Определение по дело №4143/2019 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 1663
Дата: 24 октомври 2019 г.
Съдия: Иван Минчев Минчев
Дело: 20195330204143
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 5 юли 2019 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л  № 1663

 

24.10.2019 г.                                                                           Град ПЛОВДИВ

ПЛОВДИВСКИ РАЙОНЕН СЪД                              ХVІІ наказателен състав

На двадесет и четвърти октомври           две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВАН МИНЧЕВ 

                           

СЕКРЕТАР: МАРИЯНА РУДЕВА

ПРОКУРОР: НЕДЯЛКО МАВРОДИЕВ

Сложи за разглеждане докладвано от СЪДИЯТА

НОХД № 4143 по описа за 2019 година

 

На именното повикване в 14:30 часа се явиха:

Производството е по реда на чл.248 от НПК.

ПОДСЪДИМИЯТ Ф.А.Т. - нередовно призован, не се явява. Призовките, изпратени на адрес, известен на Съда от материалите по делото в страната ни, са върнати в цялост, с отбелязване, че при посещенията по сведение на близки на лицето подсъдимият е извън страната ни и е било отказано получаване на призовките и останалите съдебни книжа от близките на лицето.

Призовката, изпратена на адреса на Т. в Г., съществуващ в материалите по делото, също е върната в цялост с отбелязване, че адресът е непълен.

Явява се служебният защитник на подсъдимият Т. от досъдебното производство АДВ. Ф. ***.

Пострадалото според обвинението         лице М.А.Т. като законен представител на малолетното лице Я.Ф.Т. - не се явява, уведомена от предходното съдебно заседание. За нея се явява упълномощеният процесуален представител АДВ. Н.С..

РП Пловдив изпраща представител.

По делото, в изпълнение на Определението на Съда от предходното съдебно заседание са постъпили справки от ГД „Изпълнение на наказанията“ и от Национална следствена служба, като според отразеното в тях Ф.А.Т. не се намира съответно в никой от затворите или арестите на страната ни. Според постъпилата справка за задгранични пътувания за подсъдимия Т. е отбелязано излизане от страната ни към дата 04.09.2018 г. без последващо отбелязване за влизане в страната на лицето.

Съдът прикани страните за становище по даване ход на разпоредителното заседание по делото.

ПРОКУРОР: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

АДВ. С.: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

АДВ. Ф.: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

Съдът прие, че са налице основанията за даване ход на разпоредителното заседание при условията на задочно производство, доколкото от една страна макар и подсъдимият да е нередовно призован и да не се явява в днешното съдебно заседание, то се е сторило всичко необходимо за установяване на неговото местонахождение и надлежното му призоваване за участие по делото, като доказателствата по делото сочат, че лицето не пребивава на адреса, известен на Съда, намира се извън страната ни и неговото призоваване не е възможно по друг начин, доколкото и адресът му в чужбина не е известен, предвид непълнотата на данните за адресното пребиваване на Т. извън страната ни, в частност в Г. Наред с това и самото явяване на подсъдимия не е задължително при обвинение за престъпление с правна квалификация по чл.183 ал.1 от НК, което не е тежко престъпление - по аргумент от нормата на чл.269 ал.1 от НПК. Налице е и служебен защитник на подсъдимия, в лицето на адв. Ф., така че правото на защита на подсъдимия няма да бъде ограничено при даване ход на разпоредителното заседание като задочно производство. За това и Съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ при условията на задочно производство спрямо подсъдимия Ф.А.Т..

СНЕ СЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИЯ Ф.А.Т. въз основа на: справка за съдимост, характеристична справка и постановление за привличане на обвиняем:

Ф.А.Т. – роден на *** ***, с адрес по местоживеене ***, б., б. г., с основно образование, неженен, работещ, неосъждан, ЕГН **********.

         СЪДЪТ разясни на страните правото им на отвод спрямо Председателя на съдебния състав, съдебния секретар и прокурора.

НЕ ПОСТЪПИХА заявления с искания за отводи.

С оглед липсата на заявени искания за отвод Съдът прикани страните за становище по въпросите, подлежащи на обсъждане в разпоредителното заседание по чл.248 ал.1 т.1 – т.8 от НПК.

ПРОКУРОР: Делото е подсъдно на Съда. Няма основание за прекратяване или спиране на производството. Не са допуснати в хода на досъдебното производство отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия, пострадалия и неговите наследници. Не са налице основания за разглеждане на делото по реда на особените правила. Не са налице основания за привличането на резервен съдия, за назначаване на защитник, вещо лице, преводач или тълковник. Взетата мярка за процесуална принуда следва да бъде потвърдена. Нямам искане за събиране на нови доказателства. Делото следва да се насрочи за разглеждане по общия ред.

АДВ. С.: Присъединявам се към становището на прокурора.

АДВ. Ф.: Присъединявам се към становището на прокурора.

Съдът, изслушвайки страните по делото и съобразявайки се с доказателствата по последното, относно необходимостта от произнасяне по въпросите, подлежащи на обсъждане в настоящото разпоредително заседание, прие, че делото се явява подсъдно на РС Пловдив, доколкото подсъдимото лице Т. е предаден на съд с обвинение за престъпление по чл.183 ал.1 от НК с посочено място на извършване според обвинителния диспозитив гр. ***, обхванат от териториалния район на РС Пловдив.

Съдебният състав преценя, че няма основание за спиране или прекратяване на наказателното производство по делото, но е налице основание за прекратяване на съдебното производство и връщане делото на РП Пловдив - поради допуснато в хода на досъдебното производство съществено процесуално нарушение, ограничаващо правото на защита на предаденото на съд лице, което процесуално нарушение не би могло съдебният състав да отстрани в съдебната фаза на наказателното производство. Това съществено процесуално нарушение се състои в непълнота в обстоятелствената част на обвинителния акт относно изложените факти и обстоятелства, касаещи мястото на извършване на престъплението. Според обвинителния диспозитив, както се посочи и по-горе по преценката за местната подсъдност, Т. е извършил престъпление по чл.183 ал.1 от НК в гр. ***. За гр. *** в описателната част на обвинителния акт няма изложени никакви факти и обстоятелства, че там е мястото на извършване на престъплението. За пръв път това населено място се появява в обвинителния диспозитив. Правилно е аргументирано отгоре на стр.2 от обвинителния акт, че мястото на престъплението по чл.183 от НК касае неизпълнение на задължение, което се пресира по местоживеене, в случая на законния представител на детето Я.Т., а именно на неговата майка свидетелката М.Т., но просто не е допълнено къде е това местоживеене, нито къде живее самото дете. Този пропуск относно изложеното като факти относно мястото на престъплението може да бъде отстранено единствено и само от прокурор, при упражняване на неговите правомощия по Глава ХVІІІ от НПК, при изготвяне на обвинителния акт с допълване на пропуснатото. Затова и съдебното производство следва да се прекрати, делото да се върне на РП Пловдив, като е безпредметно произнасянето по останалите въпроси, подлежащи на обсъждане в разпоредителното съдебно заседание. По горните съображения Съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА, че в хода на досъдебното производство е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия Ф.А.Т..

ПРЕКРАТЯВА на основание чл.249 ал.1 вр. чл.248 ал.1 т.3 от НПК съдебното производство по НОХД № 4143/2019 г. по описа на РС Пловдив ХVІІ н. с.

ВРЪЩА материалите по НОХД № 4143/2019 г. на РС Пловдив ХVІІ н. с на РП Пловдив.

Определението за прекратяване на съдебното производство подлежи на обжалване и протест в 7 дневен срок от днес пред ОС Пловдив по реда на Глава ХХІІ от НПК.

 

Протоколът се изготви в С. З.

                   Заседанието се закри в 14.42  часа.

 

 

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                              

                           

                                                                             СЕКРЕТАР: 

 

ВЯРНО С ОРИГИНАЛА!

М.Р.