Решение по дело №11450/2019 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 260676
Дата: 4 март 2021 г. (в сила от 31 март 2021 г.)
Съдия: Павел Тодоров Павлов
Дело: 20195330111450
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 9 юли 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ

 

Номер    260676                        Година  2021                   Град  ПЛОВДИВ

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Пловдивски Районен съд                 VІІІ    граждански състав

 

На  04.03                                                                                        Година 2021

 

В публично заседание на 18.01.2021 г. в следния състав:

 

                                    Председател: ПАВЕЛ ПАВЛОВ

 

Секретар: МАРИНА КЪНЕВА

 

като разгледа докладваното от съдията

 

гражданско дело номер  11450  по описа за   2019         година,      

 

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Предявени са обективно съединени искове с правно основание чл.79, ал.1 от ЗЗД във връзка с чл.405, ал.1 от КЗ и чл.86 от ЗЗД.

Ищецът „Агри - М“ ООД - гр. Пловдив, моли съдът да постанови решение, с което да осъди ответника да му заплати сумата 21 480, 20 лева, представляваща неизплатено застрахователно обезщетение за претърпени имуществени вреди по повод настъпило на 29.05.2018 г. застрахователно събитие, за което е образувана Щета № *** по описа на ответното дружество във връзка със сключена между страните Застрахователна полица № *** за застраховка „Каско“ на МПС с клауза „А“ – пълно каско, заедно с мораторна лихва върху тази сума за периода от 27.11.20218 г. – 09.07.2019 г. в размер на 1 336, 55 лева, заедно със законната лихва върху главницата, по изложените в исковата молба и в писмена защита съображения. Претендира разноски.

Ответникът Застрахователна компания “Уника” АД – гр. София оспорва обективно съединените искове по основание и по размер и моли съдът да ги отхвърли като неоснователни и недоказани, по изложените в писмен отговор на исковата молба и в писмена защита съображения. Претендира разноски – включително и юрисконсултско възнаграждение.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност и като взе предвид доводите на страните, намира за установено следното:

Не се спори между страните, а и от събраните по делото писмени доказателства се установява, че със Застрахователна полица № ***, е била сключена между тях Застраховка „Каско на МПС“ на собственото на ищеца товарно ремарке ATAS SA 339 K, рег. № ***, шаси № ***, за покритие по Клауза „А“ – 30 668 лева, със срок на застраховката от 12.00 часа на 15.05.2018 г. до 24.00 часа на 14.05.2019 г. Действително, както се установява от представените в тази насока писмени доказателства, на 29.05.2018 г. в гр. Д., в базата на „Инжстройинженеринг“ ЕООД, намираща се по път в близост до кръстовището с ул. „Христо Ботев“ застрахованото ремарке е претърпяло увреждане следствие преобръщането му при разтоварна дейност, което обстоятелство е било констатирано от Сектор „Пътна полиция“ на ОД на МВР – гр. Добрич, като след инцидента по подадено от ищеца до ответното дружество на 29.05.2018 г. Уведомление, при ответника е била образувана Щета № *** – по която ответното дружество е отказало да изплати на ищеца застрахователно обезщетение за претърпените имуществени вреди от настъпилото застрахователно събитие (първоначално – поради това, че управлявалият моторното превозно средство, към което е било прикрепено ремаркето, водач е бил без валидно свидетелство за правоуправление на МПС към момента на настъпване на застрахователното събитие, а след подадено възражение от ищеца – на основание т.6.1.2 от Общите условия към застрахователната полица - поради това, че преобръщането на ремаркето е станало следствие на техническа неизплавност).

От събраните по делото писмени доказателства, показанията на разпитания по делото свидетел М.П. и заключенията от 06.07.2020 г. и допълнителното такова от 02.10.2020 г., и двете на вещото лице по САТЕ С.М., и от    13.11.2020 г. на вещите лица по тройната САТЕ С.М., В.С. и Г.Г. (които – въпреки направените оспорвания от ищеца съдът кредитира като безпристрастно и компетентно изготвени, в рамките на специалните знания на вещите лица, по поставените от страните задачи и подкрепени от останалите събрани по делото доказателства), действително преобръщането на ремаркето е станало следствие технически неизправности на същото.

При така установената фактическа обстановка, доколкото в конкретния случай вредите по собственото на ищеца ремарке са настъпили следствие на техническата му неизправност, предвид т.6.1.2 от Общите условия към Застрахователната полица (според която точка щети, причинени от използване, експлоатация или износване на детайли, части и материали по застрахованото МПС, както и в резултат на дефекти на материалите или скрити дефекти като напрежение в предното или странично стъкло, пукнатини или отвори в резултат на неправилно използване на материалите, не се покриват от Застраховката и съответно Застрахователят не изплаща обезщетения за тях), съдът намира, че ответникът правилно е отказал да изплати на ищеца застрахователно обезщетение за вредите по собственото на ищеца ремарке, поради което и искът с правно основание чл.79, ал.1 от ЗЗД във връзка с  чл.405 от КЗ се явява неоснователен и недоказан и като такъв следва да се отхвърли, а оттук- с оглед отхвърлянето на този иск и акцесорния им характер, като неоснователни и недоказани следва да се отхвърлят и исковете с правно основание чл.86 от ЗЗД за присъждане на мораторна и законна лихви върху главницата.

С оглед на изхода от спора ищецът следва да заплати на ответното дружество направените разноски за производството по делото в размер общо на 280 лева – платени депозити за САТЕ и за призоваване на свидетел, а на основание чл.78, ал.8 от ГПК – юрискосултско възнаграждение в размер на 450 лева.

Мотивиран от горното, съдът

 

Р     Е     Ш     И :

         

ОТХВЪРЛЯ предявените от „Агри - М“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. Пловдив, бул. „Васил Априлов“ № 166, представлявано от У. Б. Л. П., със съдебен адрес:*** и ***, адв. Г.Б., против Застрахователна компания “Уника” АД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. София, бул. “Тодор Александров” № 18, представлявано от И. д. Н. Г. И. и Д. С. Т., обективно съединени искове с правно основание чл.79, ал.1 от ЗЗД във връзка с чл.405 от КЗ и чл.86 от ЗЗД – за осъждане на ответника да заплати на ищеца  сумата 21 480, 20 лева, представляваща неизплатено застрахователно обезщетение за претърпени имуществени вреди по повод настъпило на 29.05.2018 г. застрахователно събитие, за което е образувана Щета № *** по описа на ответното дружество във връзка със сключена между страните Застрахователна полица № *** за застраховка „Каско“ на МПС с клауза „А“ – пълно каско, заедно с мораторна лихва върху тази сума за периода от 27.11.20218 г. – 09.07.2019 г. в размер на 1 336, 55 лева, заедно със законната лихва върху главницата, както и направените разноски за производството по делото, като НЕОСНОВАТЕЛНИ и НЕДОКАЗАНИ.

ОСЪЖДА „Агри - М“ ЕООД, с посочените ЕИК, седалище и адрес на управление, Законен представител и съдебен адрес, ДА ЗАПЛАТИ НА Застрахователна компания “Уника” АД, с посочените ЕИК, седалище и адрес на управление и Законни представители, направените разноски за производството по делото В РАЗМЕР НА 280 лева, КАКТО И юрисконсултско възнаграждение В РАЗМЕР НА 450 лева.

Решението може да се обжалва с въззивна жалба пред ПОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                                                                         

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:/п/

Вярно с оригинала!ВГ