Определение по дело №287/2020 на Районен съд - Попово

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 11 май 2021 г.
Съдия: Явор Пламенов Томов
Дело: 20203520200287
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 24 ноември 2020 г.

Съдържание на акта

                                 О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

                                                                          гр. Попово, 11.05.2021 г.

 

Поповският районен съд, в закрито заседание на единадесети май през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

                                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЯВОР ТОМОВ

 

                като разгледа докладваното от   с ъ д и я т а   нохд № 287 по описа за 2020 г. на ПпРС и приложеното към него ДП № 192/2020 г. на РУ Попово, за да произнесе взе предвид следното:    

 

                Производството е по чл.306,ал.1,т.4,пр.2 НПК–за допълнително произнасяне по направени разноски по делото, образувано по искане на НБПП.

            С постановление на водещия разследването СРП, на обвиняемия по ДП К.Л.А. ***, на осн.чл.25,ал.1, във връзка с чл.21, т.3 от ЗПП е предоставена правна помощ изразяваща се в процесуално представителство, като в съответствие с разпоредбата на чл.94 ал.1,т.2 от НПК е бил назначен за служебен защитник адв.С.П.С. ***, вписан в НРПП под №2890, при хонорар определяем и платим по реда и условията на НЗПП. След приключване на ДП, в ПпРС е внесен обвинителен акт и образувано нохд № 287/2020 г. на ПпРС, където подсъдимия е представляван от същия служебен защитник, като настоящото произнасяне само разноските в съдебната фаза на процеса.

                След влизане в сила на съдебният акт, с който  подсъдимия е бил признат за виновен в извършване на умишлено престъпление, на база изготвен писмен отчет по реда на ЗПП и при отчитане на разпоредбите на Наредбата за заплащането на правната помощ, с решение *****************, на осн.чл.17,т.2 от НЗПП на служебния защитник  е била изплатена сумата  300 лв. за осъщественото процесуално представителство в ДП. Тъй като нито към момента на назначаване на служебният  защитник, нито към момента на постановяване на съдебния акт съдът е имал обективната възможност да определи и присъди конкретен размер на адвокатското възнаграждение, то подобни разноски не са възлагани в тежест на осъдения въпреки изискването на чл.189, ал.3 от НПК.

                Съобразявайки изложеното по-горе и предвид това, че „подсъдимият, който е признат за виновен, на основание чл.189,ал.3 от НПК следва да заплати адвокатското възнаграждение на служебния защитник в полза на НБПП във всички случаи на задължителна защита” (ТР № ******************* г. на ОСНК на ВКС), както и с оглед разпоредбата на чл.190,ал.2 НПК,че за присъдените разноски се издава изпълнителен лист именно от първоинстанционния съд, съдът приема, че са налице всички изискуеми от закона предпоставки за произнасяне и осъждане на подсъдимия за заплащане на НБПП сумата 300 лв. за адвокатско възнаграждение, за което бъде издаден изпълнителен лист в полза  на бюрото за правна помощ.

               Водим от горното и на осн.чл.306,ал.1,т.4,пр.2, във вр. с чл.189,ал.3 НПК, съдът

 

                                                                         О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

                 ОСЪЖДА К.Л.А. ***, понастоящем в Затвора Плевен, ЕГН-**********,  ДА ЗАПЛАТИ на НАЦИОНАЛНО БЮРО ЗА ПРАВНА ПОМОЩ със седалище гр.С., ул**************  сумата 300 лв. [триста лева] представляваща заплатено от бюрото адвокатско възнаграждение по нохд № 287/2020 г. на ПпРС и във връзка решение № *************.

 

Присъдената сума може да бъде внесена по сметка на НБПП в **************: ***, BIC: ***.

 

               Да се издаде изпълнителен лист в полза на НБПП, на осн.чл.190,ал.2 от НПК.       

            

                 Определението подлежи на обжалване с частна жалба, в 7-дневен срок от получаване на съобщението за постановяването му, пред Т.                 ОСЪЖДА КОЛЬО ЛЮБЕНОВ АНГЕЛОВ от с.Светлен, общ.Попово, понастоящем в Затвора Плевен, ЕГН-**********,  ДА ЗАПЛАТИ на НАЦИОНАЛНО БЮРО ЗА ПРАВНА ПОМОЩ със седалище гр.София, ул.”Развигор” № 1,  сумата 300 лв. [триста лева] представляваща заплатено от бюрото адвокатско възнаграждение по нохд № 287/2020 г. на ПпРС и във връзка решение № ТЩ-2582/16.02.2021 г. на НБПП.

 

Присъдената сума може да бъде внесена по сметка на НБПП в БНБ-ЦУ, IBAN: BG 28 BNBG 9661 3100 1305 01, BIC: BNBG BGSD.

 

               Да се издаде изпълнителен лист в полза на НБПП, на осн.чл.190,ал.2 от НПК.       

            

                 Определението подлежи на обжалване с частна жалба, в 7-дневен срок от получаване на съобщението за постановяването му, пред Търговищки окръжен съд, по реда на Глава ХХІІ от НПК.

                                                        

 окръжен съд, по реда на Глава ХХІІ от НПК.

                                                        

 

                                                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: