Решение по дело №471/2018 на Районен съд - Пазарджик

Номер на акта: 1167
Дата: 10 октомври 2018 г. (в сила от 10 октомври 2018 г.)
Съдия: Цветанка Трендафилова Вълчева
Дело: 20185220100471
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 2 февруари 2018 г.

Съдържание на акта

 

Р    Е   Ш   Е   Н   И   Е

                                        

            ,гр.Пазарджик, 10.10.2018 год.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

ПАЗАРДЖИШКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, гражданска колегия, в открито заседание на единадесети септември през две хиляди и осемнадесета година, в състав:

                

                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: ЦВЕТАНКА ВЪЛЧЕВА

          

при секретаря Стоянка Миладинова,

като разгледа докладваното от съдията Вълчева  гр. дело №471 по описа на съда за 2018г. и за да се произнесе,  взе  предвид следното:

 

          Производството по делото е с правно основание чл.127 ал.1 от СК.

          С подадената искова молба от Й.А.Д., с ЕГН **********, с адрес: ***, със съдебен адрес:***, адв.К. против В.Г.Р., с ЕГН **********, с адрес: ***, е предявен иск с правно основание чл.127 ал.2 от СК с искане за постановяване на решение, с което: Родителските права върху детето Ц. В. Р. да бъдат предоставени на ищцата Й.А.Д. като негова майка и законен представител; Детето да живее на адрес: с.Ивайло, ул.„*****“ №*, обл.Пазарджик; На ответника В.Г.Р. да бъде предоставен режим на лични отношения, както следва: всяка първа и трета събота и неделя на месеца, с преспиване, от 10.00ч. до 17.00ч., един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, както и всеки път при съгласие между родителите; Да осъди ответника В.Г.Р. да заплаша месечна издръжка на сина си Ц. Р., чрез ищцата Й.А.Д. като негова майка и законен представител, в размер на 150 лева, считано от деня на подаване на исковата молба в съда; На основание чл.149 СК да осъди ответника В.Г.Р. да заплати на сина си Ц. В. Р. издръжка за минало време, считано от 01.01.2017г. до 31.12.2017г. в размер на 120 лв. месечно.

          Моли да й бъдат присъдени и сторените по делото разноски.

          Към исковата молба са приложени писмени доказателства, подробно описани. Направено е искане за разпит на свидетели.

          В срока по чл.131 от ГПК по делото е постъпил писмен отговор на исковата молба от ответника, с който изразява становище, че искът е неоснователен. Ответникът предявява насрещен иск – да се предоставят на него родителските права върху малолетното дете и то да живее при него. Заявява, че не иска издръжка от майката. Сочи подходящ според него режим на лични отношения на майката с детето.

          В проведеното по делото съдебно заседание, страните се явяват лично, а ищцата и с процесуалния си представител. Постигат и подписват споразумение. Молят съда да го утвърди.

          С протоколно определение от 11.09.2018г., постановено в производството по делото, съдът, с оглед постигнатото между родителите на малолетното дете споразумение, допусна изменение на предявения иск от иск с правно основание чл.127 ал.2 от СК в иск по чл.127 ал.1 от СК. Прекрати производството по делото в частта относно претенцията на ищцата с правно основание чл.149 от СК - за претендирана издръжка за минало време за периода от 01.01.2017г. до 31.12.2017г., поради отказ от тази претенция от страна на ищцата. Определението за частичното прекратяване на производството по делото не е обжалвано от страните и същото е влязло в законна сила.

          Съдът като се запозна със становището на страните и прецени събраните по делото писмени доказателства поотделно и в тяхната съвкупност и с оглед постигнатото споразумение, приема следното:

          От представеното и прието по делото Удостоверение за раждане от *** год., издадено въз основа на Акт за раждане №0067/16.01.2014 год., съставен в гр.Пазарджик, е видно, че ищцата и ответникът са родители на малолетния Ц. В. Р., с ЕГН **********, роден на ***г. в гр.Пазарджик. Не е спорно по делото, че родителите на детето са разделени и че не живеят заедно.

С оглед на горното и като взе предвид разпоредбата на чл.127 ал.1 от СК, съдът намира, че постигнатото от ищцата и ответникът споразумение не противоречи на закона, морала и добрите нрави, както и че са защитени изцяло интересите на роденото от съвместното им съжителство малолетно дете, поради което ще следва да бъде утвърдено от съда. В подкрепа на изводите на съда е и изготвения по делото социален доклад.

По изложените съображения и на основание чл.127 ал.1 от СК, ПАЗАРДЖИШКИЯТ РАЙОНЕН СЪД

 

Р    Е   Ш   И:

 

          УТВЪРЖДАВА постигнатото между Й.А.Д., с ЕГН **********, с адрес: ***, със съдебен адрес:***, адв.К. и В.Г.Р., с ЕГН **********, с адрес: *** - родители на малолетния Ц. В. Р., с ЕГН **********, роден на ***г., споразумение по чл.127 ал.1 от СК, както следва:

          1. Упражняването на родителските права по отношение на малолетното дете Ц. В. Р., с ЕГН ********** се предоставя на майката Й.А.Д., с ЕГН **********.

          2. Местоживеенето на детето Ц. В. Р., с ЕГН ********** ще бъде при майката Й.А.Д., с ЕГН ********** ***.

          3. Бащата В.Г.Р., с ЕГН ********** ще има следния режим на лични отношения с детето Ц. В. Р., с ЕГН **********: всяка първа и трета събота и неделя от месеца – в петък от 17.00 ч. до неделя в 17.00 ч., с преспиване при бащата, както и по един месец през лятото, когато майката не е в отпуск и всеки път при съгласие между родителите.

4. Бащата В.Г.Р., с ЕГН ********** ще заплаща месечна издръжка на малолетното си дете Ц. В. Р., с ЕГН ********** в размер на 140 лева, чрез неговата майка и законен представител Й.А.Д., с ЕГН **********, считано от 01.02.2018г., ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, до настъпване на обстоятелства за нейното изменение или прекратяване.

          ОСЪЖДА В.Г.Р., с ЕГН **********, с адрес: *** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Пазарджишкия районен съд държавна такса върху размера на издръжката и с оглед постигнатото споразумение в размер на 100,80 лева.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.                                   

 

     РАЙОНЕН СЪДИЯ: