Разпореждане по дело №881/2019 на Районен съд - Троян

Номер на акта: 2130
Дата: 30 декември 2019 г.
Съдия: Десислава Георгиева Ютерова
Дело: 20194340100881
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 2 октомври 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

 

РАЗПОРЕЖДАНЕ

 

гр. Троян, 30.12.2019 год.

 

        Троянски районен съд, четвърти състав, в закрито заседание на тридесети декември две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

Председател: Десислава Ютерова

 

при секретаря……………………….., като разгледа докладваното от съдията Ютерова гр. дело № 881 от 2019 г. по описа на ТРС, за да се произнесе - съобрази:

Настоящето дело е образувано по подадена искова молба от „Пегемекс - ойл“  ЕООД - гр. София, ЕИК *********, представител Дора Георгиева срещу „Корпоративна търговска банка” АД – гр. София /в несъстоятелност/, представлявана от синдиците Ангел Донов, Кристи Маринова и Лазар Илиев и „Ню лайф проджект” – гр. Плевен, ЕИК *********, представител Радостин Иванов с правно основание чл. 440 от ГПК и с петитум – положителен установителен иск, а именно съда да приеме за установено, че ищцовото дружество е собственик на изградено съоръжение – открит плувен басейн с площ 100 кв. м.

На ответниците е изпратено копие от ИМ и доказателствата и в законовия едномесечен срок по реда на чл. 131 от ГПК първия ответник „КТБ” АД /в несъстоятелност/ е депозирало писмен отговор. Излагат се възражения за нередовност на исковата молба.

Съда намира възраженията за правилни. В обстоятелствената част на исковата молба е изложено, че ищецът е трето лице, чиито права са засегнати от насочването на принудителното изпълнение върху недвижим имот, поради което претенцията е с правно основание чл. 440 ал. 1 от ГПК, като ищецът изрично е посочил, че търси защита на правата си по този ред. В този случай обаче законодателя е предвидил защитата на третото лице да бъде осъществена чрез предявяване на отрицателен установителен иск. От петитума на исковата молба се установява, че съда сезиран с един положителен установителен иск за собственост. Това обстоятелство е установено и от Ловешки окръжен съд в определение от 26.08.2019 г. по ч. гр. д. № 480/ 2019 г., с което е потвърдено определението на Ловешки районен съд, с което е прекратено производството по гр. д. № 1159/ 2019 г. и делото е изпратено по подсъдност на Районен съд Троян. Предявеният иск е с правно основание чл. 124, ал. 1 от ГПК, но в обстоятелствената част на исковата молба се сочат предпоставките на специалния отрицателен установителен иск по чл. 440, ал. 1 от ГПК. Относно възражението на „КТБ” АД за статута на процесния плувен басейн е налице произнасяне на Окръжен съд  - гр. Ловеч, както и е налице и съдебна практика в този смисъл. Ще следва ищцовото дружество да изясни в исковата си молба процесния басейн дали е самостоятелен обект на право на собственост.

Ще следва на ищеца „Пегемекс - ойл“  ЕООД - гр. София, ЕИК *********, представител Дора Георгиева да бъдат дадени указания на основание чл. 129 ал. 4 вр. ал. 2 от ГПК в едноседмичен срок от съобщението да острани посочените нередовности.

Водим от горното и на това основание, съдът

 

РАЗПОРЕДИ:

 

          ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ производството по гр. дело № 881 от 2019 г. по описа на ТРС и дава указания на ищеца „Пегемекс - ойл“  ЕООД - гр. София, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. София, кв. Лозенец, бул. Джеймс Баучър” № 95-97, представител Дора Георгиева в едноседмичен срок от съобщението да отстрани описаните в мотивите нередовности по исковата молба. В противен случай производството по делото ще бъде прекратено.

          Разпореждането не подлежи на обжалване.

 

                                                                   Районен съдия: