Определение по дело №400/2020 на Районен съд - Пещера

Номер на акта: 260089
Дата: 19 февруари 2021 г.
Съдия: Атанаска Стоянова Павлова
Дело: 20205240100400
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 8 април 2020 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е № 260089

гр. Пещера, 19.02.2021 г.

 

РАЙОНЕН СЪД ПЕЩЕРА, първи граждански състав, в закрито съдебно заседание на деветнадесети февруари през две хиляди и двадесет и първа година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Атанаска Павлова

 

като разгледа докладваното от съдия Павлова гр. д. № 400/2020г. по описа на РС- Пещера, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 140 ГПК/проект за доклад/.

Предявен е от  „АЙ ТРЪСТ“ ЕООД, вписано в Търговския регистър към Агенция по вписванията с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. София 1463, район „Триадица", бул. „Витоша" № 146, Бизнес център „България", сграда А, представлявано от управителя И. Ш., против Н.Н.Ц., ЕГН ********** , адрес *** ска 113, иск по чл. 422 от ГПК.

Твърдят, че на 4.02.2020 г., на Ай Тръст ЕООД /„Ай Тръст" или „Поръчителят"/ било връчено съобщение за връчване на заповедта за изпълнение по реда на чл. 47, ал. 5 от ГПК, по ч. гр. д. № 1530/2019 г., по описа на Районен съд - Пещера,  на длъжника Н.Н.Ц., ЕГН **********. В указания едномесечен срок предявят настоящия установителен иск срещу горепосоченото лице.

Твърдят, че с длъжника имат постиганата извънсъдебна спогодба, която длъжникът изпълнява.

На 03.12.2017 г. Н.Н.Ц. е кандидатствал онлайн за отпускане на потребителски кредит от Кредисимо ЕАД, ЕИК ********* /„Кредисимо" или „Дружеството"/. Процедурата е започнала с попълване на заявление за отпускане на кредит от разстояние /„Заявлението"/ на интернет страницата на Дружеството www. ere dissimo.bg /„Сайта"/.В Заявлението ответникът е попълнил личните си данни, а именно - три имена, единен граждански номер, номер на документ за самоличност, постоянен и настоящ адрес, електронен адрес за получаване на документи и кореспонденция, мобилен телефон, допълнително лице за контакт и др. При подаване на Заявлението ответникът е посочил и желания размер на кредита, срока на договора за кредит, наименованието на кредитния продукт, при условията на които желае да ползва кредита и желания начин за усвояване на сумата.

На така подаденото Заявление, е даден индивидуален идентификационен № 978744. На посочения електронен адрес от г-н Ц. в Заявлението, а именно ***********@***.**, при сключване на договора за кредит с Кредисимо, са изпратени автоматично договор № 978744/03.12.2017 г., ведно с Приложение 1 към него, Общи условия за предоставяне на кредити („ОУ") и Стандартен европейски формуляр („СЕФ"). Освен това, на Сайта на Дружеството гореизброените документи са били налични и преди сключване на договора между ответника и Кредисимо, съдържащи цялата необходима преддоговорна информация за желания кредит. На ответника е бил предоставен достъп до проект на договора за кредит и приложението към него, в които са посочени дължимите от него на Кредисимо суми - заявеният размер на главницата и размерът на възнаградителната лихва при заявения период на погасяване.

След запознаване с всички условия във връзка с кредита, г-н Ц. е въвел самостоятелно на указаното за това място в Сайта команда Декларирам, че съм получил СЕФ на посочения от мен e-mail и приемам ОУ и Договора!. С това свое действие ответникът е заявил съгласието си да бъде обвързан от договора за кредит, СЕФ и ОУ. Съгласно раздел III „Кандидатстване за кредит. Обезпечение", т. 11 от ОУ, с извършване на гореописаните действия Заявлението се счита за подадено от кредитополучателя, а ОУ и договорът за кредит ~ приети и подписани от същия.

В резултат на гореизложеното, на 03.12.2017 г., между Кредисимо, като кредитор, от една страна и Н.Н.Ц., ЕГН **********, като кредитополучател, от друга, е сключен договор за кредит № 978744 /„Договора за кредит"/, за сумата от 600,00 лева /главница/ и срок на погасяване на предоставената заемна сума - 30.04.2018 г. Договорът за кредит е сключен във формата на електронен документ и при спазване на изискванията на Закона за предоставяне на финансови услуги от разстояние, Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги, Закона за потребителския кредит и всички други относими норми на действащото законодателство. По смисъла на чл. 2, ал. 1 от Договора за кредит, неразделна част от него представляват Приложение № 1 „Условия по договора", съдържащо погасителен план, СЕФ и ОУ.

 

При кандидатстването си за кредит от Кредисимо, г-н Ц. сам избрал да обезпечи изпълнението на задълженията си по Договора за кредит, като осигурил поръчителство от трето одобрено от Кредисимо юридическо лице, а именно Ай Тръст /имал е възможност да избере и необезпечен кредит или да предостави банкова гаранция като друг вид обезпечение/, съгласно раздел II, т. 20 от ОУ.

С оглед избора на ответника да обезпечи задълженията си по Договора за кредит, Ай Тръст му предоставил проект на договор за предоставяне на поръчителство, съдържащ договорните условия и размера на дължимото възнаграждение. Ответникът се съгласил с условия му и на 03.12.2017 г. подписа договора за предоставяне на поръчителство чрез размяна на електронни волеизявления, при спазване на изискванията на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги. За сключването на договора с Ай Тръст, г-н Ц. използва индивидуално генериран шестцифрен код за достъп, изпратен му на посочения от него мобилен номер, който г-н Ц. попълни на указаното за това място, чрез което действие се установява по безспорен начин авторството на лицето, извършило волеизявлението.

Така, с извършване на описаните горе действия, между Ай Тръст и ответника  Ц. бил сключен договор за предоставяне на поръчителство, представляващ по същността си договор за поръчка по чл. 280 ЗЗД, по силата на който Ай Тръст се съгласи да сключи с Кредисимо договор за поръчителство по чл. 147 ЗЗД, по силата на който да отговаря солидарно с Ц. за изпълнение на всички негови задължения по Договора за кредит. За предоставената услуга от Ай Тръст, г-н Ц. се съгласи да заплаща месечно възнаграждение в размер на 61,24 лева за срока на Договора за кредит („Договора за предоставяне на поръчителство"). Възнаграждение по договор за поръчка се дължи, в случай че е уговорено, какъвто е и настоящият случай.

На следващо място, в изпълнение на поетите задължения спрямо г-н Ц., на 03.12.2017 г. Ай Тръст сключи с Кредисимо договор за поръчителство, по силата на който се задължи да отговаря пред Кредисимо солидарно с ответника за изпълнението на всички задължения на последния по Договора за кредит, както и за всички последици от неизпълнението на задълженията на ответника.

Въз основа на сключения Договор за кредит, Кредисимо е предоставило на Н.Н.Ц. заем в размер на 600,00 лева /главница/, при лихва и други условия, подробно уговорени в Договора за кредит, Приложение 1 към него, СЕФ и ОУ. Посочената сума ответникът е усвоил на 04.12.2017 г. на каса на Изипей АД.

Н.Н.Ц., от своя страна, се задължи да върне предоставената му заемна сума, заедно с уговорената договорна лихва, съгласно погасителния план към Договора за кредит. Ответникът извършил едно единствено плащане в размер на 380 лева на 13.08.2018 г. с 225 дни просрочие. Във връзка с неговото неизпълнение на основните му договорни задължения, ответникът е търсен многократно от Кредисимо с цел извънсъдебно уреждане на отношенията посредством сключване на споразумение за доброволно уреждане и изплащане на задълженията му. В този смисъл, Кредисимо е сторило административни разноски в размер на 25,98 лева, за което представям в настоящото производство Протокол за извършени услуги по извънсъдебно събиране на просрочените вземания от ответника, издаден от Кредисимо.

На 15.11.2019 г. Кредисимо изпрати искане за плащане до Ай Тръст, в качеството му на Поръчител, който отговаря солидарно с г-н Ц. за всички негови задължения пред Кредисимо, възникнали по Договора за кредит, като му предостави срок от 5 работни дни за заплащане на всички дължими суми по Договора за кредит.

В указания срок, на 20.11.2019 г., Ай Тръст изпълни задълженията си и заплати на Кредисимо всички дължими суми от г-н Ц., съгласно искането за плащане, а именно 409,10 лева /главница/, 16,22 лева /договорна лихва/, 75,15 лева /наказателна лихва/ и 25,98 лева за всички извършени административни разноски във връзка с опити за извънсъдебно погасяване на задължението, като съгласно разпоредбата на чл. 3, ал. 4 от Договор за предоставяне на поръчителство на същата дата Ай Тръст уведоми длъжника за така извършеното плащане и встъпване в правата на кредитора. До датата на плащането към Кредисимо ответникът по делото дължи и възнаграждение по Договора за предоставяне на поръчителство в размер на 83,72 лева, което също е претендирано в заповедното производство.

Молят да се постанови решение, с което съда да приеме за установено по отношение на Н.Н.Ц., ЕГН **********съществуването на вземания в полза на „Ай Тръст" ЕООД, за които е издадена заповед за парично изпълнение по чл. 410 ГПК по ч.гр.д. № 1530/2019 г. по описа на Районен съд - Пещера, за следните суми: 409.10 лева - главница, ведно със законната лихва, считано от подаване на заявлението в съда до окончателното й изплащане; 25,98 лева - административни разноски; 16,22 лева - договорна лихва за периода от 01.02.2018 г. до 30.04.2018 г.; 75,15 лева - наказателна лихва за периода от 14.08.2018 г. до 06.11.2019 г.; 83,72 лева - възнаграждение по договор за предоставяне на поръчителство..претендират разноски в заповедното и сковото производство.Правят доказателствени искания.

 

    В срока за отговор такъв  е постъпил такъв от ответника, чрез адв. Н. И., особен представител.Оспорват иска.

Съдът намира, че е сезиран с иск с правна квалификация 422 от ГПК във вр. с чл.415 ал.1 от ГПК, във вр чл. 143,чл.79 и чл.86 от ЗЗД.

Съдът намира, че не са налице права и обстоятелства, които да се признават от страните.

На основание чл. 146, ал. 1, т. 5 вр. чл. 154 ГПК разпределението на доказателствената тежест е, както следва: подлежи на пълно и главно доказване от страна на ищеца:  налието на изискуемо вземане по отношение на ответника, валиден договор за кредит и поръчителство,изпълнение на чуждо задължение, след като е уведомил ответника за предявения срещу него иск.

Ответникът следва да докаже всички свои възражения, от които черпи благоприятни за себе си права и отблъсква претенцията на ищеца.

По доказателствата

 Ищецът прави доказателствено искане пред съда за допускане на  писмени доказателства, съдът намира, че същото е редовно, допустимо, поради което следва да го уважи. Както и искане за прилагане на ч.гр.д№1530/2019 на ПщРС, което също следва да бъде уважено.

Водим от горното и на основание чл. 140 от ГПК, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

НАСРОЧВА делото за разглеждане в открито съдебно заседание на 31.03.2021 г. от 10:00 часа, за която дата и час да се призоват страните.

ПРИЕМА И ПРАЛАГА следните писмени доказателства към  исковата молба.

ПРИЛАГА ч.гр.д№ 1530/2019. по описа на РС Пещера.

ПРИКАНВА страните към спогодба, медиация или извънсъдебно доброволно уреждане на спора.

Препис от определението да се връчи на страните като на ищеца да се връчи и препис от отговора на ответника.

Определението не подлежи на обжалване.

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: