Решение по дело №45/2013 на Районен съд - Кубрат

Номер на акта: 30
Дата: 18 декември 2013 г. (в сила от 18 декември 2013 г.)
Съдия: Албена Дякова Великова
Дело: 20133320100045
Тип на делото: Брачно дело
Дата на образуване: 4 декември 2013 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

№ 30

 

гр. Кубрат, 18.12.2013 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Кубратският районен съд в публичното заседание на осемнадесети декември две хиляди и тринадесета година в състав:

                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА ВЕЛИКОВА

                                                     

при участие  на  секретаря  В.Д. и прокурора  …………….., като разгледа бр. дело  № 45 по описа за 2013 година, докладвано от съдия Великова, на основание чл.50 от Семейния кодекс,

 

Р   Е   Ш   И  :

 

 

          ПРЕКРАТЯВА с развод сключения между Н.Х.А., ЕГН **********, с постоянен адрес в с. Брестовене, общ. Завет, обл. Разград, ул. Добри Чинтулов № 12 и Ф.Х.А., ЕГН **********, с постоянен адрес в с. Брестовене, общ. Завет, обл. Разград, ул. Добри Чинтулов № 12, с Акт № 25/30.06.2011 год. на Община  – гр. Завет, граждански брак ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СТРАНИТЕ.

          УТВЪРЖДАВА постигнатото на 03.12.2013 год., на основание чл.51 от СК, между страните споразумение, по силата на което:

          1. Родителските права по отношение роденото от брака малолетно дете    Х.Н.Х., ЕГН **********, се предоставят за упражняване на бащата – Н.Х.А., като на майката Ф.Х.А. се ДАВА право да го вижда и взема при себе си всяка първа и трета събота и неделя от месеца, от 10:00 часа в съботния ден до 12:00 часа в неделния с преспиване, както и по един месец през лятото, несъвпадащ с платения годишен отпуск на бащата, до изменение на обстоятелствата.

          2. Адресът на местоживеенето на детето Х.Н.Х., ЕГН ********** се ОПРЕДЕЛЯ  в с. Брестовене, общ. Завет, обл. Разград, ул. Добри Чинтулов № 12.

          3. На майката – Ф.Х.А., се ЗАДЪЛЖАВА да заплаща на малолетното си дете – Х.Н.Х., ЕГН **********, чрез неговия баща и законен представител – Н.Х.А., ежемесечна издръжка в размер на 80.00 (осемдесет) лева, считано от 18.12.2013год. до промяна на обстоятелствата, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

          4. След прекратяването на брака съпругата Ф.Х.А. ще възстанови предбрачното си фамилно име  – М..

          5. След прекратяването на брака бившите съпрузи не си дължат издръжка.

          6. Страните не са придобивали движимо и недвижимо имущество по време на брака, поради което нямат претенции един към друг.

          7. Страните нямат претенции по отношение на банковите сметки притежавани от всеки от съпрузите.

          8. Разноските по делото остават за всяка една от страните така както са направени.

          ОСЪЖДА Ф.Х.А. да заплати по сметка на РС - гр. Кубрат държавна такса по утвърдения размер издръжка в размер на 57.60 (петдесет и седем лева, шестдесет стот.) лева.

          ОСЪЖДА Н.Х.А. и Ф.Х.А. да заплатят по сметка на РС – гр. Кубрат окончателна държавна такса по бракоразводния иск в размер на 15.00 (петнадесет) лева.

          Решението не подлежи на обжалване.

 

 

 

 

                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: /П/Ал. Великова

 

 

 

МОТИВИ  към  Решение № 30/18.12.2013 год. по брачно дело № 45  по описа на Районен съд – гр. Кубрат за 2013 година

 

            Производството е по чл.50  СК.

            Постъпила е молба от Н.Х.А., ЕГН **********, с постоянен адрес в с. Брестовене, общ. Завет, обл. Разград, ул. Добри Чинтулов № 12 и Ф.Х.А., ЕГН **********, с постоянен адрес в с. Брестовене, общ. Завет, обл. Разград, ул. Добри Чинтулов № 12, с която молят съда да прекрати бракът им с развод по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото между тях споразумение по реда за това.

            Кубратският районен съд, след преценка на събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, установи следното: Молителите са съпрузи, сключили граждански брак – първи и за двама им, на 30.06.2011 год., за което е съставен с Акт № 25/30.06.2011 год. на Община  – гр. Завет. От брака си имат родено едно ненавършило пълнолетие дете –  Х.Н.Х., ЕГН **********.  Към молбата си са приложили подписаното между тях на 03.12.2013 год. Споразумение, поддържано и в съдебно заседание, с което уреждат личните и имуществените си отношения, както и тези във връзка с упражняването на родителските права и издръжката на роденото от брака им дете, към датата на завеждането на молбата. В съдебно  заседание поддържат сериозното си и непоколебимо взаимно съгласие за развод, както и изложеното  споразумение по реда на чл.51 СК.

            Предвид изложеното, съдът приема, че са налице предпоставките на чл.50 СК:  Молителите са съпрузи, сключили граждански брак. В съдебно заседание заявяват сериозното си и непоколебимо съгласие за прекратяването му. Постигнатото между тях споразумение урежда напълно имуществените и личните им отношения и защитава интересите на роденото от прекратявания брак едно непълнолетно дете, което въпреки възрастта и съобразно полът му страните се съгласяват родителските права и задължения по отношение на него да се упражняват от бащата, макар и майката да е биологично по – пригодния родител за непосредственото му отглеждане и възпитание, зачитайки изразеното от страните желание то да продължи да живее в битовата и социална среда на бащата, от която се е ползвало от раждането си до сега. Бащата се ползва от помощта на родителите си, вкл. и неговата майка, която от раждането му е полагала лични грижи за детето. При това изразява непоколебимо становище, че няма да препятства контактите и отношенията на детето с неговата майка.  Ф.Х.А. се задължава да  заплаща за детето ежемесечна издръжка, в размер, който съответства на потребностите му от храна и облекло, съобразно възрастта. Определили са подходящ режим за лични отношения между нея и детето. Ето защо бракът между страните следва да бъде прекратен, без съда да издирва мотивите за това, а постигнатото между тях споразумение утвърдено.

               Молителите следва да бъдат осъдени да заплатят окончателната държавна такса  по бракоразводното дело, а молителката и съответната държавна такса върху присъдената издръжка. 

               Мотивиран от изложеното, съдът постанови своя акт.                                                

 

 

                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: /П/Ал. Великова