Решение по дело №974/2014 на Районен съд - Ловеч

Номер на акта: 300
Дата: 3 октомври 2014 г. (в сила от 24 октомври 2014 г.)
Съдия: Георги Бойчев Христов
Дело: 20144310200974
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 7 август 2014 г.

Съдържание на акта Свали акта

                         Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                        гр.Ловеч, 03.10.2014 г.                       

 

                           В    И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

                                                                                                                                                                                     

ЛОВЕШКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, първи състав в открито заседание на двадесет и четвърти септември две хиляди и четиринадесета година, в състав :

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГЕОРГИ ХРИСТОВ

 

при участието на секретаря Н.Б. и в присъствието на прокурора………………………….., като разгледа докладваното от съдията н.адм.х. дело № 974 по описа за 2014 година, за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производство с правно основание чл.378 от НПК, във връзка с чл.78а от НК.

          С постановление от 07.08.2014 г. по следствено дело № 20/2013 г. на СлО в ОП Ловеч на Венцислава Кулева – районен прокурор при Районна прокуратура гр.Ловеч, на основание чл.375 от НПК е направено предложение до Ловешки районен съд, да се произнесе с решение по реда на чл.378 от НПК, с което бъде освободен от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК И.И.К. ***, за повдигнато му обвинение по чл.343, ал.3, предл.2-ро, б.”а”, предл.2-ро, във връзка с ал.1, б.”б”, предл.2-ро, във връзка с чл.342, ал.1 от НК, за това, че на 06.09.201З г., около 11.20 часа, на път 401 /Микре-Ловеч/, при км.15+300, при управляване ма л.а."Опел Кадет" с ДК № ОВ 46-45 АМ, собственост на Росица Йотова Иванова от Ловеч, нарушавайки правилата за движение по пътищата, съдържащи се в чл.94, ал.1, предл.2-ро от ЗДвП - като водач на МПС не се съобразил с изискването спирането на пътно превозно средство за престой извън населените места, когато не е възможно извън платното за движение, следва да се извършва успоредно на оста на пътя, най-вдясно на пътното платно, както и правилата за движение, установени в чл.40, ал.1 от Закона за движение по пътищата - преди да започне движение назад, бил длъжен да се убеди, че пътят зад превозното средство е свободен и че няма да създаде опасност или затруднения за останалите участници в движението, и по непредпазливост причинил телесни повреди на повече от едно лице : средна телесна повреда, изразяваща се в травматично счупване на дъгите на С-3 и С-4/шийни прешлени/ с последващо оперативно лечение и имобилизация на шийните прешлени с помощта на мека шийна яка, обуславящо трайно затруднение движенията на врата на Линко Албертов Асенов, ЕГН : ********** от гр.Угърчин и на Мита Николова Пеловска, ЕГН : ********** от с.г. - средна телесна повреда, изразяваща се в травма в областта на лява гръдна жлеза с нагнояване на същата /абсцес/ с оперативно отстраняване на хематома и обуславяща разстройство на здравето, временно опасно за живота.  

По внесеното постановление е образувано н.адм.х.дело № 974/2014 год. на Ловешки районен съд. С разпореждане на съдия - докладчик е насрочено делото при условията на чл.376 от НПК.

С постановлението на Районна прокуратура е приета следната фактическа обстановка :

На 06.09.201З г., около 09.00 часа сутринта, свидетелят Генади Йовков Бачевски - служител в Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението" - Ловеч, потеглил с личния си лек автомобил "Опел Астра" с ДК № ОВ 59-41 АТ от гр.Угърчин за гр.Ловеч, заедно с баба си – свидетелката Мита Николова Пеловска /възходяща по права линия/ и свидетелката Йоана Дамянова Жилевска, с която живеел на семейни начала и с малолетното си дете.

На същия ден сутринта, обвиняемият И.К. *** в същата посока, с лек автомобил марка "Опел Кадет" с ДК № ОВ 46-45 АМ. Автомобила по регистрационен талон бил собственост на свидетелката Росица Йотова Иванова от Ловеч, но преди около четири години същата продала автомобила в гр.Угърчин на Валентин Късевски, който го препродал на друго лице и така от месец май 201З г. колата вече била във владение на свидетеля Милен Милев Димитров /без да е прехвърлена по надлежния ред/. Свидетелят Димитров, който закупил автомобила, не притежавал СУМПС, затова „давал колата" на обвиняемия И.К., „когато трябвало да ходи някъде, да го кара". Така и на 06.09.201З г. автомобила управлявал обвиняемият К., а на предната седалка до шофьора се возел свидетелят Милен Димитров. На задната седалка зад обвиняемия била съпругата на свидетеля Димитров - Искра Албертова Асенова, до нея бил брат й - пострадалият Линко Албертов Асенов и свидетелят Данчо Николинов Данчев. Освен автомобила, управляван от К.,***, се движели една след друга още две коли, като всички лица пътували групово, за да стигнат до махала „Изворче", където възнамерявали да берат шипки.

Малко преди да стигнат посоченото населено място, другите двете коли завили надясно по черен път, но обвиняемият К. ги видял в последния момент и пропуснал отбивката. След като отминал табелата за мах.Изворче, К. спрял на пътното платно и взел решение да се върне и чрез маневра „движение на заден ход" да стигне до уширението и след това да завие надясно, за да настигне останалите.

Към 11.20 часа свидетелят Генади Бачевски, движейки се по същия път - Микре-Ловеч със скорост около 64 км/час, приближавал управлявания от обвиняемият К. л.а. „Опел Кадет". Свидетелят Бачевски видял как движещ се след „Кадет"-а лек автомобил /неустановен в хода на разследването/, внезапно подал сигнал за завиване наляво и заобиколил „Кадет"-а. Едва тогава за свидетеля Бачевски се открила видимостта към управлявания от обвиняемия К. л.а. „Опел Кадет", който се намирал в същата лента, на около 0,50 м вляво от оста на пътя, с включени светлини за движение назад. Свидетелят Генади Бачевски преценил, че няма възможност да спре, тъй като след него имало друго МПС, поради което предприел спасителна маневра завиване наляво към насрещната лента за движение, но тъй като „Кадет"-а се намирал в опасната зона за спиране на л.а. „Опел Астра" /57 м/, настъпил удар между двете моторни превозни средства.

Вследствие пътно-транспортното произшествие, свидетелят Линко Албертов Асенов, който се возел в лекия автомобил „Опел Кадет", получил травматично счупване на дъгите на 3-ти и 4-ти шийни прешлени с последваща имобилизация на прешлените с мека шийна яка. Тази телесна повреда обусловила затруднения в движенията на врата за около 5-6 месеца. Пострадала и возещата се в лекия автомобил на свидетеля Гачевски свидетелка Мита Пеловска, която получила от удара абсцес на лява млечна жлеза с оперативно отстраняване на хематома - увреждане, обуславящо разстройство на здрравето временно опасно за живота.

В резултат на пътно-транспортното произшествие, на всеки от двата процесии автомобила били причинени материални щели, които до приключване на досъдебното производство са били възстановени.

Прокурорът е приел, а и от събраните на досъдебното производство доказателства по делото безспорно се установява, че основна причина за пътно-транспортното произшествие е била неспазването от страна на обвиняемия К. на разпоредбите в ЗДвП и ППЗДвП относно спирането за престой извън населено място и за движение на заден ход. Като водачът на л.а.„Опел Кадет" И.К. е следвало да спре в десния край на платното, а не около средата /в близост до осовата линия/ и преди да предприеме маневра „движение на заден ход", да се убеди, че няма да създаде опасност за останалите участници в движението. Същевременно, налице е виновно поведение и от страна на свидетелят Генади Бачевски, който не се е съобразил с правилата за движение по пътищата, съдържащи се в чл.23 от ЗДвП /за безопасна дистанция между моторните превозни средства/. За да е можело да бъде избегнат удара, водачът на л.а."Опел Астра" – свидетелят Бачевски е следвало да се движи на по-голяма дистанция /около 10 метра/ след движещото се преди него МПС, за да може своевременно да възприеме „Кадет"-а и да предприеме откланяне на автомобила към насрещната лента от по-голямо разстояние.

С оглед на така установената фактическа обстановка съдът приема, че с деянието си обвиняемият И.И.К. е осъществил от обективна и субективна страна и признаците от състава на престъплението по чл.343, ал.3, предл.2-ро, б.”а”, предл.2-ро, във връзка с ал.1, б.”б”, предл.2-ро, във връзка с чл.342, ал.1 от НК, като на 06.09.201З г., около 11.20 часа, на път 401 /Микре-Ловеч/, при км.15+300, при управляване ма л.а."Опел Кадет" с ДК № ОВ 46-45 АМ, собственост на Росица Йотова Иванова от Ловеч, нарушавайки правилата за движение по пътищата, съдържащи се в чл.94, ал.1, предл.2-ро от ЗДвП - като водач на МПС не се съобразил с изискването спирането на пътно превозно средство за престой извън населените места, когато не е възможно извън платното за движение, следва да се извършва успоредно на оста на пътя, най-вдясно на пътното платно, както и правилата за движение, установени в чл.40, ал.1 от Закона за движение по пътищата - преди да започне движение назад, бил длъжен да се убеди, че пътят зад превозното средство е свободен и че няма да създаде опасност или затруднения за останалите участници в движението, и по непредпазливост причинил телесни повреди на повече от едно лице : средна телесна повреда, изразяваща се в травматично счупване на дъгите на С-3 и С-4/шийни прешлени/ с последващо оперативно лечение и имобилизация на шийните прешлени с помощта на мека шийна яка, обуславящо трайно затруднение движенията на врата на Линко Албертов Асенов, ЕГН : ********** от гр.Угърчин и на Мита Николова Пеловска, ЕГН : ********** от с.г. - средна телесна повреда, изразяваща се в травма в областта на лява гръдна жлеза с нагнояване на същата /абсцес/ с оперативно отстраняване на хематома и обуславяща разстройство на здравето, временно опасно за живота.

          На досъдебното производство обвиняемият И.К. е дал подробни обяснения за случилото се.

В съдебно заседание, редовно призован, се явява лично. Заявява, че се е запознал с предложението на прокурора, поддържа дадените от него на досъдебното производство обяснения и няма какво повече да добави. В хода на устните прения сочи, че няма какво да каже.

Съдът намира, че по безспорен и несъмнен начин се доказва от събраните по делото доказателства, че обвиняемият И.К. е извършил престъплението, за което му е било повдигнато обвинение по чл.343, ал.3, предл.2-ро, б.”а”, предл.2-ро, във връзка с ал.1, б.”б”, предл.2-ро, във връзка с чл.342, ал.1 от НК от НК. Изложената по-горе фактическа обстановка се установява както от събраните писмени доказателства, така и от свидетелските показанията, които са последователни, логично свързани и непротиворечиви и няма причини съдът да не ги кредитира. Кореспондират също така и с протокола за оглед на местопроизшествие и фотоалбума към него, заключенията на вещите лица по назначените съдебна автотехническа и съдебно-медицински експертизи, както и от останалите писмени доказателства по делото.        

С постановлението си Районна прокуратура - Ловеч правилно е приела, че обвиняемия не е осъждан за престъпления от общ характер, не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на Раздел ІV, глава VІІІ от НК и в тази връзка дееца не представлява голяма обществена опасност. Причинените от деянието имуществени щети са били възстановени. Освен това, за деянието, което е извършено при форма на вината непредпазливост се предвижда наказание лишаване от свобода от една до пет години, поради което са налице условията на чл.78а от НК и обвиняемият следва да бъде освободен от наказателна отговорност.

Извършителят на престъплението към момента на извършване на деянието е бил с постоянно местоживеене, не е осъждан за престъпление от общ характер, не е освобождаван от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по чл.78а от НК, поради което следва да се приеме, че едно административно наказание спрямо него ще действа предупредително и възпиращо и че така ще се постигнат целите на наказанието по чл.36 от НК.

Съдът, като отчете изложените обстоятелства намира, че И.И.К. следва да бъде освободен от наказателна отговорност за извършеното от него престъпление по чл.343, ал.3, предл.2-ро, б.”а”, предл.2-ро, във връзка с ал.1, б.”б”, предл.2-ро, във връзка с чл.342, ал.1 от НК от НК и му се наложи административно наказание - глоба в размер на 1 000 лева. При определяне на наказанието съдът съобрази предмета на престъплението, личността на обвиняемия и младата му възраст, както и семейното му и имотно състояние, а също и че така ще се постигнат целите на наказанието.  

При този изход на делото и на основание чл.189, ал.3 от НПК обвиняемият И.К. следва да бъде осъден да заплати на ОД на МВР Ловеч направените на досъдебното производство разноски в размер на 420 лева.

          Водим от гореизложеното и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, във връзка с чл.78а от НК, съдът

 

                    Р   Е   Ш   И   :

 

ПРИЗНАВА И.И.К. ***, ЕГН : ********** за ВИНОВЕН в това, че на 06.09.201З г., около 11.20 часа, на път 401 /Микре-Ловеч/, при км.15+300, при управляване ма л.а."Опел Кадет" с ДК № ОВ 46-45 АМ, собственост на Росица Йотова Иванова от Ловеч, нарушавайки правилата за движение по пътищата, съдържащи се в чл.94, ал.1, предл.2-ро от ЗДвП - като водач на МПС не се съобразил с изискването спирането на пътно превозно средство за престой извън населените места, когато не е възможно извън платното за движение, следва да се извършва успоредно на оста на пътя, най-вдясно на пътното платно, както и правилата за движение, установени в чл.40, ал.1 от Закона за движение по пътищата - преди да започне движение назад, бил длъжен да се убеди, че пътят зад превозното средство е свободен и че няма да създаде опасност или затруднения за останалите участници в движението, и по непредпазливост причинил телесни повреди на повече от едно лице : средна телесна повреда, изразяваща се в травматично счупване на дъгите на С-3 и С-4/шийни прешлени/ с последващо оперативно лечение и имобилизация на шийните прешлени с помощта на мека шийна яка, обуславящо трайно затруднение движенията на врата на Линко Албертов Асенов, ЕГН : ********** от гр.Угърчин и на Мита Николова Пеловска, ЕГН : ********** от с.г. - средна телесна повреда, изразяваща се в травма в областта на лява гръдна жлеза с нагнояване на същата /абсцес/ с оперативно отстраняване на хематома и обуславяща разстройство на здравето, временно опасно за живота - престъпление по чл.343, ал.3, предл.2-ро, б.”а”, предл.2-ро, във връзка с ал.1, б.”б”, предл.2-ро, във връзка с чл.342, ал.1 от НК от НК и го ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ.

НАЛАГА на И.И.К. ***, с горните данни, АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ - ГЛОБА в размер на 1 000 /хиляда/ лева, която да заплати в полза на държавата, по бюджета на съдебната власт.

ОСЪЖДА И.И.К. ***, с горните данни, да заплати на ОД на МВР Ловеч сумата 420 /четиристотин и двадесет/ лева, представляваща разноски по досъдебното производство.

 

Решението може да се обжалва и протестира в петнадесетдневен срок от съобщението за обвиняемия и за прокурора пред Ловешки окръжен съд.

                        

   

 

 

                        РАЙОНЕН СЪДИЯ :  

   

 

 

 

 

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Съдържание на мотивите Свали мотивите

                         Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                        гр.Ловеч, 03.10.2014 г.                       

 

                           В    И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

                                                                                                                                                                                     

ЛОВЕШКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, първи състав в открито заседание на двадесет и четвърти септември две хиляди и четиринадесета година, в състав :

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГЕОРГИ ХРИСТОВ

 

при участието на секретаря Н.Б. и в присъствието на прокурора………………………….., като разгледа докладваното от съдията н.адм.х. дело № 974 по описа за 2014 година, за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производство с правно основание чл.378 от НПК, във връзка с чл.78а от НК.

          С постановление от 07.08.2014 г. по следствено дело № 20/2013 г. на СлО в ОП Ловеч на Венцислава Кулева – районен прокурор при Районна прокуратура гр.Ловеч, на основание чл.375 от НПК е направено предложение до Ловешки районен съд, да се произнесе с решение по реда на чл.378 от НПК, с което бъде освободен от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК И.И.К. ***, за повдигнато му обвинение по чл.343, ал.3, предл.2-ро, б.”а”, предл.2-ро, във връзка с ал.1, б.”б”, предл.2-ро, във връзка с чл.342, ал.1 от НК, за това, че на 06.09.201З г., около 11.20 часа, на път 401 /Микре-Ловеч/, при км.15+300, при управляване ма л.а."Опел Кадет" с ДК № ОВ 46-45 АМ, собственост на Росица Йотова Иванова от Ловеч, нарушавайки правилата за движение по пътищата, съдържащи се в чл.94, ал.1, предл.2-ро от ЗДвП - като водач на МПС не се съобразил с изискването спирането на пътно превозно средство за престой извън населените места, когато не е възможно извън платното за движение, следва да се извършва успоредно на оста на пътя, най-вдясно на пътното платно, както и правилата за движение, установени в чл.40, ал.1 от Закона за движение по пътищата - преди да започне движение назад, бил длъжен да се убеди, че пътят зад превозното средство е свободен и че няма да създаде опасност или затруднения за останалите участници в движението, и по непредпазливост причинил телесни повреди на повече от едно лице : средна телесна повреда, изразяваща се в травматично счупване на дъгите на С-3 и С-4/шийни прешлени/ с последващо оперативно лечение и имобилизация на шийните прешлени с помощта на мека шийна яка, обуславящо трайно затруднение движенията на врата на Линко Албертов Асенов, ЕГН : ********** от гр.Угърчин и на Мита Николова Пеловска, ЕГН : ********** от с.г. - средна телесна повреда, изразяваща се в травма в областта на лява гръдна жлеза с нагнояване на същата /абсцес/ с оперативно отстраняване на хематома и обуславяща разстройство на здравето, временно опасно за живота.  

По внесеното постановление е образувано н.адм.х.дело № 974/2014 год. на Ловешки районен съд. С разпореждане на съдия - докладчик е насрочено делото при условията на чл.376 от НПК.

С постановлението на Районна прокуратура е приета следната фактическа обстановка :

На 06.09.201З г., около 09.00 часа сутринта, свидетелят Генади Йовков Бачевски - служител в Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението" - Ловеч, потеглил с личния си лек автомобил "Опел Астра" с ДК № ОВ 59-41 АТ от гр.Угърчин за гр.Ловеч, заедно с баба си – свидетелката Мита Николова Пеловска /възходяща по права линия/ и свидетелката Йоана Дамянова Жилевска, с която живеел на семейни начала и с малолетното си дете.

