Решение по дело №15918/2017 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 68
Дата: 8 януари 2018 г. (в сила от 8 януари 2018 г.)
Съдия: Христина Валентинова Колева
Дело: 20173110115918
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 23 октомври 2017 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

№ …………  /08.01.2018г.
В ИМЕТО НА НАРОДА

 

               ВАРНЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, XXXIX - ти състав, в публично съдебно заседание на петнадесети декември през две хиляди и седемнадесета година, в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Христина Колева

 

при секретаря Д.Д., като разгледа докладваното от съдията гр.дело № 15918 по описа за 2017 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по предявена от Н.С.Д., ЕГН ********** и С.С.Д., ЕГН **********, двамата с постоянен адрес: *** молба за развод по взаимно съгласие с правно основание чл. 50 СК, за прекратяване на сключения между тях граждански брак, за който е съставен Акт за граждански брак № 488/19.04.2003г. от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Варна.

Съпрузите основават искането си на твърдения за постигнато между тях сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Навеждат твърдения, че от брака си имат родени две ненавършили пълнолетие деца – С.Н.Д., ЕГН **********, родена на *** г. и П.Н.Д., ЕГН **********, роден на *** г..

Постигнали са споразумение по смисъла на чл. 51 СК относно местоживеенето на децата, упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на децата, както и ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, имуществените отношения и фамилното име, представено в писмен вид към молбата.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, молителите поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото по между им споразумение в изложения смисъл.

СЪДЪТ, след като взе предвид представените по делото доказателства – по отделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

               Видно Удостоверение за сключен граждански брак, Серия КМР №*/*г., издадено въз основа на акт за граждански брак №*/* г. от Община Варна, молителите са съпрузи, на основание сключения между тях граждански брак на 19.04.2003г., за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак № 488 от същата дата от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Варна.

               Същите са родители на децата С.Н.Д., ЕГН **********, родена на ***г. и П.Н.Д., ЕГН **********, роден на *** г., видно от Удостоверение за раждане Серия КМР №*/* г., издадено въз основа на акт за раждане №*/* г. от Община В.и Удостоверение за раждане Серия КМР №*/* г., издадено въз основа на акт за раждане №II-775/20.10.2005 г. от Община Варна.

               Видно от представените доказателства, в режим на СИО съпрузите са придобили недвижим имот - апартамент №54 /петдесет и четири/, с идентификатор 10135.2555.157.2.54, находящ се на единадесетия етаж, в жилищна сграда №2 /две/, в град Варна, община Варна, област Варненска, ул. „*“ №*; лек автомобил марка *, модел * с рег.№*и лек автомобил марка *, модел * с рег.№*

Съдът, след като взе предвид, че двамата молители поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, като решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо и не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака, и прецени, че споразумението им удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала, съблюдава и защитава интересите на децата, намира че същото следва да бъде утвърдено от съда, а разводът между двамата съпрузи да бъде допуснат на основание чл. 50 СК.

Съобразно постигнатото споразумение на молителите следва да се възложат разноските по делото. На основание чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, съдът определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв., която следва да се внесе от молителите по равно. На основание чл. 7 от същата Тарифа, молителят следва да заплати и държавна такса по споразумението за издръжките в размер на 2% върху тригодишните платежи – 720 лева. На основание чл. 7 от същата Тарифа, молителят следва да заплати и държавна такса по споразумението за имуществените отношения в размер на 5 лв., а молителката държавна такса по споразумението за имуществените отношения в размер 922.99 лева      .

Мотивиран от така изложените съображения, Варненски районен съд

 

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Н.С.Д., ЕГН:********** и С.С.Д., ЕГН:**********, двамата с постоянен адрес: ***, сключен на 19.04.2003г., пред длъжностното лице по гражданско състояние при Община Варна, за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак № 488/19.04.2003г., по взаимно съгласие, на основание чл. 50 СК.

Утвърждава постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 СК, в следния смисъл:

ОПРЕДЕЛЯ МЕСТОЖИВЕЕНЕТО на родените от брака деца С.Н.Д., ЕГН **********, родена на *** г. и П.Н.Д., ЕГН **********, роден на *** г. при майката С.С.Д., ЕГН:**********, на адрес: ***

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на децата С.Н.Д., ЕГН **********, родена на *** г. и П.Н.Д., ЕГН **********, роден на *** г. НА МАЙКАТА С.С.Д., ЕГН:**********.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения на бащата Н.С.Д., ЕГН:********** с децата С.Н.Д., ЕГН **********, родена на ***г. и П.Н.Д., ЕГН **********, роден на *** г., като му дава възможност да ги вижда и взема всяка събота и неделя с преспиване, от 9:00 в събота до 18:00 часа в неделя, един месеца през лятото и един месец през зимата, когато майката не ползва платен годишен отпуск.

ОСЪЖДА Н.С.Д., ЕГН:**********, адрес: *** ДА ЗАПЛАЩА в полза на детето С.Н.Д., ЕГН **********, родена на *** г., чрез неговата майка и законен представител С.С.Д., ЕГН:**********, месечна издръжка в размер на 500 /петстотин лева/ лв., считано от влизане в сила на решението за прекратяването на брака до настъпване на законно основание за нейното изменяване или прекратяване, с падеж от 1-во до 10-то число на месеца, следващ месеца, за който издръжката се дължи, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, до окончателното плащане, на основание чл. 143, ал. 1 и ал. 2 СК.

ОСЪЖДА Н.С.Д., ЕГН:**********, адрес: *** ДА ЗАПЛАЩА в полза на детето П.Н.Д., ЕГН **********, роден на *** г., чрез неговата майка и законен представител С.С.Д., ЕГН:**********, месечна издръжка в размер на 500 /петстотин лева/ лв., считано от влизане в сила на решението за прекратяването на брака до настъпване на законно основание за нейното изменяване или прекратяване, с падеж от 1-во до 10-то число на месеца, следващ месеца, за който издръжката се дължи, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, до окончателното плащане, на основание чл. 143, ал. 1 и ал. 2 СК.

ПРЕДОСТАВЯ ПОЛЗВАНЕТО НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, находящо се в гр.Варна, ул. Селиолу №13 ап.13 на С.С.Д., ЕГН:**********.

 

ПОСТАВЯ В ДЯЛ И ИЗКЛЮЧИТЕЛНА СОБСТВЕНОСТ на С.С.Д., ЕГН:**********, придобития по време на брака недвижим имот: Апартамент* /*/, с идентификатор *.*.*.*.* /*/, по кадастрална карта, одобрена със Заповед РД-18-92/14.10.2008 г. на Изпълнителен директор на АГКК, находящ се на единадесетия етаж, в жилищна сграда №2 /две/, в град Варна, община Варна, област Варненска, ул. „*“ №* /тридесет/, съгласно скица, блок 6 /шест/, със застроена площ 83.28 /осемдесет и три цяло и двадесет и осем стотни/ кв.м., състоящ се от: три стаи, кухня, сервизни помещения и две тераси, при граници по схема на същия етаж: 10135.2555.157.2.53; под обекта: 10135.2555.157.2.49; над обекта: 10135.2555. 157.2.59, а по документ за собственост: асансьор, апартамент*, тревни площи и стълбище, ведно с прилежащото Таванско помещение №54 /петдесет и четири/, с площ 4.32 /четири цяло и тридесет и две стотни/ кв.м. при граници: от две страни коридор, таван на апартамент* и таван на апартамент*, заедно с 1.4628% /едно цяло четири хиляди шестстотин двадесет и осем десетохилядни процента/ идеални части от общите части на сградата и от правото на строеж върху Поземлен имот с идентификатор 10135.2555.157 /десет хиляди сто тридесет и пет, точка, две хиляди петстотин петдесет и пет, точка, сто петдесет и седем/, идентичен с имот, попадащ в 23 /двадесет и трети/ подрайон на град Варна.

Данъчната оценка на имота е 91 798.60 /деветдесет и една хиляди седемстотин деветдесет и осем лева и шестдесет стотинки/ лева.

ПОСТАВЯ В ДЯЛ И ИЗКЛЮЧИТЕЛНА СОБСТВЕНОСТ на С.С.Д., ЕГН:**********,  придобития по време на брака лек автомобил марка *, модел * с peг. *, двигател*; рама № *.

Застрахователната стойност на МПС е 500 лв. /петстотин лева/.

 

ПОСТАВЯ В ДЯЛ И ИЗКЛЮЧИТЕЛНА СОБСТВЕНОСТ на Н.С.Д., ЕГН:**********, придобития по време на брака лек автомобил марка марка *, модел * с рег.№*, двигател №*; рама №*.Застрахователната стойност на МПС е 500 лв. /петстотин лева/.

           

            ОБЯВЯВА, че съпрузите не си дължат суми за уравнение на дяловете.

 

ПОСТАНОВЯВА след прекратяването на брака жената да носи предбрачното си фамилно име „Юлзари ”.

 

ОБЯВЯВА, че съпрузите нямат претенции за издръжка един към друг; останалите движимите вещи, придобити по време на брака, са разделили доброволно и извънсъдебно; личните вещи и влогове остават така, както ги е закупил или направил всеки от тях и както се ползват до сега.

 

ОСЪЖДА Н.С.Д. ЕГН:**********, адрес: *** ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ВРС сумата от 20 лева /двадесет лева/, представляваща окончателна държавна такса по молбата за развод, сумата от 720 лева /седемстотин и двадесет лева/, представляваща дължима държавна такса по споразумението за издръжките и сумата от 5 лева /пет лева/ държавна такса по споразумението за имуществените отношения.

ОСЪЖДА С.С.Д., ЕГН:**********, адрес: *** ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ВРС сумата от 20 лева /двадесет лева/, представляваща окончателна държавна такса по молбата за развод и сумата от 922.99 лева /деветстотин двадесет и два лева и 0.99 ст./ държавна такса по споразумението за имуществените отношения.

РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

 

 РАЙОНЕН СЪДИЯ: