Решение по дело №491/2009 на Районен съд - Велинград

Номер на акта: 177
Дата: 27 юли 2009 г. (в сила от 24 юли 2009 г.)
Съдия: Ваня Георгиева Тотолакова
Дело: 20095210200491
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 24 юли 2009 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е    №177

гр. В.Д,24.07.2009 год.

В  И М Е Т О   Н А  Н А Р О Д А

 

 

ВЕЛИНГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД в  о т к р и т о заседание на                          двадесет и четвърти юли, две хиляди и девета  година, в  с ъ с т а в :

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: ВАНЯ ТОТОЛАКОВА     

 

СЕКРЕТАР  :  А.К.

като разгледа докладваното от съдия ВАНЯ ТОТОЛАКОВА  А.Н.Х.дело №491 по описа за 2009 година и за да се произнесе взе предвид следното:.

 

                   Органите на РПУ на МВР В.са съставили  акт  за констатиране проява на дребно хулиганство против  Х.П.П.- с ЕГН **********,българин,български гражданин, живущ ***, със средно образование, неженен, неосъждан, безработен.     

                   Нарушителят  не се признават за виновен.

 

                   От събраните по делото доказателства, съдът приема за установена следната фактическа обстановка:

                   Нарушителят П. живее в гр. Р. на ул. “Б. г.”, в съседство със свидетеля А.Д., живущ ***. Вечерта на …. година около 23.00 часа нарушителят решил да си легне, като стаята, която използвал за спане гледала към двора на свидетеля Д.. В двора на Д. се намирали самият свидетел и няколко негови приятели, измежду които свидетелят П., които пиели ракия и си говорели. Нарушителят отишъл при тях, казал им, че шумът го дразни и започнал да вика. Свидетелят Д. говорил с него и нарушителят си тръгнал. Свидетелите продължили разговора си. Малко по-късно чули свистене на гуми и шум от бързо движещ се автомобил. Свидетелят Д. излязъл от дома си и видял, че тези шумове се произвеждат от нарушителя, който кара автомобила си по улицата по такъв начин, че нарочно да произвежда описаните шумове. На улицата се намирали голяма група от живеещите на същата улица хора. След като обикалял известно време по улицата с автомобила си по описания начин, нарушителят се оттеглил. Съседите му се събрали на улицата пред дома му и решили да извикат полиция, като през това време нарушителят се върнал, вече пеша и отново са скарал със свидетелите Д. и П.. В това време пристигнала патрулна кола на полицията, в която се намирали свидетелят Я.и колегата му А.. Двамата чули оплакванията на съседите на нарушителя и му съставили акт по УКАЗ № 904 от 28.12.1963 г. за борба с дребното хулиганство.   

                   Съдът установи горната фактическа обстановка от обясненията на нарушителя и от показанията на разпитаните по делото свидетели. Показанията на свидетелите са непротиворечиви, поради което съдът им дава вяра и не приема твърденията на нарушителя, че е бил удрян от свидетеля Д., както и че свидетелят П. го стиснал за гушата.

                   С оглед на така възприетата фактическа обстановка, СЪДЪТ счита, че:

                  - Х.П. П. е извърщил проява на ДРЕБНО ХУЛИГАНСТВО по смисъла на чл. 1, ал. 2 от УБДХ - непристойна проява, изразена в оскърбително отношение и държане към гражданите, с които живее в съседство и в скарване, с което се нарушава общественият ред и спокойствие на ул. «Б. г.» в гр. Р., но поради своята по-ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по чл. 325 от Наказателния кодекс. Съдът счита, че общественият ред и спокойствие са били нарушени, тъй като нарушителят е управлявал автомобила си по такъв начин, че да изрази оскърбително отношение към съседите си, на улица «Б. г.» и според показанията на свидетлите Д. и П. това е предизвикало възмущението на хората, живеещи в съседните къщи, които излезло от домовете си; освен това, като заварил съседите си пред дома си, нарушителят се скарал с тях, пак на улицата. Поради изложеното на нарушителя следва бъде наложено административно наказание ГЛОБА в размер на “СТО ЛЕВА ”. Съдът определи вида и размера на административното наказание, като се съобрази с тежестта на проявата, обусловена от времето и мястото на извършването й и личността на нарушителя, като прецени, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати с налагане на посоченото административно  наказание.

                    Водим от изложеното до тук, като и на основание чл. 6 и чл. 1 от УБДХ, СЪДЪТ

Р    Е    Ш    И    :

 

ПРИЗНАВА Х.П. П. ЕГН **********, българин, български гражданин, живущ ***, със средно образование, неженен, неосъждан, безработен, за ВИНОВЕН в това, че на …….. г. в град Р. е извършил проява на дребно хулиганство, оскърбително отношение и държане към гражданите, с които живее в съседство и в скарване, с което се нарушава общественият ред и спокойствие на ул. «Б. г.» в гр. Р., но поради своята по-ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по чл. 325 от Наказателния кодекс, като му НАЛАГА административно наказание “ГЛОБА В РАЗМЕР НА СТО ЛЕВА” + 5 (пет) лева за служебното издаване на изпълнителен лист.

                   Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Препис от същото да се изпрати за сведение на РПУ на МВР Велинград.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДО

                                                                НАЧАЛНИКА

                                                                НА РПУ- ВЕЛИНГРАД

 

 

 

 

                Приложено към настоящето Ви изпращаме Решение по А.Н.Х.дело № 491/ 2009 година по описа на Районен съд – Велинград за сведение.

 

                ПРИЛОЖЕНИЕ : по текста.

 

                                                       

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ :

 

 

                                                        СЕКРЕТАР :

 

 

                                                         

ДО

                                                                НАЧАЛНИКА

                                                                НА РПУ- ВЕЛИНГРАД

 

 

 

 

                Приложено към настоящето Ви изпращаме Решение по А.Н.Х.дело № 491/ 2009 година по описа на Районен съд – Велинград за сведение.

 

                ПРИЛОЖЕНИЕ : по текста.

 

                                                       

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ :

 

 

                                                        СЕКРЕТАР :