На същия ден сутринта, обвиняемият И.К. *** в същата посока, с лек автомобил марка "Опел Кадет" с ДК № ОВ 46-45 АМ. Автомобила по регистрационен талон бил собственост на свидетелката Росица Йотова Иванова от Ловеч, но преди около четири години същата продала автомобила в гр.Угърчин на Валентин Късевски, който го препродал на друго лице и така от месец май 201З г. колата вече била във владение на свидетеля Милен Милев Димитров /без да е прехвърлена по надлежния ред/. Свидетелят Димитров, който закупил автомобила, не притежавал СУМПС, затова „давал колата" на обвиняемия И.К., „когато трябвало да ходи някъде, да го кара". Така и на 06.09.201З г. автомобила управлявал обвиняемият К., а на предната седалка до шофьора се возел свидетелят Милен Димитров. На задната седалка зад обвиняемия била съпругата на свидетеля Димитров - Искра Албертова Асенова, до нея бил брат й - пострадалият Линко Албертов Асенов и свидетелят Данчо Николинов Данчев. Освен автомобила, управляван от К.,***, се движели една след друга още две коли, като всички лица пътували групово, за да стигнат до махала „Изворче", където възнамерявали да берат шипки.

Малко преди да стигнат посоченото населено място, другите двете коли завили надясно по черен път, но обвиняемият К. ги видял в последния момент и пропуснал отбивката. След като отминал табелата за мах.Изворче, К. спрял на пътното платно и взел решение да се върне и чрез маневра „движение на заден ход" да стигне до уширението и след това да завие надясно, за да настигне останалите.

Към 11.20 часа свидетелят Генади Бачевски, движейки се по същия път - Микре-Ловеч със скорост около 64 км/час, приближавал управлявания от обвиняемият К. л.а. „Опел Кадет". Свидетелят Бачевски видял как движещ се след „Кадет"-а лек автомобил /неустановен в хода на разследването/, внезапно подал сигнал за завиване наляво и заобиколил „Кадет"-а. Едва тогава за свидетеля Бачевски се открила видимостта към управлявания от обвиняемия К. л.а. „Опел Кадет", който се намирал в същата лента, на около 0,50 м вляво от оста на пътя, с включени светлини за движение назад. Свидетелят Генади Бачевски преценил, че няма възможност да спре, тъй като след него имало друго МПС, поради което предприел спасителна маневра завиване наляво към насрещната лента за движение, но тъй като „Кадет"-а се намирал в опасната зона за спиране на л.а. „Опел Астра" /57 м/, настъпил удар между двете моторни превозни средства.

Вследствие пътно-транспортното произшествие, свидетелят Линко Албертов Асенов, който се возел в лекия автомобил „Опел Кадет", получил травматично счупване на дъгите на 3-ти и 4-ти шийни прешлени с последваща имобилизация на прешлените с мека шийна яка. Тази телесна повреда обусловила затруднения в движенията на врата за около 5-6 месеца. Пострадала и возещата се в лекия автомобил на свидетеля Гачевски свидетелка Мита Пеловска, която получила от удара абсцес на лява млечна жлеза с оперативно отстраняване на хематома - увреждане, обуславящо разстройство на здрравето временно опасно за живота.

В резултат на пътно-транспортното произшествие, на всеки от двата процесии автомобила били причинени материални щели, които до приключване на досъдебното производство са били възстановени.

Прокурорът е приел, а и от събраните на досъдебното производство доказателства по делото безспорно се установява, че основна причина за пътно-транспортното произшествие е била неспазването от страна на обвиняемия К. на разпоредбите в ЗДвП и ППЗДвП относно спирането за престой извън населено място и за движение на заден ход. Като водачът на л.а.„Опел Кадет" И.К. е следвало да спре в десния край на платното, а не около средата /в близост до осовата линия/ и преди да предприеме маневра „движение на заден ход", да се убеди, че няма да създаде опасност за останалите участници в движението. Същевременно, налице е виновно поведение и от страна на свидетелят Генади Бачевски, който не се е съобразил с правилата за движение по пътищата, съдържащи се в чл.23 от ЗДвП /за безопасна дистанция между моторните превозни средства/. За да е можело да бъде избегнат удара, водачът на л.а."Опел Астра" – свидетелят Бачевски е следвало да се движи на по-голяма дистанция /около 10 метра/ след движещото се преди него МПС, за да може своевременно да възприеме „Кадет"-а и да предприеме откланяне на автомобила към насрещната лента от по-голямо разстояние.

С оглед на така установената фактическа обстановка съдът приема, че с деянието си обвиняемият И.И.К. е осъществил от обективна и субективна страна и признаците от състава на престъплението по чл.343, ал.3, предл.2-ро, б.”а”, предл.2-ро, във връзка с ал.1, б.”б”, предл.2-ро, във връзка с чл.342, ал.1 от НК, като на 06.09.201З г., около 11.20 часа, на път 401 /Микре-Ловеч/, при км.15+300, при управляване ма л.а."Опел Кадет" с ДК № ОВ 46-45 АМ, собственост на Росица Йотова Иванова от Ловеч, нарушавайки правилата за движение по пътищата, съдържащи се в чл.94, ал.1, предл.2-ро от ЗДвП - като водач на МПС не се съобразил с изискването спирането на пътно превозно средство за престой извън населените места, когато не е възможно извън платното за движение, следва да се извършва успоредно на оста на пътя, най-вдясно на пътното платно, както и правилата за движение, установени в чл.40, ал.1 от Закона за движение по пътищата - преди да започне движение назад, бил длъжен да се убеди, че пътят зад превозното средство е свободен и че няма да създаде опасност или затруднения за останалите участници в движението, и по непредпазливост причинил телесни повреди на повече от едно лице : средна телесна повреда, изразяваща се в травматично счупване на дъгите на С-3 и С-4/шийни прешлени/ с последващо оперативно лечение и имобилизация на шийните прешлени с помощта на мека шийна яка, обуславящо трайно затруднение движенията на врата на Линко Албертов Асенов, ЕГН : ********** от гр.Угърчин и на Мита Николова Пеловска, ЕГН : ********** от с.г. - средна телесна повреда, изразяваща се в травма в областта на лява гръдна жлеза с нагнояване на същата /абсцес/ с оперативно отстраняване на хематома и обуславяща разстройство на здравето, временно опасно за живота.

          На досъдебното производство обвиняемият И.К. е дал подробни обяснения за случилото се.

В съдебно заседание, редовно призован, се явява лично. Заявява, че се е запознал с предложението на прокурора, поддържа дадените от него на досъдебното производство обяснения и няма какво повече да добави. В хода на устните прения сочи, че няма какво да каже.

Съдът намира, че по безспорен и несъмнен начин се доказва от събраните по делото доказателства, че обвиняемият И.К. е извършил престъплението, за което му е било повдигнато обвинение по чл.343, ал.3, предл.2-ро, б.”а”, предл.2-ро, във връзка с ал.1, б.”б”, предл.2-ро, във връзка с чл.342, ал.1 от НК от НК. Изложената по-горе фактическа обстановка се установява както от събраните писмени доказателства, така и от свидетелските показанията, които са последователни, логично свързани и непротиворечиви и няма причини съдът да не ги кредитира. Кореспондират също така и с протокола за оглед на местопроизшествие и фотоалбума към него, заключенията на вещите лица по назначените съдебна автотехническа и съдебно-медицински експертизи, както и от останалите писмени доказателства по делото.        

С постановлението си Районна прокуратура - Ловеч правилно е приела, че обвиняемия не е осъждан за престъпления от общ характер, не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на Раздел ІV, глава VІІІ от НК и в тази връзка дееца не представлява голяма обществена опасност. Причинените от деянието имуществени щети са били възстановени. Освен това, за деянието, което е извършено при форма на вината непредпазливост се предвижда наказание лишаване от свобода от една до пет години, поради което са налице условията на чл.78а от НК и обвиняемият следва да бъде освободен от наказателна отговорност.

Извършителят на престъплението към момента на извършване на деянието е бил с постоянно местоживеене, не е осъждан за престъпление от общ характер, не е освобождаван от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по чл.78а от НК, поради което следва да се приеме, че едно административно наказание спрямо него ще действа предупредително и възпиращо и че така ще се постигнат целите на наказанието по чл.36 от НК.

Съдът, като отчете изложените обстоятелства намира, че И.И.К. следва да бъде освободен от наказателна отговорност за извършеното от него престъпление по чл.343, ал.3, предл.2-ро, б.”а”, предл.2-ро, във връзка с ал.1, б.”б”, предл.2-ро, във връзка с чл.342, ал.1 от НК от НК и му се наложи административно наказание - глоба в размер на 1 000 лева. При определяне на наказанието съдът съобрази предмета на престъплението, личността на обвиняемия и младата му възраст, както и семейното му и имотно състояние, а също и че така ще се постигнат целите на наказанието.  

При този изход на делото и на основание чл.189, ал.3 от НПК обвиняемият И.К. следва да бъде осъден да заплати на ОД на МВР Ловеч направените на досъдебното производство разноски в размер на 420 лева.

          Водим от гореизложеното и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, във връзка с чл.78а от НК, съдът

 

                    Р   Е   Ш   И   :

 

ПРИЗНАВА И.И.К. ***, ЕГН : ********** за ВИНОВЕН в това, че на 06.09.201З г., около 11.20 часа, на път 401 /Микре-Ловеч/, при км.15+300, при управляване ма л.а."Опел Кадет" с ДК № ОВ 46-45 АМ, собственост на Росица Йотова Иванова от Ловеч, нарушавайки правилата за движение по пътищата, съдържащи се в чл.94, ал.1, предл.2-ро от ЗДвП - като водач на МПС не се съобразил с изискването спирането на пътно превозно средство за престой извън населените места, когато не е възможно извън платното за движение, следва да се извършва успоредно на оста на пътя, най-вдясно на пътното платно, както и правилата за движение, установени в чл.40, ал.1 от Закона за движение по пътищата - преди да започне движение назад, бил длъжен да се убеди, че пътят зад превозното средство е свободен и че няма да създаде опасност или затруднения за останалите участници в движението, и по непредпазливост причинил телесни повреди на повече от едно лице : средна телесна повреда, изразяваща се в травматично счупване на дъгите на С-3 и С-4/шийни прешлени/ с последващо оперативно лечение и имобилизация на шийните прешлени с помощта на мека шийна яка, обуславящо трайно затруднение движенията на врата на Линко Албертов Асенов, ЕГН : ********** от гр.Угърчин и на Мита Николова Пеловска, ЕГН : ********** от с.г. - средна телесна повреда, изразяваща се в травма в областта на лява гръдна жлеза с нагнояване на същата /абсцес/ с оперативно отстраняване на хематома и обуславяща разстройство на здравето, временно опасно за живота - престъпление по чл.343, ал.3, предл.2-ро, б.”а”, предл.2-ро, във връзка с ал.1, б.”б”, предл.2-ро, във връзка с чл.342, ал.1 от НК от НК и го ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ.

НАЛАГА на И.И.К. ***, с горните данни, АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ - ГЛОБА в размер на 1 000 /хиляда/ лева, която да заплати в полза на държавата, по бюджета на съдебната власт.

ОСЪЖДА И.И.К. ***, с горните данни, да заплати на ОД на МВР Ловеч сумата 420 /четиристотин и двадесет/ лева, представляваща разноски по досъдебното производство.

 

Решението може да се обжалва и протестира в петнадесетдневен срок от съобщението за обвиняемия и за прокурора пред Ловешки окръжен съд.

                        

   

 

 

                        РАЙОНЕН СЪДИЯ :