Решение по дело №861/2019 на Районен съд - Кюстендил

Номер на акта: 364
Дата: 4 ноември 2019 г. (в сила от 17 юни 2020 г.)
Съдия: Мая Андонова Миленкова
Дело: 20191520200861
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 11 юни 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

 

 

                                                  Р Е Ш Е Н И Е

                                                                  № ............

                                                    гр. Кюстендил,04.11.2019 г.

 

                                                    В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

          Кюстендилски районен съд, ІІІ-ти наказателен състав, в открито съдебно заседание на осми октомври  две хиляди и деветнадесета  година, в състав :

                                                         Председател: Мая Миленкова

                                                           при секретаря: Цветанка Александрова  

 

като разгледа докладваното от съдия Миленкова  АНД № 861 по описа за 2019 година на КРС  и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

   Адв. Е.Й. от КАК, в качеството му на пълномощник на П.Х.Н., с ЕГН – ********** ***, със съдебен адрес ***/адв. Е. Й.  обжалва НП№279/13.07.2019 г.  издадено от зам. Началник на М. Ю., с което на основание чл. 123, ал.1 от ЗАДС му  е наложено административно наказание  „глоба” в размер на 1000 лева,  както и  на осн. чл.124, ал.1 от ЗАДС са отнети в полза на държавата  тютюневите  изделия, предмет на нарушението:  цигари марка  Rodeo blue“ 100 s – 40 бр. кутии, съдържащи по  19 къса цигари  всяка от тях, облепени с македонски акцизен бандерол.

 Иска се отмяна на наказателното постановление, като се сочат нарушения на процесуалните правила и се оспорва  НП  по същество. Твърди се маловажност на случая.

Наказващият орган, чрез процесуалният си представител изразява становище за неоснователност жалбата.

Като разгледа събраните по делото писмени и устни доказателства при условията на чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът прие  описаното в НП за установено  по несъмнен начин:

 

На 04.07.2017 г., в  М. Ю. с вх.№ 32-183183/04.07.2017 г. е постъпило Постановление за прекратяване на наказателно производство от  20.06.2017 г. по преписка вх.№ 456/2017 г. на Районна прокуратура - гр. К., с което е прекратено ДП № 304/2017 г. по описа на КРП,  .

ДП е било образувано за това, че на 20.02.2017 г., около 16:20 ч.  ГПН АП 507 от ГПУ Г. към РДГП К. , в състав мл.инсп. П.Х. и мл. инспектор И. С.  спрели за рутинна проверка в с. Пр., общ.Кюстендил /пред кметството/  лек автомобил м. „Мерцедес“, с рег. № КН1009АМ, зелен на цвят, управляван от П.Н.. В автомобила нямало други пътници.  При извършената физическа проверка на превозното средство, в купето, под стелката на шофьора  били открити акцизни стоки – тютюневи изделия, без задължителния бандерол на МФ – а именно 40 бр. кутии цигари от търговската марка „ Rodeo blue“ 100 s.

 За извършената проверка, на място , е съставен Протокол за проверка на лични вещи на лица и превозни средства.  В дадените устни обяснения , на мястото на проверката, жалбоподателят заявил, че цигарите е закупил от М., за лична употреба.

За установеното нарушение  по чл. 123, ал.1 от ЗАДС, на 21.02.107 г.  е съставен АУАН № 4485а-30/21.02.2017 г., по описа на ГПУ Г., който е предявен на нарушителя и връчен в деня на съставянето му. Последният отказал да получи АУАН, който отказ е оформен по надлежния ред- с подписа на един свидетел. 

На основание чл.356, ал.3 от НПК по случая е образувано ДП № 304/2017 г. по описа на Районна прокуратура К. за престъпление по чл.234, ал.1, пр.2 от НК.

Доколкото от събраните доказателства в ДП било установено, че  П.Н. не е осъществил състава на престъпление по чл. 234, ал.1 от НК или друго престъпление от общ характер и приложими в случая се явяват разпоредбите на Закона за акцизите и данъчните складове (чл,123, ал.1 от ЗАДС), Районна прокуратура - гр. К. с Постановление от 20.06.2017 г. е прекратила наказателно производство по ДП 304/2017 г. по описа на КРП / ДП № 5/2017 г. по описа на ГПУ Г./  и е изпратила  материалите по преписката на   **** на Митница Югозападна с оглед ангажиране на административно-наказателна отговорност спрямо посоченото лице.

В горния смисъл и въз основа на събраните в хода на ДП  доказателствени средства  АНО е счел, че П.Н. е осъществил  състава на административното нарушение по чл. 123, ал.1 от ЗАДС,  с това че на 20.02.2017 год. е държал в управляван от него лек автомобил м.  „Мерцедес“, с рег.№ КН1009АМ акцизни стоки – цигари без български бандерол на МФ, когато такъв е задължителен, а именно  - 40 бр. кутии цигари от търговската марка „ Rodeo blue“ 100 s.

Стойността на дължимия акциз на тютюневите изделия - цигари (общо 40 бр, кутии) възлиза на 153,71 лв. (сто петдесет и три лева и седемдесет и една стотинки), видно от експертна справка вх.№ 32-193232/12.07.2017 год, на отдел "Акцизи" при Митница Югозападна.

Горната фактическа обстановка се потвърждава от  приетата в хода на съдебното следствие административнонаказателна преписка, както и от събраните в хода на съдебното следствие гласни доказателствени средства- разпит на свидетели- С. и Х. / свидетели  на АНО/.

Всички събрани по делото гласни доказателства  безпротиворечиво сочат за установяване на процесните тютюневи изделия, без бандерол в управлявания от жалбоподателя автомобил, респ. - съпричастност към  държането на описаните  тютюневи изделия.

При така установената фактическа обстановка от правна страна съдът намира следното:

Административнонаказателното производство е образувано в хипотезата на чл.36, ал. 2, изр. второ от ЗАНН, а именно, когато образуваното наказателно производство за същото деяние е прекратено от съда или прокурора и препратено на наказващия орган.  По аргумент от разпоредбата на чл. 36, ал. 2, изр. второ от ЗАНН административнонаказателното производство следва да се счита за образувано с получаване от наказващия орган на съответното постановление за прекратяване на наказателното производство. По-горе се посочи, че това е осъществено на 04.07.2017г. От тази дата, до датата на издаване на наказателното постановление–13.07.2017г. не  е изтекъл срок по – дълъг от шест месеца, поради което и  НП е издадено в предвидения в чл. 34, ал.3 от ЗАНН  срок. 

Административнонаказателното производство е проведено по предвидения в ЗАНН ред, като не са допуснати нарушения на процесуалните разпоредби, налагащи  отмяна на НП на това основание.

Разглеждайки спора по същество, съдът приема, че  описаното в НП административно нарушение е извършено от жалбоподателя и това е доказано по несъмнен начин.

Административните нарушения  в ЗАДС съдържат всички характеристики на  административното нарушение, така както е регламентирано в чл. 6 от ЗАНН

 

 

 

В конкретния случай, разпоредбата на чл. 123, ал.1 от ЗАДС установява забрана за извършване на определено действие, каквото е  държането на акцизна стока- тютюневи изделия, подробно описани в НП ,   която не притежава  утвърдения от министъра на финансите  по смисъла на чл. 64, ал.6 от ЗАДС акцизен бандерол. Установи се по делото, по безспорен начин, че на посочената в НП дата, жалбоподателят е  държал , в  управляван от него лек автомобил описаните в НП тютюневи изделия , не притежаващи  необходимия български акцизен бандерол.

 Неприложима се оказва в случая и разпоредбата на чл. 28 от ЗАНН , доколкото към момента на издаване на атакуваното НП нормата, касаеща маловажността  в обществените отношения, уредени в специалния ЗАДС- чл. 126б има нова редакция , която в ал.2  сочи, че единственият критерии за определяне маловажност на случая е размерът на дължимия акциз за цигарите – предмет на нарушението , т.к. за маловажни са приети случаите , при които двойният размер  на дължимия  акциз за стоките не  надвишава 50 лева.  В случая , двойният размер на дължимият акциз за цигарите , предмет на нарушението по чл. 123, ал.1 от ЗАДС е в размер на 307,42 лева. Начинът за определяне на акциза не е оспорен от жалбоподателя . Съдът приема , че същият е правилен.  При това положение, с оглед императивната разпоредба на чл. 126б, ал.2 от ЗАДС , случаят, предмет на НП  не е маловажен.

            По изложените съображения съдът ще   потвърди изцяло атакуваното НП.

            Воден от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН Кюстендилският районен съд

                                                            Р  Е  Ш  И:

 

ПОТВЪРЖДАВА изцяло наказателно постановление №279/2017 г. , издадено от **** на Митница Югозападна , с което на  основание чл. 123, ал.1 от ЗАДС е наложено на П.Х.Н., с ЕГН – ********** *** административно наказание „ глоба” в размер на 1000 / хиляда/ лев; както и на осн чл. 124, ал.1 от ЗАДС  са отнети в полза на държавата описаните в НП тютюневи изделия, предмет на нарушението .

            Решението подлежи  на обжалване с касационна жалба пред КАС в 14-дневен срок от съобщаването му.

 

                                                                          Районен съдия :