно по трудово правоотношение. Единствените други доходи на нея и детето й били от семейни помощи за деца по реда на ЗСПД в размер на общо 37,00 лева месечно. Живеели в жилище, което е собственост на починалия й д., наследен от майката  на  законния представител на  ищеца и нейната с. Майката нямала партньор, който да й помага с грижите за детето, като нямала допълнителни доходи от наеми, банкови влогове, ценни книжа, ренти, граждански договори, хонорари, авторски права и други подобни.

 

Направено е  искане съдът да  постанови решение с което да  измени  размерът на  издръжката,  дължим  от ответника на  ищеца  като  увеличи същата от 120лв. /сто и двадесет лева/ на 180 лв. /сто и  осемдесет лева/ месечно, считано от датата на завеждане на исковата молба – 12.06.2017г., ведно със законната лихва за всяко просрочие, считано от датата на падежа, до настъпване на причина за изменение или прекратяване на издръжката.

Претендират се  разноските направени по делото.

        

В срока по чл.131 ГПК  е постъпил такъв от  ответника А.Л.Т. чрез  адв. Н.М. – негов пълномощник

Твърди се  от ответника, че за времето, след прекратяване на брака и дори когато е разчитал на финансова помощ за собствената си издръжка на своите родители, той никога не е прекратявал грижите за детето. При всеки повод, когато са се виждали, Р. е получавала подаръци, дрехи и различни пособия, а за празниците си, включително и скъпи вещи, като таблет. Помагалата за училище били изцяло закупени от ответника, както и две раници. Противоречали на истината твърденията в молбата, че той изцяло се е дезинтересирал от детето, а сочените от майката необходими учебници както за **** клас, така и до **** клас били безплатни и не съставлявали разход за нея.

Посочената „нужда" от модерни телекомуникационни средства била задоволена напълно с подарения таблет. Детето по нищо не се различавало от връстниците си и в тази възраст не посещавало самостоятелно почивки или други.

Ответникът твърди да  не полага труд по трудово правоотношение, но да прави всичко да набави издръжка на детето си, както и да задоволява нуждите му от вещи, с които да се чувства спокойна сред връстниците си.

С оглед изложеното, моли съдът  да остави без уважение молбата на ищцата.

Претендираните с исковата молба права произтичат от следните обстоятелства:

Ищеца е дете  на  ответника; действат чрез своята  майка и законен представител, доколкото е малолетен; с влязло в сила съдебно решение е определена издръжка на детето; нуждите на последното са нараснали в следствие на израстване през изминалия период от време, с което се  били увеличили разходите за ежедневни нужди - храна, дрехи и  др. Възможностите на ответника да предоставя средства за издръжка са нараснали; доходите на майката са  недостатъчни за покриване нуждите на детето.

 

  Пловдивският районен съд, като взе предвид становищата на страните и прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, намери за установено следното:

 

Между страните не се спори, а и от приложените удостовеР.я за раждане / лист 12 от делото/ е видно, че Р.А.Т., ЕГН: ********** е дете на С.Й.А., ЕГН ********** и А.Л.Т., ЕГН **********.

 

От събраните по делото гласни доказателства от разпита на свидетеля на ищцовата страна Р. А. В. – б. по м. линия на ищцата,  става ясно че Р. често боледувала от **** заболявания и от 2016г. била с доказан ****. За едномесечното й лечение само за *** били необходими 30-60 лева, освен това и за витамини се плащало и месечно разходите за лечение били около 70 – 80 лева. Детето спазвало и специална диета, за която също били необходими средства. От скоро бащата започнал да изплаща редовно издръжка. Не можел да вижда детето, защото не бил в България – бил в чужбина от 7-8 месеца. В началото изпратил 2 колета, имало раница, възглавничка, бельо и таблет, както и снаксове и шоколади, които Р. не трябвало да яде. Когато се върнал юли месец не донесъл нищо на детето. Като я взел й купил хавлия и сандали и това било. За Нова година не получила нищо от баща си. Очаквала за рождения си ден друг подарък, но той не контактувал с тях, за да му кажат какво иска детето. От август месец се бил обадил четири пъти на детето. Обаждал се на телефона на детето. Не общували с майката. Забравил първия учебен ден и в *** и във *** клас. Юли месец дошъл да вземе Р. с къси панталони, гол до кръста с дебели синжири и с нова луксозна кола. Показвал висок стандарт на живот. Във Фейсбук парадирал с охолен живот. Р. обяснявала, че баща й живее в Г. с приятелката си в някаква къща, гледал животни и получавал много пари. Никой не знаел къде точно живее, но детето обяснявало че гледа зайци, пилета, кокошки и др. в Г.. Получавал пари и от хазарт.

Съдът кредитира показанията на свидетеля Р. А. В., като последователни, вътрешно непротиворечиви, тъй като същата споделя непосредствените си възприятия, досежно отношенията между страните и допринася за изясняване на релевантните за делото обстоятелства.

 

От изготвения по делото Социален доклад от ДСП-Р., П., става ясно че е осъществено посещение в дома на детето, проведени са разговори с детето и майката, проучени са документи касаещи здравословното състояние и образованието на детето и досието на детето.

На ****г. С.А. и А.Т. сключват граждански брак. По време на брака се ражда детето Р.Т.. По данни на С.А. семейният им живот е съпроводен с конфликти и фактически раздели. С Решение № 3479 от 23.10.2015г. на ПРС е прекратен гражданския брак между С.Й.Т. и А.Л.Т., на основание чл. 49, ал. 4 от СК.  Утвърдено е постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 49, ал. 4 от СК за следното: След прекратяването на брака упражняването на родителските права върху роденото от брака малолетно дете Р.А.Т., се предоставят на майката. Определя се местоживеенето на детето в дома на майката. Определен е следния режим на лични контакти: три пъти месечно-всяка втората, третата и четвъртата седмица на месеца от 18.00 часа на петъчния ден до 17.00 часа на неделния ден. Бащата А.Л.Т. се задължава да заплаща ежемесечна издръжка в размер на 120 лв. за дъщеря си Р.А.Т., чрез нейната майка и законен представител С.Й.Т. /след развода А./.

Видно от предоставено от г-жа А. извлечение за постъпленията по банковата й сметка г-н Т. превеждал присъдената издръжка до месец ноември 2016г. За месеците от декември 2016 до март 2017, включително не са постъпвали средства. Във връзка с нередовното изплащането на присъдената издръжка за малолетната Р.Т. от страна на бащата, г-жа С.А. е подала молба до държавен съдебен изпълнител с район на действие Районен съд-П. Във връзка с подадения сигнал от страна на С.А. за неизплащането на издръжката на детето от страна на г-н Т. е образувана преписка в Районна прокуратура - гр. П. № 2050/2017г. На 20.04.2017г. по сметката на г-жа А. са постъпили 593.24 лв. С.А. *** действие ПРС за погасените задължения от страна на А.Т..

 

С постановление от 26.04.2017 г. Районна прокуратура -гр. П. отказва да образ досъдебно производство и прекратява преписката по описа на РП П.

Малолетната Р.А.Т. се отглежда от майката в с. Б.. През учебната 2017/2018г. момичето е ученичка във **** клас в ОУ **** Б.. С нарастване на възрастта на детето се увеличават и ежедневните му нужди, както и тези свързани с образователните потребности - закупуване на учебни тетрадки, пособия, помагала, допълнителни уроци по общообразователни предмети и др.

Майката информира за месечни доходи, от заплата в размер на 545 лв.  Г-жа А. декларира, че няма допълнителни доходи от наеми, банкови влогове, ренти, гражданки договори и други подобни. Няма партньор, който да й помага в грижите за детето. Месечните доходи на г-жа А. се формират от заплата- 545 лв., присъдена издръжка за Р. - 120 лв., която не се изплаща в определения срок от ПРС и помощи по чл.7/1/ от Закона за семейни помощи за деца-37 лв. Същите са крайна недостатъчни да покрият адекватно всички нужди на детето.

Според г-жа А. проблемите в семейството започнали, когато е напуснала работата си в **** през месец януари 2013г. Работила е в **** пет години и е получавала заплата от 1 500.00лв., с която е издържала семейството. Поданни на С.А. бившият й съпруг често е посещавал и играел в **** в гр. П. Постепенно натрупал дългове, които тя изплащала. Между бившите съпрузи често възниквали скандали, стигало се е до упражняване на физическо и психическо насилие от страна на г-н Т. .

Конфликтите между бившите съпрузи продължават и след разтрогването на гражданския им брак. Между двамата няма диалог. Г-н Т. отказва да разговаря с г-жа А.. По данни на С.А. бившият й съпруг не се интересува за здравето и развитието на детето. Не оказвал допълнителна подкрепа в периодите, когато здравословното й състояние не й позволявало да полага необходимите грижи за Р..

На 23.03.2017г. С.А. постъпва в **** болница ****, гр. П. Извършена е оперативна интервенция за отстраняване на ****. Г-жа А. е заплатила 900лв. за медицинската услуга. От 23.03.2017г. отсъства от работа поради здравословни проблеми. Издадени са 4 болнични листа, всеки един за отпуск по болест за 30 календарни дни, последния е от 26.06.2017г. и е до 25.07.2017г. В резултат на това доходите на семейството са намалели. В този труден период за майката по данни на същата тя не е получила подкрепа от бившия си съпруг нито в отглеждането на детето, нито в обезпечаване на издръжката на Р.. От месец декември 2016 г. до м. март 2017 г-н Т. не е изплащал издръжка за детето. Погасяването на задълженията му са извършени на 20.04.2017 г.

От раздялата до момента бащата освен издръжката, която не изплаща редовно и в определения срок от ПРС, не е предоставял други средства за детето, не е закупувал подаръци за личните му празници. Последния подарък, който Р. е получила от баща си е бил през месец януари 2017г. и е съдържал таблет, три раници и шоколади.

По данни на детето и майката бащата от 7-8 месеца работи в Г.. Детето не осъществява лични контакти с баща си. Провежда само разговори по мобилен телефон, по данни на Р. в неделя, но не помни кога за последно се е чула с него.

Г-жа А. заяви, че никога не е ограничавала детето да поддържа връзка да разговаря и да посещава баща си.

Р.Т. не поддържа лични отношения и б. си д. си по б. линия.

Детето е обект на особена грижа и внимание от страна на майката, г-жа А. проявява грижовност, отговаряща на възрастта и потребностите на момичето. Познава и активно участва в живота на дъщеря си.

Р. има достъп до здравни грижи. Ученичка е за **** клас. Учебниците за **** клас са безплатни, но учебните тетрадки, пособията и допълнителните помагала- книги, сборници, и др. се закупуват от родителите. През учебно време детето се храни на обяд в училище. Месечната такса за кетъринг за обяд е в размер на 38 лв. Ежедневно се осигуряват и по 3-4 лв. джобни пари.

Момичето желае да тренира **** и да посещава уроци или да бъде записано в школа по ****. Таксата за един допълнителен час по **** по данни на г-жа А. е в размер на 7 лв. На този етап по данни на С.А., поради липса на достатъчни финансови средства не може да изпълни, да задоволи изцяло интересите на дъщеря си.

През учебно време Г-жа А. допълнително заплаща за извънкласни дейности на детето в т.ч. и организираните от училище екскурзии.

През ваканциите майката се стреми доколкото й позволяват възможностите да води детето на почивка. През месец юли 2017г. детето е летувало в почивна станция **** в П. По данни на майката тя е заплатила около 600 лв. за летуването на детето, включващо-нощувки, храна,  транспорт и др. За денят на детето "Първи юни " С.А. е закупила велосипед за Р. и е заплатила 170 лв.

Към настоящия момент приоритет на майката е задоволяване на основни потребности - храна, джобни пари, дрехи , образователни и здравни грижи. Всеки един разход за нуждите на детето от социален живот ,занимания по интереси и развлечения затрудняват финансово г-жа А. и тя е принудена да ограничава осигуряването на тези потребности необходими за пълноценното развитие и израстване на всяко дете.

Едновременно с изброените потребности към настоящия момент с нарастване на възрастта на детето, неговата издръжка изисква и предстои да изисква все по-големи разходи, увеличават се и разходите за битови консумативи /стаята на Р. се отопля с електрически уреди/ и храна, за дрехи, лекарства и услуги.

Личен лекар на детето е д-р Б., *** лекар в гр. П. Видимо детето е с добра двигателна активност- координация на движенията, обща и фина моторика, с нормален неврологичен статус. Майката и б. по м. линия съобщават за здравословни проблеми при Р.. Видно от предоставени амбулаторни листове на малолетната Р.Т., тя е лекувана и изследвана многократно по повод „начален ***". Периодично се провеждат контролни прегледи и консултации с мед. специалисти. Г-жа А. информира, че Р. е на диетично хранене. По данни на майката през зимните месеци Р. боледува от **** и др.

Р. е ученичка в ОУ **** в с. Б.. По данни на самото дете, то с желание е посещавало училище. Завършило е **** клас с Отличен успех. По информация на майката и б. по м. линия детето има добро поведение в училище, спазва въведените правила и ограничения. Справя се с учебния материал. Общува свободно със съучениците си и участва с желание по време на час и в извънкласните дейности.

Детето се отглежда по подходящ режим, съобразен с възрастта и потребностите му. Има възможност да общува и да играе с връстници и приятели, да го посещават в дома , да празнува с тях личните си празници.

Малолетната Р. познава разширените семейства в двете посоки - майчина и бащина. Споделя, че много рядко гостува на б. си и д. си по б. линия. Д. на детето по б. линия живее в с. Б., по по данни на г-жа А. не проявява интерес да общува с детето. Когато самата Р. пожелае , тя посещава дома на д. си, водена от майката за по 1 -2 часа. Б. на детето по б. линия живее в гр. П. По данни на майката тя също не се интересува от детето, не го поздравява и не му подарява подаръци за личните му празници. Самата Р. съобщава, че не иска да ходи на гости при б. си. "Аз не я обичам

Момичето ежедневно подържа контакти с членовете на разширеното семейство по м. линия и особено с б. си и п. си, с които живее в една къща. В разговор с малолетната тя споделя, че има много приятелки, съученички и деца от с Б. с които общува и играе.

След прекратяване на брака между родителите, малолетното дете се отглежда от майката на адрес: с. Б., ул. ****. Майката и детето живеят в двуетажна къща, собственост на п. на детето по м. линия, който е починал и наследен от г-жа Р. В. /б. на детето/и нейната сестра –Т. Г. Първият етаж се състои от една просторно помещение обединяващо всекидневна , кухня с бокс и санитарни помещения. През деня помещението се ползва от всички членове на домакинството, а вечер от С. В. Стаята се отоплява с печка на твърдо гориво. Вторият етаж се състои от три спални и салон. За майката и детето е осигурена спалнята, която е новообзаведена. През зимните месеци стаята се отоплява с ел. уреди. Едната стая се използва за съхранение на играчки и дрехи за детето, а втората за в. на детето, когато ги посещава. В двора около къща има изградена едноетажна постройка , която се обитава от г-жа Р. В. Трите семейства на п., на б. и на детето са едно домакинство.

С.А. работи във фирма **** ЕООД. Назначена е с трудов договор от 13.01.2017г. на длъжност ***, в отдел: ****, находящ в ****. При условията на 8 /осем/ часа работно време, с основно трудово възнаграждение в размер на 545 лв. След два работни дни следват два почивни. Има право на 20 работни дни платен годишен отпуск. С.А. не декларира други доходи. Споделя, че получава подкрепа от роднините си, но най-вече от майка си- Р. В..

,

Р. е ученичка в в ОУ ****, с. Б.. По данни на майката през учебно време Р. редовно посещава училище, а след обяд - занималия.

Майката познава добре навиците и характера на детето си и твърди ,че се стреми да задоволява нуждите и желанията му. Полага усилия и насърчава момичето в интелектуалното му развитие. Поощрява го да опознава реалността, да учи и развива умения, да бъде самостоятелно в ежедневни дейност- поддържане на лична хигиена, подреждане на играчки и вещи. Проявява интерес и забелязва това, което детето прави, подкрепя и насърчава Р. в заниманията й. Закупува книги, учебни пособия, образователни игри отговарящи за възрастта на детето. Майката и детето са интегрирани в населеното място където живеят. Поддържат контакти със съседи и близки. Поддържат добри взаимоотношения с роднините си.

Р. се отглежда от майката. Привързана е към родителите си и б. си по м. линия. Между майката и детето има изградена емоционална топлота, изразяват се чувства като радост, привързаност, удоволствие. Празнуват заедно семейните празници, посещават обществени места - магазини, Г. база в гр. П. ходят на екскурзии, летуват заедно. На детето се осигуряват различни забавления и развлечения.

Р. демонстрира изключителна привързаност към б. си по м. линия. Опитва се да доминира и налага мнението си пред б. си и когато това не се случи тя започва да търси майка си или друг възрастен, който би могъл да изпълни желанието й.

Майката се старае да осигурява подкрепяща семейна среда, за да може детето да изгражда и поддържа отношения на привързаност.

От работата по случая на детето Р.Т. се констатира, че няма изградена емоционална връзка с роднините по б. линия- за Р. б. по б. линия е „***" , а нейният съжител-„***" .

Р. е контактно дете. Може да разговаря спокойно с възрастен. Разказва за любимите си занимания, за б. си, за домашните любимци- зайчета, кученце и декоративни рибки Не говори за баща си и неговите роднини. Наясно е с факта, че родителите й са разделени и видимо приема този факт.

Детето се отглежда от майката, която проявява родителска отговорност за възпитание и адекватно посрещане на ежедневни грижи. При необходимост може да разчита на подкрепа. от страна на роднините си.

Бащата не осъществява определените от Районен съд гр. П. режим на лични отношение. От края на 2016г. работи в Г. и осъществява спорадично телефонни разговори с детето.

Г-жа А. проявява разбиране, че отношенията между родителите не трябва да влияят върху детето. Декларира, че не е възпрепятствала контактите на дъщеря си с баща й и разширеното семейство по б. линия.

Майката е сензитивна към потребностите на детето. Във връзка с влошенитевзаимоотношения с бащата, неизплащането на присъдената издръжка за детето от страна на бащата е подавала заявления за ползване на социални услуги. С направления с Изх. № ЗД-364 от 29.03.2016; № НП/Д-РВ-РД-024 от 10.03.2017 г.;№ НП/Д-РФ-РД-078 от 03.07.2017 детето и майката са ползвали социални услуги в Център за обществена подкрепа към Комплекс за социални услуги за деца и семейства, гр. П.

Заключителна част:

Въз основа на проучването и на събраната информация, отдел "Закрила на детето" в ДСП "Р." счита че: детето е привързано към родителите си; отглежда се от майка си при подходящи условия; получава необходимите грижи за задоволяване на основните потребности; майката може да разчита на подкрепа на роднините си; детето не осъществява срещи с баща си, съгласно определения режим за лични отношения от Районен съд гр. П.; майката проявява разбиране към потребностите на детето да поддържа връзка с бащата и не ограничава контактите с него; бащата не изплаща в срок определената издръжка за детето; детето се нуждае от средства за посрещане на ежедневните му потребности.

        В интерес на детето е да се осигурят средства за издръжка, съответстващи на възрастта и потребностите му.

 

По делото съществуват писмени  доказателства,  касателно доходите на  майката на децата - С.Й.А., за период 01.01.2015 до настоящия момент: Видно от Справка НАП: Лицето няма регистриран ЕТ; Няма регистрация като самоосигуряващо се лице за цитираният период; Няма участие в дружества; Годишни данъчни декларации /ГДД/ по чл. 50 от ЗДДФЛ: за финансовата 2015г. няма подадени данни; За финансовата 2016г. ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ е входирана с № 164391700296487/ 20.04.2017г. Лицето има регистриран трудов договор с работодателя **** с дата на сключване 13.01.2017г., с основна заплата 545 лева. По информация от централизирана база данни „Справки по чл. 57 от ЗОДФЛ и чл. 73 от ЗДДФЛ", за лицето има данни за изплатени суми, за търсеният период – 549,69 лева. Съгласно справка местни данъци и такси, е видно, че лицето има декларирано МПС – Рено Клио.

 

Касателно доходите на ответника А.Л.Т., за период 01.01.2015г. до настоящия момент: Видно от справка НАП: Лицето няма регистриран ЕТ; Няма регистрация като самоосигуряващо се лице за цитираният период; Няма участие в дружества; Няма подадени ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ, за финансовите 2015г. и 2016г.; Има регистриран трудов договор и има осигурителен доход за 2016г. в размер на около 1300 лева. По информация от централизирана база данни „Справки по чл. 57 от ЗОДФЛ и чл. 73 от ЗДДФЛ", за лицето има данни за изплатени суми, за търсеният период – 8167,25 лева. Съгласно справка местни данъци и такси, е видно, че има декларирано МПС – Фолксваген Голф.

 

При предходното  определяне на  издръжката на  Р.,  същата е  била на *** години. В момента  детето  е  на  ***  години. 

         При така установените факти от значение за спора съдът достигна до следните правни изводи:

            Задължението за издържане на детето до навършване на пълнолетие възниква за родителите с факта на раждане на детето, като съгласно разпоредбата на чл. 143, ал. 2 от СК, в сила от 01.10.2009г. те дължат издръжка независимо дали са трудоспособни и дали могат да се издържат от имуществото си. Конкретният размер на издръжката се определя от нуждите на детето и възможностите на родителите, които я дължат - чл.  142, ал.1 СК. Алинея втора на чл. 142 СК посочва, че минималният размер на издръжка на едно дете е равна на една четвърт от размера на минималната работна заплата. Правото на детето да получи издръжка от своите родители е безусловно и е достатъчно наличието на качеството „ненавършило пълнолетие дете”. При новата нормативна уредба съдът не е обвързан от определени максимални размери и с оглед на конкретните доказателства по всяко дело за издръжка може да определи издръжка, която е в интерес на детето и съответства на доходите на родителя.

         За да бъде уважен искът за осъждане на ответника да заплаща месечна издръжка в по-висок от присъдения вече размер на  детето си, следва да се установи промяна на обстоятелствата, при които е бил определен първоначалния размер на издръжката, размерът на доходите на всеки от родителите на детето, с оглед преценката на възможностите им да осигурят издръжка.

      

         По отношение на първата група обстоятелства, подлежащи на преценка в настоящото производство, съдът намира от една страна, че действително е налице промяна в обстоятелствата, мотивирали първоначално определения размер на дължимата на детето издръжка. Същата е присъдена преди 2 години. За изминалия период от време е налице промяна в нуждите на детето. Освен това съществува  промяна на икономическата обстановка в страната, при която обективно е трудно дете на тази възраст да бъде издържано с определените преди около 2 години  средства – 120 лева за детето Р. - издръжката, която  ответникът е  осъден да  плаща. Освен това трябва да се има пред вид, че майката осъществява  и фактическото  отглеждане на детето. Същата  не е във възможност на  този  етап да престира допълнителен труд и да получава доходи от него, предвид  ниската възраст на детето. От  друга  страна доходите на бащата са значително над средните за страната, въпреки че не притежава недвижими  имоти, но по делото се събраха доказателства, че същият работи в Г., променено  обстоятелство,  което не е било налице при определяне на предходната  издръжка. Няма доказателства същият да полага грижи за други лица или да има задължения за   издръжка на друго малолетно дете. Съдът приема, че бащата на децата е млад, здрав и в трудоспособна възраст и е на мнение, че същият е в състояние да реализира месечен доход  в размер над средния за страната такъв,  още повече, че живее в страна  от Европейския съюз, която е с една от най-развитите  икономики. Доказа се, че той  реализира такъв доход. Полагането на грижи за  детето  от страна на  ответника  извън  определената издръжка е препоръчително и желателно при положение, че бащата  има  желание и  възможности да полага  такива.

При преценка какъв е подходящият размер на издръжката, който да отговаря едновременно на потребностите на детето и на доходите на родителя, задължен с нея, съдът намира, на базата на събраните писмени и гласни доказателства, че детето Р.  има нужда да получава, а двамата родители са задължени да му осигуряват обща месечна издръжка в размер на  около 300 лв - за храна, дрехи, и задоволяване на други текущи нужди, включително и такива, необходими за правилното  интелектуално и физическо развитие, както и за задоволяване на здравословните проблеми и необходимите за това лекарства предвид ниската възраст на детето и други. При разпределяне на тази издръжка следва да се има предвид, че детето живее при майката и същата полага ежедневни грижи за него. Настоящият съдебен състав намира, че бащата следва да осигурява по 180 лева месечна издръжка за детето си Р., а останалите  120 лева следва да се поемат от майката, която полага грижи за фактическото отглеждане на детето.

Ето защо искът за увеличение на издръжката  се явява основателен за сумата в размер на 180 лева месечно за детето Р., начиная от датата на депозиране на исковата молба в съда – 12.06.2017г, до настъпване на законоустановена причина за нейното изменение или прекратяване, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена месечна вноска, поради което и следва да бъде уважен в този размер. Съдът намира, че предвид  факта, че бащата се намира в работоспособна възраст, млад и здрав е, ще може да заплаща издръжка в този размер.

На основание чл. 78, ал. 6 от ГПК вр. с чл. 1 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, ответникът дължи  окончателна държавна такса по предявения иск върху размера на присъдената /увеличена/ издръжка, която възлиза на   сумата от 86.40 лева (осемдесет и шест лева и  четиридесет стотинки)– държавна такса върху увеличения размер на издръжката /60 лв. х 36 месеца х 4%/. Ищецът претендира  разноски, като не  съществуват доказателства за направени  такива  от  ищцовата страна, поради което и такива не се дължат на  ищеца.  Ответникът  не претендира разноски, но  и предвид изцяло уважения  иск на  ищцата, то  дари и да бе претендерал такава, те не му се дължат.

На  основание чл. 242 ал.1 от ГПК доколкото съдът уважава иск за присъждане на  издръжка следва да  допусне предварително  изпълнение на  решението.

Така мотивиран, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

ИЗМЕНЯ размера на определената с Решение № 3479/23.10.2015г. по гр.д. № 247/2015г. по описа на ПРС – ІІІ брачен състав, влязло в сила на 13.11.2015г., месечна издръжка, дължима от А.Л.Т., ЕГН ********** на детето Р.А.Т., ЕГН: **********, чрез неговата майка и законен представител С.Й.А., ЕГН **********  като УВЕЛИЧАВА същата от 120 лева /сто и двадесет лева/ на 180 лева /сто и осемдесет лева/ месечно, считано от 12.06.2017г. до навършване на пълнолетие от детето или настъпване на друга законоустановена причина за нейното изменение или прекратяване, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска за времето от падежа до окончателното й изплащане.

 

 ОСЪЖДА А.Л.Т., ЕГН ********** да заплати по сметка на  Районен съд - Пловдив сумата от 86.40 лева (осемдесет и шест лева и  четиридесет стотинки)– държавна такса върху увеличения размер на издръжката / 60 лв. х 36 месеца х 4% /.

 

На  основание чл. 242 ал.1 от ГПК СЪДЪТ допуска предварително  изпълнение на  решението

 

   Решението подлежи на обжалване с въззивна жалба пред Окръжен съд – гр. Пловдив в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

             

 

 РАЙОНЕН СЪДИЯ: /п./ Диана Костадинова

 

         Вярно с оригинала

         С.Ч.